Паническо разстройство - 32

• 88 271
  • 733
  •   1
Отговори
# 225
  • все тук
Само натрапливи мисли ли имате или и компулсивни действия?
Защото ОКР се проявява с натрапливости ( обсесии) и действия ( компулсии).
При мен са само постоянните мисли, и то свързани с един ежедневен дразнител - нагъл съсед, коментирах по-нагоре. Но и това ми стига да не се чувствам спокойна.

# 226
И защо обръщаш внимание на съседа. Нито ти е в къщата, нито си зависима от него...

# 227
  • все тук
И защо обръщаш внимание на съседа. Нито ти е в къщата, нито си зависима от него...
Ами ха де Simple Smile Просто ме дразни с наглостта си и това ме кара постоянно да го мисля. Аз ако знам защо е така, ще се отърва от натрапливите мисли, боря се с тях, да видим Simple Smile
Знам, че си права, но трябва да се преборя с това, което е в главата ми.
Ще се справя, ама си е трудно.
Който го е изпитвал, го знае.

# 228
Ами аз съм го изпитвала по отношение на гнусния си и тъп шеф,но го виждах всеки ден на работа и бях зависима от него. Няма смисъл да се косиш за хора, които можеш да подминаваш като пънове, без дори да ги поглеждаш.

# 229
  • все тук
Ами аз съм го изпитвала по отношение на гнусния си и тъп шеф,но го виждах всеки ден на работа и бях зависима от него. Няма смисъл да се косиш за хора, които можеш да подминаваш като пънове, без дори да ги поглеждаш.
Благодаря ти, знам, че трябва да го игнорирам - в тази посока работя. Радвам се, че си го преодоляла.

# 230
Привет, искам да попитам дали някой е бил на дневен стационар в психодиспансер и как протичат нещата. Колко часа сте там и какво става. Говорим за проклетата депресия и паническо разстройство

# 231
Мамии, днес съм ужасно Sad Супер си бях и като се нахраних се разхождах и изведнъж усетих като кръв в гърлото и изплюх и вярно имаше кръв. Като ме обляха едни вълни, корем ме сви, помислих че кървя и като се шашнах, сега съм като тресната. Често ми се случва да усетя като кръв в устата и винаги се панирам, всичко е за около минута, но днес като го усетих силно в гърлото и вече се самоизпратих. Сега ме боли корема, но хапвах сирена и сигурно от тях:(

# 232
Привет, искам да попитам дали някой е бил на дневен стационар в психодиспансер и как протичат нещата. Колко часа сте там и какво става. Говорим за проклетата депресия и паническо разстройство
Знам от мой близък, който е ходил на такъв стационар, че обикновено има някакъв вид групови занимания - по избор. Също така, мисля, че правят и психологична оценка, която на него ме трябваше, за да я представи за ТЕЛК. Доколкото разбрах не е особено емоционално натоварващо.

# 233
  • Перник
Мамии, днес съм ужасно Sad Супер си бях и като се нахраних се разхождах и изведнъж усетих като кръв в гърлото и изплюх и вярно имаше кръв. Като ме обляха едни вълни, корем ме сви, помислих че кървя и като се шашнах, сега съм като тресната. Често ми се случва да усетя като кръв в устата и винаги се панирам, всичко е за около минута, но днес като го усетих силно в гърлото и вече се самоизпратих. Сега ме боли корема, но хапвах сирена и сигурно от тях:(
От къде тая кръв? Да не е нущо от носа? Споко, едва ли е нещо сериозно, но не е зле да провериш за какво става въпрос.

# 234
За първи път чувам за такъв стационар. Звучи може би като нещо смислено. Къде има такива? На комисията на баща ми за Телк имаше едни жени, чух да обсъждат че са там за депресия или може би ПР. Не съм мислила тогава, но има ли реално Телк за такова нещо?
Аз също не съм наред, след месец ще стане година на баща ми и усещам, че се чувствам все по-депресирана и нервна.

# 235
От къде тая кръв? Да не е нущо от носа? Споко, едва ли е нещо сериозно, но не е зле да провериш за какво става въпрос.
Възможно е. Със синузит съм и слагам често капки

# 236
За първи път чувам за такъв стационар. Звучи може би като нещо смислено. Къде има такива? На комисията на баща ми за Телк имаше едни жени, чух да обсъждат че са там за депресия или може би ПР. Не съм мислила тогава, но има ли реално Телк за такова нещо?
Аз също не съм наред, след месец ще стане година на баща ми и усещам, че се чувствам все по-депресирана и нервна.
Мисля, че има стационари към клиника Св. Наум (бивш 4-ти километър) и Клиниката по психиатрия на Александровска болница. Депресията си е заболяване, което инвалидизира и самостоятелно носи процент за ТЕЛК или може да добави точки за увеличаване на процента инвалидност.

# 237
  • София
Мисля, че има стационари към клиника Св. Наум (бивш 4-ти километър) и Клиниката по психиатрия на Александровска болница. Депресията си е заболяване, което инвалидизира и самостоятелно носи процент за ТЕЛК или може да добави точки за увеличаване на процента инвалидност.

Здравейте!
Точно с въпрос по този повод нахлувам в темата ви и ето, че срещам за този стационар на последната страница. Simple Smile
Аз съм с неустановено много силно главоболие. Лежах с цел установяване на произхода му в неврологията на Свети Наум. Там ме пратиха при психиатърка, защото трябвало да мина през нея, за да им платят клиничната пътека от НЗОК. Та психиатърката ми каза, че ми няма нищо по нейната специалност, но според нея тези дневни стационари, които и вие обсъждате ще са ми от полза, защото действали отпускащо, а понякога глава боли и от прекалено натоварване. Но психиатърката беше към неврологичното отделение, а тези стационари са към психиатрията и не можа да ми каже повече подробности. Спомена, че понякога групите ходят организирано на разни посещения. Май някакви изложби, кино и т.н. Заниманията били до обяд и продължавали няколко дни. Можело да споделям лични проблеми и тревоги, можело и да не споделям, ако не искам, но по думите й хората в групата лесно се отпускат и неусетно си споделят тегобите, от което пък им олеква и евентуално щяло да ми се облекчи главоболието, ако е на нервна почва.
А въпросът, с който нахлух в темата ви беше именно дали някой е посещавал тези групи, как се е чувствал, какво точно правят там ... Такива неща. Знам, че дават и болничен за работещите, но това малко ме притеснява, защото работодателя като прочете, че болничния е от психиатрия, може и да ми "вдигне мерника" за премахване от стройните редици на персонала си. Simple Smile

Иначе освен главоболието имам и още доста физически симптоми, за които медицината няма отговор и понякога се питам дали пък не е нещо като паническо разстройство. Например като мисля за някой проблем и ми прималява, понякога започвам да дишам по-трудно, става ми потиснато, тревожно... Тези симптоми ги нямах когато ме пратиха при психиатърката - лежах в неврологията още през ноември 2017 г -  но след това се задълбочиха нещата при мен.

# 238
А тези стационари как се посещават? Чрез някакво направление за хоспитализиране ли или? Кой знае колко дават от Телк, сигурно 10%. Като знам за другите заболявания колко трудно дават проценти...не знам. А пък и знае ли се. В Бг сигурно би било голям проблем ако вземеш телк за депресия или ПР. Много сме назад в мисленето за тия проблеми ние.

# 239
  • София
Мисля, че е с направление, но не съм сигурна, защото тогава изобщо не мислех да ходя и го пропуснах малко покрай ушите си това, но сега се замислям сериозно по въпроса.
Вярно е, че в БГ сме назад в мисленето по тези въпроси. Дори при психолог да разберем, че е ходил някой и голяма част от нас го обявяват за луд. Какво остава да разберем, че някой е с депресия или ПР. Голяма работа сме, няма що!

Общи условия

Активация на акаунт