Частни училища - информативна тема 20

• 73 651
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
И аз ще подкрепя мненията на Мецан и Онна.
Ако ще даваме лични примерни - с ужас си спомнянм, че се научих на елементарен правопис в седми клас, докато ходех на уроци при една учителка по български за кандидатстване. Преди това, пълен мрак и загуба. Иначе, отличничка, видите ли... това в столично квартално училище с известни претенции, в края на 80-те.

По тази причина съм си направила някои изводи. Частно или не, никакво доверие на училищните оценки.

# 421
  • София
И седем години вашите не забелязаха, че си зле с правописа? Никой не е казал, че всички училища бяха цвете за мирисане. Но като цяло нивото беше по-добро.

# 422
Едно време и тревата беше по-зелена.

# 423
  • София
да, защото грижата за тревата беше по-добра, отколкото сега. Едно време тревата редовно я напояваха и гледаха да е добре. Сега или я удавят, или я облещят без капка вода.

# 424
Джилиан просто е много по-млада от 50 Андариел. Simple Smile

Едно време и тревата беше по-зелена.

Сега младите имат един куп предимства пред нас. Но доброто държавно образование не е сред тях.

# 425
  • София
Е, то и аз съм под 50, моля, извинете! Имам още няколко годинки до 50, надявам се да съм жива и здрава да ги направя.

# 426
  • София
 Добре, де.  Да ви попитам нещо, което и преди съм питала... В този форум, точно в частта за образование, масово пишат потребители на възраст над 35 с деца на 13-14-15 години, тоест именно от поколението, което определяте като много по-грамотно. Има обаче толкова неграмотни постове на хора с претенции да са образовани и да милеят за образованието на децата си. Ако заинтересованите са масово на това ниво, какво е  тогава извън форума, сред по-нехаещите? По социалните мрежи се загледайте в постове на ваши набори, не потръпвате ли понякога от очевАдната неграмотност? Аз продължавам да съм на мнение, че неграмотни в изобилие има и от наше време, просто нямаха такова поле за "изява", каквото имат днешните младежи.  И сега, когато вече има къде да станат видни такива негативи, лесно може да се установи, че доста представители на прехваленото поколение не остъпват ни най-малко по параграфа неграмотност на значително по-младите.  

И хайде да не се превъзнасяме чак пък толкова за космически балове на входа и за много високо ниво в техникумите някога. Брат ми е само две години по-малък от мен, тоест вече на 42, влезе в "Сталин"  с прилични оценки, далеч от отличните. Беше "математикът" на класа, гонеха го от часовете, за да не подсказва.  Смехотворно...Над знанията на този пишман математик като негова по-голяма сестра имах точни наблюдения. С това си ниво в езикова нямаше да има и 4 по онова време, за математическа да не говорим. Та да, по-добри бяха техникумите от сега, несъмнено, ама дори и тогава си личеше разликата с други училища. А и съществуваха  във време, в което имаше някакво взаимодействие с практиката и производството. Понеже сега такова липсва, няма как да очакваме  някакво особено ниво, облягащо се само на теория..

Последна редакция: вт, 08 май 2018, 23:15 от пенсионирана русалка

# 427
Пу, пу... почувствах се като поруменяла ученичка от тоз' комплимент. Blush (къде е търкалящия се емотикон?!)

Андариел, да речем, че тогава родителите ми си имаха други далеч по-екзестенциални проблеми. Не беше осбено трудно да се изтърват нещата, особено когато детето им носи шестици.

Държавното образование е под всякаква критика. Но по мое време не беше особено по-добро. Точно по тази причина се усъмних доколко е уместно да се споделя личен опит и да се правят изводи. Всички сме живели в различни населени места/квартали, години, домашна среда. Нещата са доста относителни.

Другият проблем е, че на статистически данни от соц-а не може да се вярва. Или поне аз не мога да ги приема без огромна доза съмнение. Така че, спорът е доста безмислен. Никой няма да убеди другите.

Избрали сме частни училища за децата си,  така че явно държавните не ни устройват по някакви причини.

# 428
Избрали сме частни училища за децата си,  така че явно държавните не ни устройват по някакви причини.
Сегашните държавни не ме устройват. Но не бих имал нищо против, ако младежите ми бяха учили в еквивалент на кварталното ми училище до 7ми клас. Прекрасен математик, отлични преподаватели по БЕЛ, история, език, физика, химия, география и биология. Сега подобно ниво преподаватели има само в ЧУ. И повечето от тях са пред пенсия...

# 429
  • в страната на чудесата
Кварталното ми до 7 клас беше най-доброто в квартала. След като се преместих в едно от най-елитните (за съжаление доскоро) училища, шокът беше грандиозен. Все едно бях учила в помощно училище.
Скоро приятелка зам.директор на добро ДУ сподели, че се занимават основно с интегриращо образование. Думите и буквално бяха “горките нормални деца”. Знам, че Андариел ще скочи, но образованието, което МОН налага, е обида за интелекта на едно нормално развиващо се дете. После вече става късно...
Ето затова се лутаме из програми, помагала, школи, състезания и пр. И с малки изключения това се отнася и за ЧУ. Ако ние подходим като нашите родители, и ЧУ ще са на същия хал.
.....

Имате ли идея колко деца са записали в Софт уни- светлина? Разбрах, че са се нанесли в една къща в Лозенец. Което е другата обида от ЧУ. Даже се чудя как МОН позволява това...

# 430
  • София
Няма какво да подскачам, аз не съм нито сляпа, нито глуха, нито се правя, че не разбирам. Да, интегриращото образование е в много уродлива форма по нашенско и няма нищо общо с това, което трябва да се направи и се прави по другите държави. В това отношение горките са всички деца. Нито обикновените деца са добре, нито тези, които имат нужда от повече внимание и работа, да не говорим за буквалната интеграция на братята. Интеграция не се прави на всяка цена, защото цената е необосновано висока. В момента всички деца губят от тази куца интеграция.

# 431
Моля ви да не отклонявате темата, в някои училища все още тече кампания и почти никой не го интересува колко хубаво е било по време на Соца. Носталгията по миналото винаги прави нещата по-розови. Но нека не забравяме, че сме в Европейския съюз и той ни дава много привилегии децата ни да учат в европейски университети - за сравнение питайте някой сърбин.

Четох, четох за Българско школо - много двупосочни мнения и като цяло не е застъпено много като коментари, с изключение на summertime, на която благодаря за информацията. Може ли да се свърже някой с мен на лични, ако има преки впечатления?

# 432
  • София
Тук не говорим за университети, нито за носталгия, колко пъти да го кажа! Далеч съм от носталгията, защото съм похарчила доста време да се интересувам по въпроса. Резултатите от трийсет години глупости ги виждам всеки ден, и то при гледани деца, така да го кажа, а не захвърлени на произвола или с деградирали родители. Ако сегашното образование успее да се върне на нивото от зрелия соц, ще бъде като да сме извадили Титаник от дъното на океана.

# 433
До 7 клас учех в най-доброто училище на краен квартал. Първи випуск, гордост на СОЦ-а, подбрани учители(млади и с амбиции; и така беше; класната ми след 3 клас после завърши жизнения си път като математичка в НПМГ) бяхме до "И' паралелка с по над 35 деца. Всеки един клас имаше не повече от 2-4 по-будни деца с отлични оценки. Аз - гордост на мама и тати, отличничка на випуска до 7 клас. След 7 клас нова езикова гимназия. О ужас. Осми клас ми е най-кошмарният. Костваше ми ужасно много да съхраня самочувствието си, хъса и амбицията да остана отличничката. Точно все едно съм била в помощно училище до 7 клас.
Имах съученици и познати, които отидоха в елитните техникуми. Ами с нищо не бяха по-образовани от нивото в кварталното училище.
Сега на стари години, заедно с детето си припомням разни изпозабравени и ненанучени правила в правописа. Хич не ме е срам да го призная.
Образованието по СОЦ-а беше също толкова зле, колкото е сега.

# 434
А твърденията на Ежко за техникумите са ми много странни. Нали познавах достатъчно ученици от техникумите, а и после в института - (сега на всичко казват университети, но навремето бяха институти, само СУ, Пловдивския и ВТУ бяха университети) нали имахме състуденти, идващи от техникуми. Никой от техникумите не можеше да се сравнява с нашето ниво, тези, които бяхме от МГ и АЕГ. А и много от техникумите бяха повече от трагични, примерно Корабния, хубаво де, в София сигурно не сте имали корабен, но техникума по облекло, ДАШ-а (не знам в София как се е казвал, но дето стават шофьори и трактористи), Техникума по облекло, на който викаха Парцаленото училище, техникума по дърводелство, бяха повече от трагични. Механотехникумът имаше 3-годишен и 4-годишен курс, този 3-годишния беше за бавноразвиващи се. Единствено прилично ниво имаха Електротехникума и Икономическия, който пък беше с 90% момичета. И дори и тяхното ниво беше много зад това на математическата и английската.
В момента децата, които се интересуват от техника, особено от компютри, могат да сложат в джоба си много от инженерите, завършили по наше време.
Никога не мога да се съглася, че сегашното поколение е по-калпаво от нашето. В никакъв случай не е така.

Последна редакция: ср, 09 май 2018, 10:08 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт