Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 207
  • 729
  •   1
Отговори
# 150
  • София
бележка от педиатър (здравна карта и имунизационен паспорт)
А тези даже трябва да се представят чак при тръгването на детето, а не при самото записване.

Не е вярно, вижте раздел "необходими документи"

Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар – оригинал.
Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15/2005 г. на Министерството на здравеопазването за имунизациите в Република България - оригинал.

# 151
  • Sofia
Знам какво пише в раздел"Необходими документи", това са документи, които трябва да се представят, така е. НО... зависи дали е първо кандидатстване или преместване/кандидатстване за градина след ясла.
Здравно-профилактичната карта са ми я искали или при записването (ако е първо записване в ясла или съответно в градина без предишно посещение в ясла) или при тръгването на детето, ако става въпрос за преместавне или продължаване в градина след СДЯ. Имунизационният статус на детето, заедно с мерките и теглилките са ми го искали (в ясла) на всеки 6 месеца, тоест необвързано със самото записване. По време на записването директорките гледат документите, с които се доказват заявените критерии (местоживеене, месторабота до миналата година, други критерии). Но ако става дума за преместване или кандидатсване за градина след ясла, всичко което трябва да се предаде на медицинската сестра може да се предаде и по-късно при самото тръгване.
Извинявам се, че не се изразих правилно в случая.

# 152
  • София
Така да, но при записване на ясла ги искат, или поне на мен ми ги искаха миналата година когато го записвах

# 153
  • София
На мен пък документите от доктора въобще не ми ги искаха при записване в яслата (имам предвид здравно профилактичната карта и документа за ваксините). А в градината пък съвсем, защото по това време ходеше на ясла.

# 154
  • София
Това си е пропуск на мед. Сестра, тъй като е задължително детето да е ваксинирано или поне ваксините за възраста да са сложени(освен ако не е по медицински причини освободено детето от имунизация) . Нашата сестра ги гледа ваксина по ваксина и се заяде леко че картона и имунизационния паспорт не съответстваха ( едната хепатитна не беше отбелязана в картона)

# 155
Удостоверения за настоящ адрес за всички деца, вписани в семейния профил, издадени преди датата на класиране. Удостоверенията се представят само в случаите, когато в семейството се отглеждат деца от различни бракове или различни съжителства без брак на родителите/настойниците.

Това подчертаното не го разбирам, какво ще рече различни съжителства без брак на родителите?

# 156
  • София
Здравейте. Детето ми посещава яслена група в ОДЗ. Кандидатстваме за градинска група в друго ОДЗ. При записване в новото ОДЗ пише, че се изисква здравно-профилактична карта и имунизационен паспорт. Въпросът ми е как да ги изискам от старото ОДЗ, понеже детето ще продължи да ходи там до септември и надали ще ги дадат (или ще остане без документи там)? Видях, че  по-рано е обсъждано, но не разбрах точно в този случай как се процедира...

# 157
  • София
Здравно-профилактична карта с вписани в нея направените ваксини се представя всяка година и се издава от личния лекар на детето.
Това, което се взима от старата ДГ е здравния картон на детето. Но той си остава в градината, която детето посещава до момента на отписването от нея. При записване в новата, директорката вижда, че детето посещава ОДЗ и този картон ще се изисква при реалното тръгване на новото място. 

# 158
  • София
Здравно-профилактична карта с вписани в нея направените ваксини се представя всqяка година и се издава от личния лекар на детето.
Това, което се взима от старата ДГ е здравния картон на детето. Но той си остава в градината, която детето посещава до момента на отписването от нея. При записване в новата, директорката вижда, че детето посещава ОДЗ и този картон ще се изисква при реалното тръгване на новото място. 
Здравейте, благодаря, разбрах за картона и здравно - профилактичната карта. Но детето има и имунизационен паспорт, в него са вписани ваксините и той е в старото ОДЗ, също както и картона - и в него има ваксините. А в здравната карта педиатърката никога не е писала ваксините, тази карта е два листа само.

# 159
  • София
Здравно-профилактична карта с вписани в нея направените ваксини се представя всqяка година и се издава от личния лекар на детето.
Здравейте, благодаря, разбрах за картона и здравно - профилактичната карта. Но детето има и имунизационен паспорт, в него са вписани ваксините и той е в старото ОДЗ, също както и картона - и в него има ваксините. А в здравната карта педиатърката никога не е писала ваксините, тази карта е два листа само.
Ами имате два варианта, или да си вземете паспорта с имунизациите (който незнайно защо е в старото ОДЗ), или ЛЛ да ви издаде здравно профилактична карта с нанесени в нея ваксини.

# 160
  • Sofia
Ох, с тези наименования много се обърквам. Ще обясня какво ни искат всеки път.
1. Едно, което е като книжка - купува се от книжарница и после педиатъркатя го попълва. Аз го наричам Здравно-профилактична карта (явно не му е това името) или здравен картон. Та, тази книжка е само една и си върви с детето, независимо колко ДЗ сменя.
2. Имунизационния статус, заедно с мерките и теглилките. Това е хвърчащ лист, принтиран от педиатърката, и това нещо не трябва да си го взимате от яслата или старата градина, а трябва да си извадите ново. В ясла ни го искат на всеки 6 месеца, а в градина веднъж годишно.

# 161
За всяка градина е различно и на място ще ви кажат какво искат. Някои не искат имунизационен паспорт, ами само ксерокопие на ваксините от картона, например. Същото е и с другите неща. Питайте на място.

# 162
  • София
Ох, с тези наименования много се обърквам. Ще обясня какво ни искат всеки път.
1. Едно, което е като книжка - купува се от книжарница и после педиатъркатя го попълва. Аз го наричам Здравно-профилактична карта (явно не му е това името) или здравен картон. Та, тази книжка е само една и си върви с детето, независимо колко ДЗ сменя.
2. Имунизационния статус, заедно с мерките и теглилките. Това е хвърчащ лист, принтиран от педиатърката, и това нещо не трябва да си го взимате от яслата или старата градина, а трябва да си извадите ново. В ясла ни го искат на всеки 6 месеца, а в градина веднъж годишно.
По т. 1 - това е Здравният картон (или Здравна карта), който си върви с детето във всяко ДЗ, което посещава, а след това и в училище.
По т. 2 - точно на този хвърчащ лист си пише "Лична здравно-профилактична карта" и всяка година се издава нова и се носи в ДГ.

# 163
  • София
Удостоверения за настоящ адрес за всички деца, вписани в семейния профил, издадени преди датата на класиране. Удостоверенията се представят само в случаите, когато в семейството се отглеждат деца от различни бракове или различни съжителства без брак на родителите/настойниците.

Това подчертаното не го разбирам, какво ще рече различни съжителства без брак на родителите?
Децата са родени или от родители, които са сключили брак (тук всичко е ясно) или от такива, които нямат сключен брак - това се нарича съвместно съжителство без брак.

И вече, ако се отглеждат деца родени от различни такива родители  (примерно майката или бащата имат дете/деца от предишен партньор) без да е имало сключен брак, то се представят удостоверения за настоящ адрес за всички деца от даденото домакинство.
Дано да стана по-ясно. Simple Smile

# 164
[lis
Ве гледайте какви досументи де искат  от системата а какво пише в новата наредба.Писах им да си актуизират системата но ми писаха че имат план на актуализация.Сега се иска за всички деца удостоверение без значение от кой брак са

Общи условия

Активация на акаунт