Американски колеж - единадесета тема

• 92 690
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
При наличие на някаква маса от хора, винаги рискуваш непопулярни и неразбрани решения. Днешната дискусия го доказа.

Разбира се, Елексир. Но дали АК цели да е популярен или нещо друго?

Относно модела "от много глава не боли" (в черна линия по-долу):

Изследванията показват, че реалния модел е зелената линия. Но когато се упорства с "повторението, майка на знанието", модела се променя на "кат си пейш, Пенке ле, кой мита слуша". Червената линия. Така че се препоръчва дозиране във въздействието. А че дозата не бива да се променя заради единични стимули е доказано в други изследвания (Например за "Динамичната администрация" на Мери-Паркер Фолет и чилийските експерименти на Стафърд Бир).

Това, което мен ме притесни в постовете на Мими, беше натискът, който се е наложило да окаже, за да извикат Спешна помощ, както и аналогията в това с един по-стар и трагичен случай. Информацията е нещо последващо, но мерките за спешна помощ са жизнено важни.

Призма,
Викала ли си бърза помощ в последните години? Била ли си със сериозно състояние в държавна болница?
Може би да е имало съвсем разумни причини зад настояването да се закара детето до частно лечебно заведение. И да не забравяме, че в колежа има достатъчно компетентен лекар да даде компетентно предложение за следващата стъпка. Но правото е на родителя. Факт, че е потърсен и е действано според желанието му.
Примери от личния ми живот.
Скрит текст:
Повикана линейка, при съмнение за инфаркт (потвърдено впоследствие), дойде след 2 часа и 30 мин. Човека загуби съзнание след още 30 мин. чакане в спешното на държавна болница. Слава богу - оживя, но е инвалид, което можеше да се избегне със стент в първия час.
При втория случай (бъбречна недостатъчност), не се занимавах с линейки, а пренесохме човека с такси до частна болница. Приеха го веднага и за щастие даже не е на хемодиализа. Според лекарите щеше да е труп след минути заради тежък дисбаланс в съдържанието на електролити.
Що се отнася до трагичния случай в АК. При сърдечна фибрилация, времето за реакция е броени минути. Нищо не би спасило детето, освен МОЖЕ БИ компетентно приложен дефибрилатор. И то ВЕДНАГА. Доколкото знам, заради този случай в колежа имат вече и лекар и дефибрилатор, а не само мед. сестра.
ПС Поинтересувай се, какво е положението при вас и откъде са дошли взетите мерки.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 13:16 от Ezhko

# 241
  • София
При наличие на някаква маса от хора, винаги рискуваш непопулярни и неразбрани решения. Днешната дискусия го доказа.

A цели ли действията му спрямо масата, да бъдат разбрани от същата тази маса? Simple Smile

Относно набиването в главата - ясно ми е какво ми казваш, това си е за мое успокоение Simple Smile

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 13:26 от eleksir

# 242

A цели ли действията му спрямо масата, да бъдат разбрани от същата тази маса? Simple Smile
Не, не цели. Помага на децата и родителите да разберат, отделяйки разумно възможните средства и време. Но разглежда разбирането като средство, а не като цел.

Относно набиването в главата - ясно ми е какво ми казваш, това си е за мое успокоение Simple Smile
Не съвсем. Казвам, че подхода банално и доказано е вреден.

# 243
  • София
Ежко, имаше коментари в тази посока и е добре, че се включваш с информация, тъй като се създаде впечатление за опит за потулване на проблема, а не за търсене на най-правилно решение.

# 244
Ежко,

Понеже обичате аналогиите, не виждам защо писмото на Елексир да не прозвучи на много родители по следния начин:

Уважаеми родители,

АК - София получи информация за случай на хепатит в нашето училище. Хепатитът е остро заразно заболяване, което започва с ..................... и може да доведе до ............... Най-добрият начин за превенция е честото миене на ръцете. Училището взима всички мерки да дезинфектира средата, включително ..................... Все пак молим да напомните на Вашите деца ................... Също така следете за горните симптоми и ако имате съмнения, моля консултирайте се с .......
Вярваме, че заедно можем да предотвратим нови случаи на хепатит!

Ако предпочитате, можете да замените хепатит с въшки, макар че второто е доста по-безобидно Grinning

"Англо-саксонското" тълкувание има съвсем друг смисъл, и ако ситуацията наистина е такава, то следва да бъде изпратен подобен текст, колкото и да е нелицеприятен, защото в този случай родителите би следвало да са още по-бдителни и ангажирани. Може би някои биха преосмислили политиката си по отношение на нощните излизания примерно.

Що се касае до ефекта, графиките и прочее, смятам, че всеки родител може да прецени как, колко и по какъв начин да разговаря за проблема, вкл. да не го повдига изобщо. Това няма общо с правото човек да бъде информиран.

# 245
  • София
Ежко, разбирам, че поддържаш максимата, че без антитеза няма синтез, но понякога ми се струва, че разговорът започва да издребнява и не се получава синтез, а дребнаво заяждане с някаква собствена самоцел.
Ако греша, моля да ме извиниш. Уважавам много интелигентния начин, по който градиш своите тези и антитези, затова нека продължа - абсолютно подкрепям това, което ти казваш. Просто пускам съзнанието си и по полосата на други гледни точки.
Сега видях, че MariaSt. е пуснала същия пример с други думи. Точно това се опитвам да илюстрирам и аз. Получавайки дадена информация, всеки човек избира как да я синтезира, оцени и използва. Но когато не получаваш информация, няма как да я използваш.

# 246
  • София
Мислех, да не се включвам в тази безмислена дискусия, но нека все пак да кажа, че след случката, която се дискутира е имало, не един и два разговора с осмокласниците в адвайзори часовете, вкл. и психолога е говорил с тях в часа по физическо. Какво по-адекватно от това може да направи Колежа?!
Моето дете сподели за случката, но дори и да не беше, какво точно ще промени едно подобно писмо, ако детето не желае да споделя с родителите си. Ще се притесня, за себе си знам, че даже параноята ще ме хване, ще дудня, но никой няма да ми обърне внимание, ако не съм си свършила работата с възпитанието и изградените взаимоотношения, далеч преди детето да е постъпило в Колежа.
Та хайде моля, говорим за деца, за които, както се разбра, не е проблем да са в бар или дискотека след полунощ.

Дискусията би била полезна ако се говори с реални факти, а не просто да си теоритизираме.

Интересно ми е как се процедира в други училища, дали се пращат е-майли до всички родители, ако пиян или дрогиран ученик бъде хванат в училища.

# 247
  • София
Според мен дискусията изобщо не е безмислена. Даже я смятам за изключително полезна.
И за да придобие още по-голям смисъл, давам пример за друго училище: Случай с алкохол. Свикана беше родителска среща за целия клас, беше обяснен анонимно случая, бяха предупредени родителите да поговорят у дома, на децата беше казано, че педагогическият съветник е на тяхно разположение.
Не зная обаче дали са били информирани всички родители, или само тези от класа. Предполагам, че само тези от класа, защото идеше реч за алкохол, носен от вкъщи, на екскурзия извън училището.

# 248
Ежко, разбирам, че поддържаш максимата, че без антитеза няма синтез, но понякога ми се струва, че разговорът започва да издребнява и не се получава синтез, а дребнаво заяждане с някаква собствена самоцел.
Ако греша, моля да ме извиниш. Уважавам много интелигентния начин, по който градиш своите тези и антитези, затова нека продължа - абсолютно подкрепям това, което ти казваш. Просто пускам съзнанието си и по полосата на други гледни точки.
Сега видях, че MariaSt. е пуснала същия пример с други думи. Точно това се опитвам да илюстрирам и аз. Получавайки дадена информация, всеки човек избира как да я синтезира, оцени и използва. Но когато не получаваш информация, няма как да я използваш.

Ако си говорихме само с теб, Елексир, да сме се сменили темата отдавна. Но тука ни четат и други хора с най-различно ниво на информираност за колежа. Поради което изпадам в по-детайлни обяснения. Ето още едно такова: Наркоманията, за разлика от хепатита, не е заразна. Освен това при Хепатит, писмото щеше да е много различно от предложеното от теб предполагам. Надали щяха да те образоват какво е хепатит. Щяха да ти обявят какво АК ИЗИСКВА да ТИ КАТО РОДИТЕЛ да направиш допълнително. А относно допълнителни въпроси - има си стандартен начин за задаването на такива по какъвто и да е било повод и този начин е многократно обясняван на родителите.

Според мен дискусията изобщо не е безмислена. Даже я смятам за изключително полезна.
И за да придобие още по-голям смисъл, давам пример за друго училище: Случай с алкохол. Свикана беше родителска среща за целия клас, беше обяснен анонимно случая, бяха предупредени родителите да поговорят у дома, на децата беше казано, че педагогическият съветник е на тяхно разположение.
Не зная обаче дали са били информирани всички родители, или само тези от класа. Предполагам, че само тези от класа, защото идеше реч за алкохол, носен от вкъщи, на екскурзия извън училището.
Колко е останал анонимен нарушителя реално? Какви мерки са били взети спрямо него/нея?
Подхода на колежа е друг - нарушителя щеше да бъде съвсем анонимно отстранен. С учениците, имали допир със случката, щяха да бъдат проведени допълнителни превантивни мероприятия. При преценка, че някой от тях е изложен на повишен риск, щяха да бъдат уведомени родителите му.

# 249
  • София
Ежко, моето ниво на информираност е само благодарение на теб, СтефанБ, Пенева и още няколко отзивчиви родители. Аз, както знаеш, поглед отвътре имам само от разкази на близки и от вас. Затова и многократно казах, че така са решили, така са направили. Дискусията се разшири, което за мен е полезно, за други е скучно и няма смисъл, някои се замислиха, други - не. Моята цел в този разговор беше да се разшири погледа и отвъд въпроса "Кое е най-правилно според колежа", защото това го знаем. Преценили са кое е най-правилно, направили са го, точка и удивителна. За мен е много болен проблем, затова и ако само един родител се замисли повече, това ще е моя лична победа.
Нарушителят беше наказан с преместване в друг клас. Доколкото съм информирана, при следващо провинение следва преместване в друго училище. Естествено, че не остана анонимен, защото случката беше видяна от цял клас. Но мисля, че и случаят, разискван тук, също не остана анонимен, защото е бил видян от децата. Извинете ме, ако смесвам случките.

# 250
Моята цел в този разговор беше да се разшири погледа и отвъд въпроса "Кое е най-правилно според колежа", защото това го знаем. Преценили са кое е най-правилно, направили са го, точка и удивителна.
Аз съвсем не съм адвокат на колежа, Елексир. Аз съм родител, като всички останали и се стремя да бъда полезен на родителите (така, както други са били полезни за мен). Дискусията за мен не е "Кое е най-правилно, според колежа", а "Защо колежа го смята за правилно" (при това - според моето ограничено разбиране).
Да се предлагат и обсъждат нови решения, без пълно и правилно разбиране на текущото състояние на нещата е както се изрази, "чесане на езици".
Нека не откриваме колелото или да действаме импулсивно, а да се опитаме да разберем преди това един (доста богат) опит, който се предлага на нас и на нашите деца. В крайна сметка, именно затова "си плащаме".

# 251
  • София
Абсолютно съм съгласна.
Не си адвокат на колежа, но защитаваш избора си за "най-добро училище за твоите деца". Аз го уважавам и разбирам защо на доста потребители изглеждаш като адвокат на колежа. За мен не си такъв и никога не съм те приемала така.
И за "чесането на езици" съм съгласна също. Но пък иначе темата ще бъде: "Коя школа подготвя за колежа?", "Виж в темите назад, разисквано е хиляда пъти", "Моето дете е на закуската с Президента", "Браво на него", "Моето го мързи, ама учи", "Моето не го мързи и учи", в 90 %. (моля никой да не се обижда, аз също съм питала за школи). Такива дискусии я правят цветна, интересна и интелигентно списвана, по моето скромно мнение.

# 252
Цитат
Наркоманията, за разлика от хепатита, не е заразна.
Не точно. Употребата и продажбата на дрога в близкото ти обкръжение (училище) значително повишават риска да "прихванеш", точно по същия начин както близкия контакт с болен от хепатит или с приносител на въшки. Не че на друго място не може да ги хванеш, но като си контактен, следва да се отнесеш към риска доста по-сериозно.

Цитат
Интересно ми е как се процедира в други училища, дали се пращат е-майли до всички родители, ако пиян или дрогиран ученик бъде хванат в училища.

При нас не са хващали в училище... "само" на екскурзия - при това цигари и алкохол, не наркотици. Нямаше писмо за съжаление, от което доста родители, и аз в това число, бяхме възмутени.
Една от малкото кореспонденции с цел превенция, които сме получавали, беше  за игрите с душене. Наскоро, впрочем... И да, беше ми полезно - не би ми хрумнало, че в 7-ми (седми!) клас биха се занимавали с подобни глупости. Точно както не би ми хрумнало, че може в АК да се продават забранени вещества. Знам, че никой никъде не е застрахован, но просто щеше да ми е много много назад в списъка възможни причини за проблем с детето.

Скрит текст:
В рамките на дейностите, свързани с опазването на здравето, днес проведохме час, в който да предупредим учениците за опасностите и рисковете, до които водят игри като "игра на домат", "игра на шал", "индийски сън". Това са опасна категория игри. Напомнихме на учениците, че тук въобще не става дума за игрички, защото се блокира временно дишането с цел да се постигне припадък. Моля Ви да продължите дискусията с превантивна цел и вкъщи, защото опасните игри са въпрос на модни течения, а е важно родителите и учениците да си сътрудничат в тази превенция.

И при нас има слухове, че има някакви наркотици в по-горните класове. Тъжното е, че ужасно много родители даже не подозират за наличието на такъв проблем в училище. Няма как някой да ме убеди, че е излишно да се пращат писма, дори без да има доказан случай, а камо ли при доказан такъв.

# 253
Не мога да повярвам, че АК не са информирали родителите.

Мога да предоставя съобщенията, които пратих на училището, на родителите.

# 254
Аз, може би, не намерих най-правилния начин да 'не си замълча'.  С пресата и клюки нямам намерение да се занимавам.  Става дума за нещо, с което явно децата (и в други държави) не си дават сметка какво могат да постигнат. 

https://www.theguardian.com/society/2018/feb/05/xanax-misuse-uk- … -web-sales-health

и тук

https://www.theguardian.com/society/2018/feb/05/my-personality-c … y-xanax-addiction

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 23:34 от mimi_block

Общи условия

Активация на акаунт