За сметките, любовта и удобството

• 28 112
  • 394
  •   1
Отговори
# 270
Оф, добре, Salsisha. Ама кат си толкоз независима, що нападаш грубо свързващите 2-та края трудно? Защо мислиш, че от висотата на независим човек можеш да раздаваш съвети как да живеят други хора? Те трябва ли да следват твоя светъл пример Sunglasses

Да. Да не бъдат егоисти и да не се събират с егоисти. Да дават всичко от себе си за дома и семейството и да изискват същото. И когато са заедно, да не е само по настоящ адрес, а и там горе - в главата.

# 271
Не мисля, че всеки на 24 може да заделя 1/2 от заплатата си всеки месец. bgtatko, ти си програмист, нали? Беше писал някъде нещо такова. Не всеки е. Аз чак сега живнах (на 25) от финансова гледна точка. Нали съзнавате, че до към 23-24 човек още следва? Иначе не съм била мързелива, просто съвместявах две неща и се справях както мога. Не сме били 50:50, но действително всичко, което изкарвах заминаваше директно при него на мига.

# 272
И ние никога не сме били 50/50, винаги съм получавала по-малко, няма и да бъдем сигурно, но никой не го интересува тая работа. Не важно, колко точно изкарваш, ами каквото изкарваш да отива в къщи, пък от там - където си искаме.

# 273
За това, че нямам финансова култура или грамотност - от 15-годишна съм започнала да работя, мога да си оправям финансите, но през последните няколко месеца имах екстра разходи основно от здравословно естество (пример: 300 лв. за един зъб, 200 лв за дерматолог) и така нататък.
На прав път сте като цяло, но се хващам за това, защото наистина според мен не си давате сметка доколко нямате финансова култура. 300 лева за зъб и 200 лева за дерматолог (който принципно не е животозастрашаващ и може спокойно да мине през личен лекар). Ами ако се беше наложила скъпа операция? Дори по здравна каса гледат пациента в ръцете и ако не иска да го шият с кълчища, или да му оправят херния така, че след 2 месеца пак да е за операция, трябва да кихне къде 1000, къде 2000.

Никаква финансова култура нямате и ми омръзна да ги чета тези потребители, които от 15 годишни били сираци или били започнали да работят. На 15 човек трябва да учи, не да работи, както и на 20 (естествено ако е сирак няма какво да направи, но пак не е някакъв кой знае какъв повод за хвалба, по-скоро е нещастно обстоятелство). Иначе върти разни съмнителни бизнеси, които я ударят печалба, я потънат. У нас има 3 милиона души в работоспособна възраст и 2 милиона фирми. Всеки се бара бизнесмен. Но финансова грамотност означава точно това да имате някакъв буфер, след като прекрасно съзнавате, че свободната професия няма регулярен доход.

Когато бях на заплата, тя се превеждащаше на всяко 5то число (ако се наложи забавяне - сигурно 3 пъти за 5 години от счетоводството ми звънят да ме питат дали не ми трябват спешно тези пари). Тогава поддържах буфер 1-2 заплати в сметката + дълбок влог, в който само влизаше, нищо не излизаше. Дълбокият влог - за сериозни здравни проблеми, буферът - за сметки. При необходимост (без деца и без да имам наем т.н.) можех да издържа с буфера 1/2 година. След като минах на свободна професия - буферът се увеличи на 3-4 заплати, отделно вкарваме и двамата във влог на името на съпругата ми "за черни дни". Златното правило пък ако имате ипотека, е да имате такъв спестовен буфер, че да можете да живеете от него 1 година.

За мен лично нямате финансова култура, само прекомерно самочувствие на бизнесменка и меринджейка на 20 години. Не знам честно казано дали това му е проблемът на него - наистина говорете, вижте, повечете мъже не са много склонни да кажат директно каквото мислят (някои за съжаление не са способни да го формулират експлицитно, не знам защо, някаква специфична вербална интелигентност предполагам, която липсва дори при много интелигентни мъже). Но като човек с малко повече опит от Вас ще Ви кажа, че дълбоко се заблуждавате, че имате контрол над финансите си. Човек който не може едновременно да се погрижи за здравето си и за покрива над главата си не е много за бизнес. На Ваше място бих си намерил някаква по-постоянна работа, пък на бизнес си играйте в свободното време. Както правят мои приятели - не че не им стискам палци да им се получи, но е много малко вероятно.... А ако наистина решите да правите семейство, най-важното е сигурност и стабилност, каквато не виждам много нито при Вас, нито при него.

Говорете, обсъждайте какви са проблемите, но внимавайте с финасовата страна на нещата. Сега е лесно - дори да се разделите, сте много млади, животът е пред Вас. Но дойдат ли децата, не може здравето и дома да са на кантар и да се разчита не някакви неизвестни (в случая неговия доход). Помислете по този въпрос, наистина толкова хора съм виждал които живеят на ръба и лишават и себе си и децата си от неща от първа необходимост, не защото имат толкова малко, а защото са безкрайно неумели в приоритизирането....

Не смятам да споря с вас, все пак вие сте човек с много опит и пари зад гърба си. Да, аз още се уча и не съм разчитала на друг мъж преди него. Ако бяхте наистина толкова интелигентен за колкото се представяте щяхте да предположите, че съм започнала да работя толкова рано поради някакви форсмажорни обстоятелства.
Баща ми не носеше пари вкъщи и аз взех решение да започна да работя през лятото, а в последствие по време на университета вече на пълно работно време. Някой трябваше да плаща наемите и сметките на определено число, тоест аз и майка ми с минималната ѝ заплата.
Така, не се представям за меринджейка, работата ми е дългосрочна и просто отбелязах, че е на свободна практика. Не е велик бизнес, но не считам за необходимо да обяснявам какъв е. Хиперболизирате доста умело, но създавате неистини.
Зъбът беше неотложен разход - разрушен, с мъртви нерви, трябваше да се извадят, запълнят и да се сложи щифт. Дерматологът също - рязко увеличено акне, отлагане на прегледи години наред и така. В тези 200 лева влизат разходи за преглед и медикаменти плюс контролен преглед, за съжаление не намерих добър доктор по каса и отидох на частно. Става ли въпрос за здраве, често се стига до такава дилема. По тези въпроси няма нужда от повече обяснения. За останалото сте прав, само не съдете жестоко хората.

# 274
  • Тра-ла-ла
Също така ми обяви, че това е последният компромис, който правел по този повод и ако се повторело отново той щял да заживее сам.
И всеки път ли така ще те плаши, ако се дъниш според неговата скала за несериозност и ненадежност? Направо не мога да повярвам, че това може да е причина една двойка да се раздели. Всичко друго да им е ОК и заради краткотрайно няколкомесечно забавяне на определена сума пари - край, вече не искам да съм с теб. Явно кинтите са му най-важни и в името на строгия финансов план график е готов да зачеркне всичко. А това, че не иска да преговаря с хазяйката за датата на падежа, за да ти помогне...това директно трябва да го лиши от правото да мрънка за парите. Хем не си мърда пръста да се намери оптимален вариант, хем продължава да намила колко си несериозна и да заплашва ooooh!

Днес след кратко пререкание по повод на това, че не си давам парите за наем на определеното за целта число, моят партньор ми каза, че не би изтеглил ипотечен кредит с мен за жилище.
Ами какво ще правите, ако станете семейство и имате деца? Ще живеете под вечен наем? Или той ще вземе жилище на изплащане на свое име, за да е сигурен, а ти ще му плащаш наем?

# 275
Ама няма какво да се обясняваш, че ти трябвал зъболекар и дерматолог! Това е повече от ясно. За какво му е на някого партньор, който ти брои стотинките, когато ти трябват за здраве и ще те гледа накриво, че се лекуваш? Да не си била на солариум и прическа? Аз също изхарчих много пари по лекари и лекарства, когато се разболях, а моето беше ходене по мъките. Ей тогава съм ревала от безсилие: когато ме болеше до изперкване, а не ме ловяха обезболяващите. Не, защото наема се бил забавил с 5 дена и приятелката ми не ми говори. Човек пораства не, когато започне да изкарва големите пари, а когато започне да долавя кои неща са сериозни и кога се филмира. То, ако когато наистина имаш нужда не те подкрепят, кога? Приятеля ми има много лоши зъби също - редовно се налагат поправки, които не са евтини. Като се наложи, моя бюджет покрива дупките. А, и когато го боли нещо и/или не се чувства добре, сядам и върша и неговата работа, защото ми влиза в компетенциите, нищо, че заплащането за нея влиза в неговата сметка. Реално е за двамата и няма значение кой какво точно и кой колко.

# 276
bethefirst, не съдя никого, казвам, че ако не можете да заделите 1000 лева буфер, че да поемете и зъб и наем, значи свободната професия е изключително рискова за Вас. Зъбът е първостепенен приоритет, акнето не е. Достатъчно интелигентен съм, за да виждам, че нямате финансова сигурност и стабилност, нито пък правилно мислене, за да вървите към такива. И това ще е проблем за Вас в дългосрочен план независимо от конкретната връзка. Ако искате ми вярвайте, ако искате недейте, темата така или иначе не беше за това, така че това е "бонус" и то само защото звучите като интелигентно и борбено момиче, иначе не бих се занимавал да давам насила акъли.

Google76, абсолютно никога не съм казвал, че съм програмист и не съм правил намеци в подобна посока. Казвал съм, че имам доста приятели и познати програмисти.

# 277
  • MI
Авторке, явно имаш лош модел в лицето на баща ти, но не позволявай това да ти влияе на преценката. Нормално е в семейството да има подкрепа, да няма постоянно делене и натяквания. Имала си здравословен проблем, кой ако не той да те разбере и подкрепи?! Ясно е че и ти имаш още много над какво да работиш, но все пак си още на 24.  Говорете, говорете и пак говорете, но не прави компромиси с някои основни неща като уважение например.

# 278
Нормално е в семейството да има подкрепа, да няма постоянно делене и натяквания. Имала си здравословен проблем, кой ако не той да те разбере и подкрепи?! Ясно е че и ти имаш още много над какво да работиш, но все пак си още на 24.  Говорете, говорете и пак говорете, но не прави компромиси с някои основни неща като уважение например.
те не са семейство, даже не са сгодени...

# 279
Нормално е в семейството да има подкрепа, да няма постоянно делене и натяквания. Имала си здравословен проблем, кой ако не той да те разбере и подкрепи?! Ясно е че и ти имаш още много над какво да работиш, но все пак си още на 24.  Говорете, говорете и пак говорете, но не прави компромиси с някои основни неща като уважение например.
те не са семейство, даже не са сгодени...

Защото не е събрала пари за половината сватба.

# 280
  • MI
Да, но поне тя мисли, че с в сериозна връзка. И в този случай в екстремни случаи е нормално да се подкрепят. Иначе са съквартиранти с екстри, да не гради въздушни кули.

# 281
Google76, абсолютно никога не съм казвал, че съм програмист и не съм правил намеци в подобна посока. Казвал съм, че имам доста приятели и познати програмисти.
Извинявам се тогава, заблудила съм се. Simple Smile

Акнето само по себе си е предимно козметичен проблем, но може да е белег на много по-сериозни проблеми особено след пубертета. А и козметичен да е, какво? Тя е жена, понякога такова нещо може да ти срине психиката. На приятелка започна да й пада косата и беше страшно изнервена, сънуваше кошмари постоянно. Да се будиш сутрин и в огледалото да виждаш нови и нови кратери е мега стресиращо. Абе в крайна сметка нейното лице и зъби излиза по-маловажно от неговата кола, така ли? Нали тя ще му помогне за колата, но той за лицето й прави панаири с рев и тръшкане? Нееее знам, не го разбирам това независимо от семейната схема. Ние никога не сме броили от първата до последната стотинка, а в определени периоди всеки от двамата е получавал възможността да поеме повечето.

# 282
Да, но поне тя мисли, че с в сериозна връзка. И в този случай в екстремни случаи е нормално да се подкрепят. Иначе са съквартиранти с екстри, да не гради въздушни кули.

Е, те тия чувствителните манипулатори дето лесно се разплакват, така поставят нещата. Вманиачен съм по парите, защото съм сериозен, бия те, защото те обичам ... и т.н. С такива и въздушни палатки не трябва да се градят, какво остава за кули. Човека е егоист. Това е.

# 283
Мъчно ми стана за авторката. Ако на 24 имаш съквартирант за гадже, което крие доходите си от теб и ти се сърди, че не внасяш на точната дата определените ти 50%, кога ще имаш романтични отношения. От километри личи, че авторката няма подкрепящи я родители и по детски се опитва да се справя. Радва се на домакински уреди за коледен подарък и си мечтае за годеж. Какво практически ти дава един годеж? Нищо, бутафория някаква.
Авторката, ако искаш отношенията ви да минат на друго ниво, седнете и сериозно решете как ще организирате общ бюджет. Сметка с две карти и всеки месец в нея постъпва точна сума, която харчите за домакинството на първо време.

# 284
Гугъл, авторката писа, че той и кредит е теглил заради нея, и сам го е изплащал след това, та поне едната точност с цената на забавения протеин или забавената месечна карта му дължи. Не мислиш ли?

Общи условия

Активация на акаунт