Американски колеж - единадесета тема

• 92 542
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Успех на матурите на завършващите колежани!

Последна редакция: пн, 21 май 2018, 16:12 от Oceans

# 601
Прекрасен випуск завършва!
 Да им върви по вода и да са щастливи с предстоящето им!

# 602
  • Sofia
Към колко часа започва учебния ден в АК сутрин и винаги ли са първа смяна? Потърсих информация, но така и не открих по този въпрос.
Благопдаря!

# 603
Целодневно са Simple Smile
Сутрин започват в 8:10 (освен в понеделник, имат Test period от 8, или направо следващия час от 9, или 8:50 беше Rolling Eyes). Приключват обикновено в 15:45 (зависи колко часа имат), след това имат клубове. Не всеки ден разбира се. Учебната програма я коментирахме някъде в началото на предишната тема. Провери там, дали нещо по-подробно сме описвали.

# 604
  • София
Ще дам информация, въпреки че съм адски афектирана:
Подготовка в Лого 3 от септември - БЕЛ и математика. На пробните там: в топ 5. Есе - първа от 104 деца. Пробни при Хасъмска - топ 10 на всичките. На изпита - есе 9.50.
Детето ми беше спокойно на изпита, отиде без стрес. Пълна отличничка от първи клас до ден днешен.
Така че подготовката е много относително нещо и към днешна дата аз много съжалявам за стреса, на който подложих детето си.

Моето дете кандидатства миналата година, подготвя с в Магнет, две години.
На всички пробни тестове, беше  между 2-ра и 10-та. Не я приеха, беше 9-та резерва. Миналата година не приеха нито една от резервите. Аз вадих статистики, уж всяка година приемат деца.... Изкара много висока оценка на есето и много ниска на теста. Поплака доста, от нейната група приеха 20, от 25 деца.Пиша Ви, за да не разчитате на нищо. Ние направихме грешката  да се надяваме до последно с тези резерви и още повече я затормозихме. Тя получи много голям урок от тези събития и най-вече, да не подценява нищо. Представи се отлично на нво-то....
Разочарованието обаче остана.....спомена също.
От Магнет съм много доволна, със сигурност ще разчитам на тях и за сина ми. Впрочем спечели трето място на Конкурс за креативно писане на английски, организиран от "Америка за България". Според нея благодарение на Петя Русева, от въпросната школа.

Последна редакция: чт, 24 май 2018, 00:39 от aninica

# 605
2 години подготовка за АК е крайно ненужно от всякаква гледна точка.  
Подкрепям някой, който по-горе беше споменал, че ако се чуят и следват съветите давани по време на дните на отворени врати, е напълно достатъчно. Евентуално 1-2 пробни изпита за да се усети формата. Това е!

# 606
  • София
2 години подготовка за АК е крайно ненужно от всякаква гледна точка.  
Подкрепям някой, който по-горе беше споменал, че ако се чуят и следват съветите давани по време на дните на отворени врати, е напълно достатъчно. Евентуално 1-2 пробни изпита за да се усети формата. Това е!

Според мен повечето приети деца, са учили или в математически гимназии или специализирани паралелки, или са ходили на курсове. Вярно, че статистика няма и може само да гадаем, но ще Ви дам следния пример. Има едни прости задачи, наречени "Кръгове на Ойлер", които се учат в подготвителните курсове за прием в 5 клас в СМГ. Логически задачи, но ако не си решавал, ще загубиш много време докато схванеш тънкостите. Задачите за проценти също, в обикновено ОУ, каквото беше нейното, отделят няколко часа.
Също има значение дали родителите могат да отделят време, за да помагат в учебния процес в по-малките класове, а и не само. Много голяма полза би имало, ако майката не работи, например..
Със сигурност има деца, които се справят и без никакви курсове, факт.
 Не ми се спори. Една, две години, има ли значение, научила е много неща, във всички случаи курсовете са и помогнали.

# 607
аниника,
За успеха на теста в АК се искат бърза и организирана мисъл, устойчиво внимание, здрави нерви, зачатъци на обща култура и посредствени знания по математика. С други думи, не знания, а определени личностни качества.
Да, много от класираните в АК идват от водещи училища, вкл. математически гимназии. Да не забравяме обаче, че подборът на входа на тези училища отсява именно деца с изброените по-горе качества.
Кръговете на Ойлер, участието в математически олимпиади и т.н. помагат за АК, колкото тренировките по биатлон за състезание по фехтовка.
Все повече се убеждавам, че умората от курсовете и натрупаното нервното напрежение пречат на много, иначе съвсем подходящи деца, да покажат истинските си възможности на изпита.

Последна редакция: ср, 23 май 2018, 13:47 от Ezhko

# 608
Допълвам Ежко: тези курсове и обучението в детайли за неща, невлизащи в учебния материал (задължителна подготовка) води и до запъване "това мога да го реша" и загуба на време, вместо прескачане и решаване на следващите задачи, които са напълно по възможностите на децата.
Пак пример с моите синове: малкия не влезе заради есето, нечетене и съответно куцане в писането. Баткото е значително по-добър математик и много по-бърз в логическите задачи... на тестовата част имат равен брой точки (двете години са абсолютно сравними - последният приет в едната и в другата са с разлика 0,5т). Просто малкия много добре знае да си разпределя силите и не влага грам усилие, съответно време, в нещо което не е "негово", прескача и минава на реалистичното! Различни темпераменти!
И двамата не са ходили на школи и пробни за АК. (малкия го записах на школа по БЕЛ седмицата преди изпита в АК и един пробен има по БЕЛ за НВО...)

# 609
Няма курс или преподавател, който да ви гарантира успешно представяне на изпита за АК.
Но нито един курс не връща човек в развитието му назад. И ако това е първо желание на детето, кой родител би рискувал да го остави без допълнителна подготовка.
Да не говорим, че и деца от Света София и СМГ посещават курсове.
Да, има и такива , които не посещават и влизат! Да, много от децата с математически профил са едни гърди напред.
Състезателите пък са направо вътре. при тях сигурността идва от тренинга.
Повечето задачи не са никак трудни, често елементарни , но си искат тренинг за бързина и прецизност какво да прескочиш, защото времето е ограничено.

В никакъв случай не изключвам и късмета. При резултати, касаещи стотни, често може да се реши предимството с 1-2, че и повече налучкани отговора. Шансът ти е все пак 25% за успех при "Тотото"! Изпитът е направен , така че времето да не стига и във всеки раздел има по няколко въпроса за налучкване. Както се вижда от резултатите, дори състезателите могат да се справят с малко повече от половината тест. Успех си е, ако хванеш 50%

"Всеки своя пътека си има", а ние можем само да ги подкрепяме, когато виждаме, че полагат усилия да се борят за нещо (е, не и само тогава де)!

Последна редакция: ср, 23 май 2018, 14:22 от rosss

# 610
...И ако това е първо желание на детето, кой родител би рискувал да го остави без допълнителна подготовка!.
Аз! (за големия беше първо желание, за малкия не, той и не се постара! Грам!)
За големия се оказа "неговото място", малкия , дори да беше влязъл, нямаше да оцелее...
А за късмета - малкия е късметлията, големия ми е "кърък" Sad ако нещо може да се обърка при него, задължително ще се обърка, затова той си "постила" с много труд и постоянство, а малкия се провира между капките и все нещата му са подредени...

..."Всеки своя пътека си има", а ние можем само да ги подкрепяме, когато виждаме, че полагат усилия да се борят за нещо (е, не и само тогава де)!
Hands V В момента подкрепям, подкрепям, но само чрез успокояване на напрежението, на изпити няма да ходя аз, не мога да му налея в главата нищо, няма да избирам пътя му аз... трудно му е, но ще се справи! Както винаги  Simple Smile

# 611
Рос,
Едно много важно нещо, което учат в колежа - развитието в дадена посока, може всъщност да те отдалечи от крайна цел, намираща се встрани...
Размяната на свежи сили и спокойствие, за умение да се решават трудни задачи малко по-бързо, не си струва в случая на АК...
Обучението в СМГ дава още едни гърди преднина на деца, които са подбрани да са пет крачки напред в конкретното съревнование. Същия е случая със СС, които показват доста сходни резултати без да имат нивото на обучение по математика в СМГ.

# 612
аниника, тук не става въпрос да спорим, а да дадем коректна насока на бъдещите кандидати.
Специализираната подготовка за АК в школите за мен е необосновано скъпа и ненужна.  
Не са 1 и 2 децата, които без допълнителна подготовка за АК са приети в колежа, както има и не малко случаи когато деца се готвят целенасочено 1-2г и не успяват.
Нужно е нещо различно от заучени задачи и структура за писане на есе.
В крайна сметка всеки си познава детето и може да прецени каква подготовка му е нужна, но цялата информация за изпита се споделя открито от колежа и това е нужната основа.   Иначе, всички се готвят за НВО, но това е съвсем различно.

Последна редакция: ср, 23 май 2018, 15:29 от shrekie

# 613
Не искам да влизам в спор за кокошката и яйцето.
Всеки има право на мнение.
Нямам мнение за Магнет, но ми беше най-лесно да го копна от поста по-горе. Малък процент ли е 20 от 25 деца?!

от нейната група приеха 20, от 25 деца.

Предполагам, че е подобно съотношението и в другите школи. И понеже школите не са много, а приемат вече 200 деца. То сигурно поне половината са приети без допълнителна подготовка.

Всеки съди от своята камбанария.
Няма как детето ми да ме помоли за някакъв вид обучение и аз да му разясня, че не мисля, че е нужно. Щом иска да се развива, не бих я спряла. А кое е правилно и как, е толкова комплицирано понятие.
Не стига че още имам грях на сърцето, че в първи клас искаше да я запиша в музикална паралелка. Но тогава е била на 6, докато на 13 при осъзнат избор и отказ от нейна страна да обмисля, което и да било друго училище и сама каза искам уроци. Не само не бих я спряла, ами и клечах цял ден на стълбите пред личния апартамент на една от учителките тогава, защото жената си беше изключила всички телефони, поради препълнени групи. Жената не можа да ми откаже и се чудеше да се смее ли, да ме изгони ли. Беше прекрасен човек, Бог да я прости!
И въобще не мисля да си призная на колко места е ходила на подготовка, защото когато откри АК, вече беше октомри в 7 клас и тя реши, че няма време.
Ежко, не можеш да ме убедиш, че време, в което е учила , може да й навреди. Да не говорим, че  тези уроци се оказаха от полза и за САТ.

Може би е щяла да се справи без уроци, а може би не. Няма как да знам и ако сега каже искам да уча, не съм аз тази, която ще я спре. И тогава имаше много деца влезли без уроци, но и повечето, които ги бяхме виждали по школите после станаха съученици.
И кой би се наел да обясни на тези 20 приети от 25 деца от Магнет, че подготовката им в Магнет е била излишна и те така или иначе са щели да бъдат приети

# 614
Рос,
Моето уважение към мнението, което споделяш. И на двама ни идеята е да помогнем на следващите, а не да излезем прави на всяка цена.
Мненията са ни ясни. Оттук-нататък изборът (и отговорността за резултатите) са на други хора...

Общи условия

Активация на акаунт