Рак на дебелото черво

• 99 287
  • 660
  •   1
Отговори
# 630
Ноли, борбена и оправна мадама ми изглеждаш, и нямам никакви съмнения, че ще се справиш с това нещо! Hug
Ако скучаеш в болницата, прочети предходните теми и ще намериш не само цялата информация, която ти е нужна, а и вдъхновение и кураж от чуждите истории! Hug

# 631
  • Варна
Здравейте, на свекърва ми ѝ правиха лапароскопска операция на дебелото черво.Сега е със стома.Докато бяхме в болницата казаха да се захрани с чай, айрян и крем супа.Обаче вече я изписаха.Въпроса ми е какви количества и колко честото трябва да се храни с това? Какво изобщо може да се яде? Ясно ми е, че е без пържено и подправки. Не дадоха списък с позволени/забранени храни.

# 632
Здравейте, на свекърва ми ѝ правиха лапароскопска операция на дебелото черво.Сега е със стома.Докато бяхме в болницата казаха да се захрани с чай, айрян и крем супа.Обаче вече я изписаха.Въпроса ми е какви количества и колко честото трябва да се храни с това? Какво изобщо може да се яде? Ясно ми е, че е без пържено и подправки. Не дадоха списък с позволени/забранени храни.
[/quote
Хранех се 5-6 пъти на ден по 150-200 гр.,пюрирани варени картофи и моркови,печена ябълка,оризова каша,пасирани варени пилешки гърди,слаб билков чай с 1--2 обикновени бисквити.Ако не се лъжа,предписват нулевата диета за 2-3 седмици и след това номер 5.

Благодаря,Whitefang, след няколко дни съм на КТ с контраст. Странното е,че туморните ми маркери са ниски,най-вече Са 19-9=3.8.И трите пъти, когато ми откриваха разсейките в ч.дроб маркера беше над 20.Вероятно има значение в кой орган са разсейките,не само големината.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 21:38 от Ката

# 633
На майка ми дадоха лист с примерни храни.

# 634
Аз, след операцията, пия по малко от Фрезурбин. Усещам, че ми действа добре и ми казаха, че може. Сложиха ми сварена тиквичка в пюрето, без семките. Малко обезмаслена извара

# 635
Търся отзиви за операция с робот Да Винчи ..имате ли близки или на вас да е правена ?

# 636
Здравейте, при мен положението се затлачва. Пише множество разсейки в черен дроб. Първият лекар отказва операция. Аз не искам да остана без друго мнение. Но трябва да се допитам и до лекари от София. Моят лекар каза да не почвам химио и лъче преди да опитат нещо върху черния дроб. Имам час при Владов на 2 дек. Искам да потърся други мнения. Ох, не знам на какво да разчитам. Владов също може да ми откаже...

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 14:41 от Ноли

# 637
Ако са множество, няма как да се оперира. Безсмислено е.
Ако и Владов откаже, почваш химия и толкова. Тя също топи разсейките.

# 638
Здравейте, чета темата и оставам със смесени чувства дали постъпваме правилно относно майка ми на 62г. Няма да разказвам цялата история, че е дълга, но накратко откриха и доста голям тумор на дебелото черво миналата седмица във Втора градска в София. Не са пускали туморни маркери, само 2 скенера са и правили и една колоноскопия. От втора градска, ни казаха, че е хванат на време и от скенерите не се виждат разсейки. Препоръчаха ни да търсим бързо хирург. Обърнахме се към Доц. Такоров във ВМА, по препоръки, като един от най-добрите ни коремни хирурзи в България. Снощи прегледа епикризата и диска от скенера. Колоноскопа даже не бил успял да мине до края на червото, защото тумора пречел. Няма пуснати тумрни маркери. Има биопсия.
Доктора леко се шокира, каза, че тумора е огромен, в документа от прегледа го е описал като 15-22см защото е бил много разплут. Веднага ни предложи да я приемат за спешна операция и в понеделник да я вкарваме във ВМА за операция. Щял да започне с лапароскопия, но тумора бил толкова голям, че вероятно ще трябва да си в срежат нормално за да го изкарат, ако изобщо успеят да го отстранят. Прекалено голям бил за лъчетерапия, за това ще пробват да го извадят и ако не успеят, ще и извадят торбичка за да може да направят химиотерапия за да се свие пак .

Чета няколко страници по-назад в темата, че сякаш е редно първо да се обърнем към Онколог и той да ни предпише хирург и да изготвят план за лечението.

Ние вървим към операция първо и след това да я запишем в Онкоболницата в Младост. И вече се съмняваме дали постъпваме правилно.

Благодаря предварително на отзовалите се.

# 639
Правилно ви е казал хирургът. Онколог ви трябва след операцията и след изследванията на тумора.
Туморни маркери не са ви нужни изобщо.
Ако жената е в добро общо състояние, отворена операция е за предпочитане.

# 640
Аз също като Зиги ще ви кажа, че за такъв голям размер на тумора е подходяща единствено отворена операция. За лапароскопската трябва да се платят около 3-4000 лв за инструменти, което ще е напълно излишно, ако след това ще продължат с отворена операция. Съпругът ми беше опериран във ВМА от доц. В. Мохайлов, който тогава беше млад лекар и съм много доволна от него. Операцията беше отворена и после по бавно се възстановява в сравнение с безкръвната, но за сметка на това се оглежда добре отвътре, взеха му и няколко лимфни възли, които бяха изследвани за разсейки
Желая Ви успех, ако искате направете консултация и с друг хирург за вида на операцията.

# 641
  • София
И моя съпруг беше опериран от доц. Михайлов миналата година, свърши си перфектно работата, препоръчвам!

# 642
И моето мнение при този размер на тумора - кръвна операция задължително, както казват по-горе, да се вземат лимфни възли, да се огледа всичко отвътре, не губете време, а си запазвайте час - идват празници.

# 643
И моето мнение при този размер на тумора - кръвна операция задължително, както казват по-горе, да се вземат лимфни възли, да се огледа всичко отвътре, не губете време, а си запазвайте час - идват празници.
Не искаме да губим време изобщо, още в понеделник влиза във ВМА, просто исках да разбера, дали наистина постъпваме правилно. Операцията сряда-четвъртък , от понеделник ще и пускат изследвания + гинеколог, защото тумора е натиснал матката отгоре ... и ще и изчистват червата за операцията 3 дни каза доктора. Всичко ще се поеме от НЗОК ни казаха, освен избор на екип и консумативи. На нас това ни е достатъчно, само да се оправи бабата, че да се радва на внучето.
Благодаря за отговорите!

# 644
Питайте колко са ви консумативите, ако не се лъжа те са ушивател и други инструменти, които се полват еднократно за всеки пациент при безкръвна операция и 2017г струваха около 3500 лв.
Но по важното е да е сполучлива операцията и да се спаси жената.
При тия обстоятелства, със засегнати други органи операцията по всяка вероятност ще е отворена и тогава таксата е само за избор на лекар.
Успех ви желая.

Общи условия

Активация на акаунт