Американски колеж - единадесета тема

• 92 620
  • 763
  •   2
Отговори
# 90
...Относно натовареността на учениците следя изкъсо процеса. Напоследък си задавам въпроса дали има грижа,  от страна на колежа да следи все пак натовареността и ангажираността на ученика  да е в някакви здравословни рамки за него самия. Знам, че сега ще ми кажете, че това си е негова работа, но мнението ми е че това са деца, които сега си изпробват силите и опознават пределите си. Много често според мен нямат представа за крайната степен на преумора. Това съчетано с желание за непременен успех е малко опасна комбинация Sad ...
Неведнъж на родителска среща с ами напомняли, че моята работа като родител не е да "натискам" да се свърши работата, а да напомням и да давам възможност за почивка... тъй като сина ми не може и да си помисли да не си свърши някоя задача, а той е силно самокритичен и сам си намира кусури и търси още и още доизпипване, аз просто трябва да му "подсказвам" да почива - дори да натрапвам такова - организиране на кино, пътувания, игри с малките брат и сестра... В 12ти клас сам започна да си осигурява това време, зарязвайки всичко и излизайки с приятели Simple Smile

За Академичното ниво, аз няма да коментирам, че вече многократно писах - дава ти се възможност да се доразвиеш колкото искаш на дълбоко, стига да си склонен  да вложиш някакво усилие, а не да си търсиш причини! Продължавам да не разбирам в едно училище ли учат децата ни с Тинки, моите наблюдения върху развитието на сина ми и академичната му подготовка са много различни от нейните впечатления!
за олимпийците и математиката... и физиката, и астрономията... (НОМ миналата година! НОФ с години редовно участници на национален кръг... астрономията отделни хора, периодично на национален кръг...) и това не е ПМГ, училището е със статут на езикова гимназия (съгласно лицнеза от МОН) ...

# 91
  • Cobrs
Искам да ви кажа, че от всички теми за АК до момента тази ми е най-полезна. Аз също се интересувам от клуба по математика. В сегашното си училище детето посещаваше школа по математика, която бе отворена за всички желаещи деца. С времето някои деца се отписаха от школата по собствено желание, което е съвсем естествено. На състезания ходят деца, които са с на-висок рейтинг (резултат от предходни състезания). Дъщеря ми ходеше по състезания в 5 клас, но поради наши семейни ангажименти пропусна едно състезание, така наречения й рейтинг падна и повече не я включиха в отбор. Бих била доста разочарована,ако подборът за школата по математика в АК е сходен. Ежко, 2 часа математика дневно или седмично имат децата? В момента моето дете има 12 часа математика седмично, от които 10 в училище и не учи в СМГ, където часовете са повече.

# 92
" Тинкърбел, чета те и хем разбирам в известна степен раздразнението ти от случката, хем не съвсем. Струва ми се, че известна доза снизходителност, особено към такъв тип преподавател - стажант и без опит, не е излишна. Изобщо като цяло човек избира върхи какво да сложи акцент и кои са нещата, които заслужават голяма част от вниманието му, не мислиш ли?

Освен това ми се струва, че вече има и нова категория ученици. За този специфичен вид деца, които са учили в ЧУ, особено ако е Света София или у-ще, което се опитва да прилича на Света София, и са свикнали от преди 1-ви клас още на 200% натоварване, АК им изглежда като детска игра. АК като че ли изостава от тяхното темпо, а парадоксът е, че все повече деца от този вид попадат в АК, стремят се към него още от малки и са най-добре подготвени за приемния му изпит. Дали АК трябва да се промени и да увеличи натоварването, за да отговори на очакванията и темпото, с което са свикнали тези деца? Просто се чудя накъде ще отидат нещата, кой е здравословният подход и така нататък... Как мислите вие?"

Ако АК е създаден, за да поема само децата от Света София , може би , но мисля , че това е училище за всички, без значение дали са от друго частно или държавно училище. Ако някой счита , че детето му ще дръпне назад , то следва да направи подбора си така ,че да отговаря на очакванията.

# 93
А, клубовете са намерени, и даже са вповече. Това, обаче, е забавление, а не работа. Ти, ако имаш хоби, ако ще и ядрена физика, то си е хоби и не се брои за овърлоуд. Гледам нтоврване по задължителна програма.
Между другото, аз пък подкрепям филтър на достъп, специлно до сип-ове. Защо Колев (огромна класа, от това, което слушам) трябва да слуша шума от играещите карти на задните чинове, които са се записали само заради бонус точките, които ще получат, а не защото имат интерес към комбинаториката, да кажем.
То точки се дават за участие в клуба, не за висяне на задния ред, при системно нарушаване на правилата на клуба спокойно може да ги отстрани! Точки - 0!

# 94
  • София
Аз лично не мисля, че трябва да се стига до крайности в каквото и да било. Освен за децата (и родителите), плануващи бъдеще в "корпорейт Америка". Там вече, ако не си подготвен за 24/7 натоварване, нямаш шанс. Но пък това бъдеще е вече осъзнат избор. Някои хора пробват и се отазват. Други свикват с липсата на личен живот и си живеят чудесно и така. В гимназията следва да е златната среда, според мен. За да видиш и това, и онова, и да можеш да направиш този осъзнат избор.
В основното училище, което се коментира, голяма част от родителите просто са чули, че е супер-мега училището и без да правят кой-знае каква оценка на способностите на децата си, се блъскат между шамарите. Лично видях последствията за дете, което просто не е за там. Аз имам по-малко дете, за което също мислех за това училище. Е, седнах с трезв поглед и ми стана ясно, че ще е пълен аутсайдер. Не пуснах документи за прием и не съжалявам. Според мен, АК не бива да гони и някакви свръх постижения, защото не е бутиково училище. Това е гимназия с випуски от по 140/160 деца, няма как всички да се справят със свръхнатоварването, за което се говори. И те са намерили тази среда, по мое скромно мнение.

# 95
  • София
Коментарът за Света София не е за никого конкретно, а е за този тип деца въобще.

Maggrat, в АК никой няма да изключи детето ти от школата по математика, защото не се е явило на дадено състезание и рейтингът му (й) е паднал.

# 96
Коментарът за Света София не е за никого конкретно, а е за този тип деца въобще.

Maggrat, в АК никой няма да изключи детето ти от школата по математика, защото не се е явило на дадено състезание и рейтингът му (й) е паднал.
За всяко отделно състезание се прави вътрешен изпит/турнир за определяне на отбор. Най-добрите 3-4-5 (според състезанието) са в отбора, независимо кой е бил предишния път. На неотборни състезания се явяват желаещите (олимпиада и др.)

# 97
Освен това ми се струва, че вече има и нова категория ученици. За този специфичен вид деца, които са учили в ЧУ, особено ако е Света София или у-ще, което се опитва да прилича на Света София, и са свикнали от преди 1-ви клас още на 200% натоварване, АК им изглежда като детска игра. АК като че ли изостава от тяхното темпо, а парадоксът е, че все повече деца от този вид попадат в АК, стремят се към него още от малки и са най-добре подготвени за приемния му изпит. Дали АК трябва да се промени и да увеличи натоварването, за да отговори на очакванията и темпото, с което са свикнали тези деца? Просто се чудя накъде ще отидат нещата, кой е здравословният подход и така нататък... Как мислите вие?

Добър въпрос, Петя, мога да изложа личните си впечатления. Големия ми син е учил от и до в Климент Охридски. Не е съвсем загубен, мисля. Справя се някак си в едно от изискващите училища в САЩ. АК си остава предизвикателство за него.

По мое мнение (като моторист), когато караш с 200 (%) се случват следните неприятности:
- нуждаеш се от идеални магистрали
- развиваш тунелно зрение и не можеш да се насладиш на гледките наоколо. Да не говорим, че гледките не са около магистралите обикновено.
- поради тунелното зрение, всяко странично движение се забелязва (ако въобще) твърде късно за да се предотврати катастрофата
- така можеш да караш 2 часа, след което си развалина. Изминавайки 400км. Ако бръмчиш с кротките 80 - минаваш двойно повече, преди да се стъмни и се чувстваш свежарка за купона вечерта
Simple Smile

ПС В заключение: с 200 е най-добре да караш само по писта, но там се въртиш в кръг и освен конкуренти и зрители по трибуните, няма никой с теб. А за да оцелееш в уличното движение или да обиколиш света с надеждни спътници и истински приятели  се искат умения, които не се учат на пистата.

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 10:49 от Ezhko

# 98
Ежко, удоволствие е да те чета. Готини асоциации правиш!

# 99
Нещо не ми е ясно. 
Едни казват натоварването е голямо.  Други казват, натоварването не е достатъчно. 
В 8клас е 40-50% по-малко от 9клас или обратно? 
И къде е статистиката за реализация на завършилите 'в световен мащаб'?  Знаеме ли от различните випуски къде са отишли децата?  Моите краткотрайни наблюдения бяха, че математиката е на добро ниво.  Моят човек има някаква слабост да не се оплаква, обаче, така че в такива моменти аз последна разбирам, ако някой е арогантен.  И като обсъждаме някои неща, например деца ядосани на друго дете и тече някаква дискусия с много замесени.  Той обикновено спокойно ми казва, ами това е защото еди кой си е по-енергичен, примерно. 

Нооо ми се е заканил да ми хакне профила тук.  Така че, да ви предупредя предварително Simple Smile

# 100
Скрит текст:
Здравейте,
знам че не е много по темата, но дъщеря ми се яви на изпита в неделя и квестори са били три учителки.
Едната била много млада и казала, че преподава по математика. Държанието й било доста грубо и арогантно, повечето деца, които са били в стаята, като излизаха споделяха за нейното лошо държание, а не за задачите от теста.
Не знам дали става дума за същата учителка, но  искам да попитам какви са ви впечатленията от другите учители от катедра математика /писа се за някаква Василева/ ?
Интересувам се защото в периода 5-6 клас, имахме един такъв млад, крайно незаинтересован учител по математика и резултатите от неговата работа бяха плачевни за нас.

Saara,
Василева не би минала в категория "млада", така че предполагам, че става въпрос за стажантката. Каквото и да се е случвало в АК, не съм виждала арoгантно поведение от учител и АК да оставят някаква студентка да им срива реномето, ме хвърля в ужас.
Казвах си "Тинки казва, че АК се е променил". Сигурно, но пък половината ни учители са все още там, има и хубави промени ( този проект за интерактивните игри, при нас бяха само книжки с приказки), но пък АК от наше време нямаше да назначи дори такива асистенти, камо ли да ги търпи почти една учебна година. Тинки коментира арoгантното й поведение, Saara също и няма как АК да не знае.
Колко щети чакат да им нанесе, за да вземат мерки.

А и клуба по математика?! Защо ограничения? АК пледира, че всеки може да се запише в клуб по интереси! Като са започнали да приемат повече деца, ми да си назначат преподаватели! Едно от ценните им предимства е, че ако се съберат 6 деца с общи интереси и си минат по процедурата, клуб ще има и АК ще им осигури необходимото! Какви са тези ограничения. Ми може сега да не съм добър, но да си развия таланта в АК. Как така ще ме спират и няма да ми дадат възможност!!

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 11:17 от rosss

# 101
На който натоварването не е достатъчно, да си запълва времето със самоподготовка и развитие на способностите! Да твори например! От толкова много писане на домашни и есета в час им идва и вдъхновение за творческо писане по някое време Grinning
Аз не виждам как може да е ненатоварен някой с 14 дисциплини (май толкова бяха в 9ти клас), като по всяка има редовни писмени домашни свързани (често) с research. Който не е само да клинкеш в интернет , а да сравниш достоверност, проследимост на информацията, да се обосновеш... и имаш често Quiz, по какво ли не. Ако искаш да си подготвен - четеш! И то не само учебници. Ама четенето иска време! А като се прибираш привечер към 17 (в добрия случай) и тепърва имаш 2-4ч работа... а и си уморен... Ми аз на това натоварване му казвам!

Росс, тинки пледира да има ограничения, не че има... стажант преподавателя (не е студентка) е за консултации и просто е изпълнявала административни функции да предаде формуляра, ако нещо не е направено - да се оплачат (веднага, има си учебен отдел, има си деканат!), а не "патица!". Започвам да се замислям какво е отношението на детето към училище и учебен процес изобщо, ако то си позволява квалификация на (който и да е) учител!

Последна редакция: пт, 23 мар 2018, 11:24 от peneva_a

# 102
Нещо в последния пост на Рос не ми кликва. АрУгантно - не съм виждал досега да има проблеми с правописа.
А и стила на изказ е друг...

# 103
Нещо в последния пост на Рос не ми кликва. АрУгантно - не съм виждал досега да има проблеми с правописа.
А и стила на изказ е друг...

Моят си е! Но обичам АК и не ми е приятно да чета, че такива неща се случват там. Емоцията взе превес:smile:
( В последните 6 години на български ми се налага да пиша само по форумите и правописа ми заминава, особено когато бързам и не се замислям)

# 104
  • София
Моят, когато се върне вкъщи, спи. След вечеря "се развихря". Не споря с него за разпределение на времето, защото и аз в гимназията спях след училище (ставах в 05:40).

Не мога да преценя колко (или дали изобщо) синът ми учи, той си има собствена стая, в която не влизам.

...
Клубовете и елективите имат ограничен капацитет като брой записани ученици, не може 100 деца в един клуб.
...
Ежко, то и resurch-a e research, но защо да издребняваме.

Общи условия

Активация на акаунт