Каква пералня - 2 част

• 95 563
  • 778
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
От Бош не съм доволна. Ползвахме такава (нов модел беше някаква) миналата година в жилището под наем, в което бяхме по време на ремонт. Толкова шумна и “подвижна” пералня не бях виждала от ерата Перла 04! Самсунг уреди не купувам.

# 91
Записвам се в темата с молба за бърз съвет. Пералнята ни Беко, на 1 година и 3 месеца, днес тотално изпуши. При пране подскочи с цялата сушилня отгоре, как не блъсна хладилника не знам. Спрях я на секундата и пуснах да изплакне, за да извадя дрехите. По време на плакненето замириса ужасно на изгоряла гума и на финала дрехите излязоха вмирисани. Не съм доволна още от началото от нея, в гаранция е, но след ремонта ще я махна. Трябва утре да си вземем нова. Моля, за мнения, дали Горение е удачен вариант.
https://zora.bg/product/w8544ni
С инверторен мотор или стандартен? От сервиза на Технополис ми бяха обяснили, че за моите нужди (често пране на малко количество, не събирам с дни), ми е необходима машина с малка вместимост и по-ниски обороти. Затова не ми пасвало Бекото! Нищо, че пишело, че има програми за по 1 кг, големия барабан изисквал пълнота. Бях ги викала още в първите месеци на ползване на Бекото, защото помпата е ужасно шумна, центрофугата пък изобщо не цеди като за 1000/1200 оборота. Трябва ми с размери 85x60x60 заради сушилнята. Това ограничава избора. Ходих в Технополис и Зора на бързо, оттам съвсем други съвети дават и се обърках. Поне Горение в момента е с 5 години пълна гаранция.
От коя верига препоръчвате покупка? Виждам, че в Техномаркет предлагат модели на Горение, които липсват в сайта им и актуалната брошура за февруари 2018. Модели за други страни ли внасят?
 Благодаря Ви предварително!

Аз ползвам "Gorenje" модел модел доста подобен на този, към който сте се насочили. На фона на останалите са доста добри. Корпусите са масивни, не ръждясват като при LG, филтъра е направен много удобно за почистване, частите са на ниска цена (За разлика от немските си конкуренти) АЕГ слагат евтини лагери, същите дето ползват в Индезит/Аристон, полски PPL, а казаните им са лепени. Ако заминат лагерите трябва да вземете нов казан с барабана , което често струва повече от 50% от стойността на самата машина.
Gorenje според мен е добър избор.

Бош/Сименс са с значително по-високи цени на частите, а като качество на изпълнение не се отличават от останалите.

Чисто от техническа гледна точка Gorenje си заслужава. Изработват ги от качествени материали, частите при ремонт са им евтини, гаранцията е 5 години.

Друга марка над която да насочите вниманието си е "Самсунг", за жалост при тях гаранцията в повечето случаи е само 2 години, но имат голям плюс - разглобяемия казан, което ги прави значително по-леки и евтини за ремонт.

LG и Panasonic също са с разглобяеми казани. Всичко останало от новите модели на по-известните марки се прави със неразглобяеми и неремонтопригодни казани. На всичкото отгоре и некачествени лагери поставят. Може би това е маркетингова схема при производителите, как да спечелят крупна сума и след покупката. Слагат неразглобяем казан и евтини лагери, пералнята си изработва мизерната гаранцийка, и след това се набивате на около 400 лв за нов казан (без труда на майстора). Това при немците от Бош/Сименс и АЕГ.

Miele са най-качествените уреди, като изработка на пазара, но цените на най-бюджетните им модели започват от 1500лв.

# 92
Относно инверторните двигатели:

Инверторния мотор е по-скоро хемороид, от колкото предимство. Проблемът не е в самия мотор, те са здрави, като стандартните, за това им дават и по 10 години гаранция, проблемът е в това, че не е така просто управлението му. Има цяла една скъпа и сложна платка в пералнята, която отговаря за управлението на този инверторен двигател.

Като ги сложим на "везната" инверторните са тихи, но много по-скъпи и надеждността пада в сравнение със стандартните! Една пералня не може да е абсолютно тиха, по простата причина, че няма как да се заглуши напълно премятането на дрехите, плискането на водата, впръскването на водата под налягане, звуците от работата на лагери, ремъци и подобни, до ниво, че да се спи в едно помещение, докато пералнята работи.
Съвременните перални, дори и със стандартен мотор са доволно тихи. Често са облепени с изолация по вътрешните панели и имат капак, а не кухина в долната част.

Като цяло съм ЗА електрониката по пералните. Прецизното електронно управление позволява постигането на по-добър резултат на изпиране, и икономия на ток и вода, обаче дали си заслужава да дадеш поне 100лв отгоре, само за да се снижи шумът по време на пране и то незначително?

Най-простите и евтини индезитовски перални, които са си доволно шумни, не вдигат чак такъв шум, че ако има примерно двама души в помещението, в което центрофугира, да не могат да говорят и да се чуват нормално. Ако е в помещението, в което спиш със сигурност ще ти пречи, но това важи и за инверторинте.

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 10:20 от BM21

# 93
  • Варна
Благодаря на всички за изчерпателните отговори! Този избор “на късмет” ме напряга. Вместо да очаквам с радост новата покупка, се опасявам да не си вземем още една “беля”.

# 94
  • в огледалото на живота

BM21,страхотно описание на характеристики и функции  bouquet

# 95
Благодаря на всички за изчерпателните отговори! Този избор “на късмет” ме напряга. Вместо да очаквам с радост новата покупка, се опасявам да не си вземем още една “беля”.

Всичко със своите предимства и недостатъци. Ваш е изборът, вземете това, което на вас ви харесва. Моето мнение е, че добре сте се насочили към "Gorenje", това са доволно качествени уреди в ценовия си клас, с доволно продължителна гаранция. Ако имате финансови възможности, вземете "Miele". Реално погледнато и втора употреба "Miele" може да се намери на нормална цена, но там вече си има други рискове.
Всъщност ако прочетете по-назад в темата сме го обсъждали по-подробно този въпрос, относно покупката на употребяван уред.

Успех и късмет при покупката!

# 96
  • Варна
Благодаря Ви! Ще споделя после на кой уред сме се спряли и как се представя при работа. Четох мненията за уредите втора ръка. Аз лично пералня не бих взела, това е мое мнение.

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 19:57 от Blue Turquoise

# 97
  • София
Записвам се в темата с молба за бърз съвет. Пералнята ни Беко, на 1 година и 3 месеца, днес тотално изпуши.
Скрит текст:
При пране подскочи с цялата сушилня отгоре, как не блъсна хладилника не знам. Спрях я на секундата и пуснах да изплакне, за да извадя дрехите. По време на плакненето замириса ужасно на изгоряла гума и на финала дрехите излязоха вмирисани. Не съм доволна още от началото от нея, в гаранция е, но след ремонта ще я махна.
Трябва утре да си вземем нова. Моля, за мнения, дали Горение е удачен вариант.
Скрит текст:
https://zora.bg/product/w8544ni
С инверторен мотор или стандартен? От сервиза на Технополис ми бяха обяснили, че за моите нужди (често пране на малко количество, не събирам с дни), ми е необходима машина с малка вместимост и по-ниски обороти. Затова не ми пасвало Бекото! Нищо, че пишело, че има програми за по 1 кг, големия барабан изисквал пълнота. Бях ги викала още в първите месеци на ползване на Бекото, защото помпата е ужасно шумна, центрофугата пък изобщо не цеди като за 1000/1200 оборота. Трябва ми с размери 85x60x60 заради сушилнята. Това ограничава избора. Ходих в Технополис и Зора на бързо, оттам съвсем други съвети дават и се обърках. Поне Горение в момента е с 5 години пълна гаранция.
От коя верига препоръчвате покупка? Виждам, че в Техномаркет предлагат модели на Горение, които липсват в сайта им и актуалната брошура за февруари 2018. Модели за други страни ли внасят?
 Благодаря Ви предварително!
Беко - горение : от трън та на глог, дето са казали хората
А да сравняваш АЕГ и Горение е = магаре и космос.

# 98
И кое е магарето?

# 99
  • Варна
Доколкото разбирам Горение е магарето, а АЕГ- Космоса. Може да са космически АЕГ, но тези от четирицифрени суми вероятно.

Последна редакция: пн, 02 апр 2018, 21:05 от Blue Turquoise

# 100

Беко - горение : от трън та на глог, дето са казали хората
А да сравняваш АЕГ и Горение е = магаре и космос.

Мда магарето в случай е AEG, защото като го отвориш и видиш циганията, примерно предния лагер SKF, а задния полски PPL и ти става смешно, как този "знаменит бранд" се цигани с качеството. В по-евтините модели и двата са PPL , иначе казано лагери дето не струват и половината на SKF и NSK.

В най-новите "Gorenje", дори в най-евтините слимки и двата са SKF и то скъпата версия 2rs или иначе казано с гумирани капачета, за да намалят шанса да попадне влага в тях.

# 101

AEG ама то е по-скаро като катър, смеска между расов кон SKF и куцо магаре PPL.

# 102
Питам,защото 12г. съм с Gorenje и не е мръднала,а тогава не знам какви са им били стандартите и тн.

# 103
  • Варна
Взехме Gorenje W8544I. Пробвах я на различни програми. Ок е засега. Центрофугата е тиха и отговаря на 1200 (не посмях да пробвам 1400) оборота, не като Бекото да се налага винаги да пускам допълнителна центрофуга. Най-шумният процес е пълненето на вода. Тоест, иначе е съвсем Ок като ниво на шум в отделните цикли за холо-кухня. Дано издържи интензитета на работа.

Последна редакция: вт, 03 апр 2018, 12:27 от Blue Turquoise

# 104
Взехме Gorenje W8544I. Пробвах я на различни програми. Ок е засега. Центрофугата е тиха и отговаря на 1200 (не посмях да пробвам 1400) оборота, не като Бекото да се налага винаги да пускам допълнителна центрофуга. Най-шумния процес е пълненето на вода. Тоест, иначе е съвсем Ок като ниво на шум в отделните цикли за холо-кухня. Дано издържи интензитета на работа.

С здраве да си я ползвате.

Бих ви посъветвал да си я регистрирате в сервиза на "Gorenje". По този начин и да сте изгубили, или просто от магазина да не са ви дали гаранционна карта (като правят Е-маг), можете да се възползвате от пълноценната си 5 годишна гаранция без проблем: http://www.gbgs.net/5years/

Общи условия

Активация на акаунт