Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 66 988
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Bongobongo, лошото е, че триглицеридите са доста високи, HDL нисък.. не, че общият е завишен сам по себе си. Не изглежда добре този профил, според мен. Но изчакай мнението и на някой по-запознат.

Neji_s, еднократен инсулин на гладно + кръвна захар (или направо поискай само HOMA IR индекс). Hands V

# 121
Бонгобонго, напълно е възможно. По принцип триглицеридите са добре, когато са не повече от 1.

# 122
  • На брега на реката
Здравейте момичета,
От няколко дни имам силно сърцебиене, днес обаче е почти постоянно.  От почти 2 месеца съм на Еутирокс 25, защото ТСХ ми се беше повишило на 5,96.  Много неприятно усещане, сякаш сърцето ми ще изхвръкне. Мога ли да направя нещо, да променя ли дозата?

# 123
veseto5775 Благодаря 😊

# 124
Бобулинка..не ти е висока дозата..не вярвам да е от хормона.Пусни в понеделник едно ТСХ..да не би пък да е паднало драстично.Едва ли..ама знае ли човек.Поне ще изключиш жлезата.А как са антителата?Понякога хормоните може да са в норма..но Хашито пак да предизвиква симптоми.

# 125
  • На брега на реката
Ваня, благодаря ти, че се включи.  bouquet
ТАТ - 314, МАТ - 0
За съжаление няма къде да ги изследвам /не се доверявам на тукашната лаборатория/. Предния път ми взеха кръв и са ги изследвали след 16 дни /съхраняват ги в хладилник и ги изследват, когато имат достатъчно  проби/ и като занесох резултатите на едното и ги сравни с новите се оказаха тотално грешни. Четох симптомите и понеже видях, че сърцебиенето е симптом на хиперфункция и се притесних.

# 126
Не можеш ли поне да се чуеш с ендокринолога в понеделник..да видим той какво ще каже.

# 127
  • В сърцето на живота!
Здравейте, ограничила съм въглехидратите. Сладко си позволявам веднъж в месеца половин вафла най много, картофи и ориз съм ги спряла от близо месец  вече. Боб и леща също. Плодове ям през ден по един. Хляба обаче ми е трудно да откажа - купувам си типов хляб, и почти всеки ден обяда ми съдържа 2-3 филийки (понеже хлебчето е едно мъничко, та за това са 2-3), за закуска и вечеря съм без хляб. Друго тестяно не ям. Пия само вода и нискомаслено прясно мляко (млякото за закуска около 100-150мл), също и айрян нисък процент но рядко се сещам. (катъка много често е в менюто ми, но не знам дали мога да го консумирам?) Мазни и пържени неща също не са в менюто ми.
Много е трудно това с готвенето, на мен едно, на ММ друго... добре че в повечето пъти той се съобразява с мен.
Ми аз да взема да си пусна и инсулин ли?  
ИР е преди диабета, така ли? Хич не съм наясно.
Омега 3 ми беше изписан заедно с другите лекарства от ендото, но аз си реших, че нямам нужда. Днес си го купих и започнах и него.
А колко време е нужно за да влезнат в норма стойностите?
veseto5775, не съм ходила на ехограф за ЩЖ и не съм на хормонална терапия. Нямам симптоми. Всъщност какви са симптомите?
Ох, всичко ми е много объркано. Надявам се, че вървя в правия път.

# 128
  • София
Бобулина, възможно е и да е висока дозата, но най-добре да се изследваш. Няма ли никаква друга лаборатория, дори в съседен град, където да работят нормално? Ще ти е нужна и занапред, корекции без изследвания са стреляне в тъмното. Сърцебиене има при повишен фт3, но той може да е повишен и при ниска, и при висока доза (или дори да не е толкова висок самият той, но да е висок спрямо тсх). А каква е предишната доза? Или това е стартовата доза? Помисли и за други симптоми, които да подскажат нещо - проблемен сън (трудно заспиване, будене) или обратното, сънливост и умора, запек/диария, по-ранен цикъл или пък закъсняващ..
Ще се допълня. Видях в предишен пост, че сте започнали хормона февруари. Наистина може са се окаже висока дозата. Познавам няколко човека, които се чувстват добре с дози под 25. Индивидуално е. Ако искаш намали, но без изследвания ще е на сляпо. Силно препоръчвам да намериш надеждна лаборатория в най-скоро време.
Относно въпросът ти за В12, търси метилирана форма. Аз ползвам тези подезични таблетки: http://www.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Methyl-B-12-Lemon-Flavor … -100-Lozenges/129

Ясмина, симптомите на хипофункция ги има на първа страница. Но най-важното за теб сега е да осмислиш какво ти казва Шоки. Вече си направила някои промени в храненето. Но не съм сигурна, че са достатъчни. Не трябва да избягваш мазнините, напротив. Хапвай полезни мазнини (омега 3 е такава, също зехтин, масло), много зеленчуци, месо, яйца. Най-добре спри изцяло хляба, включително типовия. Прочети пак поста на Cioccolata. Въглехидратите са проблемът при ИР, не мазното. Успех! Blush

Последна редакция: нд, 01 апр 2018, 00:36 от veseto5775

# 129
  • В сърцето на живота!
veseto, не избягвам полезните мазнини, консумирам си и зехтин и масло. За мен е голям напредък да се откажа от картофи и ориз.
Благодаря, ще прочета за хипофункцията.

# 130
  • София
Това наистина е чудесно! И не е лесно със сигурност. Просто няколко пъти спомена нискомаслени млека, може да съм останала с грешно впечатление. Хубава вечер! Simple Smile

# 131
Понякога трябва повече време, друг път се постига подобрение дори след 2-3 месеца. Имам приятелка с много упорита ИР, въпреки че се храни много стриктно, но тя е и под много голям стрес, така че според мен това е водещото при нея.

# 132
  • На брега на реката
Весето, Ваня, благодаря ви!

Заспивам сравнително бързо, но понякога се будя нощем. В някои от случаите заспивам бързо, друг път не. Има и нощи в които въобще не се будя. Под голям стрес съм от миналото лято и мисля, че тогава се сдобих с тези проблеми. Постоянно ми се плаче, депресивно ми е. Ето и сега докато ви пиша се разплаках, като се сетя какво ми причиниха в службата  и от продължава. Не мога да приема някои неща и това много ме тормози, а нямам избор за друга работа. Цикъл не съм имала от декември, но аз съм в предменопауза, та не го и очаквам.  Умората я има. Запек/диария, нямам. ФТ3 не ми е изследван.
Ще звънна на ендото в понеделник, да видя какво ще каже. Другата лаборатория при нас е клон на Кандиларов, но те пращат пробите за изследване в София, резултатите идват след няколко дни и не знам дали да се доверя.
От скоро съм в темата и не зная какво е мнението ви за Бодимед, бих могла да си направя там пълен пакет ЩЖ. Посочвам нея, защото съм ходила и знам къде се намира.

# 133
Бодимед е добра и препоръчвана лаборатория.
И малко по–спокойно..ние не можем да променим хората около нас..но от нас зависи дали ще им се връзваме.

Честит празник на всички и нека живота ни е по–цветен!

# 134
При ИР порция ориз (кафяв пълнозърнест) е многократно по-добър избор от 3 филии типов хляб. Проследявала съм това дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт