Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 975
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Аз се надявам скоро да видя две чертички, след като ТСХ се нормализира

# 106
Здравейте, много моля за съвет, преди 2 години ми откриха ТСХ 5.25 и тат или мат не помня - 85 при норма 34.
Започнах тироксин 25мг. След 3 месеца беше паднало на 4.20. След половин година пак се изследвах и беше 4.80.
Дозата се повиши един ден 25мг. един дан 50мг. и така забравих за проблема. Имам много симптоми   и отидох контролно на изследване и ТСХ - 10.20. Защо не действат лекарствата. Сега пия 50 мг. на ден. Живея в чужбина и тука само при личен лекар се ходи, който си няма  идея каква доза да ми даде. Бих се доверила повече на някой от тук честно.

# 107
Имаш ли и други актуални изследвания, освен ТСХ - фт4, фт3, антитела? Предполагам ще е важно, за да ти помогнат в темата за определяне на дозата.

Какви симптоми имаш?

# 108
Сигурно живеете в Англия... там джипитата правят всичко.
25 ви е била ниска дозата..може и 50 да се окаже малко..но като начало е добре.Пийте около два месеца 50..после контрола и според резултата ще се напасне отново дозата.
Навярно знаете..но пак да кажа..хапчето с малко вода и един час преди кафе и храна.Добре е да се изследва и вит.Д и В12.

# 109
  • София
Beo, здравей! Simple Smile Лекарствата си действат, проблемът е, че не е установена нужната доза. Това в началото означава да се правят по-чести контроли, на около 2 месеца, и да се следят нивата на хормоните (TSH, FT3, FT4) и как се променят спрямо дадена доза, докато се намери подходящата. Чак след това може да се разредят контролите (3-6 месеца, може би). Нивата трябва да се следят периодично, защото хормоните се променят и съответно са нужни корекции в дозата, за да се контролират симптомите и да се чувстваме възможно най-добре. И, както Ваня каза, понякога поради неовладяно Хашимото се развиват дефицити на много вещества и е добре да се изследват и коригират и те. Съобразен хранителен режим също е от полза. Прегледай първия пост на темата, за да се ориентираш.

# 110
Здравейте момичета,
Открих ви случайно и благодаря че ви има, регистрирах с надеждата да ми помогнете с тълкуване на моите резултати. Пия от 3 седмици Тироксин 50 мг на ден, но може би е рано симптомите да отшумят.....като смазана съм, сутрин не съм в състояние да стана от леглото, главоболие, умора, косопад и т.н....Жлезата е гледана на ехограф, без изменения. Може ли да ми помгнете в тълкуването на резултатите? Да увелича или намаля дозата? Правени са 5 дни преди цикъл.

TSH       3.330   mIU/l   0.300 - 4.200
FT 3          5.45   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4          18.42   pmol/l   12.00 - 22.00
TAT      17.98   IU/ml   < 115
MAT     13.08   IU/ml   < 34

Благодаря ви много!

# 111
Ahahha не си само ти така и аз и други Grinning

# 112
Според мен при ТСХ 3.3  дозата от 50 хормон е висока.Освен това Т3 и Т4 съвсем не са зле.Аз бих пила 25 за два месеца ..после контрола и задължително бих проверила В12. При много ниски нива на този витамин също има много силно изразена умора.

# 113
Момичета това ми е от днес.Откриха ми Хашимото миналата година.Този МАТ е 1000 а ми беше 1068,ТСХ от 6.27 сега е 3.184.  Надявам се да намаля още ТСХ ,предстои ми инсеминация

# 114
  • В сърцето на живота!
Здравейте, аз пак да се натреса тук. Пуснах изследванията които ми препоръчахте.
Трябваше и липиден профил да има, но нещо са объркали.
Скрит текст:
След посещение при ендокинолог ми пусна и още изследвания.
Скрит текст:
В понеделник съм пак при ендокринолога. Моля за коментар.

# 115
Ясмина, спомням си, че писа и изследванията сега потвърждават казаното от мен: очевидно е, че си с инсулинова резистентност (тази комбинация от нисък ХДЛ и високи триглицериди е много показателна), а това означава, че трябва да ограничиш въглехидратите драстично. Не съм сигурна как каза, че се храниш, дали не прилагаш някакви много драстични ограничения (съвсем малки порции, пропускане на хранения) - ако е така, това го забрави, поне на първо време. Яж нормални количества, 3-4 пъти на ден, но ограничи значително тестените и сладките храни, сладките напитки (може да ядеш по един плод на ден, но не една чаша сок), също картофите, ориза. Яж смело месо, яйца, масло/зехтин, много зеленчуци. Така ще имаш резултати. Ендокринологът ще се опита да те уплаши, това ти го казах и миналия път - ще ти каже да не ядеш много животински продукти, да ограничиш маслото, яйцата. Но проблемът при теб идва от висок инсулин и точно затова ти изглеждат така изследванията. Това се решава не с ограничаване на животинските храни, а на храните, които повишават инсулина - тестено, сладко, ориз, картофи.

И още нещо: ако реши да ти предпише статин (не знам дали ендокринолозите имат такова право, или пращат на кардиолог), не приемай. Статините понижават холестерола, особено ЛДЛ, но цената, която плащаш за това, е огромна в дългосрочен план. Освен това понижението на холестерола е нещо хубаво само на хартия, но на практика не води до понижение на риска ти за сърдечно-съдови болести, нито понижава риска да умреш от инфаркт. А и до момента така и не е доказана полза от статините при жените (при мъжете е минимална). Може да опиташ с рибено масло (или омега-3), ако много се стреснеш от стойностите на ЛДЛ и общия холестерол. Но те сами по себе си не са плашещи, а са нормални в рамките на общата картина - инсулинова резистентност. И решението на цялото това състояние е промяната в начина на хранене. А холестеролът по принцип е много важно вещество за целия организъм и спокойно може да бъде доста по-висок.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 07:22 от Cioccolata

# 116
  • София
Здравейте момичета,
Открих ви случайно и благодаря че ви има, регистрирах с надеждата да ми помогнете с тълкуване на моите резултати. Пия от 3 седмици Тироксин 50 мг на ден, но може би е рано симптомите да отшумят.....като смазана съм, сутрин не съм в състояние да стана от леглото, главоболие, умора, косопад и т.н....Жлезата е гледана на ехограф, без изменения. Може ли да ми помгнете в тълкуването на резултатите? Да увелича или намаля дозата? Правени са 5 дни преди цикъл.

TSH       3.330   mIU/l   0.300 - 4.200
FT 3          5.45   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4          18.42   pmol/l   12.00 - 22.00
TAT      17.98   IU/ml   < 115
MAT     13.08   IU/ml   < 34

Благодаря ви много!
Здравей! Ако правилно съм разбрала, тези резултати са след три седмици прием на хормон. Това е сравнително кратък период за реални резултати от терапията. За натрупване на хормона трябват най-малко шест седмици. Предполагам дозата все още не е оказала пълния си ефект, TSH тепърва ще спада още. За сега може да останеш на тази доза, според мен. Но направи след около месец нова контрола да видиш как се движат нивата и тогава ще се прецени как да се коригира дозата. А имаш ли изследвания преди да започнеш тироксин? Хубаво е да се проследи динамиката в нивата преди и след хормона. Иначе, Ваня е права, че тези симптоми биха могли да са свързани и с дефицит на В12 (същото важи и за дефицит на витамин D). Но основно са резултат от хипофункцията. Трябва да мине известно време, за да подейства дозата, да се натрупа хормонът. Дано скоро усетиш подобрение. Simple Smile

KRISKA79, за да смъкнеш още малко TSH ще трябва леко да увеличиш дозата си (FT4 е ниско и също показва нужда от малко повече хормон). FT4 ще е необходим и за бременността, затова е добре да се вдигнат още малко нивата му.

Ясмина, споделям напълно мнението на Шоки за холестерола и нисковъглехидратната диета. Изобщо информацията, която предоставя за храненето и ИР е много ценна. Hug
Относно щитовидните показатели, доколкото си спомням не си на хормонална терапия, но си с диабет, нали така..? TSH като че ли е леко завишен, а FT3 е нисък. Но пък FT4 не е. Възможно е да имаш симптоми на намалена функция заради ниското ниво на активния хормон FT3, като цяло поради неоптимална функция на ЩЖ. На ехограф гледали ли са те за структурни изменения? Ако на ехограф си добре, антителата не са повишени и нямаш симптоми, възможно е и да няма проблем с жлезата. Но стойностите на TSH и FT3 са малко съмнителни..

# 117
Момичета, мислите ли, че при мен може да има ИР със следните резултати.
Общ холестерол 6,29 (<6,5)
Триглицериди 1,76 (<1,7)
HDL 1,09 (>1,02)
LDL 4,15 (< 3,60)
Не съм пускала инсулин. Другия път.

# 118
Аз със сигурност нямам ИР..но резултатите на мастния ми профил бяха трагични.От 6–7 месеца не ям месо и млечни...кръвното пак ми е каквото е било цял живот 70–110..чувствам се много добре.От седмици се каня да отида да пусна един холестерол и едно ТСХ..но все не намирам време.При мен високия холестерол дойде с менопаузата..преди никога не е бил проблем..а бях стигнала до 8 и пиех статини и кръвното ми стигаше 110–150.
Та исках да кажа че няма гаранция..най добре пусни инсулин и кръвна захар на гладно и изчисли НОМА индекса.

# 119
  • Перник
Здравейте,
Бихте ли ми казали искам да изследвам инсулин, кръвната захар на гладно ми е в норма, но мисля, че на моменти пада. Какъв инсулин д кажа, че искам - просто инсулин или има някакъв по-специфичен? Не става въпрос за обременяване с глюкоза, но знам, че понякога дори при нормална кръвна захар, инсулинът не е ок. Сори, ако въпроса звучи тъпо, но наистина не знам какво точно трябва да проверя.

Общи условия

Активация на акаунт