Идеи за по-екологично домакинство

• 28 356
  • 284
  •   1
Отговори
# 165
Аз за пазар ползвам торбите на Уайкики, Матстар и Тенденз. Найлонови са, но са здрави и ме изкарват с месеци. Така и така са ми ги дали, вместо да ги трупам по чекмеджета, вършат ми идеална работа. Винаги имам в чантата по 4-5 такива торбички с различна големина. Но като цяло, мразя да нося торби и ако покупките са по-малки и необемисти, ги тикам в дамската чанта.

# 166
  • Sofia, Bulgaria
да и аз леките неща слагам в чантата или нося на ръце.

# 167
  • Варна
Ох, и аз редовно пъхам кашкавали и кисели млека в дамската чанта. Grinning Или нося по 5 - 6 неща в ръце, с риск да ги изтърва, но много мразя да купувам още торбички.

# 168
  • В градината...
Да, аз също рискувам, като често си представям картинката на разтекли се неща из чантата ми ....

# 169
  • In the land of Never Never
За торбичките съм напълно съгласна, и аз, въпреки че имам платнени, ползвам повече от магазините, по удобни са ми, но поне по 20-30 пъти, докато се скъса, а и ако е малко скъсана, слагам лепенки от скоч и продължавам да я ползвам, после в коша за рециклиране.
За кафе в движение, купих си чаша от бамбук със силиконова капачка, около 10-тина лева от книжарниците. Много е приятна, не е тежка, обемиста е наистина, но като знам, че ще искам да взема кафе на улицата, си я нося.
Имам проблем да намеря достатъчно лека, стъклена и облицована, да не се чупи, бутилка за вода, която да се затваря добре, за около 0,5 литра, която да нося със себе си навън. Моля споделете, какво ползвате?

# 170
Аз използвам стъклени бутилки от Джъмбо. Големите за вкъщи, малка за навън. Но не е облицована и счупих една. Също бих била благодарна на препоръка за по-сигурна стъклена бутилка.

# 171
Водата от влагоабсорбатора ползваме за колата вместо дестилирана. Всичко друго прочетох и не се сещам правя ли още нещо Simple Smile. Иначе не сме в България и боклукът се изнася за събиране веднъж седмично, строго разделно, включително храната. Общият - веднъж месечно, в определен малък обем. Градински отпадък ако имаш, плащаш отделно. Контейнери няма и няма как да хвърляш другаде, кошчетата са много малки. Глобите са солидни и камерите следят зорко. Свиква се, няма друг начин.

# 172
  • София
Момичета, страшно полезни идеи открих тук🤗Признавам си, в къщи сравнително от скоро започнахме да се стараем домакинството ни да и по-екологично, но важното е да се поставят стъпките и лека полека в правилната посока. Научихме детето да изхвърля разделно, като в началото беше трудно, защото сме обикаляли целия квартал с нея да намерим жълт контейнер, в който да има място за разделния боклук и в крайна сметка писах на фирмата, която се грижи за това бяха много любезни и ми изпратиха графика за събиране - сега сме много по-организирани и си знаем😊Капачките си ги събираме отделно за кауза. Нося в чантата си платена торбичка и ако пазарът е по-голям, директно продукти влизат и в самата чанта. Постоянно си говорим с детето как можем да помогнем на природата с малки ежедневни усилия. Напълно одобрявам забраната за пластмасови изделия, която ще влезе през 2012 г. На моменти признавам си ми става мъчно като видя безразборно изхвърлен боклук, а разделените контейнери са на метри от него...колко ти коства да отидеш и изхвърлиш на правилното място?!!!

# 173
  • В градината...
При нас няма варели за разделен боклук. Но растителният отпадък го трупам на купа в градината, заедно с тревата от косенето. А ако случайно хартиса нещо от масата, отива на кучето. Жалко, че нямаме но кокошки, те са добър ликвидатор на много отпадъци от зеленчуците.

# 174
  • In the land of Never Never
Аз използвам стъклени бутилки от Джъмбо. Големите за вкъщи, малка за навън. Но не е облицована и счупих една. Също бих била благодарна на препоръка за по-сигурна стъклена бутилка.
Закупих една метална, облечена отгоре с шарена обвивка - може би силикон, защото е от някаква италианска фирма, която пише че се бори да намали пластмасата. Лека е и стоманата е качествена. Капачката е на винт, плътна е и не разлива.  Струва доста - 39 лв, от един лъскав магазин в центъра. Но постепенно ще се изплати - водата я наливам от минералните извори в Банкя, Горна баня или Княжево, сменям изворите, в стъклени дамаджани по 5 литра, после разливам за пиене, така че ще икономисам от купуването на вода навън.

# 175
Много интересна тема.
В супермаркетите при забравена платнена торба може да се ползва и празна кутия/кашон от тези, които събират в една количка или са празни по регалите. В чужбина е много разпространено.
А микрофибърните кърпи дали са еко?
Все повече се говори, че материите от полиамид и полиестер са по-опасни за океаните дори от пластасовите прибори и бутилки, тъй като микроскопичните влакна от тях попадат в рибите и от там дори са установени в хората. Това важи за всички дрехи също.

# 176
  • Варна
Не знам колко е вредна материята на микрофибъра, но знам, че не е много еко да се пуска пералня, която хаби ток и вода, за да се изперат добре (на високи градуси) от микробите и мръсотията тези кърпи за многократна употреба. Много по-лесно ми е като бърша прах примерно да навлажня леко малко кухненска хартия.

# 177
Аз имам много микрофибърни кърпи за всякакви нужди.Съответно ги пера веднъж седмично ,когато пускам чаршафи и хавлии на видоки градуси.
Някои от тези кърпи са на 20г., за мен е много по-добре да ги пера и така да поддържам къщата. Смятам, че с хартията ще злоупотребя много повече.

# 178
  • Варна
Аз не мога да ги смеся с чаршафи и хавлии, а ми е гузно да пусна цяла пералня за 5 кърпи. Единствено с домашни чехли съм ги смесвала, но тях пък ги пера 2 пъти в годината...
Да, хартията отива повече като количество продукт, но не хабиш ресурси за да я поддържаш. Не знам кое излиза по-евтино в крайна сметка.

# 179
За мен крайната цел не е да ми излезе евтинп,а природощадящо.

Общи условия

Активация на акаунт