Каква пералня - 2 част

• 95 734
  • 778
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря за изчерпателния отговор. Имам 25 годишна перла 05. Досега без забележки, сменян е ключ и един кондензатор. Но отскоро започна да издава особен шум при центрофуга. Погледнахме отзад, май са разбити лагери, има даже някакви натичания. Ще работи в суха ниша, но над нея е бойлерът и нямам място за отделен уред. Досега съм действала без сушилня, но си помислих и за комбиниран уред. Не е казано, че такъв ще купя. За цената не ми се дават над 1000 лв. Не считам за оправдано, но диапазона 600-800 бих дала. Е, ако е комбиниран уред вече у над 1000 ще дам.

А защо не я ремонтирате перлата? При тях лагерите се сменят лесно. Жалко че няма място за отделна сушилня, защото с времето ще спестите много пари и време. Комбинираните уреди не са добър вариант, такива се купуват в краен случай. Колкото до бойлерът, има ли начин да бъде леко изместен и върху пералнята да поставите сушилня?

# 451
В днешно време всеки производител си пише, колкото килограми иска, като гледам. Реално килограмите пране, с които една машина може да се справи са пряко свързани с масата на машината. Колкото по-тежко е прането, толкова по-големи центробежни сила създава то при центрофуга. Тези центробежни сили се гасят с тежести, а колебанията на барабана се обират с амортисьори, с точно изчислено съпротивление. Много често хората бъркат обема на барабана, с килограмите пране, а това е грешка. Обем и тегло са две различни неща. Един предмет може да не е обемист, но пък да тежи много. За това обичайно казвам, истинския капацитет (товароподемност) на една пералня си я преценявайте според теглото на машината, а не в това, което са написали на корпуса. Колкото по-тежка е, толкова по-добре гаси центробежните сили създавани от прането в нея. В днешно време всяка съвременна пералня има датчик, с който измерва теглото на прането, измерва дали има дисбаланс, който ще създаде повече центробежни сили, от колкото уредът може да поеме. Когато това се случи, центрофугата се пропуска. Рядко се случва, но е за предпочитане пред това да започне да се саморазбива, измества, та дори да си изскубне кабел или маркуч.

Ще ви дам за пример няколко от най-евтините слим изпълнения за 6кг 1000 оборота, и разбира се тегло на уреда.

Beko WTV6532BO - 57кг.

Electrolux EWS31064NU - 58кг.

Samsung WW60J3083LW - 61кг.

Indesit Slim IWSC 61051 - 61,500кг.

GORENJE W6503/S - 63кг.
       Чета и ми се реве много хвалене на това горение ,освен ,че се води за 7 кг. , а не ги събира преди 20 дни направи късо и приключи с мотора сега чака ремонт,за пране пере колкото по пълна толкова по-добре цеди центрофугата но малко дрехи си ги вадя мокрички.За децибелите не съм компетентна, но е значително по шумна от старото ми горение ,което в момента пере вместо новата .Трета от тази марка няма да си купя даже обмислям дали да не я продам докато е в гаранция.

# 452
Може и да ремонтираме, но 25 год. служба май стигат. Ще видим

# 453

Чета и ми се реве много хвалене на това горение ,освен ,че се води за 7 кг. , а не ги събира преди 20 дни направи късо и приключи с мотора сега чака ремонт,за пране пере колкото по пълна толкова по-добре цеди центрофугата но малко дрехи си ги вадя мокрички.За децибелите не съм компетентна, но е значително по шумна от старото ми горение ,което в момента пере вместо новата .Трета от тази марка няма да си купя даже обмислям дали да не я продам докато е в гаранция.

Модела на слимката, която съм публикувал в поста, който сте ми цитирали е 6кг. и съм обяснил, че между килограми и обем (литри) има разлика. Другите слимки с още по-тесни барабани според вас повече ли пране събират? Колкото до центрофугата, при изправен мотор ще си вадите дрехите еднакво сухи, без значение от марката. Степента на отнемане на влагата зависи от оборотите. Каквато и пералня да вземете, все ще си ги вадите мокрички. За да си ги вадите сухички ще се наложи да си купите 2в1 или сушилня.

Колкото до сравнение със старата, това че е стара не значи, че трябва да е по-шумна. Ако старата машина е от по-висок клас, а новата от най-нисък, напълно възможно е новата да е по-шумна. Най-старите са със слаби, малооборотни, но тихи асинхронни двигатели (без четчици). Вече такива не се произвеждат. След това се мина на по-шумните, но значително по-мощни двигатели с четчици, при скъпите версии този шум успяваха да го преборят с изолираш панел на корпуса на мотора и шумоизолация по стените на корпуса, на пералнята. При бюджетните бодели всичко това отсъства. Всяка една пералня в ценови диапазон около 500лв ще е също толкова шумна, без значение на коя марка е. След това се появиха инверторните мотори с по-сложни електронни органи за управление и мощност неотстъпваща на тези с четчици, но това автоматично оскъпява уреда с поне 100лв отгоре.

Аз лично съм собственик на w6503/s в апартамента, това е сравнително бюджетен вариант с мотор с четчици. Уредът стои в банята, и като работи не се чува в останалите стаи. Не знам какво повече искате? Или вашата пералня е в спалнята и ви пречи да спите? Ха ха Ползвам я от 2015г. без никакви проблеми.
Миналата година в къщата, в която през по-голямата част от времето живея, се наложи да купя нова пералня и пак избрах Gorenje. Предложиха ми много изгодна оферта за пералня и сушилня от най-висок клас и ги взех. Пералнята е W98F65I/I ,инверторен мотор на 1600 оборота и вътрешна шумоизолация. Те също са монтирани в банята, кардинални разлики няма. И двете перат и центрофугират добре, достатъчно тихи са, че да не ги чувам в останалите помещения. Реално звука от плискането на водата, впръскването на водата, работата на помпата, ударите на ципове и подобни в стъклото и барабана създават по-силния шум. Жуженето на мотора с четчици е сравнително слабо. Не виждам кой знае какво предимство в инверторния мотор.

Не бъркайте марките с устройството и класата на уреда. Като искате продайте я, купете в същия ценови клас друга, абсолютно същата работа ще е, та и по-шумна. Като искате да ви е много тиха, дайте 800-1000лв за пералня, с инверторен мотор и масивна вътрешна шумоизолация.

Колкото до това, че се е повредила - без значение от марката, това е техника, случва се да дефектира. За това е и дългата 5 годишна гаранция, която дават от Gorenje.
Как точно разбрахте, че е направила късо и точно в мотора е проблема? Разглобихте ли я или какво?

# 454
  • София
Скрит текст:
В днешно време всеки производител си пише, колкото килограми иска, като гледам. Реално килограмите пране, с които една машина може да се справи са пряко свързани с масата на машината. Колкото по-тежко е прането, толкова по-големи центробежни сила създава то при центрофуга. Тези центробежни сили се гасят с тежести, а колебанията на барабана се обират с амортисьори, с точно изчислено съпротивление. Много често хората бъркат обема на барабана, с килограмите пране, а това е грешка. Обем и тегло са две различни неща. Един предмет може да не е обемист, но пък да тежи много. За това обичайно казвам, истинския капацитет (товароподемност) на една пералня си я преценявайте според теглото на машината, а не в това, което са написали на корпуса. Колкото по-тежка е, толкова по-добре гаси центробежните сили създавани от прането в нея. В днешно време всяка съвременна пералня има датчик, с който измерва теглото на прането, измерва дали има дисбаланс, който ще създаде повече центробежни сили, от колкото уредът може да поеме. Когато това се случи, центрофугата се пропуска. Рядко се случва, но е за предпочитане пред това да започне да се саморазбива, измества, та дори да си изскубне кабел или маркуч.

Ще ви дам за пример няколко от най-евтините слим изпълнения за 6кг 1000 оборота, и разбира се тегло на уреда.

Beko WTV6532BO - 57кг.

Electrolux EWS31064NU - 58кг.

Samsung WW60J3083LW - 61кг.

Indesit Slim IWSC 61051 - 61,500кг.

GORENJE W6503/S - 63кг.

За съжаление доста хора имат подобен проблем с тази марка и продуктите й, от последните години призводство.

# 455

За съжаление доста хора имат подобен проблем с тази марка и продуктите й, от последните години призводство.

Ако съдите по този форум, не са доста хора, един човек пише многократно едни неща.

http://www.bg-mamma.com/?action=profile;u=234525;sa=showPosts

За сметка на това в този форум за не особено голям период имаше 2 оплаквания от АЕГ, че не центрофугира, и че накъсва дрехите, както и проблем с Електролукс, беше публикувана неясна грешка. Така и не разбрахме проблемът дали бе отстранен. За тях нищо не спомена?

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 18:19 от BM21

# 456
  • София

Ако съдите по този форум, не са доста хора, един човек пише многократно едни неща.

http://www.bg-mamma.com/?action=profile;u=234525;sa=showPosts

За сметка на това в този форум за не особено голям период имаше 2 оплаквания от АЕГ, че не центрофугира, и че накъсва дрехите, както и проблем с Електролукс, беше публикувана неясна грешка. Така и не разбрахме проблемът дали бе отстранен. За тях нищо не спомена?
Не гледам само този форум. В този форум, не е само тя, дето се оплаква от горението си и това може да го види всеки. А 2 оплаквания от АЕГ и 1 от електрлукс не са масов проблем, а единични случаи. При всяка марка се случва да има дефект или неправлно третиране. За центруфугана някой се оплакваше /не помня дали в този форум/, че една дреха не можела добре да се центрофугира - ами нормално, като е сама дреха в цяла пералня, трудно се балансира.

# 457

Не гледам само този форум. В този форум, не е само тя, дето се оплаква от горението си и това може да го види всеки. А 2 оплаквания от АЕГ и 1 от електрлукс не са масов проблем, а единични случаи. При всяка марка се случва да има дефект или неправлно третиране. За центруфугана някой се оплакваше /не помня дали в този форум/, че една дреха не можела добре да се центрофугира - ами нормално, като е сама дреха в цяла пералня, трудно се балансира.

Ее аз не гледам форуми, а лично съм запознат, къде какви компоненти  се слагат, кое е проблем, и кое не е. Виж горния пост, какво обясних за електромоторите. Много голяма част от оплакванията (не само към 1 конкретна марка) са чисто невежество, а не проблем в уреда. Иначе дефекти дава всяка марка. От "Miele" също не особено отдавна имаше 2 оплаквания за изгоряла платка и един човек търсеше резервна част за вертикалка на същата фирма. Та както многократно казах, това е техника и без значение от марката, понякога се случват проблеми.

# 458
  • София

Ее аз не гледам форуми, а лично съм запознат, къде какви компоненти  се слагат, кое е проблем, и кое не е. Виж горния пост, какво обясних за електромоторите. Много голяма част от оплакванията (не само към 1 конкретна марка) са чисто невежество, а не проблем в уреда. Иначе дефекти дава всяка марка. От "Miele" също не особено отдавна имаше 2 оплаквания за изгоряла платка и един човек търсеше резервна част за вертикалка на същата фирма. Та както многократно казах, това е техника и без значение от марката, понякога се случват проблеми.
Под "не гледам само този форум" имах предвид, че имам наблюдения от реалния живот, макар и да не съм "майстор на перални" по професия. Все пак ползвам такава техника, приятели и познати също, а сред тях има и такива, които поназнайват за тези машини "отвърте", т.е. могат да ги поправят. Та мнението ми е базирано не само на прочетеното в нета. За компонентите - любимите ти лагери /нали все тях изтъкваш/ - не ми пука коя с какви лагери и др. "чаркалъци" е, за мен е важно да пере отлично и да не се чупи на втория месец или веднага на 2-рата година след гаранцията,  а и да ми харесва на външен вид. Иначе казано аз разглеждам машините от погледа на потребител, а не от погледа на поправящ ги, та може и да не знам коя пералня с коя марка лагери е, но все пак мога да се ориентирам, кои са добри перални и за кои не си заслужава да си даде човек парите. Всеки си има мнение, аз си кавам моето, ти твоето. Който чете да си прави изводите. Ама такива генерални заключения за горение, които правиш някак си не ми звучат ок.

# 459
  • на Мелмак
И аз не бих си взела Горение , независимо от лагерите им !

# 460
не ми пука коя с какви лагери и др. "чаркалъци" е, за мен е важно да пере отлично и да не се чупи на втория месец или веднага на 2-рата година след гаранцията
Ето това е важното за всеки, който пере.

BM21, извинявай, ама твоето е все едно да влезеш във форум за коли, да питаш каква да си купиш и да ти отговорят 'Вземи си фиат, защото зеленото му е прекрасно. Нито една друга марка няма толкова качествено зелено. А ако случайно я надраскаш, много лесно ще я пребоядисаш' и още цял чаршаф на тема зелено.

Според мен човек трябва да си вземе по-висок клас пералня. Съобразено с възможностите, разбира се. Това не е уред, от който да се пести, 'защото всичките перат еднакво'. Ами не е вярно.

# 461
Аз от слим моделите коментирани в предишните постове взех Електролукс. Надявам се изборът ми да е бил правилен. Харесва ми това, че мога да си избирам времетраенето на дадена програма + или -. Струва ми се че мачка малко повече дрехите при центрофуга от старото ми горение все още не съм ползвала, някаква функция за по малко намачкани дрехи

# 462
Дами взимайте каквото си пожелаете. Аз за себе си съм направил избор и съм доволен и безгрижен от към ремонти.

Обяснил съм, защо лагерите са така важни за пералнята, и колко скъпо могат да ви излязат, ако се наложи ремонт. Примерът с автомобил и то с цвета му е леко казано глупав и изобщо няма какво да се обяснявам. Горе съм обяснил, кои детайли гледам, и защо те са важни. Който обича да мисли, ще ме разбере, който не обича, да си прави квото иска. На никого не налагам на сила, за какво да си харчи парите. По горе си казах мнението и го обосновах изцяло с факти от техническа гледна точка.
Колкото до "всичките перат еднакво", еднакво не, но разлики големи няма при изправните съвременни машини. Читав прах за пране, подходяща програма и резултатът е на лице. На времето нямахме перални с куп глезотийки, пък мръсни не сме ходили.

Единствените перални, за които мога да кажа, че преобладаващите мнение са позитивни, това са "Miele". Другите марки, едни ги хвалят, други ги плюят. Като човек си купи каквато и да е пералня, направи няколко успешни изпирания и пише коментари по магазините, колко прекрасен уред е. Като вземе и нещо дефектира, по форумите плюят, колко ужасна марка е и как повече никога няма да си вземе уред на тази фирма. Поводът може да е всякакъв, дребен, голям. Примерно дефектира помпата, и се почва едно обсиране по форуми, как пералнята на дадена фирма била боклук, как веднага се развалила, а тия помпи (Примерно Askoll) се слагат в 80% от пералните днес и нямат нищо общо с конкретния производител, бил той Electrolux или Indesit.
Също така митът за качеството на някои известни марки, като Electrolux. Те на практика, освен с по-хубавия си дизайн, и евентуално по-функционална електроника, не се отличават силно от един прост Indesit. И двете фирми произвеждат пералните си със споени казани, което е общ минус, и двете фирми слагат евтини полски лагери PPL, което си отново минус, и двете са с прости бетонени тежести. И двете ползват електромотори примерно на фирма ACC. Това зависи от модела, в Indesit се срещат и на други фирми производители.
Точно заради мислене, като вашето, производителите не се стремят да правят надеждни уреди. За какво им е да слагат скъпи лагери, като вие потребителите грам не се интересувате от тях, колкото и важни да са те за машината. Вие се интересувате от разни търговски трикове, дизайн, аква спрейове , еко бъбъли, разни директ драйв мотори, и какви ли не търговски трикове за привличане на вниманието на стадото. За това вече почти ги няма пералните, дето знаеш че без проблем ще изкарат 20+ години. Това ви е бъдещето, да сменяте уредите и да набивате излишни пари веднага след гаранцията пак са подобен боклук. Просто вие масово нямате надеждността за приоритет. Ще ви дам съвсем пресен пример, пусната е една реклама на бойлери "Теси" с запитване, какво е най-важно за вас при изборът на бойлер. 90% от потребителите НЕ споменават надеждност, а изреждат, икономичност, дизайн, безопасност (без да знаят, че всеки такъв продукт допуснат на европейския пазар отговаря на стандартите за безопасност), държат и на това бързо да загрява, и какви ли не още второстепенни качества, но не се замислят, че масово се предлагат боклуци на пазара, дето протичат веднага след гаранцията и на всеки 5-6 години им се налага да хвърлят грешни пари за същия уред, вместо с тези средства да си купят нещо ново и полезно.
Аз лично не обичам да си хвърлям парите за боклуци. И това е персонален избор де, българите (мнозинството) не сме известни, като хора, които умеят да харчат парите си по разумен начин.

# 463
  • София
Скрит текст:
Дами взимайте каквото си пожелаете. Аз за себе си съм направил избор и съм доволен и безгрижен от към ремонти.
Обяснил съм, защо лагерите са така важни за пералнята, и колко скъпо могат да ви излязат, ако се наложи ремонт.
Скрит текст:
Примерът с автомобил и то с цвета му е леко казано глупав и изобщо няма какво да се обяснявам. Горе съм обяснил, кои детайли гледам, и защо те са важни. Който обича да мисли, ще ме разбере, който не обича, да си прави квото иска. На никого не налагам на сила, за какво да си харчи парите. По горе си казах мнението и го обосновах изцяло с факти от техническа гледна точка.
Колкото до "всичките перат еднакво", еднакво не, но разлики големи няма при изправните съвременни машини. Читав прах за пране, подходяща програма и резултатът е на лице. На времето нямахме перални с куп глезотийки, пък мръсни не сме ходили.

Скрит текст:
Единствените перални, за които мога да кажа, че преобладаващите мнение са позитивни, това са "Miele". Другите марки, едни ги хвалят, други ги плюят. Като човек си купи каквато и да е пералня, направи няколко успешни изпирания и пише коментари по магазините, колко прекрасен уред е. Като вземе и нещо дефектира, по форумите плюят, колко ужасна марка е и как повече никога няма да си вземе уред на тази фирма. Поводът може да е всякакъв, дребен, голям. Примерно дефектира помпата, и се почва едно обсиране по форуми, как пералнята на дадена фирма била боклук, как веднага се развалила, а тия помпи (Примерно Askoll) се слагат в 80% от пералните днес и нямат нищо общо с конкретния производител, бил той Electrolux или Indesit.
Също така митът за качеството на някои известни марки, като Electrolux. Те на практика, освен с по-хубавия си дизайн, и евентуално по-функционална електроника, не се отличават силно от един прост Indesit. И двете фирми произвеждат пералните си със споени казани, което е общ минус, и двете фирми слагат евтини полски лагери PPL, което си отново минус, и двете са с прости бетонени тежести. И двете ползват електромотори примерно на фирма ACC. Това зависи от модела, в Indesit се срещат и на други фирми производители.
Скрит текст:
Точно заради мислене, като вашето, производителите не се стремят да правят надеждни уреди. За какво им е да слагат скъпи лагери, като вие потребителите грам не се интересувате от тях, колкото и важни да са те за машината.
Вие се интересувате от разни търговски трикове, дизайн, аква спрейове , еко бъбъли, разни директ драйв мотори, и какви ли не търговски трикове за привличане на вниманието на стадото. За това вече почти ги няма пералните, дето знаеш че без проблем ще изкарат 20+ години.
Скрит текст:
Това ви е бъдещето, да сменяте уредите и да набивате излишни пари веднага след гаранцията пак са подобен боклук. Просто вие масово нямате надеждността за приоритет. Ще ви дам съвсем пресен пример, пусната е една реклама на бойлери "Теси" с запитване, какво е най-важно за вас при изборът на бойлер. 90% от потребителите НЕ споменават надеждност, а изреждат, икономичност, дизайн, безопасност (без да знаят, че всеки такъв продукт допуснат на европейския пазар отговаря на стандартите за безопасност), държат и на това бързо да загрява, и какви ли не още второстепенни качества, но не се замислят, че масово се предлагат боклуци на пазара, дето протичат веднага след гаранцията и на всеки 5-6 години им се налага да хвърлят грешни пари за същия уред, вместо с тези средства да си купят нещо ново и полезно.
Аз лично не обичам да си хвърлям парите за боклуци. И това е персонален избор де, българите (мнозинството) не сме известни, като хора, които умеят да харчат парите си по разумен начин.

Ще отговоря по абзаци, които съм цитирала:
1. Лагерите са си лагери. Една качествена машина, ако не се чупи години наред /над 8-10/ явно е с хубави лагери, каквато и марка да са.
2. За прането не е вярно - За едно добро изпиране първото и основно нещо, което оказва пряко влияние на качеството на изпиране е именно машината - как е проектиран барабана и самите цикли на изпиране. При калпава машина /не добре сметнати цикли/ и най-добрия прах за пране няма да даде кой знае какъв резултат. Това се усеща най-вече в дългосрочен план.
3. Да ми обясняваш, че Електролукс и Индезит били с едно и също качество е меко казано смешно. Все едно да ти кажа, че Fiat Bravo 1,6 и Toyota Avensis 2.0D са почти еднакви като качество на части и на усещане при возене в тях, щото нали и двете имат колела и ги въртят - все ще те придвижат от точка А до точка Б.
4. Не всичко е трикове. Примерно еко бъбъл-а наистина върши чудесна работа и има разлика дали е пуснат или не. Да, и без него ще се изпере /с хбав прах и машина/, ама упорити петна могат да се изперат на 2-път примерно, а с него на първия. Инверторния мотор пък си е по-тих както и да го погледнем.

Аз лично се раздвам, че на пазара има такова голямо разнообрамие от марки и модели, предлагащи различни неща, за да се покриват изискванията на по-голям брой хора, а не като едно време, когато е имало само перла 05 и това е. Харесва ти, не харесва ти - все тая - грозно, не особено добре перящо /тук и праховете имат намеса/ и примерно белите чаршафи в едни момент посивяват и за коша, нищо, че са здрави.

# 464
И така е, и не в така. Вярно аз съм прала само с перла 05 с прах, не течен Ариел и персил. И смея да твърдя, че пере много добре. Имам близка приятелка със Сименс. Тя пере с течни. Е, като гледам дрехите и и на детето и, нашите са по- добре изпрани. Петната им личат, сменя често дрехи поради изхабяване и сивеене. Хем нейната е нова.

Общи условия

Активация на акаунт