Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21

 • 73 189
 • 724
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 9 878
Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20

Препарати за съдомиялна - 9 В тази тема обсъждаме препаратите, които използваме.

От коя марка съдомиялни сте доволни? Тук обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако дълго време не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел и таблетки; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опкавката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове;
- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта. При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 
Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво „следи”, или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”.

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 14:15 от ₪₪₪ Afrodita ₪₪₪

# 1
 • Мнения: 1 381
Копирам си въпроса и тук, че много ми е важно. Мерси за темата!
Здравейте, оказа се, че и да ремонтирам, пак няма да стане добре, та затова последно се спрях на тези:http://www.technopolis.bg/bg/Freestanding-dishwashers/Dishwasher-BOSCH-SKS62E22EU/p/683885 и http://www.technopolis.bg/bg/Freestanding-dishwashers/Dishwasher … NTER-TOP/p/687470
Не мога и не мога да реша. Струва ми се, че Бош е по-добра, но май е стар модел, а другата май е от 2017...или греша. Моля да ми помогнете с мнения.

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 18:09 от Аляна-Галяна

# 2
 • Мнения: 20 489
Мерси за новата тема! Purple Heart

# 3
 • Мнения: 4 018
Копирам си въпроса и тук, че много ми е важно. Мерси за темата!
Здравейте, оказа се, че и да ремонтирам, пак няма да стане добре, та затова последно се спрях на тези:
https://www.pazaruvaj.com/sydomijalni-mashini-c3171/bosch/sks62e … AXlhoCgDEQAvD_BwE
и http://www.technopolis.bg/bg/Freestanding-dishwashers/Dishwasher … NTER-TOP/p/687470
Не мога и не мога да реша. Струва ми се, че Бош е по-добра, но май е стар модел, а другата май е от 2017...или греша. Моля да ми помогнете с мнения.

Аз на първия линк виждам няколко машини, коя от всичките имаш предвид? Втория лин ми дава грешка "404, страницата не е открита"

# 4
 • Мнения: 1 381
http://www.technopolis.bg/bg/Freestanding-dishwashers/Dishwasher … NTER-TOP/p/687470

http://www.technopolis.bg/bg/Freestanding-dishwashers/Dishwasher … S62E22EU/p/683885

Мерси, че ми каза, не знаех, че не е излязло нищо. Така се вижда, проверих:)
Още не съм поръчала, чакам да чуя вашите впечатления и мнения

# 5
 • Мнения: 4 018
Аляна-Галяна, аз бих избрала Бош-а, по-тиха е 48 dB, срещу 52 при АЕГ, а и програмите ми допадат повече. Бош-а обаче е сив, ако ти е от значение.

# 6
 • Мнения: 1 381
И аз така мисля, но дали не е стар модел Бошът, а AEG -то - нов? 

# 7
 • Мнения: 4 018
Не зная коя от двете е по-нов модел. За мен са по-важни характеристиките. Разхода на ел.енергия е еднакъв и на двете, но програмите на Бош-а ми харесват повече, а пък и 4 dB е по-тиха.

# 8
 • Мнения: 707
Благодаря за новата тема.

Аз между Бош и АЕГ не бих могла да кажа коя бих избрала. Не съм имала АЕГ. Моята е Бош и е модел отпреди няколко години. Върши ми прекрасна работа, има всички необходими програми. АЕГ е също много добър бранд, така че мисля, че която и да се избере, няма да се сбърка. А и много девойки тук са доволни и от други марки - например Беко (аз имам само хладилник Беко и съм доволна то марката).

# 9
 • Мнения: 1 381
Интресно, че кубчета Беко няма.
Но пък вода AEG-то ползва по-малко. Бошът по ми харесва, но се опасявам, че терзанията ми ще се окажат напразни-сигурно утре, като се обадя, няма да я има в наличност.

# 10
 • Мнения: 4 018
Хайде, каквото ти е на късмет. Ще чакаме да се похвалиш.

# 11
 • Мнения: 1 381
Задължително...Или да се оплача, хаха

# 12
 • София
 • Мнения: 2 670
Момичета, кое е по-добре, 3 перки и обикновена кошница за прибори, или 2 перки и издърпваща се кошница за прибори? И не е ли бавно зареждането на издърпващата кошница? Струва ми се, че трябва да се редят лъжичка по лъжичка. На настоящата ми миялна кошницата е обикновена и хващам по няколко прибора и ги тиквам.
И още един въпрос, осезаема ли е разликата в енергоефективността между А+++ и А++? Благодаря!

# 13
 • Мнения: 261
Гювечета най-редовно мия в миялната. Засега са здрави.

# 14
 • Mediterraneo
 • Мнения: 26 212
И още един въпрос, осезаема ли е разликата в енергоефективността между А+++ и А++? Благодаря!

Едва ли е осезаема. Моята е А+++, нямам база за сравнение, но така или иначе си е разход някакъв. Въпреки това сметката ми за ток не се е променила грам, откакто я ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт