Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 2

• 56 813
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
  • Sofia
Да, още на първо класиране.

# 571
Нямам опит с държавни детски градини, затова ще помоля за мнение..
Имам дете, родено март 2013г. Досега  не е посещавало държавна детска градина.
Искам септември 2019 г да го запиша 1-ви клас- тогава ще  е точно на 6 години и половина.
Сега ще е нужно да кандидатстваме за детска градина, в която да изкара предучилищна следващата една година.
Оттук нататък не ми е ясно.
Доколкото разбирам има две подготвителни групи- III -та за 5 годишни и  IV-та за 6 годишни. Ако кандидатсваме и я запиша в 3-та група с нейния набор, после може ли направо да кандидатстваме за първи клас, или трябва да има изкарана и 4-та група. Ако да- то възможно ли е да кандидатстваме за 4-та група с по-големите от нея?
Просто ми е объркано. Надявам се че стана ясно какво питам.
Благодаря за всяко мнение!

# 572
...
Това е само един цитат от описанието на алгоритъма за класиране.
Бележки и други подобни манипулации никъде не съм коментирала.

Не, не... аз наистина питах просто да не би аз да съм пропуснала нещо и да има някакви други правила за класирането. Всичко останало просто ми бяха насъбраните емоции към цялата тази ситуация с детските градини - не към Вас.

# 573
  • София
Имам дете, родено март 2013г. Досега  не е посещавало държавна детска градина.
Искам септември 2019 г да го запиша 1-ви клас- тогава ще  е точно на 6 години и половина.
Сега ще е нужно да кандидатстваме за детска градина, в която да изкара предучилищна следващата една година.
Доколкото разбирам има две подготвителни групи- III -та за 5 годишни и  IV-та за 6 годишни. Ако кандидатсваме и я запиша в 3-та група с нейния набор, после може ли направо да кандидатстваме за първи клас, или трябва да има изкарана и 4-та група. Ако да- то възможно ли е да кандидатстваме за 4-та група с по-големите от нея?

Не съм на 100% убедена, но децата се записват с набора си. А предучилищната е 4-та група (т.е. няма нужда да ходи в трета), ако изобщо има места. И трябва да запишете детето с набора му.

В този случай по-удачно ми се струва да тръгне предучилищна в училище. Няма да има нужда да се адаптира два пъти - веднъж в ДГ, веднъж в училище.

Последна редакция: чт, 03 май 2018, 16:47 от -=Деси=-

# 574
  • Sofia
Имам дете, родено март 2013г. Досега  не е посещавало държавна детска градина.
Искам септември 2019 г да го запиша 1-ви клас- тогава ще  е точно на 6 години и половина.
Доколкото разбирам има две подготвителни групи- III -та за 5 годишни и  IV-та за 6 годишни. Ако кандидатсваме и я запиша в 3-та група с нейния набор, после може ли направо да кандидатстваме за първи клас, или трябва да има изкарана и 4-та група. Ако да- то възможно ли е да кандидатстваме за 4-та група с по-големите от нея?
Може да смените набора на детето (да е в група с набор 2012) чак на текущите класирания от края на август/началото на септември, и то само ако няма чакащи деца от набор 2012 за градината/училището, което Ви интересува. И разбира се ако са останали свободни места.

# 575
  • София
Има и училища, които са със смесени групи 5 и 6 г. Трябва да е завършило последната група (4-та), ако не е смесена трябва след генералното първо класиране да се смени набора, не съм сигурна, че чак до август трябва да се чака. И ние сме точно така-април 2013.

# 576
  • Sofia
Няма значение дали групите са смесени (5 и 6г). От тази година за ПГУ се кандидатства само през ИСОДЗ и по набор. Набор се сменя за текущите класирания, не по-рано.
Иначе, да, ако родителите искат да пуснат детето една година по-рано на училище (на 6г), детето трябва да е завършило 4-та група.

# 577
Здравейте,къде в новата наредба пише,че незаетите места от социалната опашка се прехвърлят към общата още на първо класиране(може ли цитата).В старата наредба беше обяснено подробно с етапи,а сега не е така.Питах през системата но ми отговарят други неща.Или ако знаете телефон на който мога да попитам.Благодаря

# 578
  • Sofia
Здравейте,къде в новата наредба пише,че незаетите места от социалната опашка се прехвърлят към общата още на първо класиране(може ли цитата).В старата наредба беше обяснено подробно с етапи,а сега не е така.
Въпроси и отговори
Цитат
10.4. На какви стъпки ще се извърши класирането?
...
3 стъпка: Класиране на кандидатстващите деца със заявени социални критерии (включват се и некласираните от стъпка 2 деца с ХЗ, ако имат заявени социални критерии).
4 стъпка: Класиране на децата по общи критерии (включват се и некласираните от стъпки 2 и 3 деца с ХЗ и/или СК само с точките си по общи критерии).
Стъпки 3 и 4 са по досегашния алгоритъм за първо класиране ...
Да, не е обяснено подробно, но по досегашния алгоритъм социалните места се прехвърляха към общата опашка още на първо класиране (на втората стъпка - след класирането в социалните опашки, но преди класирането в общите.)

# 579
  • София
Няма значение дали групите са смесени (5 и 6г). От тази година за ПГУ се кандидатства само през ИСОДЗ и по набор. Набор се сменя за текущите класирания, не по-рано.
Иначе, да, ако родителите искат да пуснат детето една година по-рано на училище (на 6г), детето трябва да е завършило 4-та група.
[/qute]

За смесена група няма нужда да се сменя набора. От ИСОДЗ ми отговориха след първото класиране. В училищата не е като в градините остават свободни места без никакви никакви кандидати още след първо класиране. Още повече, че става въпрос за полудневни групи до обяд.

# 580
  • София
Здравейте, сигурно задавам въпрос, който вече е дискутиран, но нямам възможност да чета назад, моля да ме изтърпите Simple Smile
Гледам опашките:
1. Списък чакащи по СОП
2. Списък чакащи с хронични заболявания
3. Списък чакащи по социални критерии
4. Списък чакащи по общи критерии
Виждам, че едни и същи деца се появяват в няколко опашки (обяснявам с защо е така) и имам няколко питания:
- Как да преценя дали от първите три опашки ще останат някакви свободни места?
- Как да преценя къде имаме най-голям шанс, след като част от децата се повтарят и те ще влязат само веднъж, т.е. ще освободят местата в опашките, където се повтарят?
Те май въпросите ми се припокриват...
Например, имаме ли шанс да попаднем в гранична група тук: https://kg.sofia.bg/isodz/stat-rating/waiting/3686, ако сме с 9 точки?

П.П. А местата от опашката за хронични заболявания прехвърлят ли се към общата опашка?

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 13:11 от jenn_kata

# 581
  • Sofia
За смесена група няма нужда да се сменя набора. От ИСОДЗ ми отговориха след първото класиране.

https://www.tupurdia.bg/preduchilishtni-grupi-sofia/
Ето два примера на училища, предлагащи смесени групи (5 и 6г).
https://kg.sofia.bg/isodz/dz/371
https://kg.sofia.bg/isodz/dz/386
Така като гледам и 14 СОУ и 42 ОУ обявяват свободни места по набори и децата чакат в опашките с набора си.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 13:20 от brin de muguet

# 582
Как са при вас кандидатурите? В Лозенец се появиха многоточковците - 12+.Нямаше ги 3 месеца, последната седмица цъфнаха. Както Ана ме предупреди, последните седмици се появяват много нешриятни изненади.

# 583
Това сигурно са с фалшивите протоколи за хз.Масово се юрнаха да вадят като видяха колко са малко местата.

# 584
Тези са социални с по 14 точки. Не знам как може да се фалшифицира това.Може да са били в друга община, но оттам да са ги предредили и затова да са  се преместили

Общи условия

Активация на акаунт