Частни училища - информативна тема 20

• 73 951
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
На срещите преди кандидатстване Ежко се говорят тези неща. Поне на мен в 3 училища там ме омайваха с подобни твърдения и обещания. Нито едно от трите не ги спазва. Вече 3-та година ги следя. Та няма с какво да свиквам. А моралът е морал независимо дали сме в социализъм или псевдодемокрация.

Комисион и печалба от транспорт. Безплатно пътуване на определена бройка. Други въпроси, Ежко?

# 301
На срещите преди кандидатстване Ежко се говорят тези неща. Поне на мен в 3 училища там ме омайваха с подобни твърдения и обещания. Нито едно от трите не ги спазва. Вече 3-та година ги следя. Та няма с какво да свиквам. А моралът е морал независимо дали сме в социализъм или псевдодемокрация.

Комисион и печалба от транспорт. Безплатно пътуване на определена бройка. Други въпроси, Ежко?

Блис, моралът няма законова сила. Нямаше при социализма и още по-няма при пазарната икономика. Да попитам пак: в кой айви университет приема е прозрачен и изцяло обективен? М? Да кажа пак - свиквайте.

А сега обясни, колко печалба ще остане за едно ЧУ след като ресторанта, хотела и пистите вземат своя дял? И как тази печалба ще се сравни с тази от използването на ангажираните учители по прякото им предназначение за същото време?

Колкото до "безплатното" пътуване на учителите от СМГ до бялото училище...накарайте ги да си плащат за да се "радват" на дечицата ви, що не?!?

# 302
Ежко, щеше да е смешно изявлението ти, ако не беше жалко.

Пример с ПБ. Бяло училище в учебно време. Плащаш и таксата за това учебно време, и таксата за бялото училище. Но ако някой остане и не отиде на ски - парно в класните стаи Ц. Наваксване на учебен материал заради ски училище в учебно време - също Ц. Отопление с духалка. Всички други подробности за печалба от транспорта и храната, връщаниците заради избор на конкретно ски училище и т.н. са незначителни на фона на горното. Не ме карай да ти разяснявам схемите в общинските училища.

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 19:19 от Анонимен

# 303
Ей, хора, не ме замесвайте Simple Smile И за протокола само - децата ми са 11, не 12 клас.
Аз само оспорих твърдението на Ежко, че от разните бели, зелени  и прочие училища училището няма ползи...  Има и още как. Както и дразнещите му констатации какви са родителите, избрали ДУ за децата си -  или безпарични,  или егоистични и стиснати, или нехаещи за образованието на децата си. Аз лично никога не съм си позволила да окачествявам по някакъв начин човек, направил избор, различен от моя. И просто това очаквам и от отсрещната страна. Но ще си остана с очакването, що се отнася до него. То си е до човек, не до това какво училище е избрал за детето си.

Мецан се застрахова, Русалке, защото не иска да си създава излишно неприятели, а аз вече съм неприятел (ей така се случи, в друга тема и по друг повод Wink).  В случая наистина не разбрах логиката, обаче после размислих, че всъщност Мецан има против  начина на поднасяне, а не самото ми мнение, което в голяма степен се покрива с твоето по тази тема. А ти винаги си била дипломатична в изказванията си Simple Smile
Извинения за коментара за девойките, не знам защо останах с впечатление, че завършват тази година. Така или иначе, успех!

# 304
Ежко, щеше да е смешно изявлението ти, ако не беше жалко.

Пример с ПБ. Бяло училище в учебно време. Плащаш и таксата за това учебно време, и таксата за бялото училище. Но ако някой остане и не отиде на ски - парно в класните стаи Ц. Наваксване на учебен материал заради ски училище в учебно време - също Ц. Отопление с духалка. Всички други подробности за печалба от транспорта и храната, връщаниците заради избор на конкретно ски училище и т.н. са незначителни на фона на горното. Не ме карай да ти разяснявам схемите в общинските училища.

Напълно вярвам, че в ДУ-тата има схеми, по които учителите могат да получат някакви малки облаги или да допълнят жалките си заплати (по-ниски от касиерка в Лидъл) по не съвсем правомерен начин. Повече ме притеснява факта, че се е наложило да паднат дотам, отколкото "печалбата" им.
Не съм казал, че няма и частни училища, които да не се "циганят". Но се съмнявам ЧУ-та от ранга на Света София да използва схемички, при които да дели печалбата с един куп външни фирми, когато може банално да вдигне таксата и да не се главоболи със странични дейности със съмнителни финансови ползи.

# 305
Говорим по принцип, нали? Не разбирам защо пак опираме до СС? Това, което се каза е, че има схеми и те са масови, а не изключение. Освен това в ДУ схемите са с одобрението и разрешението, а в повечето случаи и с организацията на директори и зам. директори. Та всъщност не става въпрос за дребни суми за обикновени учители. На телефон съм и не мога да гугълна ефективно за да ти пусна линк от един скорошен случай на задгранична екскурзия под предлог обучение и участие в конференция. Организирана от местното РИО. И с обществени средства.

# 306
  • София - Рим и обратно
Ох, айде - знаещо и можещо на 5.

# 307
  • В офиса
Ахахаха, Блис, буквално ми събуждаш любопитството да проверя с колко точки е приета моята номер 3 - 60, или 90. Ще взема да се обадя да питам. Иначе аз си я оценявам като най-умна от четиримата (пък и най-голямото и по-малко голямото са си умнички:))

# 308
  • София
Ежко, доста неуместно е сравнението ти с университети от  бръшляновата лига.

Кандидатът за Айви лигата не е 5-6 годишно дете, което на тази възраст единствено може да  покаже дали знае това-онова и дали  най-вече е адаптивно, комуникативно и будно. Другият фактор възможен остава кои са маме и татко, какви са финансовите им възможности и имат ли деца в горните класове. Може само да гадаем унитата обаче точно на какво отдават най-голяма  тежест, но все пак имат да се опрат в класацията си на дооооста повече неща -  на академични постижения, на диплома,  на социална дейност, на участия в проекти, програми, клубове, на препоръки от учители и треньори, на мотивационно писмо, на финасово положение на родителите, на успехи в спорта и изкуството, на печелени стипендии и т.н..

# 309
Не е сравнение, а контраст.
След като в унитата не са обективни и прозрачни, въпреки далеч повечето​ възможности, какво да чакаме от начални училища, където идеята за изпит с класиране звучи налудничаво?
Можем да споменем и влизането на спонсорите или на децата на известни личности в унитата...
Каква обективност, каква прозрачност... Интереса клати феса. Добре разбрания и широко погледнат интерес.

# 310
  • София
Налудничава (принципно съм съгласна, че е такава) или не , идеята за  изпит и класиране е  факт и е обявена като критерий за прием. Унитата, за които говориш, не са дали такъв критерий, нали? Тогава сравняваме ябълки с круши. Университетът не е обещал да приема бъдещи студенти Х, завършили с едикаква си диплома, членували в Интеракт,  били активисти в Червения кръст и членове на n клуба,  спечелили не знам си колко състезания  и олимпиади, имащи  железни препоръки и т.н.   Критериите си ги знаят само те...Следователно и кандидатът няма  как да има претенциите, че отговаря непременно на тези критерии , а пък не е приет. Родителите на  неприето дете с по-висок резултат от прието братче/сестриче в начално училище с изпит имат обаче, понеже имат какво да сравняват при предварително зададени условия. Справка - Шилер.

Да не говрим, че кандидатите за упоменатите унита са от цял свят, шарени,  идващи от различни образователни системи,  което като факт, дори и да имаше  съвсем условно пълна прозрачност, би затруднило сериозно  уеднаквяването на условията за прием. Докато за въпросните училища кандидатстват дечица от София само, посещавали държавни и частни детски градини, в които поне на хартия са учили аналогични неща.

ПП СтефанБ, няма проблем, да беше го казал, не е нещо скришно.  Simple Smile
Попея, мерси.  Simple Smile

Последна редакция: чт, 26 апр 2018, 22:55 от пенсионирана русалка

# 311
  • София
Ех, добре че е басейнът, да да има едно нещо, за което да се хванеш! А всички останали, които са външни услуги?

# 312
Тенис, Лего, айкидо, йога, танци и т.н.

При унитата има SAT-ове, а обещания няма нито там, нито в ЧУ-тата, с които съм имал досег.
И да, фактите са си факти, независимо от моята или на някоя мама оценка.

# 313
  • София
Именно, всички изброени и още много неизброени външни услуги генерират пари за училището, а не учители на училището да ги водят тези неща. Капка по капка...

# 314
Андариел, тези услуги ги имаше при нас, защото доста родители ги искаха и не бяха задължителни. Всички бяха на принципа на плуването. Родителите плащаха таксата за външната услуга, а училището осигуряваше транспорт или помещение без допълнителни такси.
Ние ползвахме само плуването и бялото училище например. За какви печалби говорим?

Общи условия

Активация на акаунт