За сметките, любовта и удобството

• 28 157
  • 394
  •   1
Отговори
# 15
  • Countryside
Авторката, че не е на ти с финансовото планиране, не е, но самата тя каза че го е молила да изместят датата на плащане, за да е изрядна. Не скачайте чак толкова, тя самата осъзнава ситуацията, но й е криво от отношението на господина, че и чак ревал тихичко в леглото, да не остане по-назад горкия...манипулатор и още как.
На мен да ми цепят стотинката би ме свалило от всякакви облаци и любов. Чакат те майчиство, деца, по-сериозни разходи, всичко ли ще делите на половина? А ако не дай си Боже се разболееш или останеш без работа? Мислиш ли че ще се грижи за теб? Отговори си на себе си на тези въпроси и действай. Понеже на мен ситуацията ми се струва повече на съквартиранти, отколкото на зрели хора във връзка.  

# 16
Реших да озаглавя темата така, защото това са трите основни стълба, на които очевидно се градят конфликтите с моя партньор.
Скрит текст:
Задавам си много въпроси, но ето и историята:
Днес след кратко пререкание по повод на това, че не си давам парите за наем на определеното за целта число, моят партньор ми каза, че не би изтеглил ипотечен кредит с мен за жилище. Също така ми обяви, че това е последният компромис, който правел по този повод (той ще плати наема утре, на уж падежната дата, за която дори няма актуален договор) и ако се повторело отново той щял да заживее сам.
Това нещо мен ме нарани изключително много, все още съм будна и се чудя какво става. Не му проговорих след тези реплики, мих чинии и мислих. Пита ме само защо плача, не му отговорих. Струва ми се, че той също плака като си легна, но аз не разбрах защо.
Запитах се: това ли е човекът, с който да продължа напред след като той не проявява разбиране към мен по толкова важен въпрос? Стотици пъти съм го молила да говорим с хазяйката ни да променим срока за плащане на наем, но уви, той не ме чува. Никога не го направихме.
Да, проблем е, че не го давам на определеното число, но го давам и всичко си делим по равно. В крайна сметка ако не мислим за парите, това според вас дали е човек, който би останал до мен да ме гледа, ако нещо ми се случи, дали би ме подкрепил в трудна ситуация или каквото и да е? Как да се чувствам сигурна в някой, който е готов да ме зареже заради това, че не си давам парите за наем навреме? Звучи едновременно достатъчно сериозно, за да бъде проблем, но това ли е най-важното? И още повече, че аз имах молба да се промени датата, за да ми е удобно и на мен, но никой не се съобрази с това!
Аз си задавам тези въпроси много сериозно днес след този опит за разговор. Не му казвам нищо, защото не знам какво да му кажа. Да, аз имам вина за ситуацията, но това ли е най-важното за него, което поставя над отношенията ни и сякаш не вижда качества в мен, заради които да бъдем заедно, сякаш не ме обича? Всичко това, което той каза прозвуча сякаш просто му е удобно да си дели наема с някой и да му е по-лесно ... Страшно съм озадачена по темата и се чувствам като лисната с ледена вода ... Объркана съм и не знам как да подходя в ситуацията, а разбирам вината си, но не разбирам неговото вече готово решение, което на него му е план Б, а мен там ме няма. Това ме шокира най-много, той е готов да се раздели заради такава причина с мен.
Как да разбирам това решение
Като знак от Съдбата, че не сте един за друг.
И не, няма да можеш да разчиташ на него.Като/ако останеш по майчинство, особено втората година, ще ти дава "пари на заем" (защото определено няма да можеш да делиш наполовина с него при минимално майчинство), а после ще чака да му ги връщаш.
Това НЕ са семейни взаимоотношения, а бизнес такива.
Аз лично, не бих споделяла живота си с подобен интересчия и сметкаджия.Тегаво е, унижаващо е, долнопробно е.

# 17
Невъзможно е едно семейство да стартира с идеята, че вечно разходите ще се делят наполовина.

# 18
  • над кукувичето гнездо
Цитат на: _Bianka__ link=topic=10272 И
35.msg36486634#msg36486634 date=1522044496
Невъзможно е едно семейство да стартира с идеята, че вечно разходите ще се делят наполовина.
Оо, не. Имах съученичка, чийто баща имаше отделен рафт в хладилника. Само негови неща стояха там, купени само с негови пари, изкарани само от него и само той можеше да си ги консумира. Децата финансово в това отношение бяха поети от майката. За останалите разходи не знам как са им били нещата, но щомхраната си деляха...

# 19
Скрит текст:
Добре, а не смятате ли, че той си е в правото да изисква да се плаща всичко на време, за да не се прехвърля тежестта върху него? И освен това, при някакъв кредит и падежна дата за плащане на същата сума няма кой да ме чака, може би за това ми говори така, смята ме за несериозна.
Тоест той се чувства длъжен да има определена сума пари на еди си кое число, за да плати каквото трябва.
Може би не му харесва това, че не може да разчита финансово на мен постоянно.
Скрит текст:
И освен това, аз съм му обещала, че ще си наваксам с финансовата част до месец-два и всичко ще е навреме, но днес този разговор беше капката, която преля чашата.
Той е от хората, които не харчат за глупости, не е крайно стиснат, поръчваме си често храна, излизаме, купуваме си домакински принадлежности. Мисълта ми е, че аз харча повече от него за странични неща, но не съм спряла да си плащам сметките и наема, както и останалите разходи, които имам за фирмата, а той няма.
Реално той е с по-голям чист доход и явно го дразни това, че му бъркам плановете, но как ...
Много ми е криво Sad
А пък от мъж, който не може да се справя САМ финанасово и ще разчита и на мен, че и ще ми натяква как не се справя без моя принос, бих избягала с двеста.
Не казвам, че жените не трябва да допринасят с финанси, ако искат и могат, а че мъжът трябва да може да поеме цялата финансова тежест сам.Ако жената допринася с още финанси-о.к., ако не може или не иска, мъжът пак трябва да е о.к.
Аз не споделям днешната "модерна семейна визия", описана по-горе...от типа "всеки в ресторанта вади портмонето и си плаща пицата".

# 20
Всяка ситуация има две гледни точки. Вероятно същите въпроси си ги задава и мъжът. Докъде и как може да разчита на жената до него за по-сериозни ангажименти. Дали пък не го използва за удобство!? Ами ако има и ипотечен общ кредит!? Ами ако има и дете!?
...

# 21
  • град-държава
Разкарай го този и не, аз не виждам да ти е партньор. Знаеш ли през какви неща минава едно семейство в годините - малка нощна музика са ви кахърите, но пък показателни. Обърни им внимание.
Стиснатият мъж е истинско наказание и съветът ми към теб е да не си го причиняваш. Той е стиснат и на чувства, емоции, грижа и на всичко, което би могъл да даде от себе си. А този определено е такъв.

# 22
  • София
Аз пък смятам, че човекът е абсолютно прев. В едни партньорски отношения и двете страни трябва да са коректни. Щом има дата за плащане, тя трябва да се спази, ако ще парите да са заделени от предния месец, вместо да се разчита на последния момент. Може пък той да си прави сметката от предния месец и едно плащане на цялата сума и после чакане да му бъде върната половината сума е некоректно, щом имате такава уговорка.
Разбира се, в едно семейство не приемам това единият да не знае доходите на другия и съответно (както е в случая) другия да не знае плановете за харчове на първия. Общото домакинство предполага общи отговорности и общо решение кога и какви средства постъпват в домакинството и как и кога ще се изхарчат.
Аз също не бих имала доверие на партньор, който не спазва срокове и задължения.
Мисля, че нито авторката, нито партньорът й са готови да имат общо семейство и общо домакинство. Ако имат желание, първо трябва да си създадат комуникация, доверие и откритост по всички въпроси, вкл. кой какви доходи има, какви харчове прави, какви очаквания има за другия, ако щете и коя котка на кого е. Другото е измъчена работа между съквартиранти.

# 23
  • град-държава
Абе и аз не не знам какви доходи има мъжът ми, въпреки че имам достъп и право да оперирам със сметките му, както намеря за добре. Ако ме интересува ще разбера. По същия начин  не знам и кога се плащат сметките, нито какви са в повечето случаи, което не означава, че мъжът ми не може да разчита на мен. Той просто е мъж, такъв какъвто трябва да е. 😉
Споделям мнението на Амур. ✌

# 24
  • Пловдив
Опитвам се да съм обективна, а не от моята камбанария да давам мнение. Тя неколкократно е помолила да променят датата за наема. Фактът, че той не е уважил молбата говори за егоизъм. Да платиш наем не е като еднократно да купиш тостер (например). Всеки месец да плащаш на дата, която не ти е удобна си е мъчение. За справка - при ипотечен кредит тези неща се уточняват така, че на платеца да му е удобно. Сравнението му не е коректно.
Сега лично мнение - мен това много би ме обидило и накарало да се замисля. В брака ми е имало случаи, когато една стотинка съм нямала, но за секунда мъжът ми не ме е накарал да се чувствам длъжна към него за това, че ме издържа. Но е имало и периоди, в които аз съм допринасяла в пъти повече от него. Като двойка се опитваме да имаме хармония. Ако всичко трябва да е по равно (в смисъл ти купи хляб, обаче аз салам, за еднакъв брой сандвичи ти ми дължиш пари, защото едното е по-скъпо от другото) това много би ме натоварило и смазало психически. Не мога да съм с човек, който ми следи всяка стотинка, а аз дори нямам представа какви са неговите доходи. Общ бюджет означава общ бюджет. Ако ще е всеки за себе си - за каква връзка говорим?
П.П. Имам позната, която преди развода живееше с мъжа си така: той с неговата заплата купува каквото му харесва за ядене и си го слага на единия рафт в хладилника. Тя нейните продукти на другия рафт. И като свършат на единия запасите от храна НЕ може да пипа храната на другия. Както казах - разведени са.

# 25
       И на мен ми е странно всичко да се дели точно на половина. Но същевременно не приемам, че здраво,пълнолетно лице трябва да бъде изцяло издържано от някого. Така или иначе авторката и партньорът са се разбрали да си делят наема. Щом е така, би трябвало всеки да е изряден към третото лице, на което дължат този наем. Ако датата не е удобна, защо авторката не говори с хазяйката?

За  мен този мъж не е стиснат, а очаква да има предвидимо финансово планиране..Каквито и да са му доходите, очевидно не са толкова високи за да издържа изцяло партньорката си. Очевидно, иска да са му в ред нещата, а не непрестанно да му излизат разходи .Ако тя излезе в майчинство, тогава той ще е наясно, че няма доходи или има минимални и ще се планират разходите с оглед на тази ситуация, ама единият да си харчи когато и за каквото си иска, а другият да се чуди как да "запушва дупки", не е много редно.

А ако той се разболее или пострада от някаква травма? Тогава на кого да разчита?Не зная, за мен пълнолетни хора трябва да имат някаква финансова култура и отговорност.

# 26
  • София
Това (мнението на Амур) е вече за "напреднали" отношения.
И ние след 20 + г. брак и 25 г. като двойка (и познанство от 40+ г.) сме на етап, че той може и иска да се оправя сам с финансовите въпроси в семейството. Още повече, че при нас аз съм отстъпила отдавна от позицията да се бутам напред и предпочитам да се занимавам с децата и да съм му помощ в кантората, за което си получавам заплащане (и си го харча основно само за мен, защото така му пестя пари, които щеше да дава на чужд човек да върши тази работа, докато на мен трябваше да ми дава "издръжка"). Тук обаче става дума за хора, които още не са семейство, нямат общи деца, нямат общ дом, имат договорка да си делят сметките и разходите. Т.е. още са на фаза опознаване и тепърва градене на отношения. За да се стигне до там, обикновено трябва или още в самото начало да сложат картите и всеки да е наясно с очакванията на другия, или всеки да прави компромиси, докато се напасват, стига тези компромиси да са приемливи и за двете страни, а не някой да ги прави насила.

Съгласна съм с мнението на Светкавица.

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 09:54 от Fever Ray

# 27
Какво значение има датата на плащане на наем? Като се получи заплатата, се отделя веднага нужната сума и не се харчи за друго. За мен също проблемът е в липсващата финансова култура на авторката, щом всеки месец харчи тези пари за нещо друго, а после наваксва от следваща заплата. Тя има нужда от някакъв външен натиск, за да се държи като възрастна.

Липсата на финансова дисциплина води до липса на доверие у партньора. Доста хора познавам, които живеят по този стресиращ за по-подредените хора начин - от заплата на заплата (не поради бедност), от заем на заем.

За защитаващите авторката - представете си ваша съквартирантка всеки месец да играе подобни номера. Може мъжът да е предвидил тези пари за някакви належащи други разходи. Вероятно е наясно и къде изчезват нейните пари, та го хваща яд, ако е за някакви глупости. Имам приятелка, която хем ми се оплаква от нисък доход, хем всеки път като сме заедно оставя в магазините за джунджурии тук 5 лева, там 5 лева.

# 28
  • град-държава
Е, нашият стаж е 1/2 от този на Амур, но сме така от ден първи на поставяне на взаимоотношенията ни. Аз обаче имам собствен дом, образование и работа, та нали...😉
Става въпрос за мъжа и какъв всъщност е той се вижда от ден първи на връзката. СорЕ, но този на авторката за мен не е такъв.

# 29
  • над кукувичето гнездо
ОК, съгласяваме се със Светкавица, делят 50/50. Теглят кредит, тя, не дай боже, се гъта, ражда тризнаци, или трябва да задели за ремонт на колата си, тогава той какво прави с кредита?
Една двойка трябва да има финансова гъвкавост. Ако на нея датата не ѝ е удобна и не може да превърти заплата напред, за да си гарантира средсттва за следващия наем, защото няма кой да я покрие финансово през периода, не е ли възможно като двойка той да покрие наема, а като дойде нейния приход, тя да плати реципрочна сметка, вместо да си скачат на веждите за въображаеми кредити?

Общи условия

Активация на акаунт