Трудова борса и обезщетения - 2

• 77 915
  • 768
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  За да получаваш обезщетение от НОИ, трябва да те съкратят по чл.328. Не знам до колко работодателя ще е съгласен.

Благодаря!

# 586
Обезщетение поради какво? То тези няколко заплати са реално обезщетение. Поради непредизвестие също се дължи една заплата. А, максимален размер няма. Съобразно размерът на заплатата е. Прочети си Кодекса на труда. Там е описано в какви ситуации кой на кого какви обезщетения дължи.

Нали съм написала, поради съкращение.

Форума е за подпомагане, не за препращане да се чете кодекса!

То ти си написала, ама не си написала за какво обезщетение питаш. Обезщетения - бол... А, КТ е най-достоверния източник на хипотези. Няма да минеш без да го прочетеш, щом си на вълна "съкращения". Най-много да се набуташ, ако не си прочетеш КТ. Така като гледам, не знаеш кой на кого с какво е длъжен.

# 587
  • София
Попитах любезно, по кой член трябва да е съкращението, така че хем работодателя да изплати на работника няколко заплати, хем работника да получава максималното обезщетение от борсата.

Отговора на Tess_D е по чл.328, кратко и ясно без излишно заяждане, ако има друг чл. по който се изплаща максималното обезщетение, моля да го споделите.

# 588
  Имай предвид, че чл.328 не предвижда обезщетение от работодател. Евентуално може да се договорите да те съкратят по чл.328, като същевременно на своя воля изплати и няколко заплати.

# 589
  • София
  Имай предвид, че чл.328 не предвижда обезщетение от работодател. Евентуално може да се договорите да те съкратят по чл.328, като същевременно на своя воля изплати и няколко заплати.

Да, разбрах, исках да съм информирана  Joy Joy Joy

# 590
така че хем работодателя да изплати на работника няколко заплати, хем работника да получава максималното обезщетение от борсата.

Е, ако беше попитала така, щях да те разбера. Любезното е друга тема - с удивителни любезност не става.

И все пак, както и аз ти споменах, има различни обезщетения, които рабоъодателя може да ти издължи, при иск от твоя страна, или при взаимна уговорка, на база разпореденото в КТ, като например "обезщетение за неспазване на предизвестие", но ние няма как да знаем какъв е твоя конкретен казус, за това те съветвам да си отвориш КТ и да видиш в кои ситуации се вписваш.
А максимално обезщетение за безработица можеш да получиш при вариант "съкращение" или "прекратяване срока на трудовия договор". Има изискване за стаж, за да можеш да получваш тези 60% поради съкращение. И пак не знаем в твоя конкретен казус какво е, що е. Но в КТ са предвидени различните казуси.

Като искаш да си информирана - КТ. Лесно за четене четиво е.

# 591
Здравейте!
Имам ли право на борса, ако имам 6 месеца стаж, преди това 2 месеца и малко нямах работа, но преди това имах 2 години и малко стаж?

# 592
Трябва да имате 12 месеца стаж за последните 18 месеца.

# 593
Аз да попитам- вече в бюрото по труда промяна ли има на сроковете за подписи, защото майка ми в петък се е подписала и са й казали чак септември да отиде за подпис. От този месец получава обезщетение з безработица, ако това е от значение.

# 594
Ваканционен период, явно три месеца ще да е... Излизат в отпуски и са в намален състав, но чак пък толкова работа да имат- не съм забелязала. А имам позната, която по проект започна работа като сътрудник в БТ, тоест - върши това , което и щатните служителки там вършат. От нея зная , че понякога с часове нямали ни един клиент. Иначе, обикновено, явяването за подпис в началото е всеки мес., после през един.

# 595
Аз да попитам- вече в бюрото по труда промяна ли има на сроковете за подписи, защото майка ми в петък се е подписала и са й казали чак септември да отиде за подпис. От този месец получава обезщетение з безработица, ако това е от значение.

Имат промяна,за възраст до 29 години подписа е на месец,ако си над 29 подписа е на 3 месеца. Няма общо с периода и сезона.

# 596
Най-добре попитайте отново в бюрото по труда, че преди години така една служителка ме заблуди - подпис след не знам си колко време, а то е било за консултациите и програмите им разни. И ме отрязаха,че и наказателно нещо имаше, затова че не съм отишла за подпис. Е добре, че бях започнала работа, вместо да чакам пари за дни, които не платиха

# 597
  В картончето, което дават си пише кога трябва да се явите за подпис. От 4 години със сигурност е на 3 месеца за хора над 29 години.

# 598
Толкова е, мъжа ми миналата година го викаха на 3 месеца.

# 599
Здравейте!
Интересува ме какви документи искат (и в какъв вид - копия, оригинали?) при регистриране в Бюрото по труда за случаи на прекратен трудов договор по взаимно съгласие. Целта е след това да се направи регистрация и в НОИ за обезщетение за безработица.
(Търсих в темата, но не попаднах на такава информация.)
Много благодаря!
Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт