ЗОНАТА и ние - 15 Тема

• 124 782
  • 830
  •   1
Отговори
# 180
  • област Софийска
Здравейте! Тепърва се информирам за храненето по Зоната и искам да попитам, тъй като работя на смени първа (06.00 - 14.00), втора (14.00 - 22.00) и нощна как да разпределя 5-те хранения за деня на първа и втора смяна (нощната е лесна, защото съм си вкъщи), при положение, че на работа ми е малко сложно с храненето, не съм свикнала да се храня на работа. Благодаря предварително!

# 181
разпредели си ги еднакво,  и в двете смени се храниш в същите часове, ще си носиш храна в кутии, няма къде да намериш храна по зоната.

# 182
  • Бургас
Вече 2-ра седмица съм в зоната, не съвсем стриктна. През деня си приготвям храната в кутии за работа, но вечерното хранене малко ми бяга като точност. На моменти ми се прияжда нещо сладичко - блокче шоколад, бисквитка, почти устисквам. Едно се чудя обаче - доколко полезно е да се яде плод за десерт като завършек, при положение , че се знае, че плодът се яде самостоятелно, обикновено преди хранене. Вие как процедирате, преди основното хранене ли го ядете или след?

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 20:36 от tedincence

# 183
Почти винаги ям домат с основно хранене и той ми замества плода (просто хапвам повече). Като ми се яде сладко обаче, си хапвам плод - ябълка, мандарина. Знам, че не е ок, но предпочитам пред шоколад.

Имаш ли резултати след 2 седмици?

# 184
  • София
Едно се чудя обаче - доколко полезно е да се яде плод за десерт като завършек, при положение , че се знае, че плодът се яде самостоятелно, обикновено преди хранене.
Приеми,  че в Зоната има друго разбиране  за правилно и неправилно организиране на храненията. Има много и различни теории- според някои от тях закуската е най-важното хранене, а според други трябва да се пропуска; според идеите на разделното хранене въглехидрати и протеини не се приемат заедно,  а според Зоната е задължително, и то в определени пропорции. Науката за храненето не е точна наука- проучваш принципите, започваш да ги спазваш,  наблюдаваш се и ако се чувстваш добре, значи е твоят режим- няма какво толкова да му мислиш Simple Smile

# 185
  • Бургас
Почти винаги ям домат с основно хранене и той ми замества плода (просто хапвам повече). Като ми се яде сладко обаче, си хапвам плод - ябълка, мандарина. Знам, че не е ок, но предпочитам пред шоколад.

Имаш ли резултати след 2 седмици?
В кг нямам, но сякаш ми е по-леко. Най-голямо впечатление ми направи, че коремът ми се прибра, не се надува след хранене, както обикновено. Онзи ден ядох леща, обикновено се надувам, но тогава - не. В очакване съм да отлепя от кантара, но сякаш няма да е скоро. Сега се храня повече, отколкото по принцип.

# 186
  • Пловдив
Мога да дам един съвет, ако желаете, разбира се, да се съобразите. Добре е, когато стартирате зоната да се придържате към зелената част от таблицата поне в първите две седмици. Ако всичко е както трябва ще започнете да сваляте кг. То много зависи и колко имате за сваляне.

По въпроса за плодовете са ви отговорили, че тука принципа е съвсем различен и няма проблем да се хапва плод с храната. Като според мен е препоръчително плода да е накрая. Винаги се старайте да хапвате първо протеина. Когато е смесена храната, готвено например, това няма как да стане, но не е проблем.

Ако успеете да влезете в зоната, ви гарантирам, че глада за сладко ще изчезне.

Успех!

# 187
На мен ми идваше добре тази възможност на хапване на плодове по всяко време,защото ги обожавам.Но пък и аз съм се замисляла много дали е Ок,да ям в 22 ч мандарина,тъй като знам ,че плод се яде до към 15 ч следобед.
За мен най-трудно е да се измисля постоянно протеина.Моля споделете на прах ли приемате повечето?Особенно вечер ми беше много трудно.
Аз пазех зоната за кратко време -два пъти по 3 седмици.
За кг.не помня колко свалих,но наистина се чувстваш прибран още след първите няколко дни.Едно ти е леко….
Искам да попитам как се отрази зоната за коса и кожа?Особенно на проблем с акне ,отрази ои се добре?

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 12:31 от Gloria_18

# 188
И аз не съм мръднала от кантара, но спазвам само седмица. Наистина обаче ми е по-леко и не се чувствам подута, макар че ям доста повече. Трудно ми е доста със закуската, да си призная я пропускам.

Стремя се да ям основно зелените колони. Да видим какво ще стане, че кетото се оказа не за мен и това ми е последната надежда.

# 189
  • област Софийска
Здравейте! И ние с дъщеря ми от днес решихме да се пробваме със Зоната. Малко ми е странно с тези 5 хранения на ден и най-вече със закуската, защото не съм свикнала да закусвам, но се надявам да удържим фронта.

# 190
  • Пловдив
За да не правите такива грешки, като пропускане на закуската, трябва много четене и разбиране на нещата. Като минимум е да се прочете книгата на Бари Сиърс.
Закуската е задължителна! Освен това е хубаво закуската да е до половин час след ставане.

Идеята на зоната е една - да се държи инсулина в граници, т.е в определена зона. Затова и храненето се казва така.

Последното хранене по същия начин е половин час преди сън. На мен то ми е най-сложно и даже неприятно. Това може да е чаша айрян. Идеята е през нощта отново да контролираме инсулина.

Продуктите от зелената част от таблицата са с нисък гликемичен индекс и затова са препоръчителни, т.е при тях инсулиновата реакция е най-малка. Това се отнася за въглехидратите.
За протеините и за мазнините съм забравила вече, кое обуславя разделението по цветове.

Утре приключвам един детокс, който си правя всеки сезон и мисля да си продължавам със зоната.

# 191
Протеин на прах откъде мога да закупя?

# 192
  • Пловдив
Ако млякото е 3.6 % и не се добавя мазнина с овесени трици зонова закуска ли е?

# 193
Не.В зоната 200гр кисело мляко =1 БПВМ.Има си мазнини, въглехидрати и протеини.Трябва да добавиш притеин- скир,сирене,извара,яйце,месо.Можв да ядеш кисели мляко с 15-19 гр трици и да изядеш едно варено яйце или 25 гр сирене/кашкавал

# 194
  • Пловдив
Не.В зоната 200гр кисело мляко =1 БПВМ.Има си мазнини, въглехидрати и протеини.Трябва да добавиш притеин- скир,сирене,извара,яйце,месо.Можв да ядеш кисели мляко с 15-19 гр трици и да изядеш едно варено яйце или 25 гр сирене/кашкавал
Ами в таблицата  пише,че киселото мляко 2% е смесен продукт 1БВ и 1БП,затова реших,че като е по-маслено става зоново,защото в 2 % липсва 1БМ по таблица

Благодаря за отговора!

Общи условия

Активация на акаунт