Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 217
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
Вместо са се опитаме да променим нещо и да протестираме против неуредиците, се чудим как да излъжем системата. Браво!
Нищо лично, но тук не е мястото да се задават такива въпроси!

# 121
Не виждам къде видяхте лъжа. Защо детето трябва да е на адреса на майката, при положение, че половината от времето е при нас. И да, ако успея бих го направила, защото не искам да си водя децата в две различни детски градини, но системата ме принуждава. Защото съм убедена, че всяка една от вас, ако имаше такава възможност би се възползвала. Каката ми ходи в тази градина, но малката в социалната опашка не стига даже до лотария, защото е на дъното на опашката. Та ако не можете да ми помогнете като ми кажете дали се изисква уседналост, просто подминете поста ми.

# 122
А детето на мъжа ви къде ходи на градина? И на него ли са присъдени родителските права? А ако бившата на мъжа ви иска да ползва същото предимство за другите дечица /евентуални/? Тогава какво? Много мразя такива похвати в стил "да прередим другите на всяка цена". Иначе роптаем срещу незаконния прием, но явно само когато не сме облагодетелствани лично от него.

# 123
  • София
Та ако не можете да ми помогнете като ми кажете дали се изисква уседналост, просто подминете поста ми.
Не можете да очаквате да дохвърчите в темата, да изпляскате подобен въпрос и да очаквате да Ви похвалят за съобразителността. И от кого очаквате съвет? От тези, които се опитвате да минете с не съвсем законните си манипулации?

# 124
А детето на мъжа ви къде ходи на градина? И на него ли са присъдени родителските права? А ако бившата на мъжа ви иска да ползва същото предимство за другите дечица /евентуални/? Тогава какво? Много мразя такива похвати в стил "да прередим другите на всяка цена". Иначе роптаем срещу незаконния прием, но явно само когато не сме облагодетелствани лично от него.
Детето на мъжа ми ходи на училище, не на градина. Права не са присъждани, понеже брак не е имало. Детето живее 50/50, както казах по-горе. Така че адрес се полага колкото в къщи, толкова и при майка му. Както и да е, спирам да коментирам повече по този въпрос, но пак казвам, че съм убедена, че всяка една би постъпила по този начин, ако имаше такава възможност.

# 125
Бракът няма нищо общо с правата. Колкото и да се опитвате сега да се правите, че не разбирате въпроса ми.

# 126
Бракът няма нищо общо с правата. Колкото и да се опитвате сега да се правите, че не разбирате въпроса ми.
В интерес на истината наистина не разбирам. Никога не е имало съд или нещо от сорта. При раждането на детето двамата родители живеят заедно. Както всички деца, записват го на адреса на майката. След няколко години бащата се изнася. Детето започва 50% от времето да го прекарва с баща си и 50% с майка си. Това е цялата ситуация.

# 127
  • София
В интерес на истината наистина не разбирам. Никога не е имало съд или нещо от сорта. При раждането на детето двамата родители живеят заедно. Както всички деца, записват го на адреса на майката. След няколко години бащата се изнася. Детето започва 50% от времето да го прекарва с баща си и 50% с майка си. Това е цялата ситуация.

Децата и при развод и без брак автоматично се дават на майката, тъй че туй то. Нямате право да сте многодетно семейство, защото то е в домакинството на майката, освен ако съда не го присъди на бащата. Нямате даже и документ сигурно че по съдебен път детето прекарва 50% от времето с бащата

# 128
  • София
Критерият с 1 т. за държавна или частна ясла е пълно безумие. Участвам в томболата за ясла, ако спечеля трябва да посещава по малко, при условие, че има кой да го гледа до 3 г. и взимам мястото на някой нуждаещ се. За частна ясла са пропуснали да обяснят дали може на 1/2 ден, регистрацията за този критерии трябва да бъде 6 м преди крайния срок, убедена съм, че ще платят и ще им издадат удостоверения от яслите. И какъв е смисълът да не може частна градина с яслена група?

Някога даваха и 0.1 т. за месторабота в района, въпреки, че я взимах и бях с 9.1 за ясла, не приеха само 2 деца с 9.1, справедливо я, че я няма. Тогава не го пуснах реално декември и мястото не появи свободно в системата разбира се.

Предпочитам по всякакъв начин да вържат ръцете на директорите, групите са с абсурден брой деца. Нека томболата покаже Simple Smile Трябва протести и строителство, не всеки да се спасява поединично и да се чуди как да си набута детето без значение при какви условия за готино отглеждане за 60 лв.

След като са лицензирали градини и ясли, защо субсидията не следва детето там, напр. за неприетите. Пак ще падне таксата.

# 129
Йоана мислих по вашия въпрос и се сетих къде няма да успеете .Искат се и актове за раждане където ще се види че децата са от различни майки и ще ви анулират приема.В момента мъжът ви няма род права на това дете.

# 130
  • София
Йоана мислих по вашия въпрос и се сетих къде няма да успеете .Искат се и актове за раждане където ще се види че децата са от различни майки и ще ви анулират приема.В момента мъжът ви няма род права на това дете.
Точно, ще се видят различните майки. И ако директорката не си затвори очите (щото при различни родители трябва да й светне лампичката), би трябвало изиска документ, че родителските права са присъдени на бащата и че той отглежда детето. Поне такива спомени имам. Може би го има коментирано из протоколите на работната група, но не ми се търси.

ПС. Не че нещо, ама да се правиш на многодетен, когато реално не си...
ПС. Засега при градините не се гледа уседналост по адрес.

# 131
Моя близка е майка на 3 деца и всеки божи ден навърта километри, преди с градски транспорт, сега с кола, за да остави децата на три различни места - голямото на училище, малките две в различни градини (защото не обявиха места в едната). Да не говорим за допълнителните спортове и занимания. Поклон пред такива жени, съвсем различно е от това да имате едно трето дете отвреме навреме, пък било и в 50% от времето. Както съм писала преди, малоумно и безсмислено е пътуването до две различни градини за всяко от децата.

# 132
Сигурно затова искат актовете за раждане,за да се избегнат злоопотреби.Колко му е да въведеш ЕГН та и да разправяш че сте многадетни.Другия момент е даването на повече точки за самотен родител отколкото на многодетни и близнаци.В момента наблюдавам много самотни в системата.

# 133
А как се доказва,че си самотна майка?

# 134
  • Sofia
А как се доказва,че си самотна майка?
В акта за раждане липсва името на бащата, със съдебно решение за отнети родителски права или с акт за смърт на родител.

Общи условия

Активация на акаунт