Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 999
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Аз също бях на лекар (Начев) и той ми каза също да не пускам ФТ3, не било нужно, само ТСХ и ФТ4. Само, че в Бодимед един хормон е 19лв. и консумативите са 4лв. Като пусна ТСХ и ФТ4+ консумативи= 42лв. А, в лабораторията имат пакет Хашимото, който включва и трите и струва 39лв. Така, че аз си го пускам.

# 151
  • Перник
Т.е. да разбирам ли, че при прием на Л тироксин, се пускат само тсх и фт 4 без фт3?

# 152
Според ендокринолозите - да.

# 153
Завръщам се в темата с изследвания днес (трябваше февруари... пропуснах студения март, но...)
TSH  2.11 mU/l (0.35 4.94)
FT4  15.04 pmol/l (9.01 19.05)
FT3  3.72 pmol/l (2.62 5.7)
Anti-Tg /TAT/  4.72 IU/ml (0 4.11) H
Anti TPO /MAT/  105.44 IU/ml (0 5.61) H

МАТ миналия път беше 19.83, ТАТ 1.35
TSH юли 2.62, октомври 2.11
FT4 октомври 16.27
FT3 октомври 3.66

Без хормон съм, селен за два месеца ноемрври декември по схема, пия вит Д когато се сетя (лятото наваксвах липси), калмацин пак така заради капеща коса и чупливи нокти...

# 154
  • Перник
Някои казват само ТСХ, други ТСХ ,ФТ3 и ФТ4, трети ТСХи ФТ4. Ходи се сети кое е важно за изследването??...

# 155
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
на мен доки ми пуска и 3те.

днес си взех резултатите, не виждам кой знае каква разлика, на 25мгр. съм от края на януари:

Скрит текст:

март:
FT3  3,22 pg/ml (2,00 - 4,20)
FT4  1,27 ng/dl (0,80 - 1,70)
TSH  1,76 μU/ml (0,35 - 4,50)

януари
FT3-RIA                    3,25 pg/ml    (2,0 - 4,2pg/ml)
FT4-RIA                    1,08 ng/dl     (0,8 - 1,7ng/dl)
TSH                          2,0 mU/ml     (0,35-4,5)

според него нямам Хашимото и въобще нищо ми няма, защото всичко ми е в норми  Crazy на ултразвук също не се виждат изменения. антитела не иска да ми пуска, не били важни.
даже забрави да ми даде рецепта, та се връщах. потвърди взимането на селен, вит.Б комплекс и каза: много е важно вит.Д

иначе започнах да съм по-витална, не съм толкова мудна. сутрин ставам рано и безпроблемно.
според мен въобще не зависи от л-тира, взимам вит.Б, вит.Д, селен (често го забравям, но 3-4 пъти в седмицата го взимам) и още нещо за ПМС (някакви масла са с гама линолинова киселина).
смятам да си взема сега олио от водорасли (омега 3) и вит.Б12.

# 156
  • В една слънчева къща...
Здравейте, момичета!
Малко ви изпуснах напоследък, но съм доста заета.
Припомням, че в края на януари се наложи да прекъсна бременността. С Хашимото съм и без терапия. Д-р Начев ми каза около 45 дни след процедурата да пусна изследвания, но успях едва вчера.
Резултатите са:
TSH - 1,57
Free T4 - 12.61 /ref 9,3-17/
ТАТ и МАТ за сега ги пропуснах

Какво мислите?
Благодаря предварително  bouquet

# 157
  • Перник
Не показват ли точно антителата наличието на Хашимото?

# 158
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Не показват ли точно антителата наличието на Хашимото?

ами и аз така си мислех.
нещо го заговорих за автоимунни заболявания и той ми каза, че аз нямам автоимунно на жлезата  Shocked
а точно по антителата хванаха, че нещо не е наред, симптоми си имах, но не ме вземаха на сериозно, защото изследванията все бяха в норми, освен антителата, които не иска да пуска. Whistling

# 159
  • София
... Каза, че ФТ3 не се следи когато лечението е с Еутирокс. newsm78
Когато лечението е с Еутирокс (щитовитен Т4 хормон), най-вероятно не следят FT3 поради факта, че в общия случай неговите нива при хормонална терапия са по-ниски от тези при здрав човек неприемащ допълнителен хормон. Т.е. по презумпция FT3 е по-нисък, когато сме на хормон. Поне такава си мисля, че е логиката да не го гледат (освен от икономия, разбира се).

Но нивата му реално зависят от конкретната доза Т4. Ако тя е такава, че TSH е под 1.5, FT3 е доста нисък (защото ниският TSH потиска функцията на жлезата и смъква нивата на щитовидните хормони). Но при TSH над 1.5 (стига да е в нормални граници, обаче, до 2.0-2.5) нивата на FT3 са малко по-високи (все пак не колкото при здрава жлеза, но конвертирането е по-засилено, когато жлезата не е потисната прекалено). Затова никак не е излишно да се изследва и FT3. Нивата му са обвързани с тези на TSH и FT4. Африканчо беше качила преди време една статия, където това е добре илюстрирано, макар че статията е на друга тема. Може би помните таблица 3. Grinning
http://www.hormones.gr/67/article/article.html

"In general, serum FT4 levels were significantly higher and FT3 levels were significantly lower under monotherapy with L-T4 than in the control group...

... According to Woeber et al, the increased T4:T3 ratio under monotherapy with L-T4 may be caused by the suppression of residual secretion of T3 by the thyroid and decreased T4 conversion (7)."

С други думи, нивата на FT3 при терапия с Т4 са по-ниски, а това най-вероятно се дължи на намалената му секреция от жлезата при потисната функция (в следствие от дозата), както и на намалената конверсия.

Изводът за мен е, че дозата на Т4 трябва да се определи по-прецизно, а това може да стане само, ако се следят и трите показателя. Има и много други публикации против следенето само на TSH, което отпеделят за крайно недостатъчно. Ето една:
http://www.tiredthyroid.com/blog/2014/08/07/why-t4-only-treatmen … d-why-we-need-t3/

# 160
  • София
Здравейте, момичета!
Малко ви изпуснах напоследък, но съм доста заета.
Припомням, че в края на януари се наложи да прекъсна бременността. С Хашимото съм и без терапия. Д-р Начев ми каза около 45 дни след процедурата да пусна изследвания, но успях едва вчера.
Резултатите са:
TSH - 1,57
Free T4 - 12.61 /ref 9,3-17/
ТАТ и МАТ за сега ги пропуснах

Какво мислите?
Благодаря предварително  bouquet

Добри са ти резултатите, според мен. Но продължавай да следиш нивата за промени периодично, за да се реагира своевеременно при нужда. Simple Smile

Asyalein, добре е, че нямаш ехографски изменения. Лошото е, че могат да се появят след време, щом имаш вече отчетени антитела, а и симптоми. Няма гаранции.. Това, че си по-витална сигурно е и от витамините (D3 e много важен наистина, и не само той), но и от хормона също. TSH се е смъкнал малко, а FT4 се е повишил. И все пак внимавай да не се потисне прекалено TSH, 25 мгр мисля, че ти е максимумът. Дано и занапред споделяш положителни резултати. Маслото за ПМС сигурно е Evening Primrose Oil, масло от вечерна иглика (МВИ). На мен много ми харесва, гърдите ми не са толкова болезнени преди цикъл, когато го пия. Wink

Peneva_a, антителата са се раздвижили. Щитовидните хормони са все още високи, но най-вероятно леко повишеният и играещ TSH ги държи сравнително високи засега. Едва ли ще ти изпишат хормон при тези стойности. Може и да не ти е нужен, ако нямаш сериозни симптоми, знам ли. А може и някаква ниска доза да е от полза.. Селенът няма да е лошо да го изследваш. А суплементирането с калций крие сериозни рискове за ССС. Само D3 в комбинация с магнезий и МК-7 са достатъчни по мое мнение.

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 19:25 от veseto5775

# 161
Здравейте момичета! Аз също имам Хашимото! Пия л тироксин от 75мг от доста готини. Сега правихме ин витро процедура тсх 2.17 си беше в норма! Това което ме притеснява е, че направихме консултация при доц.Русев от София и той реши дами смени хапчето от л-тироксин на елтирокс!!! Каза, че било по-добро! Притеснявам се да няма някаква разлика в препаратите и това да повлияе негативно на ЩЖ??? Бихте ли споделили мнение! Благодаря предварително!  Hug

# 162
Здравейте момичета! Аз също имам Хашимото! Пия л тироксин от 75мг от доста готини. Сега правихме ин витро процедура тсх 2.17 си беше в норма! Това което ме притеснява е, че направихме консултация при доц.Русев от София и той реши дами смени хапчето от л-тироксин на елтирокс!!! Каза, че било по-добро! Притеснявам се да няма някаква разлика в препаратите и това да повлияе негативно на ЩЖ??? Бихте ли споделили мнение! Благодаря предварително!  Hug

Здравей ,и на мен ми казаха с л.тирокс да го сменя незнам Simple Smile

# 163
  • София
Еднакви са, не се притеснявайте Simple Smile

# 164

Общи условия

Активация на акаунт