Американски колеж - единадесета тема

• 92 695
  • 763
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Кой да се държи отговорен за случки в часови диапазон 0-3ч например?
Има си нормативни актове по този въпрос. Родителите (настойниците), естествено.
По темата: Липсата на периферно зрение почти винаги води до сериозни проблеми напред във времето...

# 211
Пенева, хайде стига. Не одобрявам нищо от случката в дискотеката и обърнах внимание.

Ясно е, че има и немарливи родители. Но има и такива, които държат на правилата.
Институцията АК ДЪЛЖИ информация на родителите(всички) в качеството им на настойници на децата, чието обучение е поела и за чиято сигурност носи отговорност докато са на територията на училището. И нито случката в дискотеката, нито някоя друга безотговорност на отделен родител не отменя това ЗАДЪЛЖЕНИЕ на АК.

И не ми сравнявай АК с други гимназии. Там не плащат десетки хиляди в евро.

# 212
А ти убеден ли си, че сред колежаните няма дистрибутори? Откъде?
Това, Тинки, е параноично мислене и води много бързо до лов на вещици, с последствия, далеч по страшни от евентуалната продажба на наркотици на територията на колежа.
В отговор на прекия ти въпрос: Не съм убеден. Също не съм убеден, че има особена разлика, когато детето е навън, дали дистрибутора му е съученик, съсед или се познават по друга линия.
Считам, че носенето и продажбата на наркотици на територията на колежа е значителен и безсмислен риск за евентуалния дистрибутор и е много малко вероятно да се практикува. Но не съм 100% уверен, че е така. И никой не може да бъде.
Да повторя обаче въпроса: Предполага се, че Мими знае повече от нас. Защо И ТЯ не споделя във форума какво е станало с "дистрибутора"? Защо не се е оплакала в полицията?

Блис, АК дължи информация на родителите за всичко, което засяга пряко ТЕХНИТЕ деца. И то ИНФОРМАЦИЯ (проверена и потвърдена), а не слухове и клюки. Както и е записано в договора и правилника на колежа.
Колежа това и прави.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 10:37 от Ezhko

# 213
  • София
Аз лично Пенева я разбирам. По нейните думи, тя има дете, което е сериозно, отговорно, с установени морални ценности, целенасочено още от малко. Аз също имам ЕДНО такова дете. Другото ми дете, обаче, е бунтар още от малко и от сега знам, че ще има залитания, само се моля да са малки и контролируеми. Имам пример в собственото си семейство, където се стигна до "Къде сбъркахме" точно поради липса на адекватна информация от училището и съответното наблюдение от родителите, но вече беше прекалено късно.

# 214
И аз имам бунтар, и безкрайно ме е яд, на липсата на адекватно обучение по темата в неговото училище!
Скрит текст:
Добре, че класната му е на мястото си и успява да натисне и отпусне когато трябва, но пълното отхвърляне и неприемане на думите на психолога по сериозните теми ме ужасява... всичко казано от него (поради системния неприемлив начин на комуникация с тийнове) води до "говори ми, говори ми..." и тотален игнор!
Точно на него много добре би му се отразил този начин на здравно образование и лични санкции!

# 215
  • София
За ДУ и дума не може да става за адекватност точно по тези въпроси. Проблемът за това е и с огромни размери.
Пенева,
Скрит текст:
Аз ако бях на АК, бих пратила общ мейл - така и така, има такъв и такъв случай, ние обърнахме внимание, моля обърнете и вие вкъщи. Но не знам дали не е пращан.

# 216
  • В офиса
Да, нали пратиха мейл за изпратено фалшиво писмо от името на колежа. Ама за наркотиците - нищо.

# 217

Да повторя обаче въпроса: Предполага се, че Мими знае повече от нас. Защо И ТЯ не споделя във форума какво е станало с "дистрибутора"? Защо не се е оплакала в полицията?

Всъщност Ежко, правилният въпрос е защо Колежа не уведоми за това родителите? И не форумът е мястото. Защото нали ти призоваваше, че ако ... ще има клюки. Сега защо искаш да излиза като клюка от устата на Мими във Бг-мамма?!?!?! Мими и без това направи достатъчно. Обръщането на въпроса по начина по който ти го правиш е меко казано некоректно и неморално. И при това в контекста на сериозното ти мазане по конкретния случай тук във форума.

# 218
Сега защо искаш да излиза като клюка от устата на Мими във Бг-мамма?!?!?! Мими и без това направи достатъчно. Обръщането на въпроса по начина по който ти го правиш е меко казано некоректно и неморално. И при това в контекста на сериозното ти мазане по конкретния случай тук във форума.
Ти предлагаш клюката да излезе направо от Колежа? Не мисля, че това ще се случи. Мими коментира случка с нейно дете и има право на това. Колежа няма правото да коментира детето и (или което и да е друго дете) пред другите.

Да, нали пратиха мейл за изпратено фалшиво писмо от името на колежа. Ама за наркотиците - нищо.
И какви ФАКТИ или ОБОСНОВАНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ следва да са изложени в съответното писмо, Тинки?
Да ученик от колежа е употребил наркотици. Как това реално засяга родителите на останалите деца? Какви ДОПЪЛНИТЕЛНИ мерки следва да се предложат на родителите на базата на тази информация?

ПС И дали мейла е подходящия начин за комуникация в случая?

# 219
  • София
Сложна работа е да се прецени докъде се простира отговорността на училището, как точно трябва да постъпи то, кое е проблем само на родителите, кое касае най-вече учениците и т.н. Да не забравяме, че това са ученици в гимназиален курс, а не малки ученици. Има си и особености на тяхната възраст. (Според мен, ако АК напише уведомително писмо до родителите, едва ли не официално оповестява, че такъв проблем в Колежа съществува и се обвързва с тоя случай. А от всичко, което прочетох по темата тук, останах с впечатление, че нещата не са 100% ясни и не е категорично, че дилърът изобщо е от АК. То ако всичко беше ясно, задължително щяха да изключат и дилъра, не е ли така? Въпросът е как се постъпва политически правилно в такива ситуации. Не е еднозначно правилно да се пише писмо до родителите, ако се замислите.)

За учениците от 9-ти клас, които ходят на дискотека до късно, знам и аз. Те не ходят само в ВН. Родителите им знаят. И не се противопоставят на желанието на децата. Така са преценили.
Скрит текст:
(Аз като родител на тийн мога само да се моля той да не изяви подобни желания, че не знам как бихме спорили и накъде биха наклонили везните. Засега компанията му не си пада по дискотеки, слава Богу.)

За bully-тата: има такива и ги има във всички училища. Впечатленията ми са, че АК е доста адекватен в такива ситуации. Хубавите взаимоотношения се целят и ако има проблем (независимо дали е на лична основа) между учениците АК взима съвсем адекватни мерки. От близки познати знам за разрешаване на подобни случаи.

П.С. Тинки,
Скрит текст:
като възпитаник на ЕГ почувствах несправедливост в твърдението за наркотиците - нямаше такова нещо по наше време! На купони се пиеше алкохол и се пушеха цигари, това е! Не само в МГ-тата, това си беше класика за нашето време.

# 220
  • София
Уважаеми родители,
АК - София получи информация за ученик на нашето училище, употребил вещества, довели до състояние на нужда от медицинска помощ. АК - София проведе на всички ученици допълнително обучение, свързано с употребата на наркотични вещества и вредата от тази употреба върху умственото и здравословно състояние на човека.
В тази връзка, молим родителите на нашите ученици да информират децата си отново за вредата от употребата на наркотични вещества, както и за законовата забрана за употреба на такива без лекарско предписание.
Вярваме, че заедно можем да предотвратим възникването на подобни проблеми с нашите деца в бъдеще!

Примерно и на прима виста Simple Smile

пп Не се казва къде, кога и кой, а само, че училището е загрижено за децата си, независимо къде са, с кого са и кои са.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 11:11 от eleksir

# 221

Ти предлагаш клюката да излезе направо от Колежа? Не мисля, че това ще се случи. Мими коментира случка с нейно дете и има право на това. Колежа няма правото да коментира детето и (или което и да е друго дете) пред другите.

Нищо такова не предлагам всъщност, ако помислиш. Можеш ли да мислиш? Информирането, не е клюка. Клюка е начина по който тази информация в момента достига до родителите благодарение на колежа и неговото желание да замете случая, както каза Тинки. Информирането е просто изпълнение на задълженията им. Знаеш ли колко е простичко? Ей сега ще ти го покажа:

Уважаеми родители,
АК - София получи информация за ученик на нашето училище, употребил вещества, довели до състояние на нужда от медицинска помощ. АК - София проведе на всички ученици допълнително обучение, свързано с употребата на наркотични вещества и вредата от тази употреба върху умственото и здравословно състояние на човека.
В тази връзка, молим родителите на нашите ученици да информират децата си отново за вредата от употребата на наркотични вещества, както и за законовата забрана за употреба на такива без лекарско предписание.
Вярваме, че заедно можем да предотвратим възникването на подобни проблеми с нашите деца в бъдеще!

Примерно и на прима виста Simple Smile

пп Не се казва къде, кога и кой, а само, че училището е загрижено за децата си, независимо къде са, с кого са и кои са.

Нещо неясно?

Политическа коректност когато говорим за здравето и живота на деца? Що за простотия и липса на отговорност?!?!?!?

# 222
  • София
Когато големият ми син учеше в АК, дори нямаше електронен дневник. Текущи оценки изобщо не знаехме. Чак в края на срока ни уведомяваха как се е представял. Родителският контролът върху учениците беше абсолютно минимален. Отначало това ми се струваше странно, но след това го възприех като преходен период преди университета. И всъщност дори го намерих за ценно - възпитава самоконтрол и отговорност у самите деца - сами да си гонят целите, а не родителите да ги натискат при нужда.
Сега това не е така и родителският контрол е увеличен. Виждам, че на родителите това им харесва. Явно АК са проучили и преценили и затова са въвели тази система.
Bliss, учениците могат да разкажат на родителите си това, което elixir е предложила като текст. Те не са малки ученици и в някои ситуации комуникацията само с тях е достатъчна. И АК са преценили така явно.Естествено винаги ще има и несъгласни родители. Но има и такива, които разбират и приемат позицията на АК в случая. Спирам до тук. (Обидите за "простотия" и "липса на отговорност" са ненужни. И по-спокойно може да се защитава гледна точка.)

# 223
eleksir, аз такова писмо бих приела като тотално отбиване на номер и казване на нищо!
"Молим да запознаете!" - та аз съм подписала правилника с което гарантирам, че той ще спазва правилата за "неупотреба и неразпространение"! Ученика също! Децата ни са третирани като разумни гимназисти, не е нужно ние да им предъвкваме всичко... Можем в случая да им напомним някои граници, но това следва да си го правим ей така периодично. Hands V
Освен да ми кажат "Да ви кажем, че имаше неизяснен случай"... Доколкото разбирам от Ежко, РУА са били информирани преди и по време на провежданите обучения. Сина ми ме информира също за проведените обучения и с информация за случката, включени в обучението.
....Обидите за "простотия" и "липса на отговорност" са ненужни. И по-спокойно може да се защитава гледна точка...
Hands Thumbsup

# 224
  • София
Bliss, учениците могат да разкажат на родителите си това, което elixir е предложила като текст. Те не са малки ученици и в някои ситуации комуникацията само с тях е достатъчна. И АК са преценили така явно.Естествено винаги ще има и несъгласни родители. Но има и такива, които разбират и приемат позицията на АК в случая.
Но може и да не разкажат. Някои от тях, от разсеяност, други - умишлено, трети - защото нямат навика да споделят с родителите си и т.н. Една превенция, едно напомняне, на никого няма да навреди.
Аз лично не оспорвам позицията на колежа. Това си е тяхното решение, него са сметнали за правилно. Тук просто си чешем езиците.
По наше време нямаше и мобилни телефони, но времената са съвсееем други.

Пенева, то СИ е отбиване на номер Simple Smile Но всички са доволни и никой не претендира, че колежа мълчи Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт