Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 256
  • 729
  •   1
Отговори
# 60
Хаха, ама моля, родете близнаци или породени. Тогава друга песен ще запеете. Simple Smile

# 61
  • СОФИЯ
Нито едно от предложенията, които се коментират тук последните дни не съм видяла като становище към проекта за новата наредба, а от СО качиха всички на сайта. Някои приеха, други не. Без да давам личното си мнение по същество, правилност и пр., предлагам да обърнете внимание на законосъобразността в най-общ смисъл. Хипотетично възможно е след време част от т.нар. социални критерии да отпаднат, ако напр. КЗД излезе с решение, че едно дете, било без братя и сестри, или с разлика по-голяма от 24 месеца, или с такива в училищна възраст не е равнопоставено с останалите. Това в случай че законните му представители сезират институцията. От друга страна, при положение че общественото обсъждане на наредбата е приключило и някои са пропуснали възможността да изразят становището си, налице е възможност за оспорване по съдебен ред, чл. 185 и сл. от АПК.

Предмет на оспорване
 Чл. 185.  (1) Подзаконовите нормативни актове могат да се оспорват пред съд.
 (2) Подзаконовите нормативни актове могат да бъдат оспорени изцяло или в отделни техни разпоредби.
Право на оспорване
 Чл. 186.  (1) Право да оспорват подзаконов нормативен акт имат гражданите, организациите и органите, чиито права, свободи или законни интереси са засегнати или могат да бъдат засегнати от него или за които той поражда задължения.
 (2) Прокурорът може да подаде протест срещу акта.
Безсрочност на оспорването
 Чл. 187.  (1) Подзаконовите нормативни актове могат да бъдат оспорени без ограничение във времето.
 (2) Последващо оспорване на подзаконов нормативен акт на същото основание е недопустимо.

Действие на оспорването
 Чл. 190.  (1) Оспорването не спира действието на подзаконовия нормативен акт, освен ако съдът постанови друго.
 (2) Определението на съда по ал. 1 за спиране действието на подзаконовия нормативен акт се обнародва по начина, по който е бил обнародван актът, и влиза в сила от деня на обнародването.

Който иска да се опита да постигне нещо различно способи има.
А реалният проблем, който е видим за почти всички, е в липсата на достатъчно места. И като брой, и като локация и т.н., за да бъдат задоволени необходимостите.

# 62
И ся кво? Затваряме темата, така ли? Битият - бит...... От БАН огласиха, че изчезването на българите вече е необратимо, институциите дори нямат търпение да изчакат естествения процес.... Аз лично не съм посещавала страницата на СО, защото (малоумно от моя страна) не съм очаквала такава тесла, нали уж се работеше за подобряване на ситуацията ....Благодаря за стимулацията на раждаемостта, СО!!!

# 63
  • София
Тук такава злъч се изля по отношение на соц. критерии, вие говорите за насърчаване на раждаемостта. Това близнаци, породени, многодетни откъде на къде ще имат повече право на градина от "обикновените" деца, това по думите на някои потребителки. Направо ми се отщя да пиша в темата. Както виждате личният интерес е по-силен от общия.

# 64
  • СОФИЯ
Обстоятелството, че раждаемостта намалява драстично е ясно много отдавна. Просто сега извадиха нова статистика и медиите я огласиха. Преди време беше до 2030 г., сега изчислиха статистически до 2040 г. Отдавна е ясно също, че от 2030 г. няма да има такъв БВП, че на пенсионерите да се изплащат и минимални пенсии. И проблемът с раждаемостта далеч не опира само до ДГ. В България като цяло в днешно време няма добри условия за отглеждане на деца. Факт е и че институциите с години не планират или предприемат никакви мерки във връзка с демографския срив, да срив, а не просто проблем!
Тази страстна тема е за ДГ. След като прочетох над 70 % щуротии в последните 15 стр., си позволявам да обърна внимание на тези, на които действително им се занимава с този сериозен проблем и действително имат намерение на предприемат някакви стъпки, че действията следва да са нормативносъобразни.

Изяснен ли е въпросът що е то "лицензирана частна детска ясла" и как се установява този критерий? Май не. И до момента въпросът не е поставен официално, от ФБ групата обмислят да го направят.

# 65
Обстоятелството, че раждаемостта намалява драстично е ясно много отдавна. Просто сега извадиха нова статистика и медиите я огласиха. Преди време беше до 2030 г., сега изчислиха статистически до 2040 г. Отдавна е ясно също, че от 2030 г. няма да има такъв БВП, че на пенсионерите да се изплащат и минимални пенсии. И проблемът с раждаемостта далеч не опира само до ДГ. В България като цяло в днешно време няма добри условия за отглеждане на деца. Факт е и че институциите с години не планират или предприемат никакви мерки във връзка с демографския срив, да срив, а не просто проблем!
Тази страстна тема е за ДГ. След като прочетох над 70 % щуротии в последните 15 стр., си позволявам да обърна внимание на тези, на които действително им се занимава с този сериозен проблем и действително имат намерение на предприемат някакви стъпки, че действията следва да са нормативносъобразни.

Изяснен ли е въпросът що е то "лицензирана частна детска ясла" и как се установява този критерий? Май не. И до момента въпросът не е поставен официално, от ФБ групата обмислят да го направят.

Здравейте! Коя е ФБ групата? Извинявам се, ако вече е била спомената!

# 66
Групата е:
Прием в детските градини 2018-мисията невъзможна

# 67
  • СОФИЯ
Аз има предвид друга група, За качествена и иновативна образователна система...от тук не мога да сложа линк.

# 68
А кой поема таксата за "лицензираната частна детска ясла"? Софийска община, Работната група, Неправителствени организации?? Или може би е осигурен нисколихвен заем от някоя банка? А може би безлихвен? Не се заяждам, питам просто, някак много лесно решихте, че 800 лв. са джобни пари за средностатистическото българско семейство... Във фейсбук групата - мисията невзъможна никой нищо не пише. И още нещо има, което (явно) непълноценните ми мозъчни клетки не могат да проумеят - какви мисли минават през главата на "овластения", в момента, в който измисля, дискутира, гласува, приема....  подобно ... неадекватно.... решение? Какво мислехте, че правите? Случайно така на някой не му ли щукна някоя мисличка, че някак по-добре би било да разширим приема, да направим ЧУДОТО НА ЧУДЕСАТА - ДЕТСКАТА ГРАДИНА мааааалко по-достъпничка, така, а???

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 16:07 от Klitemnestra

# 69
  • София
То хубаво да се разшири приемът, ама къде? Ако няма физическа възможност (а на повечето места наистина такава няма) за сформиране на нови групи, то "разширяване на приема"="увеличаване броя на деца в групите", вследствие на което качеството на услугата драстично спада. По-напред някой го беше казал - първо драпаме да приемат децата и искаме да има повече места, но когато децата са вече вътре, драпаме да се намали размера на групите, защото виждаме какво е положението в групи от по 30-35 деца с 2 човека персонал.

# 70
Група от 20-25 деца е напълно нормална. Сега са по 40-45 деца в група заради злоупотребите на директорите. Ако приемат по 25 деца в група пак ще има качествено отглеждане. Те никога не се събират всички деца наведнъж да посещават. Да не се оправдават, че 30 деца в група са много и не могат да се справят. Това не ги оправдава да бият, обиждат и тормозят децата. Моето дете също е потърпевшо, в яслата пострада, но това е друга тема.
Има на къде да обявят повече места. Това, което сега е обявено е безобразие. Това ми било голямо класиране с 10 деца от набор. То в частните ясли и градини са повече деца в група.

П.П. Когато аз ходех на градина бяхме по 30 деца в група и с две учителки. Не е имало проблеми, никой не се е оплаквал, не е имало обиди и насилие. Всички обичахме учителките си и ходехме с желание на градина.

# 71
Трябваше да намалят бройките след като вече са намерили някаква алтернатива, но по-лесно е така явно.

# 72
  • СОФИЯ
Брой деца в една група също е съобразно подзаконов нормативен акт.

# 73
Добре, а защо се стигна до тук? Аз съм сигурна, че идеята е била да се спре неправомерния прием на директорите, но защо да сметка на децата?

# 74
Добре, а защо се стигна до тук? Аз съм сигурна, че идеята е била да се спре неправомерния прием на директорите, но защо да сметка на децата?
https://kg.sofia.bg/isodz/files/d9be5b0e37cf4896afb4313847f9839b

Общи условия

Активация на акаунт