как бихте постъпили

• 16 097
  • 106
  •   1
Отговори
# 45

Изобщо нямаше да се стигне до съд, защото с действията си не е ощетила предприятието.

Много лесно раздавате съвети.
Документното престъпление, което обсъждаме, е формално, а не резултатно. Тоест достатъчен е самият факт, че дееца се ползва от такъв документ, за да е осъществен състава на престъплението по чл.316 НК. Настъпване на вредоносен резултат / материални вреди на предприятието/, не е необходимо в този случай.

Чл. 316 НК. Наказанието, предвидено по предходните членове на настоящата глава, се налага и на онзи, който съзнателно се ползува от неистински или преправен документ, от документ с невярно съдържание или от такъв по предходния член, когато от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност.

Ето на прима виста едно такова решение:
http://www.rs-sz.com/Reshenia/2015/a/0070f515/58952515.htm

# 46
  • Варна
Въпросът е, че аз доколкото разбирам за нейната длъжност не се изисква средно образование. Т.е. с диплома или без диплома все щяха да я назначат. Тогава тя "ползвала" ли се е от документа в смисъла на закона?

# 47
# 48
Наистина ли някой вярва, че е представила фалшива диплома не защото са и я изисквали, а просто ей така- от срам? И сега гонят "перфектната" служителка от най-ниско ниво заради лично отношение; защото с нещо пречела на директора?

# 49
  • Варна
Нямам представа. Ако се изисква диплома имат право просто да я уволнят без циркове и заплахи. Защо прибягват до тях?

# 50
Стана ясно, че дипломата не се изисква за позицията (според теорията на авторката, разбира се). Аз лично изобщо не вярвам, че дипломата е представена от суета. При всички положения фалшивата диплома е придобита с намерение да се ползва. Дали е представена ей така, просто защото така и така я има и пари е давала за нея или е представена по друга причина, всъщност няма значение.

# 51
За мен цирка в ситуацията се състои в реакцията на провинилата се- вместо да сведе глава и да се изниже тихо-мълком, тя започва да търси помощ от приятели, които, разбираш ли, да омаловажат, че дори и оправдаят неморалната и противозаконна постъпка. А тя милата се жалва, колко била ощетена и онеправдана...

# 52
Ами тя явно се е сетила, че е направила простотия, но си е мислела, че отдавна и се е разминало. Между другото, болшинството от служителите не знаят, че имат пълното право да са осведомени какво съдържа досието им и могат да искат унищожаването на документи в него. (Работодателят пък има право да откаже унищожаването, но и двете страни трябва да се аргументират. Служителят - защо иска унищожаването, а работодателят - защо отказва.)

# 53
  • Варна
Аз лично до сега не съм срещала позиция за която да не се иска средно образование
Самият факт,че тя е представила диплома в предприятието а не си я държи у тях за мен е достатъчно показателен

# 54
И каква толкова е била тази фалшива диплома? За какво образование и специалност? И на каква позиция е работила тази жена в продължение на 27 години?

# 55
Заплатите за средно и основно образование не са ли различни?
Да отговоря на въпроса на авторката - аз бих напуснала тихо и мирно, да не се излагам повече и бих си гледала кокошки, домати и картофи с най-голямо удоволствие Yum

# 56
Мдааа... да си дойдем на думичката... омръзна ми да го изтъквам, но наистина положението в БГ става все по-плачевно!!! Колко кадърни и дипломирани с магистратури хора преди пенсия имат нужда от парички и подобен тип работа, а същевременно разни хитруши, мамещи ДОРИ с фалшивото си СРЕДНО образование, седят и топлят местенцата там и не ги пускат. Жалко, че не е уволнена дисциплинарно, не мога да разбера какво е това толериране, освен ако не е любовница на някой шеф, ама едва ли...

# 57
Беше написано по-нагоре, че е най-обикновено работничка. Едва ли всички тия хора с образование и магистратура копнеят за такава работа. И какво доверие толкова да и имат - да не би да работи с класифицирана информация, с какво толкова е нарушила доверието? Аз пък имам една прекрасно изглеждаща голяма червена диплома за висше образование, която никога никой не ми е поискал. Пък все си работя...

Последна редакция: пн, 19 мар 2018, 18:43 от Poni69

# 58
Но Пони, ако приемем, че си подал фалшиви документи за средно образование как работодателя да разбере къде си поставил чертата в готовността ти за измами /пък било то и документални/? Стъпвайки на един фалшив документ, защо да не представи такива и за специализация и образования и нагоре?

# 59
Беше написано по-нагоре, че е най-обикновено работничка. Едва ли всички тия хора с образование и магистратура копнеят за такава работа. И какво доверие толкова да и имат - да не би да работи с квалифицирана информация, с какво толкова е нарушила доверието? Аз пък имам една прекрасно изглеждаща голяма червена диплома за висше образование, която никога никой не ми е поискал. Пък все си работя...
Многи интересно мнение.
От работника зависят много повече неща, отколкото от няколко изпълнителни директори.
Но ще ме разбере само този, който е плащал от джоба си неустойка за цял тир некачествена продукция.

Общи условия

Активация на акаунт