Многодетни мами № 69

• 96 252
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Искам само да вметна, че и с тримата съм правила ранна и късна фетална морфология. С най-малкия на късната откриха проблем, който иначе нямаше да се забележи, и ме поставиха под надзор и на легло, взеха мерки и го следиха преди и след раждането много изкъсо. За щастие подбраха точния момент и, макар да се наложи да го извадят по-рано от очакваното, всичко мина благополучно. Сега само го наблюдават с едно на ум.

# 511
И аз правих по 3 фетални морфологии по време на всяка бременност и мисля, че така е по-спокойно за майката.Други тестове освен скрининга не съм правила,защото резултатите от феталната бяха добри.

# 512
  • Sofia
И аз съм правила всички фетални морфологии с всички бременности, освен първата. Беше преди 10 години, бях на 21 и не ме е пращала гинеколожката, а и сякаш не беше толкова популярно. С второто направих, резултат от БХС 1:500. Много се притесних, но от генетичната лаборатория ме посъветваха ( проф. Кременски) да се доверя на феталната в 18-22 седмица. Всичко беше наред, но ме е човъркало до последно. С третата отидох пак на БХС, резултат 1:2200. По-спокойно ми беше, пак идеална морфология. С четвъртото пак БХС, но този път в два поредни дни ( с по-малко от 24 часа разлика). Първият резултат беше 1:900 ( от Майчин дом), вторият - 1:11300 🤨 ( от Щерев, имат собствена лаборатория). Така реших, че повече скрининги не ме вълнуват. Направихме неинвазивен тест, защото не исках пак да го мисля до края, пък и вече цените са доста по-ниски. Излезе, че бебо е здрав и е 100% мъж ( не че очаквах друго 😁). Чакам го вече да се появи, но ако един ден, случайно имам пето - няма да правя БХС 😖

# 513
  • София
Привет и от мен! Чудно се оживи темата, тъкмо ми бяхте залипсвали! Heart

Аня, честит нов дом! Пожелавам ви да го напълните с много любов и прекрасни моменти!

janin4eto_87, съчувствам ти за неприятното чувство от прегледа! Донякъде я разбирам докторката, кой знае на какво се е нагледала. Вероятно се чувства длъжна да ги казва тези неща. Но можеше да е по-тактична и с по-друго отношение. А и четвърто раждане не е като шесто или седмо.

Anwen, добре дошла при нас!

Emel Manolova, съжалявам за загубата!

Трудно ми е да побера годината в една дума, но ако се опитам, тя би била "чупливост, крехкост". Когато си счупих ръката, си дадох сметка колко сме крехки и нетрайни....едно погрешно движение, и вече можем да не сме тук, можем да загубим умения и възможности, които сме считали за даденост. Само няколко седмици след моя инцидент скъп приятел загина след нелепа катастрофа, а колегата, който беше с него в колата,  загуби единия си крак.  Все още не мога да повярвам, че това се случи. Много дълбоко ни разтърси.

Изобщо, странен период бяха трите месеца, които прекарах в болнични. Всъщност това осъзнаване на чупливостта не е само негативно. Напротив - дава ти стимул да не се вторачваш в дреболиите, да не хабиш нерви за глупости, а да цениш всеки ден, защото си жив и имаш силата да действаш, да се радваш, да променяш.

Иначе съм много щастлива, че се върнах на работа. Още време трябва да мине, за да стане ръката ми като здравата, но вече мога да свиря без проблем и да я ползвам нормално в ежедневните дейности. Сега ни предстои триседмично турне в Китай, така че празниците ще ги прекараме по-нестандартно Simple Smile .  

# 514
Зелено човече, предвид твоя опит с феталната морфология, аз съм късметлийка, че съм родила три здрави деца, въпреки че не съм си правила такива изследвания.

Аня, твоята приятелка може и да е права, но нямам кураж за четвърто. Пък и децата трябва да се научат да общуват помежду си и да си решават конфликтите помежду си и така. Случва се и да играят задружно. Случва се да са само две вкъщи и непрекъснато да се карат. Както и да е само едно и през пет минути да ме пита кога ще се приберат другите, защото й/му липсват. Няма как да има пълна идилия. Различни характери са, не може да мине без сблъсъци.

# 515
Janin4eto, как се навихте за къща? Къде е, ако е удобно? Има ли градски транспорт. И ние се оглеждаме, но вероятно ще строим и всички ме мислят за луда с тия деца. А ние именно заради тях го искаме - да има къде да тичат и играят. Но именно заради децата, вече търся близо до София и е много скъпо.

# 516
  • Sofia
Janin4eto, как се навихте за къща? Къде е, ако е удобно? Има ли градски транспорт. И ние се оглеждаме, но вероятно ще строим и всички ме мислят за луда с тия деца. А ние именно заради тях го искаме - да има къде да тичат и играят. Но именно заради децата, вече търся близо до София и е много скъпо.
Както всичко останало и това стана малко случайно. Имаме вила в момента и обожаваме да ходим там. Децата имат много пространство, ние с ММ обичаме да се занимаваме с двор, да правим скара и т.н В нашето село се продава една къща и решихме да я вземем и да я направим по наш вкус. Почти я бяхме капарирали и дори имахме изготвен проект. Започнахме да търсим майстори и постепенно стана ясно, че ако искаме да я направим максимално използваема, с удобства - ще струва много пари. Не че не сме готови да ги дадем, но се замислихме дали няма да е по-добре да решим веднъж завинаги дали ще живеем в къща. Ние сме сменили 3 апартамента и всеки път сме се чудили за къща, но никога не сме правили цялостно, сериозно проучване. Горе долу по това време разбрах, че съм бременна и вече с четири деца...
Така започнахме да проуваме, като имахме идея в кой район ни устройва ( предвид работата на ММ и квартала с родителите ни). Така се спряхме на Лозен, Бистрица, Герман и Панчарево. Обиколих ги и Лозен най-много ми хареса. Две основни училища, две детски градини, магазини, манастирчета, планина и т.н
Започна дилемата дали да строим или да търсим готова. Тъкмо бяхме решили, че май ще е по-добре да строим, за да отговаря на нуждите ни, на съвременното строителство и намерихме нашия имот 😍

Къщата е голяма, строена от художник и вътре си е за обзавеждане, което е плюс, защото ще направим всичко както ни се иска Simple Smile
След известно пазарене, което продължи малко повече от месец, се договорихме и в момента сме на предварителен договор. Истината е, че се радвам, че нещата се забавиха, защото през това време успяхме да осмислим почти всички аспекти на тази промяна. Струва ли си, искаме ли я, ще можем ли да се адаптираме, предимства и недостатъци...Но ние в момента живеем в четиристаен и виждам, че всяко кътче се запълва, че децата имат нужда от пространство и все повече ще расте тази необходимост.. Един ще е седми клас, друг ще прохожда, трети иска да играе с лего..
Та така, живот и здраве, планираме другата есен да сме я стегнали и номер 2 да тръгне там първи клас Simple Smile

# 517
  • Асеновград
Здравейте и от мен, отдавна само чета и не съм писала.Що се отнася до изследвания при никоя от бременностите не съм правила, за големите изобщо нямаше такава опция / това 1989-1991г./ а за малкия нямах желания, карах безпроблемна бременност и на база две абсолютно здрави деца , не смятах че ще има проблем въпреки възрастта ми. На практика се оказах права, и както и преди съм писала въпреки нежеланието на гинеколога ми за нормално раждане и това стана точно както исках.Според мен лекарите в голяма степен се презастраховат и това понякога създава излишно напрежение при майките. А според мен най важно е една майка да бъде сигурна и спокойна тогава и нещата се нареждат най благоприятно.
ще съм благодарна ако някой обучаващ децата си у дома сподели как се справя. Аз в момента съм сериозна дилема дали да продължим  в държавната образователна система или да планирам домашно обучение.От догодина малкия ще подлежи на задължителната предучилищна и до тогава ще трябва да реша каква посока ще поемем.Честно казано съм ужасно разочарована от държавната училищна и предучилищна система в момента, сравнявам с начина на обучение на големите, минахме от ясла през две години ДГ и сега е като слушател в предучилищна в училище.Нагледах се на липса на подход . В момента родителите играят единствено ролята на банкомат и на подчинени на които се дават листчета с материал на който трябва да научат децата си. Чудя се като ние ще си ги учим защо аджеба да ги пращаме на училище.
А що се отнася за годината думата с която мога да я определя е любов, усещането което децата и внуците  ми дават.

# 518
janin4eto_87
Страхотен район и място сте избрали. Ние сме на 10 -на км от там. Тази зима по изключение сме в апартамента иначе пътуваме. Особено сега когато и големия ше вземе книжка след някоя год. съвсем. Хубаво е и предпочитам да пътувам отколкото да се гъчкаме в апартамента. Преди 5 г. взехме къща, преди това имахме идея да строим и проект и друго вилно място има,  но нещо не ни достигнаха сили за строеж.
Тази събота и неделя за първи път от две год. сме в София в събота. Пощуряха тия деца.

# 519
Ние с ММ нямаме търпение да свърши годината.Беше лоша за нас.Не съм суеверна,но април направих планиран аборт и оттам тръгна назад.Купихме си кола за 10 Хил.,една седмица каране,счупи се,оказа се,че е за вторични.По същото време мотора на мъжът ми-пистов, чисто нов купен,скъп,се счупи.Продадохме го за без пари.Но най-лошото беше,че и моят свекър на 62 почина.На мотор😢,само че причината не беше мотора.Парите както и да е,изкарват се,но загубата....Затова като се натъжи ММ,че не ни върви,му казвам:децата са здрави,живи са,всичко друго се купува,поправя.
По отношение на къщата-ние живеем в къща,на 15 Мин път от Русе.Не искам да живея в града.Проблема е,че имаме само две спални и голяма кухня всекидневна.Баткото спи с малката,което не е ок,защото той има нужда от лично пространство,а бебо при нас в кошара.И ако четвъртото стане със сигурност ще ни е тясно.И вече сме се ориентирали към къща,да купим.

# 520
Браво за смелостта, че искате 4-то. Аз се спирам на 3 и смятам, че са ни напълно достатъчни, макар и с голяма разлика. Всяка си иска своето внимание - уроци, тържества. Голямо търчане пада, защото никой не ни помага.
Годината не знам, но ноември и декември на нас ни бяха ужасни. Постоянно болести, колата ни се счупи много, бях на косъм от мастит, душкабината се счупи върху децата. Ден спокойствие нямаме последните месеци. Не знам как да "счупим каръка", но се надявам всяко зло за добро. Отадвна съм на мнение, че ако ние и децата сме живи и здрави, нищо друго няма значение, всичко се преодолява.
Жанче, а какво ще е 4-тото бебче?

# 521
  • Sofia
Момче ще е , с което стават 3 броя 😊 Имам си една принцеса 🤗

# 522
Renidimova и Noel, наистина настръхнах от събитията при вас. Прегръдки и пожелания да обърнете късмета през новата година и само хубави неща да ви се случват!

# 523
Здравейте мами! 😊
Радвам се, че имате време да пишете в темичката! За някои мами (като мен) форума е единственото развлечение, като махнем децата! 😋
Дано наистина да счупим каръка. И аз искам 2018та да свършва и през 2019та да ни чакат хубави преживявания! 💕
Честит ви младеж, Жанче! 😊Ние имаме три прицеси и един принц! 😊

# 524
При нас думичките за годината са нерви, безпаричие, ремонти - 3-В-1. От тях пък произтичат и караниците.
Имам проблем със зъбите - един ми извадиха, но не успяха да извадят корените и не знам как ще ги вадят.
Оказа се, че това дето го мисля за проблем с кръвното, е просто епилепсия. Което не е по-успокояващо, де, напротив.
 И аз искам 2018 да свършва, дано новата е по - благоприятна.
 През всички перипетии, през които преминах, децата са ми давали сили със своите усмивки, за което съм им много благодарна. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт