Рак на дебелото черво

• 99 351
  • 660
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте!Въпреки че отдавна не съм писала следя групата!Да припомня нашата ситуация-майка ми е оперирана 07.2023 от колоректален нискодиференциран Са с разейки в 4 лимфни възела.Направи 8 курса химиотерапия CAPEOX (оксалиплатина +таблетки капецитабин).След приключване на химията на контролния ПЕТ СКЕНЕР(март 2024г.) видяха единична метастаза в белия дроб(явно е била още на първия ПЕТ скенер направен след операцията,но била много малка и тогава не са я забелязали) и назначиха радиохирургия. Сега 3 месеца след като приключи с радиохирургията ПЕТ скенера е чист ,повлияна е от лечението!Но онколога иска пак да направи химиотерапия с Bevacizumab и таблетки Капецитабин поне 6 месеца! (Правихме хистохим.изследвания и не е подходяща за таргетна терапия)!Та въпросът ми е някой преминал през тази терапия може ли да сподели как се понася,какви странични реакции е имал и как се е справил с тях?Дали падат тромбоцитите и левкоцитите от нея?Какво мислите за поставяне на порт в тази ситуация?

Последна редакция: сб, 03 авг 2024, 01:16 от velveto4

# 586
Kamille, маркерът е в норма. Направи колоноскопия като профилактика.

Velveto, не отказвайте лечението с Bevacizumab (авастин). Мисля, че имаше риск от кървене при него, майка ми го понесе много добре почти три години (при нея го вливаха до прогресия, понесе го много добре - беше по клинично проучване, още не беше одобрен за рак на яйчници).

# 587
Авастина не е цитостатик, а моноклонално тяло и при него, както беше споменато има риск от кървене.Високото кръвно може да е проблем, но се понася леко и без странични ефекти.Майка ми изкара 2 години на тази линия без грам оплаквания.Успех!

# 588
  • Пловдив
TM се влияят от един куп други неща ,а може и грам да не показват изменение при масови метастази .... Единствен сигурен начин е колконоскопия и взимани на материал за хистология от съмнителните участаци (ако се забележат такива) при оглега на ректума и колона.

# 589
Здравейте, моя близка е оперирана от карцином на ДЧ като е определен 2 стадий без разсейки в черен дроб и лимфни възли. Предстои среща с онколог. Хирургът казва, че може да се направят 3 курса ХТ за застраховка (въпреки че онколозите ще искат пълен курс от мин 6 терапии). Спомена за някакъв порт. Има ли варианти да се следи без да се прави ХТ? Ако се направят 3 броя ХТ с този порт, какви са очакваните странични ефекти? На 73 г е жената. Някой знае ли за диета, която е изцяло съобразена с раково заболяване? Благодаря

# 590
Порт е едно устройство, което се поставя подкожно, близо до ключиците и през него се влива химията. Ако прави пълен курс е хубаво да има порт, иначе ще остане без вени.

# 591
Порт е едно устройство, което се поставя подкожно, близо до ключиците и през него се влива химията. Ако прави пълен курс е хубаво да има порт, иначе ще остане без вени.
А през порта се вливат същите вещества, които биха се вливали евентуално венозно ли? А има ли вариант с таблетки да се прави ХТ? А има ли вариант изобщо да не се прави? Или при рак дебело черво няма как? Благодаря

# 592
А през порта се вливат същите вещества, които биха се вливали евентуално венозно ли? А има ли вариант с таблетки да се прави ХТ? А има ли вариант изобщо да не се прави? Или при рак дебело черво няма как? Благодаря

Да, през порт се влива каквото и венозно. Той няма отношение към изписаното лечение.
Не знам дали може на таблетки или без. Моят баща също беше без разсейки, направи си пълен курс, за всеки случай. Не е имал особени странични ефекти, освен леко гадене в дните след вливка.

# 593
Здравейте, моя близка е оперирана от карцином на ДЧ като е определен 2 стадий без разсейки в черен дроб и лимфни възли. Предстои среща с онколог. Хирургът казва, че може да се направят 3 курса ХТ за застраховка (въпреки че онколозите ще искат пълен курс от мин 6 терапии). Спомена за някакъв порт. Има ли варианти да се следи без да се прави ХТ? Ако се направят 3 броя ХТ с този порт, какви са очакваните странични ефекти? На 73 г е жената. Някой знае ли за диета, която е изцяло съобразена с раково заболяване? Благодаря
Има ли направен ПЕТ скенер ?Най-добре относно химиотерапията се вслушайте в мнението на онколога!Може да потърсите и 2ро мнение от онколог-има или няма нужда от химиотерапия,каква ще е тя и колко ще продължи!

# 594
Има ли направен ПЕТ скенер ?Най-добре относно химиотерапията се вслушайте в мнението на онколога!Може да потърсите и 2ро мнение от онколог-има или няма нужда от химиотерапия,каква ще е тя и колко ще продължи!
Правен е ПЕТ скенер преди операцията, в епикризата пише, че няма разсейки. Питането ми е дали може да се избегне ХТ и кой онколог в България бихте препоръчали? За Панагюрище болницата чувам много добри отзиви… благодаря

# 595
Баща ми се следеше при Д-р Марчела Колева, остана изключително доволен.

# 596
Etaniel, прочети последните няколко страници.
Химиотерапията може да се избегне много лесно - като я откажете. Но ако ракът се върне, как ще го преживеете?

# 597
Etaniel, прочети последните няколко страници.
Химиотерапията може да се избегне много лесно - като я откажете. Но ако ракът се върне, как ще го преживеете?
Аз не знам кога се налага ХТ и кога не. Или при злокачествени тумори винаги се прави? Дори и да не са намерени разсейки? Колко % дава гаранция ХТ, че ракът няма да се върне? Какви увреждания на един организъм на 73 години може да нанесе? Имам познат в Германия с рак на простатата. Има вливки на някакви хормони при периодично следене, ХТ не му е правена. Та за такива алтернативи питам…

# 598
Питайте няколко мнения, може и много тежко да я понесе, да я прекрати, даже и да не преживее ХТ. В кой случай се надвишават рисковете пред ползите.

# 599
Седни и прочети темата. През десет страници едно и също се пита и пише...
Ракът на простатата няма нищо общо с тоя на дебелото черво.
Какво е казал хирургът няма никакво значение, защото той само реже. Онкологът решава какво и колко.
Нито си писала какъв вид е ракът, нито каква ще е химиотерапията.
При това положение няма как да получиш отговори на въпросите си.

Общи условия

Активация на акаунт