Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 256
  • 729
  •   1
Отговори
# 90
  • СОФИЯ
Повече от сериозен е проблемът. За всеки е видно, че всяка година на първо класиране неприетите деца са повече от приетите. Повече са и от обявените места. Нямам обяснение защо и медиите неглижират тези факти.
И по мое мнение трябва да променят Приложение № 7 към чл. 53 от наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Там където има условия и достатъчно персонал да могат да приемат повече деца, особено при този недостиг. Протоколът, който е копиран по-назад е от есента на миналата година. До момента много неща в нормативната уредба се промениха. Вече са наясно, че като бр. деца в група не трябва да се изчислява средната месечна посещаемост, а реално приетите бр. деца.

# 91
Уважаеми майчета,трябваше първо да се подсигурят градини и тогава да се пристъпи към намаляване на броя на децата,т.е. към спазване на Наредбата на МОН/ясла-до 18 деца,градина -до 25 деца/.Досега се приемаха повече деца,поради това,че в София имаше нужда от това,но след като директорите станаха"нарушители",едва ли вече ще го правят.Освен това те и сега могат да приемат по 5 деца над определената бройка в наредбата,които са с хронични заболявания,но не навсякъде го правят.

# 92
  • СОФИЯ
Децата с ХЗ или СОП не са над максималния брой. При намаления бр. деца в група ДГ може да имат проблеми и с делегирания бюджет.

Продължавам да се чудя къде може да има регистър на лицензирани частни ясли  newsm78 Не е в МОН, децата са до 3 г. На сайта на МЗ има разни регистри, вкл. 900 и кусур страници регистър на дрогерии, но не и регистър на ясли. На сайта на СО също няма или поне аз не намирам. Със сигурност някой осъществява контрол на тези заведения и е логично това да е дирекция "Здравеопазване" към СО. Към нея са общинските СДЯ, но в описанието на функциите на тази дирекция такива няма.

Намерих. На сайта на РЗИ София http://srzi.bg/bg/registri Навряни са при обектите с обществено предназначение, заедно с фризьорски салони и т.н.

Последна редакция: пт, 30 мар 2018, 12:18 от мама САННЯ

# 93
  • София
мейл, който е изпратен в понеделник до Дирекция Образование на Столична община.

"Уважаема г-жо Минчева,

Това са всички неясни моменти около новите правила, за които голяма част от родителите питат:

1.Списък на частните самостоятелни детски ясли, за които се дава точка  - кои са тези ясли?

2. Каква е логиката точките давани по социални критерии да се добавят към квотa ХЗ и СОП ?

3. Брой деца със СОП до 3 във всяка група, а не за цялата градина- на места вече четат новата наредба, както им е удобно. Спешно трябва да се разясни на част от директорите, че е до 3 в ГРУПАТА.

4. Защо чак "през септември или октомври", незаетите места от квота ХЗ отиват в общ ред?

5. Процедурата за дете със СОП / сдобиване със статут "СОП"/ -няма точно и ясна формулировка !

Да се опише, че родител подава заявление в РЦПППО, след което отива за самата оценка и на финала получава заповед, чийто номер вкарва в ИСОДЗ.

6. Деца, които автоматично преминават от яслена група в градинска (ДГ с яслени групи) сред тях може също да има деца със неустановен СОП- в този случай, каква  е процедурата ?

Поздрави,
Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система"

ОТГОВОР:

"Уважаема госпожо Кенова,
Във връзка с постъпили на вниманието на г-жа Минчева въпроси, Ви информираме следното:
По т.1: С официално писмо сме изисквали от компетентните институции списък с лицензираните частни детски ясли. Веднага след получаването му, ще бъде публикуван в ИСОДЗ.
По т.2: Според алгоритъма на класиранията единствено некласираните деца от опашката с ХЗ се прехвърлят към социалната опашка, ако имат заявени социални критерии. Това е подробно описано в секция "Въпроси и отговори" - точка 9.4.
По т.3: Според Наредбата за прием, броят на децата със СОП до 3 се отнася за група.
По т.4: В описанието на алгоритъма на класиранията е допусната техническа грешка - към общата опашка след м. Септември ще се прехвърлят единствено не заетите места от квота СОП. Текстът в секция "Въпроси и отговори" ще бъде коригиран.
По т.5: Описанието на процедурата по придобиване на документ от РЦПППО ще бъде поместена в сайта на ИСОДЗ.
По т.6: Очакваме мнението на компетентната структура - РЦПППО, какви действия следва да се предприемат, ако дадена детска градина попадне в тази ситуация. 
На разположение сме за допълнителни уточнения, във връзка с новата Наредба.
Поздрави,
Боряна Тасева - гл. експерт в Дирекция "Образование" - Столична община "

# 94
  • Sofia
4. Защо чак "през септември или октомври", незаетите места от квота ХЗ отиват в общ ред?
ОТГОВОР:
По т.4: В описанието на алгоритъма на класиранията е допусната техническа грешка - към общата опашка след м. Септември ще се прехвърлят единствено не заетите места от квота СОП. Текстът в секция "Въпроси и отговори" ще бъде коригиран.
Хайде сега ново 20 - незаетите СОП ще се прехвърлят в общата опашка, а незаетите ХЗ си остават незаети.
Определено в това има повече логика от написаното в момента в ИСОДЗ. А и така все пак ще има шанс да се прехвърлят някакви места в общата опашка. В градините, за които чакаме списъците с ХЗ са вече пълни, а в списъците за деца със СОП няма чакащи.

# 95
Няма да се прехвърли кой знае какво като брой места. Местата за деца със СОП са до 3 в група.

# 96
  • Sofia
Е, да, ама от опашката на ХЗ съвсем нямаше шанс да се прехвърлят дори и 3 места.

# 97
Аз пък мисля и се надявам да съм права, че след контрола, който ще се осъществява вече, драстично ще намалеят децата с ХЗ.

# 98
  • София
ОТГОВОР:
Хайде сега ново 20 - незаетите СОП ще се прехвърлят в общата опашка, а незаетите ХЗ си остават незаети.
Определено в това има повече логика от написаното в момента в ИСОДЗ. А и така все пак ще има шанс да се прехвърлят някакви места в общата опашка. В градините, за които чакаме списъците с ХЗ са вече пълни, а в списъците за деца със СОП няма чакащи.

Според мен деца със СОП ще се появят след като се изясни процедурата за сдобиване със статут СОП. Иначе логично нямаше как да прехвърлят местата с ХЗ в общата опашка, защото пак щяха да си превишат лимита от 25 деца в група. Не че сега няма да се случи, но се надяваме наистина на по-качествен контрол и по-малко деца наистина да се приемат по критерии ХЗ.

# 99
  • София
Ще ви кажа какво значи достатъчно. Моята приятелка роди в Лондон и сега на шестия месец ще дава детето на нещо като ясла. Там няма такова нещо като липса на места. За всички е осигурено и още - на една лелка трябва да се падат по 2 или 3 деца. Разбира се, и таксите не са като нашите, но пък и доходите им са различни.
Това за мен е достатъчно места.  Да нямаш дори най-малкото притеснение и съмнение в главата си, че детето ти няма да бъде взето за грижи и то най-близо до дома ти.
Съгласна съм с мама Сання.

Това, което цитираш е изцяло частно. Държавните изобщо не могат да се сравняват по обхват и качество с тези в София, тях посещават действително много зле социално. Поразпитай я пак и сподели тук Simple Smile

# 100
  • София
Ще ви кажа какво значи достатъчно. Моята приятелка роди в Лондон и сега на шестия месец ще дава детето на нещо като ясла. Там няма такова нещо като липса на места. За всички е осигурено и още - на една лелка трябва да се падат по 2 или 3 деца. Разбира се, и таксите не са като нашите, но пък и доходите им са различни.
Това за мен е достатъчно места.  Да нямаш дори най-малкото притеснение и съмнение в главата си, че детето ти няма да бъде взето за грижи и то най-близо до дома ти.
Съгласна съм с мама Сання.

Това, което цитираш е изцяло частно. Държавните изобщо не могат да се сравняват по обхват и качество с тези в София, тях посещават действително много зле социално. Поразпитай я пак и сподели тук Simple Smile

Аз имах клиент от ЮК която си напусна работата защото каза че цялата заплата ще и отива за ясла и не си струва, върна се детето като започна градина, т.е отново я наеха

# 101
  • СОФИЯ
На сайта на ИСОДЗ са качили списъка на частните ясли. В ръководството, при К 5.

# 102
Като гледам в този списък има 10 ясли на кръст....според мен сега,когато се прие този критерий,много ясли ще извадят лицензи,за да са атрактивни за родителите и списъкът ще се променя.Въпросът е кога ще бъде актуализиран в сайта на ИСОДЗ.

# 103
Като гледам в този списък има 10 ясли на кръст....според мен сега,когато се прие този критерий,много ясли ще извадят лицензи,за да са атрактивни за родителите и списъкът ще се променя.Въпросът е кога ще бъде актуализиран в сайта на ИСОДЗ.
Точно казано. Според мен това ще бъде новата злоупотреба за влизане в ИСОДЗ, дано да съм лош пророк. Искам срещу всяка ясла да публикуват и максималната бройка деца, която приемат.

# 104
Къде да видя списъка? Нито при критериите излиза, нито в новини...

Общи условия

Активация на акаунт