Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 67 012
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
ТСХ          2,99
ФТ4         21.59     
ТАТ        14
МАТ        14

Как ви изглеждат тези изследвания? Имам записан час за д-р Начев за след седмица, не съм се лекувала засега, но имам много симптоми - сърцебиене, косопад, напълняване, високо кръвно. Ако FT4 е в горната граница, не следва ли TSH да е по-нисък?

# 166
Наскоро пуснаха инфо, че еутирокса има проблеми и Мерк щели да влизат в съда. Аз минах на лтироксин, а преди това питах д-р Начев дали има значение и той каза, че няма. Но пък той изписва лтироксин.

# 167
Здравейте момичета! Аз също имам Хашимото! Пия л тироксин от 75мг от доста готини. Сега правихме ин витро процедура тсх 2.17 си беше в норма! Това което ме притеснява е, че направихме консултация при доц.Русев от София и той реши дами смени хапчето от л-тироксин на елтирокс!!! Каза, че било по-добро! Притеснявам се да няма някаква разлика в препаратите и това да повлияе негативно на ЩЖ??? Бихте ли споделили мнение! Благодаря предварително!  Hug
Одобриха ли ти забременяване с ТСХ 2.17? Аз знам, че трябва да е под 2.0. Thinking

# 168
Наскоро пуснаха инфо, че еутирокса има проблеми и Мерк щели да влизат в съда. Аз минах на лтироксин, а преди това питах д-р Начев дали има значение и той каза, че няма. Но пък той изписва лтироксин.
може ли информация?

# 169
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Одобриха ли ти забременяване с ТСХ 2.17? Аз знам, че трябва да е под 2.0. Thinking

на мен ми казаха даже по-добре под 1,8

# 170
  • София
ТСХ          2,99
ФТ4         21.59    
ТАТ        14
МАТ        14

Как ви изглеждат тези изследвания? Имам записан час за д-р Начев за след седмица, не съм се лекувала засега, но имам много симптоми - сърцебиене, косопад, напълняване, високо кръвно. Ако FT4 е в горната граница, не следва ли TSH да е по-нисък?
TSH може тепърва да се качва.. ако сега си в период на преход от хипер- в хипофункция. Възможно е да преминаваш през временна хиперфункция с този висок FT4 и тези симптоми. Това е само предположение, разбира се. Добре ще е да се проследяват нивата. Може би и ехограф би бил от полза..

Относно дилемата Еутирокс vs Ел-тироксин, активното вещество и в двете е левотироксин натрий. По информация от сайта на Фрамар допълнителните съставки са:

Еутирокс - царевично нишесте, кроскармелоза натрий, желатин, лактоза монохидрат и магнезиев стеарат.

L-тироксин - калциев хидрогенфосфат дихидрат, микрокристална целулоза, натриев нишестен гликолат (тип A) (Ph. Eur.), декстрин, дълговерижни глицериди.

Еутирокс съдържа лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него преди да използвате това лекарство.
...
Ако има химик или фармацевт в групата, може да сподели мнение. Според мен в Еутирокса има лактоза, а в L-тироксина е възможно да има глутен, но не е изрично упоменато дали има или не. Кратка справка в нета показва следното:
"Натриев нишестен гликолат (SSG) е производно на нишесте...
... може да се произведе от няколко различни нишестени храни, например царевица, пшеница, ориз и картофи.
... Натриев нишестен гликолат ВР (тип А)
ОПРЕДЕЛЕНИЕ
Натриевият нишестен гликолат USP NF ВР е натриева сол на омрежено частично О-карбоксиметилирано картофено нишесте." (Източник: google)

Тоест, натриевият нишестен гликолат в L-тироксина би могъл да е картофен, но не е 100% сигурно, че не е пшеничен... Unamused

Последна редакция: чт, 05 апр 2018, 12:29 от veseto5775

# 171
  • На брега на реката
Здравейте момичета,
Ходих тази сутрин да направя изследвания заради сърцебиенето, взеха ми кръв, но за съжаление докторката ще отсъства следобеда и ще се наложи да чакам до вторник за резултатите. Ще си карам на пълната доза от тогава          /Еутирокс 25/, пък като се чуя с нея ще действаме според резултатите.
Ще споделя, като разбера какви са.

# 172
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в L-тироксина е възможно да има глутен

аз специално питах: в моя няма. Peace в упътването не пишеше, та аптекарят другаде проверяваше.
в Германия ползват основно царевично нишесте за лекарствата. Peace

# 173
Проблемът не беше в съдържанието,а във формулата. Но, инфото го даде една мама дали в тази тема или в темата на бременните с Хашимото, не помня. Свекърва ми е магистър фармацевт и съм й казала да провери случая. От нея знам, че Мерк са надеждна компания, аз пия витамините Фемибион, те са на същата. Като намеря повече инфо ще кажа. Имаше и линк към новина.

# 174
Хора, много съм щастлива - последните ми резултати от днес (Кандиларов) - ТСХ 1.95! Nature Sun With Face Не съм на терапия. Но експериментирам с храните. Отново спрях глутена и кафето. Кой каквото ще да казва, но тези храни очевидно са дразнители. Когато ги приемам, ТСХ ми отива на 2,5-3,0. Спра ли ги, след месец ТСХ е под 2. Чудя се дали ако взимам добавки за подобряване на чревната лигавица, това ще ми позволи да държа ТСХ ниско, дори и с тези храни. Но като ви чета, сред вас има хора без чревни проблеми, а жлезата не функционира добре.

И все пак още съм далече от мечтаното 1,0, но поне пътят изглежда да е правилен. Thinking

# 175
  • Бургас
Случайно да знаете до каква степен не съвсем оптимални щитовидни хормони могат/или не/ да бъдат причина за поява на киста в гърдата?

# 176
Мон, по принцип авторите, които изследват йода, са на мнение, на базата на проучвания, разбира се, а и на наблюдения върху пациентки, че и щитовидните заболявания (вкл. Хашимото), и всякакви образувания в гърдите се дължат на дефицит на йод в организма. Да, със сигурност влияят много неща - други дефицити, примерно на вит. Д и на селен, стрес, висок инсулин (за много неща влияе, макар и не за всички) и сигурно куп други, но дефицитът на йод създава благоприятна почва. И е доказано, че ако се дава йод (мисля, че дозата беше 3 мг) на жени с фиброкистозна мастопатия, получават значително подобрение. Също и при рака на гърдата е установено, че може да се повлияе много добре с йод. Така че при всички положения щитовидната и гърдите (и яйчниците, матката, простатата при мъжете) са свързани помежду си и зависими от едни и същи вещества и хормонални процеси.

Ти говориш за единична киста. Доколкото знам, пак може да се дължи на дефицит на йод. Тези автори, които цитирах, смятат, че при този дефицит първо се образуват кисти, после твърди доброкачествени образувания, накрая злокачествени, ако не се коригира дефицитът. Но винаги влияят повече фактори, не е само едно нещо.

# 177
Случайно да знаете до каква степен не съвсем оптимални щитовидни хормони могат/или не/ да бъдат причина за поява на киста в гърдата?
Мон, според мен няма връзка. Ще споделя моя опит. За първи път фиброаденом ми се появи на 15-годишна възраст. Отглеждах си го 6 години и го махнах. След 10 години по-късно махнах втори, който се появи след втората бременност. Сега, още 6 години по-късно тр да махам трети. През времето от първия и нататък не съм имала никакви хормонални проблеми - редовен мц, 2 забременявания от първия път по желание, вечно бях слаба. Но затова пък явно имаме фамилна обремененост откъм майчина линия, защото и на баба ми, и леля ми също имат ф иброаденоми, а те нямат проблеми с щж.

# 178
Здравейте,също съм с кисти в гърдите уж били мънички,последния път като ги гледаха на ехограф беше 2015 .Трябва да ида пак да ги видя,защото забременях ,родих и сега едната ми се струва по нарастнала.Другия проблем е ,че искам да отбия малкия ,но където е  тази киста започва да ме боли и да става топла гърдата,като не му давам да сучи един ден.На л тироксин съм Confused сега пия един ден 25 един 50 мг.Защото много бързо минавам от хипо в хиперфункция,някак си не ми оцелиха дозата от начало.И аз съм се замисляла за йода дали е полезен или не .Ендото казва никакъв йод,но незнам не съм много убедена !

# 179
Здравейте момичета! Аз също имам Хашимото! Пия л тироксин от 75мг от доста готини. Сега правихме ин витро процедура тсх 2.17 си беше в норма! Това което ме притеснява е, че направихме консултация при доц.Русев от София и той реши дами смени хапчето от л-тироксин на елтирокс!!! Каза, че било по-добро! Притеснявам се да няма някаква разлика в препаратите и това да повлияе негативно на ЩЖ??? Бихте ли споделили мнение! Благодаря предварително!  Hug
Да направихме опита. Сега беше само стимулацията. Трансфера ще е няколко месеца по-късно да се успокоят хормоните и щитовидната също, че при трансфера(забременяването) трябва да е към 1 каза док 1,5 някъде...

Общи условия

Активация на акаунт