Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 51

• 67 040
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте!
И аз да се включа по въпроса с мастния профил.Малко предистория..с менопаузата дойде високия холестерол–8.6.Започнах диета но свалих само до 7.6.По настояване на личната започнах да пия станини...свалих го на 6.
От осем месеца започнах вегански режим на хранене..само растителна храна и спрях станините.Ето резултатите от вчера.
Глюкоза–4.64 /3.3–6.4/
Общ холестерол–7.09 /2.3–5.2/
ХДЛ холестерол–1.9 /0.9–2.7/
ЛДЛ холестерол–4.54 /по–малко от 4.7/
Триглицериди–1.42 /0.5–2.3/
АСАТ–18 /до 38/
АЛАТ–14 /до 31/
А сега накъде?Да започвам ли пак станините?Явно с внимателно хранене и диета няма да станат нещата...
Благодаря!
Не са ти чак лоши резултатите, според мен, можеш да коригираш още с меки средства, т.е. с храната. Какви мазнини приемаш? Пържените картофи, примерно, са веганска храна, но никак не се отразяват добре на липидния профил. Не мисля, че отговорът при теб е точно във веганството (макар че растителната храна е много прекрасно нещо и е нужна във висок процент от дневната диета), а в използване на правилните мазнини и да не са термично преработени.

# 241
Картофи и други зеленчуци готвя само на фурна..върху хартия с много малко мазнина.Мляко;сирене и кашкавал не съм хапнала за тези месеци..въпреки че ми липсват за разлика от месото.За тези осем месеца свалих около десет килограма..макар това да не ми беше цел.Чувствам се отлично..но този висок холестерол ме притеснява.

# 242
Картофи и други зеленчуци готвя само на фурна..върху хартия с много малко мазнина.Мляко;сирене и кашкавал не съм хапнала за тези месеци..въпреки че ми липсват за разлика от месото.За тези осем месеца свалих около десет килограма..макар това да не ми беше цел.Чувствам се отлично..но този висок холестерол ме притеснява.
Според мен трябва да дадеш още време на организма ти да си откоригира каквото е нужно с новия ти начин на хранене. Мазнините не трябва да се преработват термично или поне използвай термоустойчиви. Внимавай и за вложени лоши мазнини в готовите храни, които купуваш. Постигнала си впечатляващ напредък и за кратко време. Скоро слушах една презентация, на която говориха за холестерола и новото тълкуване е, че завишен общ холестерол не е опасно, опасно е, ако имаш високи LDL и VLDL, както и ако е нисък HDL не е добре.

# 243
Казвам общо за липидния панел:
1) Препоръчително е ХДЛ да съставлява минимум 25% от общия холестерол, т.е. делите ХДЛ на общия и ако резултатът е минимум 0,25, това е супер.
2) Също е препоръчително триглицеридите да са под 1 - колкото по-ниски, толкова по-добре. Над 1, дори да са под стандартната граница 1,7, вече нещата изглеждат притеснителни.
3) Може да се сметне съотношението триглицериди/ХДЛ, но тогава трябва да се обърнат стойностите към американските мерни единици - това означава триглицеридите да се умножат по 89, а ХДЛ - по 39. След това делите получените стойности (триглицеридите : ХДЛ) - ако резултатът е под 2, всичко е ОК. Ако е между 2 и 4, е горе-долу добре, но не съвсем, има причини за притеснение. Ако е над 4, вече не е добре.

# 244
Вадя калкулатора...благодаря!

# 245
  • Варна
Казвам общо за липидния панел:
1) Препоръчително е ХДЛ да съставлява минимум 25% от общия холестерол, т.е. делите ХДЛ на общия и ако резултатът е минимум 0,25, това е супер.
2) Също е препоръчително триглицеридите да са под 1 - колкото по-ниски, толкова по-добре. Над 1, дори да са под стандартната граница 1,7, вече нещата изглеждат притеснителни.
3) Може да се сметне съотношението триглицериди/ХДЛ, но тогава трябва да се обърнат стойностите към американските мерни единици - това означава триглицеридите да се умножат по 89, а ХДЛ - по 39. След това делите получените стойности (триглицеридите : ХДЛ) - ако резултатът е под 2, всичко е ОК. Ако е между 2 и 4, е горе-долу добре, но не съвсем, има причини за притеснение. Ако е над 4, вече не е добре.
Много благодаря за разясненията, ще си запиша алгоритъма за следващите контроли Blush
Съотношението ХЛД/общ Холестерол при моите цифри излиза 0,35
Триглиц/ХДЛ в америк.единици е 1,04
До тук добре,  този завишен VLDL , ако не трябва да се разглежда отделно от общата картина -също би било добре, но едва ли е така .

# 246
За VLDL пише тук (https://drmalcolmkendrick.org/2015/06/23/what-happens-to-the-carbs/) - накратко, в него се съдържат триглицеридите, макар че не е едно и също. Но явно VLDL се повишава, когато се консумират прекалено много въглехидрати и вероятно е допълнителен маркер за състоянието на организма (освен триглицеридите и т.н.). А може да се прочете още и в тази дискусия: https://www.paleohacks.com/cholesterol/what-does-tc-h-and-vldl-o … -pannel-mean-1182

# 247
  • Варна
За VLDL пише тук (https://drmalcolmkendrick.org/2015/06/23/what-happens-to-the-carbs/) - накратко, в него се съдържат триглицеридите, макар че не е едно и също. Но явно VLDL се повишава, когато се консумират прекалено много въглехидрати и вероятно е допълнителен маркер за състоянието на организма (освен триглицеридите и т.н.). А може да се прочете още и в тази дискусия: https://www.paleohacks.com/cholesterol/what-does-tc-h-and-vldl-o … -pannel-mean-1182
Благодаря Flowers Herb Grinning От едната статия стигнах до други линкове, мисля че разбрах що за показател е ВЛДЛ , но за първи път в мастния профил го забелязах, може би преди не е бил толкова разширен при мои изследвания ...

Но като пуснах да търся реф.стойности излязоха доста по-високи горни норми , от тези на БГ лабораторията:
Normal VLDL levels are from 2 to 30 mg/dL (0.1 to 1.7 mmol/l). Моята стойност е 0,36 при горна граница 0,26ммол/л

Исках и да вметна още нещо, относно вит Д..Тъй като не съм си променила храненето от януари насам, т.е. предишната контрола, а Триглицеридите ми са спаднали от 1,45 на 0,66 , мисля че за това единствено може да е допринесъл вит Д, който започнах тогава да пия и то доста високи дози, от по 10кап на ден .
Може и да греша, но друго не съм променяла от добавките или храната ...
Остава да вкарам в ред ТСХ, за което нямам обяснение как за 3 месеца скача от 3,08 на 6,33 при положение, че когато беше 3,08 вдигнах от 25 на 37,5мг еутирокс ...

# 248
Може и вит. Д да е подобрил триглицеридите, той има отношение към инсулиновата чувствителност. Но да, горните граници понякога са доста занижени, например за общия холестерол в Швеция все още е 8, а у нас масово е 5 или 5,2 - по американския стандарт. Но всъщност общият холестерол от една страна въобще не е важна част от липидния панел, от друга страна тази горна граница от 5 - 5,2 е прекалено занижена (което не е случайно, разбира се).

# 249
Изписан дуспаталин 2 по 1 таблетка, и еутирокс. Според лекаря първо дуспаталин на гладно , след 20 минути еутирокс и храна.
Струва ми се странно, та реших да ви питам какво мислите.

# 250
  • Бургас
Не знам, аз първо пия Еутирокс и между него и други лекарства и добавки гледам да има поне 2 часа, понякога и повече. Преди време пих Нексиум дълго време, пиех го след хормона.

# 251
  • Варна
Изписан дуспаталин 2 по 1 таблетка, и еутирокс. Според лекаря първо дуспаталин на гладно , след 20 минути еутирокс и храна.
Струва ми се странно, та реших да ви питам какво мислите.
На мен ми е бил изписван също Дуспаталин, гастрото тогава ми каза -първо хормона, и след него всичко друго

# 252
Благодаря
На самия дуспаталин не пише нищо особено за приема. Ще потърся чуждестранни източници. Гастроентеролог каза това за първо дуспаталин и после хормон. Вероятно ендокринолог ще е на обратното мнение. Аргумент беше и че самият хормон дразни стомашно-чревния тракт

# 253
Момичета, как се справяте с ИР. Освен хранене, някакви добавки и лекарства взимате ли? За ИР високомазнинното хранене май не е много подходящо.

# 254
Здравейте момичета. Предварително се извинявам, ако е коментирано и обсъждано моето питане, но просто нямам възможност да ви чета постоянно и може да съм пропуснала информацията.
Питането ми е: Хормона го пия от около 3г.,но до сега никога не съм намаляла дозата на хормона през лятото, а в началото на месеца си направих контрола на ТСХ и беше 2,8. Затова искам да ви попитам да увелича ли леко дозата (когато хормона ми се покачи над 2,5 и започва леко да ме души) или поради предстоящото лято да не я вдигам. В момента пия 62,5 еутирокс. С хипотиреоидизъм съм.
Ще съм ви благодарна ако някой ми поясни трябва ли да се намаля по-принцип хормона през лятото, какво го налага; и ако все пак си вдигна дозата какви са наличните симптоми, ако съм предозирала хормона. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт