Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 56 748
  • 729
  •   1
Отговори
# 15
  • София
И аз миналата година така си мислех, но специално при първа градинска група на второ и трето класиране има места. То и за първа група не виждам да е намалял броят на местата. Проблемът е при яслените групи (както всека година) и в частност набор 2016, който остана прецакан от вписването на всички приети деца в системата.

# 16
Зависи от района и градината. Следях и миналогодишният прием в първа градинска група. Остана едно единствено място и се зае дете, което идва от ясла. Яслата пак даваше предимство от цяла точка, а брат/сестра - 0.1 (десета от точката).

# 17
Разискват се всевъзможни критерии, общината строи детски градини там където може , а не там където има нужда. В центъра се закриха 4 детски градини и не е построена нито една от времето когато аз ходех на ДГ. Един от основните критерии трябва да бъде уседналост, всичко да става по лична карта така че който си праща данаците н дадена община да изисква от съответната да му осигури място за детето. Иначе плащаш си данъците на село че е по евтино ама искаш детето ти да посещаво ДГ в Софето няма как да стане!

# 18
  • София
За градинските групи и аз мисля, че ще остане тук-там някое местенце след първо класиране. Но при яслите е пълна трагедия... И за съжаление, не се работи така, както би трябвало...

# 19
Аз съм на Вашето мнение. Дете с 9 точки в общата опашка няма шанс за прием в градинска група, за яслена на жребий да. Братята и сестрите на деца в градините са най-прецакани. Дайте да се обединим и внесем наистина добри и работещи предложения!
Съгласна съм на 100 процента,че децата с брат/сестра са много "посечени" в "социалния критерии".На практика нямат никакъв шанс на фона на точките на децата с друг вид "социален критерии".Това трябва да се промени,защото е пълно безумие да си водиш децата сутрин в две различни градини.

# 20
Не е по темата, но с оглед на ситуацията, може да е полезно  на някого:
http://nmd.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B7% … 1%81%D0%B8%D0%B3/

Относно промените и предложенията, редно е деца с брат/сестра в градината да получават повече точки. Също така цели нови детски градини  може да е трудно да се построят на повечето места,  но разширения за по една/две групи не са непосилни.

# 21
  • София
До довечера мога да правя промени в първия пост на темата. Ако смятате, че е важно да се добави още нещо в него, моля да пишете, за да коригирам.

Аз съм на Вашето мнение. Дете с 9 точки в общата опашка няма шанс за прием в градинска група, за яслена на жребий да. Братята и сестрите на деца в градините са най-прецакани. Дайте да се обединим и внесем наистина добри и работещи предложения!
Чудесно, дайте добри и работещи предложения съобразени с действащото законодателство.

Съгласна съм на 100 процента,че децата с брат/сестра са много "посечени" в "социалния критерии".На практика нямат никакъв шанс на фона на точките на децата с друг вид "социален критерии".Това трябва да се промени,защото е пълно безумие да си водиш децата сутрин в две различни градини.
За неудобно, неудобно е, но чак да е безумие. Правила съм го - една година в две различни ДГ, след това три години едното в ДГ, другото в училище. Така че по-леко с гръмките изказвания. По-добре детето да има място в ОДГ, отколкото да си ги мерим една ли е или са различни.

# 22
Определено децата с брат/сестра са прецакани.
В нашия квартал доста от яслите имат нулева година, та не знам малкият дали ще се класира някъде.

# 23
До довечера мога да правя промени в първия пост на темата. Ако смятате, че е важно да се добави още нещо в него, моля да пишете, за да коригирам.

Чудесно, дайте добри и работещи предложения съобразени с действащото законодателство.

За неудобно, неудобно е, но чак да е безумие. Правила съм го - една година в две различни ДГ, след това три години едното в ДГ, другото в училище. Така че по-леко с гръмките изказвания. По-добре детето да има място в ОДГ, отколкото да си ги мерим една ли е или са различни.
Въобще не е гръмко изказването ми. И не съм съгласна,че е по-добре да има място в някоя градина,пък била на другия край на града,само и само да имало място детето в ОДГ.

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 15:30 от B_S

# 24
  • София
Въобще не е гръмко изказването ми. И не съм съгласна,че е по-добре да има място в някоя градина,пък била на другия край на града,само и само да имало място детето в ОДГ.
Т.е. вашето малко дете трябва да има привилегия и запазено място в ДГ, която голямото Ви дете ще посещава още една година. След това какво? Ще искате ДГ в двора на училището, за да не ходите на различни места?

Разберете, ЗПУО не позволява на ПС в ДЗ да определят сами критерии. Варианта с брат/сестра беше или въобще да отпадне, или да мине в социалните.
Затова и по-горе писах за работещи предложения съобразени с действащото законодателство, а не както на някой му харесва.

# 25
Аз съм приготвила текст, който да пратя до "Работната група", до инж. Васил Николов от инициативния комитет за качествена и иноватевина образователна система, до БТВ вероятно. Става въпрос за проблема с породените деца, които до сега по правило са влизали в градината на по-голямото дете. Ако някой се интересува, може да ми пише на лични, да преработим текста и да го изпратим от името на група родители... Надявам се наистина да може да се изпрати чрез куриер до "Работната група". С другите ще комуникирам по мейли и фейсбуци.
Не съм съгласна, че ако второто дете все пак влезе някъде (което при така отпуснатите бройки е под голям въпрос), не е голям проблем. Това са деца с много малка възрастова разлика, поради което са нон-стоп заедно във всичко, не искам и не мога да обясням защо на едната градината е до блока, а с другата изминаваме половин София докато стигнем.Или защо едната става в 7, за да ходи на градина, а другата спи до 10, защото я гледа баба и. Или че няма да празнуваме Р.Д. тази години, защото тряба да съберем пари за частна градина на малката. Или защо каката знае песни, танци и стихотворения, а малката само турските сериали, които гледа по телевизията с баба си по цял ден.... Или защо едната я гледат "лели" в детска, а за другата идва "леля" спациално вкъщи.... Освен всички проблеми, с които е свързано неприемането на едно дете в градина (като мобилизиране на роднини за гледане, напускане на работа от единия родител, водене на детето на работата на родителя, намиране на пари за частна градина и т .н.), при породените деца трябва и да се обясни защо двете са поставени в различни условия....
Между другото мисля, че точно Чобанов каза, че промените са направени в интерес на породените деца и идеята е, където е първото там да е и второто. Което ме кара да си мисля, че общинарите избощо нямат представа какъв голям е процентът на децата, влизащи по социални критерии.....Както впрочем държавата изобщо няма представа до колко ниско социално ниво са стигнали повечето и граждани.....

# 26
Моите са с разлика 2 год.и 6 м., но положението е същото като при породените. Въпреки точката от баткото нямаме никакъв шанс.

# 27
Моите са с разлика 2 год.и 6 м., но положението е същото като при породените. Въпреки точката от баткото нямаме никакъв шанс.
Да, под "породени" имам предвид децата, които възрастово се засичат в градината. Вече и близнаците не могат да влязат, досега близнаци влизаха навсякъде.... Те поне имат повече шанс на томболата, че ако ако единия го изтеглят, ще влезе и другия.... Това е пълна подигравка ... Да напомням ли, че според правителствената програма за "насърчаване" на раждаемостта, беше декларирано, че на третото дете му е осигурено място в ДГ. Та, вие си намерете кой и къде да ви гледа първите две, за третото държавата ще се погрижи!!!!! Такова чудо го няма и в най-смелите социални антиутопии....

# 28
Т.е. вашето малко дете трябва да има привилегия и запазено място в ДГ, която голямото Ви дете ще посещава още една година. След това какво? Ще искате ДГ в двора на училището, за да не ходите на различни места?

Разберете, ЗПУО не позволява на ПС в ДЗ да определят сами критерии. Варианта с брат/сестра беше или въобще да отпадне, или да мине в социалните.
Затова и по-горе писах за работещи предложения съобразени с действащото законодателство, а не както на някой му харесва.
Не госпожо,няма да искам ДГ в двора на училището за да не ходя на различни места. И не, не искам моето дете да има запазено място в ДГ на сестра му, само защото тя я посещава, а искам да има равен шанс с останалите деца за да се бори за това място.

# 29
  • София
искам да има равен шанс с останалите деца за да се бори за това място.
Равен шанс с кои останали деца? В момента по СК имате равен шанс с останалите деца с по-голям брат/сестра в тази ДГ, по ОК имате равен шанс с останалите деца, които отговарят на критериите, на които отговаря и вашето.
Та какъв по-равен шанс искате? Да се премахнат всички критерии и на лотария да се въртят абсолютно всички деца? Искате да се изравните с децата ощетени по един или друг начин (СК), които имат повече точки от Вашето?

Общи условия

Активация на акаунт