Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 57 193
  • 729
  •   1
Отговори
# 180
има ли в дискутираните идеи предимство да носи плащането на данъци в съответната регионална община на чиято територия е детската градина? За мен е логично като даваш пари за имот, кола да кажем в Община Средец, детето ти да получава повече точки в градина в този район.

# 181
  • Sofia
Ако човек има имот в някоя община (и съответно плаща данъци за него), значи е съвсем възможно да си направи и адресна регистрация там. Адресната регистрация в района на градината дава точката, за която говорите. Ако някой плаща данък за кола, не мисля, че е редно това да дава също точка, поради простата причина, че не всеки може да си позволи кола и един такъв критерий би бил дискриминационен.
Тук (линка по-доулу), в становищата можете да видите какви идеи са предлагани, а в обобщената справка, кои предложения са отхвърлени и кои са приети. Понякога пишат и причините за отказа на дадено предложение:
Проект на Наредбата за прием в ОДГ и ПГУ

# 182
  • София
Да не говорим, че плащането на данък в Район Средец не носи директен приход на Район Средец. То дори всички данъци платени в София не остават само за София.

# 183
  • София
Момичета, от години не съм писала, но напоследък започнах да ви следя. В един от предните постове беше написано, че е несравнимо заплащането между общинските и частните детски градини/ясли. Редно е или общината да доплаща на родителите, чиито деца посещават частни ДГ или да бъде силно завишена таксата в общинските детски градини с цел някакаква равнопоставеност, след като не може да се осигури наличност на услугата за всички. Между другото разгледах в район Студентски всички ДГ и ми направи впечатление "Слънчице", в чиято 1-ва гр. група, родени 2014 г. по общия ред са 37 деца, а с хронични заболявания 42 деца????? Може би и има и други такива градини, но от тези които прегледах, тази е най-фрапиращата. Този факт на никой контролиращ орган ли не прави впечатление? Ако пък е вярно - тежко й на държавата с такова подрастващо поколение!

# 184
  • Sofia
Между другото разгледах в район Студентски всички ДГ и ми направи впечатление "Слънчице", в чиято 1-ва гр. група, родени 2014 г. по общия ред са 37 деца, а с хронични заболявания 42 деца????? Може би и има и други такива градини, но от тези които прегледах, тази е най-фрапиращата. Този факт на никой контролиращ орган ли не прави впечатление?
Е, че как да не прави впечатление! И не, не е единствената градина с подобно съотношение "общ прием/ХЗ", например в Триадица ДГ "Звънче". Нали именно заради този проблем промениха приема на децата с ХЗ. Сега и те кандидатстват през системата, местата предвидени за деца с ХЗ са вече ограничени до 5, и за капак на всичко заради прекомерния прием по т.2.2.4 в предишните години, сега масово в градините има намален или нулев прием за да може броят на децата в групите да отговаря на наредбите.

# 185
Като никой не задава въпроси на тези директорки защо намаляват приема ще е така.Предполагам,че след 1 класиране 60% от децата ще са вън и ще започне активността.Например че не си върши работата общината и да обещети родителите данъкоплатци.

# 186
  • София
за "Слънчице" тарифите и реда за влизане се предават по площадките в квартала.
ето затова са толкова децата приети не през системата.

не виждам с какво ще допринесе повишаването на таксите обаче?
с парите събрани от такси няма да построят нови градини където има нужда.

# 187
  • София
Като никой не задава въпроси на тези директорки защо намаляват приема ще е така.Предполагам,че след 1 класиране 60% от децата ще са вън и ще започне активността.Например че не си върши работата общината и да обещети родителите данъкоплатци.
Не знам за какво обещетение говорите, като ДГ е социална услуга и Общината няма задължение да я осигури на всички. Задължителни са само предучилищните групи, но вече има доста осигурени дори за 5 годишни в училищата.

# 188
Да,съгласна съм и точно деца по социални критерии може да не бъдат класирани.Това показва неефективност.

# 189
  • София
Знам,че сигурно е сто пъти питано и се извинявам за което, но ако хипотетично, мноооого хипотетично, приемат сина ми в ДГ с яслени групи, ще има ли тази една точка, ако следващата година пожелая да  го преместя в друга ДГ (вече в първа градинска група)? Или трябва да е приет само в СДЯ за тази точка?
Благодаря предварително.

# 190
  • София
Не, само от сдя е точката.

# 191

Някой има ли представа на какво може да се дължи намаляването на местата в този момент (към Април), след като няма класирания? Свободните места (по общ ред) общо за набор 2013 преди празниците са били 1242, след празниците са вече 1237...

А вече са 1217...

За набор 2013 внезапно отпадна предучилищната група за 5 годишни в 142 ОУ. Бяха мисля 20 места. Касае ме пряко, детето ми е този набор, не е ходило на детска досега, а трябва да запише предучилищна (нали е задължителна). Чакащите за тази отпаднала група не сме малко... сега при 0 свободни места трябва да си сменя желанията нали?

# 192
Момичета, от години не съм писала, но напоследък започнах да ви следя. В един от предните постове беше написано, че е несравнимо заплащането между общинските и частните детски градини/ясли. Редно е или общината да доплаща на родителите, чиито деца посещават частни ДГ или да бъде силно завишена таксата в общинските детски градини с цел някакаква равнопоставеност, след като не може да се осигури наличност на услугата за всички. Между другото разгледах в район Студентски всички ДГ и ми направи впечатление "Слънчице", в чиято 1-ва гр. група, родени 2014 г. по общия ред са 37 деца, а с хронични заболявания 42 деца????? Може би и има и други такива градини, но от тези които прегледах, тази е най-фрапиращата. Този факт на никой контролиращ орган ли не прави впечатление? Ако пък е вярно - тежко й на държавата с такова подрастващо поколение!

Ко? Не. Anguished Като завишат таксите в общинските детски градини, ние, обикновените българи, къде ще си пращаме децата? Вие къде живеете, бе, хора? Какви са тия заплати, няма ли работа и за мен някъде там при вас, с две висши съм, вземете ме да изкарам и аз някой лев... Аз съм с щат 950 лв. от 2009 насам, не е мърдал, брутно взимам около 760 лв., съпругът ми е с минимална, но работи допълнително и и той докарва брутно 700 някъде.... И като разплатим всички сметки, и като дадем 800 лв. за детска ни остават някъде около 100 лв. за храна на месец, ясно, че за дрехи ще теглим заем....

Мен пък ме глождат едни други подозрения, че има врътка някаква и в социалните критерии.... Всички са се вторачили в ХЗ, там е ясно какво се е случвало (между другото, сега, с тези нови правила като гледам в нашия квартал ще останат и дечица с ХЗ извън класацията, а това най-вероятно са наистина деца с ХЗ! Жалко, много жалко, пак плащат най-онеправданите...), обаче страшно много бройки с 15-16 социални точки има, а в Наредбата това са деца с един родител, с родител със 70 % инвалидност... винаги в системата е имало страшно много социални, аз си мислех, че са близнаци това, сега като всичко се вижда, ми не, няма близначета в социалните... А в градината на каката родителите са млади, здрави и заедно (и Слава БОгу), има едно момченце, и то е в нашата група, което е само с майка..... а в системата са десетина социални....

# 193
  • Sofia
... обаче страшно много бройки с 15-16 социални точки има, а в Наредбата това са деца с един родител, с родител със 70 % инвалидност... винаги в системата е имало страшно много социални, аз си мислех, че са близнаци това, сега като всичко се вижда, ми не, няма близначета в социалните... А в градината на каката родителите са млади, здрави и заедно (и Слава БОгу), има едно момченце, и то е в нашата група, което е само с майка..... а в системата са десетина социални....
Всичките десетина деца ли са с 15-16 точки? От тази година към социалните критерии са причислени и децата с братче/сестриче в градината и породените. "Член от семейството с инвалидност над 70%"  не е задължително да е родител, може да е братче/сестриче. Да не забравяме също така многодетните и осиновените. А бе, много народ е в социалната опашка....

# 194
Скрит текст:
... обаче страшно много бройки с 15-16 социални точки има, а в Наредбата това са деца с един родител, с родител със 70 % инвалидност... винаги в системата е имало страшно много социални, аз си мислех, че са близнаци това, сега като всичко се вижда, ми не, няма близначета в социалните... А в градината на каката родителите са млади, здрави и заедно (и Слава БОгу), има едно момченце, и то е в нашата група, което е само с майка..... а в системата са десетина социални....
Всичките десетина деца ли са с 15-16 точки? От тази година към социалните критерии са причислени и децата с братче/сестриче в градината и породените. "Член от семейството с инвалидност над 70%"  не е задължително да е родител, може да е братче/сестриче. Да не забравяме също така многодетните и осиновените. А бе, много народ е в социалната опашка....

Братче/сестриче са с 10 точки и няма нито едно братче или сестриче, което да влезе през социалната квота. Дори до томболата не стигат. Има деца с по 15 точки за второ желание, как става това, не знам......

Общи условия

Активация на акаунт