Частни училища - информативна тема 20

• 73 877
  • 747
  •   1
Отговори
# 90
Може  и така да е , просто направих си своя статистика , че почти 90 % от децата които са се явили на последния пробен изпит на ПЧМГ  от Питагор , са изкарали резултат сред първите 60-70 деца  , та затова си мисля , че повечето ще ги приемат ,което и е нормално все пак тях ги готвят за това .Задачите нямат нищо общо с учебния материал и дете , което не решава такива задачи няма шанс според мен , дори формата на самия изпит не го позволява - 20 зад за 60 мин от този тип според мен могат да решат само деца , които са готвени за това. Сега колко ще решат да отидат в друго училище няма представа , но смятам , че няма да са много - мое лично мнение. Трябва да се огледаме и за други варианти - дори да е само за мое спокойствие. Имате ли информация как е обучението в Томас Едисън след 5 клас , целодневно ли са или половин ден .

# 91
  • Sofiq
В Томас Едисон 5 клас е целодневно, с оглед на това да минат по-плавно към полудневно  нататък.
Но също бих ви посъветвала да не подценявайте шанса на детето за ПЧМГ и Св.София.  В крайна сметка това е изпит и има още време за подготовка. Аз дори пробните изпити не бих казала, че са съвсем показателни, а по-скоро ориентировъчни на какво детето греши, за да си го отработи до юни.
В изброените три училища не мисля, че ще чуете чалга в час, там телефоните са забранени, а и се учи много.

# 92
  • в страната на чудесата
А къде може да се видят задачите за изпита в ПЧМГ? Някой знае ли? Не е ли подобен изпитът като в СМГ?

# 93
  • София
А къде може да се видят задачите за изпита в ПЧМГ? Някой знае ли? Не е ли подобен изпитът като в СМГ?

Сборник със задачите от минали години се продава в самото ПЧМГ.

# 94
  • София

Сборник със задачите от минали години се продава в самото ПЧМГ.

Сборникът е изчерпан и няма да се преиздава! Но сигурно може да се намери от човек.
И в 5 клас са 3 паралелки, а не 4.

# 95
  • София
Друго училище в южните райони може също да ми предложите. Харесва ми и ОТ , но ни е доста далече , не искам да пътува сутрин по 1 час.  

Дирис Тенеди - нямам личен опит, но е в южен район.  Миналата година, търсейки училище за ПУК, минахме през интервю и ни се сториха смислени.

# 96
  • Sofia
Най-сигурният начин да се подготви за изпита е да ходи на курсове в ПЧМГ. Изпитът не е като на СМГ.

# 97
Здравейте,
не открих актуални мнения за следните частни училища, за това ще се радвам, ако някой може да сподели за тях: ЧПГ "Пейо Яворов", ЧСУ "Петко Р. Славейков", ЧОУ „Езиков свят“ .
Проучвам въпросът, защото дъщеря ми ще бъде първи клас след 2 години и се запознавам с различните възможности.
Конкретното ми питане е за точно тези училища, защото от една страна се замисляме за частно училище, но от друга просто не можем да си позволим таксите на повечето частни училища в дългосрочен план.
Ако не е удачно да питам тук, а да пусна това тема ще го направя.
Благодаря!

# 98
Здравейте, мисля че до тук не са коментирани въпросните. За това дали можете да си ги позволите имайте в предвид че дори и таксата им да е привидно ниска, има и доста неща, които могат да я увеличат. От друга страна почти всяка година расте, и ако не сте заложила буфери, може да се окажете неприятно изненадана.
Моето лично мнение е че е сто пъти по-добър вариант държавно училище, пред повече от половината частни. Има такива, които са определено опасни, разни религиозни и създадени с неясна цел. Обмислете вариантите, в никакъв случай частно, не означава непременно добро.

# 99
  • Пловдив/София
Здравейте! От рано проучвам тази тема, тъй като детето ми ще е втора група в ДГ (4г), предстои му смяна на градината и ми се иска да имам визия и за училището след това, преди да реша.
В частност колебанието ми е между 145 СОУ към Шилер или Българско школо.
И двете са ни сравнително удобни като локация, а това е важно за мен.
Наскоро се запознах с деца от Шилер и съм впечатлена от нивото им на немски. Цената обаче е висока (в преносен смисъл)- тези ежедневни допълнителни занимания с часове още от първи клас...
Освен това не знам какво им е нивото по другите предмети и дали класовете са по-малки,или само по немски са в намален състав?
БШ ни е по-удобно като локация и ми харесват малките класове и възможностите за плуване и спорт.
Не съм сигурна обаче дали искам частно образование още от първи клас- ще чета другата тема- дали не се създава изкуствена нагласа към света, т.е. детето става гледано в саксия?
Ще се радвам на мнения и сравнение между двете училища, за да знам дали да се насоча към детска градина към школото или немскоезична (засега имам и двете опции).

# 100
Здравейте,
не открих актуални мнения за следните частни училища, за това ще се радвам, ако някой може да сподели за тях: ЧПГ "Пейо Яворов", ЧСУ "Петко Р. Славейков", ЧОУ „Езиков свят“ .

И аз се присъединявам към поста точно след този. Нямам информация за конкретните училища, но самият факт, че са частни, не ги прави автоматично по-добри от държавното училище, което би могло да посещава детето. Ако бях силно ограничена в бюджета, който мога да си позволя за частно образование, вероятно бих го инвестирала по-скоро в допълнителни занимания и бих избрала държавно училище, особено в началния курс.

БШ ни е по-удобно като локация и ми харесват малките класове и възможностите за плуване и спорт.
Не съм сигурна обаче дали искам частно образование още от първи клас- ще чета другата тема- дали не се създава изкуствена нагласа към света, т.е. детето става гледано в саксия?

Чувала съм и преди тези притеснения за гледането в саксия и не съм сигурна какво точно се има предвид. За мен "гледане в саксия" би било ако детето се обучава вкъщи и му се спести целият стрес от това да се справя в среда от връстници. Което и да е училище би дало достатъчно предизвикателства и възможност да види света от много гледни точки, така че точно това не би било притеснение за мен. Българско школо има невероятна база, особено спортните съоръжения. Извън това не ми направиха добро впечатление, а почти не съм чела отзиви от родители на деца там.

# 101
  • София
Аз не мога да отговоря на конкретния ти въпрос за сравнение между двете училища, обаче ще си позволя да направя малко уточнение:
За "Шилер" немската детска градина ви е напълно ненужна, доколкото в училище ще започнат след това от ниво 0.
Има тема за сдружението и там би могла да прочетеш по-подробно и за изпитите и след това за големината на паралелките и обучението и по другите предмети.

Относно другото питане на Мария75, ако не бъркам на Лекси детето учи в "П.Р. Славейков" и тя е споделяла доста положителни отзиви за училището.

# 102
  • София - Рим и обратно

За мен - точно в начален курс е важно детето да е в по-обрана среда, тогава му се формират ценностите най-силно. И да, важно ми е тези ценности да бъдат естествено продължени в училище, а не да контрастират с тези у дома. Това ми беше и доводът да подбера частно училище с малката ми дъщеря, защото съм го играла в ДУ с голямата, а при това не беше чак толкова зле положението там тогава.

# 103
Относно другото питане на Мария75, ако не бъркам на Лекси детето учи в "П.Р. Славейков" и тя е споделяла доста положителни отзиви за училището.

Аз имам позната с дете там и не са особено доволни, но става дума за ПУК и не знам подробности.
За Шилер може да се види в темата им колко много неуредици има напоследък около това сдружение, поради което още от миналата година напълно престанахме да го разглеждаме като вариант. Интересно ми е Пипи как им е преценила нивото по немски и за колко големи деца говори все пак. А това как издържали допълнителните часове, ами че във всяко ЧУ обучението е целодневно и имат около 10 часа всеки ден.

# 104
  • София
Да, моето дете е в  "П.Р. Славейков". Доволни сме. Това, което търсим в ЧУ обаче е най-вече среда, не толкова ниво на обучение. За разлика от ученето, което може някак да се 'навакса", средата е нещо, на което родителят няма как да повлияе много. Като цяло децата са добри, не се толерира лошо поведение, много се работи и говори с тях в тази насока. Първоначално ме притесняваше факта, че голяма част са от семейства на вярващи (евангелисти предимно), но сега го отчитам като голям плюс - децата са скромни и възпитавани в ценности. В училището темата за религията не е по-засегната отколкото например в бившето ни ЧУ Кл. Охридски (и на двете места има по един час седмично християнска етика). Понеже имам приятелки с деца в други ЧУ съм много доволна, че в нашето училище няма надпревара кой е "по-по-най-" както е в почти всички останали ЧУ. Няма съревнование кой е по-марково облечен, кой какъв телефон има (от тази година телефоните стриктно се събират в началото на деня и се връщат в края). Има достатъчно инициативи и проекти, както и допълнителни занимания. Има дечица със СОП по 1-2 в клас, но са с ресурсен или придружител и не пречат. Децата са с добро отношение към тях, учат се да им помагат и да са толерантни. Голям плюс за мене е, че се извеждат редовно. Относно ученето - учат си по програмата на МОН т.е. нивото е като в добро ДУ. Учителите, които работят там са добри, но част от хоноруваните преподаватели - не особено. Ръководството се опитва да се справи с това, но знаем какъв "глад' има за добри учители. Като цяло съм много доволна. Имам база за сравнение с други ЧУ и ДУ.

Общи условия

Активация на акаунт