Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 958
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
И моите впечатления са като на Шоки.

# 91
  • Linz
МАТ и ТАТ може да са записани като anti-TPO и anti-TG. Щом има антитела, това е Хашимото, така се доказва. После вече може да има или да няма изменения по жлезата, да има недобра стойност на ТСХ, макар и в референтни стойности и т.н.
Имам anti-TG. Но в Австрия ми казаха, че това не е Хашимото, а антителата са от възлите.
Лекарят не е просто ендокринолог, а специалист по щитовидната жлеза. После ходих при личния лекар, който потвърди, че нямам Хашимото (щото аз си настоявах, че съм с тази диагноза) newsm78

# 92
  • Linz

SaRaNia, ако не си поискаш копие и не ти дават. иди и поискай да ти преснимат резултата, не могат да ти откажат, най-много да те накарат някаква такса да платиш (аз платих 1Е при ендокринолога, но това за портото)
аз диагноза нямам, въпреки повишени антитела.
гледа се дали ЩЖ има изменения и дали имаш повишени антитела. тогава е Хаши.

А, ясно.
Е, при мен е същата работа.

# 93
Включих се за Начев, тъй като bongobongo вече е решила, че ще ходи при него, то поне да й помогна, ако може да не дава толкова пари. Не става въпрос за реклама... Та, моят съвет е да звъннеш директно на Начев (мисля го имаше номера му на първа страница) и казваш - ще пътувам от друг град, утре (или вдругиден, когато решиш да ходиш) в кабинета в Майчин дом ли сте и го питаш още по телефона колко струва първичен преглед и ехография. Вече като знаеш цената, реши къде да ходиш. Иначе в Майчин дом на приземния етаж са кабинетите, отиваш, сядаш и чакаш. Минава се по реда на отиването, не се запазва час. И пак е в района на Панацея.
Който няма познания и възможност да чете подходяща литература и да си помага сам на себе си, ходи и вярва на лекарите. Та и без тях не може. В тази връзка къде се загуби Африканчо?

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 23:32 от Seti Beti

# 94
И при Начев да отидете все тая Hug започва се с ниска доза.Имам хашимото от малка.Тормози ме яко Grinning ама и аз него Wink

# 95
Мен Начев ме почна направо с 50. Аз бременна с ТСХ 4.63 и антитела. Това беше преди месец. Днес си пуснах изследване (преди лтироксин) и ето резултатите:
Хормони
TSH   S        1.23       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        13.38       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.95       ng/l     2 - 4,40     ECLIA

Какво мислите. Нещо въздух не ми стига тия дни, но трябваше да лежа, защото прокървих, а съм 8-9 г.с

# 96
Здравейте, целя забременяване. Преди месец изследвах ТСХ- беше 4,16. Изписаха ми Ел тироксик 50 мг, пих го 1 месец, след което ТСХ падна на 0,506. Как ви се струва? Иначе се чувствам добре.

# 97
  • Перник
Здравейте, целя забременяване. Преди месец изследвах ТСХ- беше 4,16. Изписаха ми Ел тироксик 50 мг, пих го 1 месец, след което ТСХ падна на 0,506. Как ви се струва? Иначе се чувствам добре.
Според мен е ниско. Ако продължиш на тази доза ще падне съвсем. Трябва да е около 2.

# 98
Според мен е ниско. Ако продължиш на тази доза ще падне съвсем. Трябва да е около 2.
Забравих да кажа, че след като се изследвах коригирах дозата на 0,25 мг

# 99
Забравих да кажа, че след като се изследвах коригирах дозата на 0,25 мг

Правилно!

# 100
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Имам anti-TG. Но в Австрия ми казаха, че това не е Хашимото, а антителата са от възлите.
Лекарят не е просто ендокринолог, а специалист по щитовидната жлеза.

значи: аз също имам 2 вид антитела (ТРО-АК, Thyrioglobulin-AK) и също съм без диагноза.
на мен никой не ми е казвал, че имам Хаши. възли нямам, изменения - също. Whistling
симптоми обаче много и то от години  Thinking
как се казва при вас този лекар?

# 101
А, за моите резултати какво мислите? Вярно, ТСХ влезе в норми, но Т3 и Т4 ми се виждат ниски?

# 102
  • София
Bubsis, добре си направила като си смъкнала дозата на 25, определено 50 е било много. Освен TSH пускай FT3 и FT4, важно е те да са на добри нива.

Янна, и при теб също мисля, че 50 е много. След още месец TSH ще падне и под 1, излишно е. Дори FT4 показва, че хормонът е достатъчен, 13.38 е 52.99% в референтните граници. Да, FT3 е нисък, но при потисната жлеза от висока доза конвертирането във FT3 се блокира. Начев предполагам ще каже, че е екстра. Едва ли ще намали, но поне внимавай на следващата контрола какви ще са нивата. Дано само не ти увеличи дозата още... мен той ме държеше на много висока доза по време на бременността, на края бях с TSH 0.037, яко предозирана. Но аз просто по онова време нищо не разбирах и имах пълно доверие на лекарите.. А, ако ще намаляваш дозата, 25 може и да ти е малко, предполагам (само предположение) нещо по средата ще е по-добре, например 25/50 за 37.5 или дори по-малко (пет на два дни 25/50 за 32).

# 103
Весето, много ти благодаря за изчерпателния отговор. Не знаех, че при по-високи дози може да се блокира конвертирането на ФТ3. При теб имаше ли някакви странични ефекти от ниския ТСХ. Аз последните няколко дни се задъхвам, може да е от бременността, знам ли.

# 104
  • София
Към онзи момент не се вглеждах в симптомите си, не ги отчитах. Като се замисля, може би бях малко превъзбудена. Иначе имах късмет с лека бременност.

Общи условия

Активация на акаунт