Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 67 027
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Не знам дали е свързано със заболяването..но дъщеря ми е с хипофункция и фиброаденоми на гърдите.Преди пет години я оперираха и сега пак има..но само ги наблюдават.

# 181
Ами, идеята на Гай Ейбрахам, Дейвид Браунстийн и другите лекари, които изследват йода и го използват в практиката си, е (и това е на базата на публикации ), че йодът е необходим не само на щитовидната жлеза - това е огромна заблуда, която нашите ендокринолози поддържат. Йодът е необходим и на гърдите, и по принцип на всички жлези с вътрешна секреция, и на слюнчените жлези (и по принцип явно в устната кухина, макар че не е ясно точно как и за какво), и за матката. А в днешно време има много причини човешкият организъм да не може да набави достатъчно йод, най-вече заради много повишения прием на другите халогени (флуор, хлор, бром), но и заради понижения прием на йод от храната и водата, въпреки йодирането на солта. И крайният резултат е, че между различните органи, които имат нужда от йод, се получава конкуренция за него. А най-потърпевши са жените, защото те имат по-голяма нужда от йод от мъжете, примерно защото обемът на женските гърди е далеч по-голям, отколкото обема на мъжките... И затова (така го обясняват) при много момичета в пубертета, когато започнат да растат гърдите, започва да не достига йод за щитовидната (или за яйчниците, или за гърдите). Например имат наблюдения, че йодът влияе добре при поликистоза, т.е. явно това е един от механизмите за развитие на поликистоза или поне допринася. Естествено, това не означава, че при всички жени нещата протичат еднакво, няма как да бъде еднакво. Някои имат повече проблеми с гърдите (например това типично напрежение и болезненост преди цикъл също се отдава на дефицит на йод, не само на дисбаланс на половите хормони), при други щитовидната е по-засегната, при трети са яйчниците, при много жени е комбинация от засегнати по един или друг начин органи. Твърдението на тези автори е, че йодът е необходим, за да поддържа правилен строеж на тъканта на щитовидната, гърдите, яйчниците, матката, слюнчените жлези, така че да не възникват образувания и да не се нарушава функцията. А при дефицит на йод, както и при други дефицити, организмът става по-податлив на проблеми.

А, и още нещо съм си мислила по повод на стриктната забрана да се консумират източници на йод при Хашимото: нали повечето жени с Хашимото не са с напълно унищожена и спряла да функционира жлеза? Следователно се предполага, че тя продължава да синтезира хормони и очакваме от нея да го прави по-дълго, нали така? А как да ги синтезира, от какво, ако не й осигуряваме йод поне под формата на йодирана сол?

# 182
Аз мисля че забраната за йод е свързана с неправилното усвояване на йод, поради увреда на жлезата, тоест при вече увредена жлеза Йода започва да вреди Sad Може да не съм разбрала правилно

# 183
Да, така казват, но йодът е материалът за синтез на хормони, няма как иначе да се синтезират, така че някакъв йод все пак трябва да се приема, поне от храната. А и има данни, че йодът вреди при дефицит на селен в организма - например в Европа почвите са бедни на селен. Но има много фактори, които влияят за болестите в днешно време, не може да се посочи един-единствен, който да е определящ.

# 184
  • Бургас
Ти говориш за единична киста.
Ами по принцип още след раждането и кърменето на първото ми дете, т.е. от 27-годишна някъде, всеки път на ехограф ми казват, че съм с фиброзна мастопатия. Това беше доста преди Хашимотото. Не съм имала проблеми, родих и кърмих и второ дете след това. Аз профилактично ходя редовно на прегледи на гърдите, така че фиброзната мастопатия си я имам, просто досега не бях имала кисти. Тя е малка, дори не ми казаха, че има нужда от редовно следене, въпреки че аз си го правя. Просто се зачудих до каква степен има връзка с годините /на 40г съм/, до каква степен с Хашимотото и т.н.

# 185
Ами, преди време един мамолог ми каза, че нямало смисъл да се впечатлявам от кистите, без значение дали са на яйчниците, или на гърдите - появявали се и изчезвали, нямало обяснение.

# 186
  • София
Хубава тема сте подхванали... може ли да ме посъветвате и мен?
Миналата година на профилактичен преглед ми откриха малки кистички и в двете гърди по 2-3 броя. Сега съм в начална бременност, гърдите доста ме болят, което е нормално, но се чудя дали да ходя на мамолог за да ги видим кистите или няма какво да се направи?

# 187
      Момичета с Хашимото съм и ми предстои инсеминация.Пия Еутирокс 50,75,50...А до колкото знам ТСХ трябва да е под 2,5

# 188
Какво казва лекуващия лекар?Според това което четем се изисква ТСХ   да е под 2 преди бременност.Може би трябва да вдигнете дозата. ФТ4 и ФТ3 също са ниски.

# 189
  • Перник
      Момичета с Хашимото съм и ми предстои инсеминация.Пия Еутирокс 50,75,50...А до колкото знам ТСХ трябва да е под 2,5

Здравей Simple Smile
Правих инвитро през 2014-2015 -3 опита. 3-ят беше успешен. При изсл.ми установиха Хашимото. Започнах л тироксин, като преди опит искаха тсх не повече от 2. При първите 2 опита нищо не стана. Отидох на имунолог/в клиниката има/, вляха ми октагам/заради антителата/, резултата спи в момента до мен Simple Smile. Имах след това още едно вливане около края на 1 месец, след което имунолозите ми назначиха терапия плюс  л тироксина и други неща, следяхме плацентарни моликули и така докарахме нещата до финал. ТСХ -то,  Начев/който също работи към клиниката/, в първи втори и трети тлиместър искаше да е в различни граници/като корегираше дозата, спрямо резултата/. Ако мога с нещо да съм ти полезна, насреща съм.
Успех Simple Smile

# 190
Благодаря ви,да ще вдигна с още 25 ,започнах с 25 като от 6.27 преди сега е 3.184.Това е в период на около 1г.   Постепенно вдигахме  еутирокса с половинка,освен това пия и глюкофаж и инофолик.

# 191
  • София
Криска, ако сега редуваш 50/75, би могла да увеличиш най-много на 75. Даже може първо да опиташ с 50 два-три дни седмично, останалите дни 75, за да не е директно 75 (което може да се окаже прекалено). Корекции с по 25 мгр са високи, особено когато все повече се приближаваш до по-добри нива.

# 192
  • София
Весе, писала си, че коренции от по 25 мгр са високи? В какъв смисъл, че може да се пропусне оптималната доза ли?
Питам, защото на мен Начев ми вдигна дозата с 50 мгр като ходих миналата седмица след положителния тест. От 125 мгр сега пия 175 мгр, но ТСХ беше станало 5.7 и той каза, че е опасно.

# 193
При бременност вече е различно.Първите няколко месеца бебето взема Т4 от майката и затова ТСХ бързо скача.Щом Начев се е заел ТСХто със сигурност ще бъде в норми..дори ниско.Лека бременност!

# 194
  • София
Купих си днес Калмацин и Селен. Нали не е противопоказно да пия?

Общи условия

Активация на акаунт