Американски колеж - единадесета тема

• 92 683
  • 763
  •   1
Отговори
# 225
  • софия
Моля ви да се уточните, чия е аджеба грижата за учениците, след като не смятате за редно родителите да бъдат уведомени!

# 226
Когато големият ми син учеше в АК, дори нямаше електронен дневник. Текущи оценки изобщо не знаехме. Чак в края на срока ни уведомяваха как се е представял. Родителският контролът върху учениците беше абсолютно минимален. Отначало това ми се струваше странно, но след това го възприех като преходен период преди университета. И всъщност дори го намерих за ценно - възпитава самоконтрол и отговорност у самите деца - сами да си гонят целите, а не родителите да ги натискат при нужда.
Сега това не е така и родителският контрол е увеличен. Виждам, че на родителите това им харесва. Явно АК са проучили и преценили и затова са въвели тази система.
Bliss, учениците могат да разкажат на родителите си това, което elixir е предложила като текст. Те не са малки ученици и в някои ситуации комуникацията само с тях е достатъчна. И АК са преценили така явно.Естествено винаги ще има и несъгласни родители. Но има и такива, които разбират и приемат позицията на АК в случая. Спирам до тук. (Обидите за "простотия" и "липса на отговорност" са ненужни. И по-спокойно може да се защитава гледна точка.)

Петя, продължавам да твърдя, че изявление кое е политически подходящо в случай, който касае здравето и живота на деца е меко казано неморално. Това предполага, че интереса на институцията се поставя над интереса на дете/ца. Ти такава позиция ли заемаш? Риторичен въпрос.

Колкото и да са големи тези деца, е смехотворно да се неглижира чрез тях неизпълнението на  задължението на АК да комуникира такива сериозни въпроси с родителите. Някои ще споделят, но други няма да го направят по различни причини. И? Те са непълнолетни, все пак. По закон. Училището по закон не може да разчита такъв тип комуникация да се опосредства чрез децата.

Това си е измиване на ръцете. Поведението на АК в този конкретен случай сериозно свали рейтинга им в моите очи. И алабалистиките за правилник и прочие са си чисти алабалистики когато става въпрос да се потули казуса.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:47 от Анонимен

# 227
Уважаеми родители,
АК - София получи информация за ученик на нашето училище, употребил вещества, довели до състояние на нужда от медицинска помощ. АК - София проведе на всички ученици допълнително обучение, свързано с употребата на наркотични вещества и вредата от тази употреба върху умственото и здравословно състояние на човека.
В тази връзка, молим родителите на нашите ученици да информират децата си отново за вредата от употребата на наркотични вещества, както и за законовата забрана за употреба на такива без лекарско предписание.
Вярваме, че заедно можем да предотвратим възникването на подобни проблеми с нашите деца в бъдеще!

Примерно и на прима виста Simple Smile

пп Не се казва къде, кога и кой, а само, че училището е загрижено за децата си, независимо къде са, с кого са и кои са.

Елексир, знам, че в България сме свикнали на по-първосигнални реакции. Моля, запознай се с образованието на хората, които влизат в борда на настоятелите и в ръководството на колежа. Харвард, Йейл, Кембридж и т.н. Нали не смяташ, че имат нужда от уроци по базова комуникация? Или не предполагат, че действията им ще дадат почва на атаки от типа "всяване на страх, несигурност и съмнения" (като демагогията на Блис например)?
Или че не знаят как да направят АК АБСОЛЮТНО чист от наркотици? Примерно проверка с кучета на багажа на всеки влизащ, пълно лично претърсване на случаен принцип, тестове за наркотици на всички ученици и служители ежемесечно... Дали целта винаги оправдава средствата? АК ли сме избрали за децата си, или колония за тийнейджъри с рисково поведение?
Предвид горното, предложения от теб текст, преведен на "образован англо-саксонски български", би означавал долу-горе това:
"В АК се наблюдава устойчива тенденция към нарастване на употребата на наркотици. Ние правим каквото можем, но сме безсилни да приложим достатъчни мерки за справяне със ситуацията. Смятаме, че много от нашите ученици са рисков контингент от тази гледна точка, както и че родителите като цяло не обръщат достатъчно внимание на този въпрос."

ПС В кой сектор е стрелката на манометъра? Grinning
ПСС Амели, предположи, че си получила писмото, какво още ще направиш и какъв ще е ефекта от това? Помисли в детайли.

# 228
  • София
Някои от нас, Ежко, също са завършили такива университети. И никой от нас не дава уроци по базова комуникация. Аз лично си чеша езика в бг-мама, като дори и не си помислям да давам акъл на колежа. Това си е тяхно решение, те така са преценили, така са направили. По нашенски, обаче, винаги ще има недоволни. Ако има писмо - защо отбиват номера, ако няма писмо - защо не им пука за децата. Ако кажат публично за случая - защо правят конфиденциална информация публична, ако не я кажат - защо мълчат и се правят, че нищо не се е случило.
Аз не съм Амели, но ще отговоря, ако позволиш: Ще поговоря за пореден път по темата. Един разговор повече хич няма да навреди. И няма изобщо да се задълбавам в мисли защо така станало, пък защо тоя казал, оня - не и т.н. Случаи такива има навсякъде, по цял свят, дори и в Харвард.

пп Писмото беше полу-шега, полу-пример как може да напишеш нещо, без да кажеш нищо, но в същото време да си изпълнил изискване за действие.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:51 от eleksir

# 229
...пп Писмото беше полу-шега, полу-пример как може да напишеш нещо, без да кажеш нищо, но в същото време да си изпълнил изискване за действие.
Аз ако получа такова писмо (писах вече), ще го приема като всичко друго, но не и " изпълнил изискване за действие", ще го приема като "От нас толкоз!"

# 230
Някои от нас, Ежко, също са завършили такива университети. И никой от нас не дава уроци по базова комуникация. Аз лично си чеша езика в бг-мама, като дори и не си помислям да давам акъл на колежа. Това си е тяхно решение, те така са преценили, така са направили. По нашенски, обаче, винаги ще има недоволни. Ако има писмо - защо отбиват номера, ако няма писмо - защо не им пука за децата. Ако кажат публично за случая - защо правят конфиденциална информация публична, ако не я кажат - защо мълчат и се правят, че нищо не се е случило.
Аз не съм Амели, но ще отговоря, ако позволиш: Ще поговоря за пореден път по темата. Един разговор повече хич няма да навреди. И няма изобщо да се задълбавам в мисли защо така станало, пък защо тоя казал, оня - не и т.н. Случаи такива има навсякъде, по цял свят, дори и в Харвард.

Извини ме, Елексир, но в кое учебно заведение са те учили, че предложения от теб текст е добра идея в конкретния случай?
Колкото до единия разговор в повече, бих ти предложил да помислиш пак? Модела "от повече глава не боли" е отречен да работи добре доста отдавна (мисля през 50-те години на миналия век). Нужна е планомерна, целенасочена и обмислена работа според детето, а не "гасене на пожари" (още повече, когато реално при него проблем няма).
Какво ще кажеш, да получаваш писма от пожарната за всеки пожар в квартала? От полицията за всяко престъпление, а от болницата, за всеки случай на заболяване?

# 231
  • София
Пенева, "Не съди за другите по себе си!" Simple Smile
Въпросът е на кого искаш да угодиш Wink На масата, на отделна група, на единици хора и т.н.

Ежко, едва ли моето учебно заведение има някакво значение за теб и за останалите пишещи в темата. Позволи ми да го запазя за себе си, още повече, че няма никакво значение в конкретната тема на разговор.  Няма какво да мисля пак, аз мисля по тази тема още от дете, както казах, имам конкретен случай в семейството си. Ще говоря пак и пак, и пак, и пак, и пак......до откат, извини ме за думата.
По въпроса за пожарите и болестите - по един или друг начин, държавата уведомява обществото за конкретни случаи, за които сметне за необходимо, както и набива в главите какво следва да се прави в подобни случаи, с цел превенция на други подобни такива. Същото важи за колежа, предполагам - сметнал е за нужно да уведоми за някакво писмо от тяхно име, не е сметнал за нужно да уведоми за случай с ксанакс ли беше, не помня. Така са преценили, така са направили.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 12:08 от eleksir

# 232
  • София

Какво ще кажеш, да получаваш писма от пожарната за всеки пожар в квартала? От полицията за всяко престъпление, а от болницата, за всеки случай на заболяване?

Смехотворна е подобна аналогия.

# 233
Не съди за другите по себе си Simple Smile

Въпросът е на кого искаш да угодиш Wink На масата, на отделна група, на единици хора и т.н.

Колежа не гледа да угажда на някого, а прагматично гони целите, които е поставил и оповестил. С необходимите и достатъчни средства, доколкото мога да преценя.

# 234
  • София
Ежко, писмото беше пример. Надявам се разбираш. Ако не разбираш, моля те, не апострофирай просто заради апострофа...нищо контруктивно няма да се получи от този маниер.

# 235
Ежко, писмото беше пример. Надявам се разбираш. Ако не разбираш, моля те, не апострофирай просто заради апострофа...нищо контруктивно няма да се получи от този маниер.

Аз разбирам, но дали всички други щяха да го разберат, Елексир?

# 236
  • София
При наличие на някаква маса от хора, винаги рискуваш непопулярни и неразбрани решения. Днешната дискусия го доказа.

# 237
  • София
Това, което мен ме притесни в постовете на Мими, беше натискът, който се е наложило да окаже, за да извикат Спешна помощ, както и аналогията в това с един по-стар и трагичен случай. Информацията е нещо последващо, но мерките за спешна помощ са жизнено важни.

# 238
Prizma,
Човек трябва да е наясно с всички факти, преди да се притеснява. Убедена съм, че АК поставя здравето на децата си над всичко. АК има договор с частен мед ц-р, който е до тях. Едно е да чакаш линейка от другия край на София, едно е да дойде мед лице веднага. Не знам дали това е причината, но нито за момент не съм си мислила, че не са се опитали да направят най- доброто!

По въпроса за позицията на АК. След като няма доказателства и няма жалба дори в Полицията, искате един вид АК да разпространи информация, за която да може да бъде съден за клевета
Тук можем да си чешем езиците и да употребяваме всякакви определения, но те не могат да си позволят такова нещо

# 239
.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 13:17 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт