Великобритания - Тема 74 Пролетна - Лятно Морска

• 63 947
  • 737
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, включвам се при вас, защото с мъжът ми обмисляме варианта да се преместим в Англия. В момента живеем в Канада и другата година живот и здраве трябва да вземем гражданство. Тук много ни харесва, уредено и красиво е, но за съжаление е много далеко, скъпо и т.н. Причини много. Мислим си , че ако сме в Англия ще си ходим до България 2 пъти годишно (близките много ни липсват), чувам, че отпуските са 28 дни на пълен работен ден в сравнение с тук едва 10-15 дни. Другото, което чуваме, а и сме били вече в Англия е, че в сравнение поне с Канада е доста по-евтино. Някой наема ли се грубо да ми каже какви биха били разходите на едно тричленно семейство като нашето? Не бих желала да предприемаме тази голяма крачка преди да съм наясно с плюсовете и минусите. Да-има връщане назад, но някак си вече на тия години колкото и да сме авантюристи искаме и вече малко спокойствие.
Тук и двамата работим по професиите си, не знам как стои въпроса с търсенето на работа в Англия дали бихме могли лесно да си намерим с опита от Канада?
Всяко едно мнение би било от полза, благодаря на всички.

# 646
  • Манчестър
Здравейте, включвам се при вас, защото с мъжът ми обмисляме варианта да се преместим в Англия. В момента живеем в Канада и другата година живот и здраве трябва да вземем гражданство. Тук много ни харесва, уредено и красиво е, но за съжаление е много далеко, скъпо и т.н. Причини много. Мислим си , че ако сме в Англия ще си ходим до България 2 пъти годишно (близките много ни липсват), чувам, че отпуските са 28 дни на пълен работен ден в сравнение с тук едва 10-15 дни. Другото, което чуваме, а и сме били вече в Англия е, че в сравнение поне с Канада е доста по-евтино. Някой наема ли се грубо да ми каже какви биха били разходите на едно тричленно семейство като нашето? Не бих желала да предприемаме тази голяма крачка преди да съм наясно с плюсовете и минусите. Да-има връщане назад, но някак си вече на тия години колкото и да сме авантюристи искаме и вече малко спокойствие.
Тук и двамата работим по професиите си, не знам как стои въпроса с търсенето на работа в Англия дали бихме могли лесно да си намерим с опита от Канада?
Всяко едно мнение би било от полза, благодаря на всички.

Честно казано, нямам идея как е в Канада и кое е скъпо и кое е евтино.....но със сигурност не мисля,че живота в УК е евтин. Аз лично , ако имам уреден живот в Канада не бих и помислила да се местя.
Отпуските са 20 дни + 8 банк холидейс минимума. Пък и неизвестностите около Брекзит съвсем биха ме отказали.
Но това е моето лично мнение. Зависи и какви професии имате разбира се.

# 647
  • някъде в орбита...
Отпуската е 20 дни, плюс 8 дни bank holiday. Ако има повече, то е бонус от работодателя.
Работа дали се намира зависи (както винаги) от града, професията, нивото в кариерната йерархия...
Разходите на тричленно семейство можете да си сметнете, като погледнете на rightmove или подобни колко ще ви е наема, и на някой супермаркет колко ще ви е храната. Същото може да се направи за битови сметки и т.н. Все пак за мен 2 може да е за вас 200...

# 648
Имаме българи познати, които от Канада идват в Юк. Тя е зъболекар и там не може да практикува, затова решават да се преместят. Вече 10год са тук, тя получава високи доходи, но доколкото разбирам, особено мъжа не е очарован от Юк и винаги би предпочел Канада. Неснам дали е евтино или скъпо, всичко зависи и от професия и от рефиона към който сте се ориентирали. Едно е да живееш в Лондон и околия, друго е като нас на 5 часа път от там.

# 649
  • На острова
Аз разбирам Елизабет за искането да е “по-наблизо”. Аз съм живяла две години в Щатите и ми се стори “много далече”. И до Канада ходихме и ми хареса. Но то полети, организации.. не е да букнеш първият възможен и да си за 4-5-6 часа в БГ с транспорт от/до летището. При живи родители/семейство в БГ е тегава психическата бариера да не може да се виждате, когато ви се иска. Не че ние се прибираме често, ММ не се е прибирал от 8 г., но винаги когато реша знам, че мога да си взема самолета, нашите идват често, а и който желае е добре дошъл.

Не мисля, че ще ви е толкова трудно пък, знаете език, имате опит в релокации. Лично на мен ми се струва по-добър и подреден избор от Англия, но всеки си знае. А и инстиктът не лъже.

Аз съм писала и преди, да не се повтарям, но ММ иска да се местим през океана в бъдеще. То ок, самата промяна не ми пречи, но и на мен ми е далече..

# 650
Здравейте! Планираме пътуване от Англия за България с кола. Моля да споделите опита си, ако сте имали такова пътуване. Какъв маршрут сте избрали и кои са местата, където сте преспивали? Има ли нещо по-специфично като изискване при преминаване през Сърбия, тъй като страната е извън ЕС? Благодаря много!

# 651
  • UK
Здравейте, момичета! Може би можете да помогнете с инфо - налага ми се да изпратя багаж до БГ и въпросите са, всъщност, два.

Първи въпрос - случайно да знаете фирма, която има офис в Русе? По-рано ползвах Доставка Англия, но току що видях на сайта, че офисът в Русе е затворен.

Бтори въпрос - малко бъркано, но... тъй  като не знам кога точно ще пътувам, а няма възможност друг да посрещне багажа, има ли фирма, която да разполага и със склад за такива случаи, когато се налага изчакване? Има вероятност да се изнеса от настоящата квартира и веднага да започна работа за 1-2 месеца като live-in асистент, и, съответно, няма как да помъкна половин камион багаж. Остава вариантът складиране тук, излиза ок. 80 лири/месец и транспортиране до БГ, когато съм свободна.

Май последният вариант ще е най-подходящ за ситуацията.

Portokal https://portokal.co.uk/ имат офис в Русе вече (пак), за втория въпрос не мога да помогна Simple Smile

Ние сме с безжичната на Дайсън, че 3 етажа няма начин да мъкна тежка прахосмукачка надолу-нагоре. Едно пълно зареждане стига да минем около 85% от къщата, но тя си е голяма та съм доволна. С две скубещи се, мъркащи принцеси, 2 пъти в седмицата минавам (т.е. мм основно, де Grinning аз съм главно на spot cleaning-a)

На мен dream destination ми е Нова Зеландия. Казвам ви, ако не беше толкова далеч, веднага стягам куфарите!! Ако някой ден внезапно се превърна в завършен темерут и интроверт обаче, заминавам на мига Grinning Но пустото удобство на Европа не е за пренебрегване. Ние от сега обмисляме на къде да се насочим след 10-тина години като се опълнолети детето, та не знам..

Иначе разходите на едно семейство наистина зависят ужасно много от това къде живее - Лондон е друга вселена, но все пак Англия не е Лондон Simple Smile Наистина проверете в rightmove колко би ви бил наема, направете примерен шопинг онлайн в Теско/Азда/Сейнсбъри и ще получите груба представа някаква. Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 01:40 от Дикенсън

# 652
  • UK
Имаше един сайт навремето, там можеше да се проверят всякакви цени по локации, наеми, консумативи, интернет и тв, услуги, храна, всичко. Cost of living или нещо подобно беше, някой ако се сети да постне, че аз не се сещам.  
PS Намерих: https://www.numbeo.com/cost-of-living/
Беше достоверен преди.

# 653
  • Bristol
Elizabett, при всяка релокация, човек печели нещо, но може да загуби друго. Ще спечелите с това, че сте по-близо до България и въобще е удобно за разходки в Европа. Тук има многовековна история и култура. Финансово обаче как ще ви излязат нещата, трябва сами да си направите сметките.

Как мислите ще е времето този уикенд, дъждовно или слънчево? Имам възможност и двата дни да изляза с колелото, но не съм сигурна, че мъжът ще е ок с това 🤔
Но пък следващия уикенд съм го запазила за него, защото е деня на бащата Wink

# 654
Мери, в Корнуел ще превалява или поне така го даваха досега. Ама то стая прогноза- днес едно, утре съвсем друго, хич не им вярвам.

Някой знае ли, имаше един сайт на който се регистрираш и спират да ти звънят за глупости всякакви фирми и продавачи. Моя номер е регистриран и не получавам такива обаждания, обаче на мъжа редовно му се обаждат, а не мога да се сетя как се казваше сайта.

# 655
  • След завоя в дясно
Имам предвид, че относно учебната методика, материал и системи - това е национална програма, в генералната си част, не си решава всяко училище и се спазва стриктно.
А за нещата, като етика, вътрешен правилник, отношение към детето и изобщо всичко извън чисто учебната част,  което касае достойнството и спокойствието на учениците, има нулева обществена търпимост. Никой не си мълчи и търпи лошо отношение към детето, реагират изключително бързо.
Аз под ниво визирах колко академично е самото училище. Няма какво да се лъжем, всички не са на едно ниво (за съжаление). Няма черно и бяло в системата, само отненнъци на сиво.  Във Вторник по BBC дават едно предаване Grammar Schools: Who Will Get In? в него дават паралено живота в selective и non selective училище. В non selective тази седмица имаше едно момиче, което беше пред изключване поради ред причини, но не я изключиха поради една единствена причина, имаше добър успех. Т.е. училището я търпи само за да може да представи добри резултати като цяло. Ако не беше този фактор, най-вероятно щеше да е вън.  Имаше една статия наскоро в Гардиън за децата емигранти от Кале, пак се правеше съпоставка относно интеграцията на децата тук и в Норвегия.  В Норвегия за три месеца, бяха започнали курс по езика, ходеха на училище и също така едното, което рисува ходеше на безплатни курсове по рисуване. Младеж със сходни интереси  пристигнало тук, след трите месеца още не бе започнал училище защото трябваше да държи в същата година GCSE и нито едно от училищата не желае да го приеме, езика го знае криво ляво и просто не вижда алтернатива. Няма среда няма приятели, пребивава във временни жилища и т.н. Младежа споделяше, че мисли за самоубийство понеже няма светлина в тунела. Наясно съм, че случаят който обсъждахме е различен, но системата не е перфектна и винаги има едно но.
Happy Bella и Илейн- вие елате пък и с чай ще ви нагостим. Аз харесвам чай от жасмин. Продават го в азиатските магазини.

# 656
Благодаря на всички за коментарите. Истината е, че трябва доста сериозно да се обмисли тази крачка, защото тук ще оставим собствен дом ( е не точно осбствен, на ипотека, но няма да се продава), хубава нормална работа, тук таме по някой приятел (не са много в чужбина знаете как е). Това, което много ни липсва тук са всъщност близките, защото разстоянието е огромно и не можеш да прескочиш когато искаш или те да дойдат, когато решат. Няма и много приятели, с които да се събираме поради това, че всеки е много зает кой с деца, работа на смени и т.н. Общо взето живота ни се свежда до ходене на работа, а събота и неделя пазаруване и готвене, а вечерта пред тв. Едва ли това ще се промени и като се изместим, но пък както казвате има доста места в Европа за гледане на достъпни цени.
Другото, което е, че много се привързахме към Канада, защото ние дойдохме с ясната идея, че ще останем тук едва ли не завинаги. Положихме огромни усилия, за да постигнем сегашното ниво и преминахме през много трудности, както много емигранти. Ако някога тръгна от тук ще оставя част от сърцето си на това място. Миналата година като тръгвахме за България лятото аз плаках и като се сбогувах с колегите си и като напусках дома си. Плаках и когато напусках България... Абе, сложно е с тая емиграция.

# 657
Мери, в Корнуел ще превалява или поне така го даваха досега. Ама то стая прогноза- днес едно, утре съвсем друго, хич не им вярвам.

Някой знае ли, имаше един сайт на който се регистрираш и спират да ти звънят за глупости всякакви фирми и продавачи. Моя номер е регистриран и не получавам такива обаждания, обаче на мъжа редовно му се обаждат, а не мога да се сетя как се казваше сайта.

Този ли? https://www.tpsonline.org.uk/tps/mobile/index.html

# 658

Този ли? https://www.tpsonline.org.uk/tps/mobile/index.html
[/quote]

Да, хиляди благодарности Simple Smile

# 659
Ell - академично ниво не търси в училищата Simple Smile. Не е това идеята им тук. По-нататък. Дори и колежа не може да претендира за кой знае какво академично ниво, в университета вече е друго.

И не, няма как дете да е "изключено" напълно от системата, каквото и да се случи.

Общи условия

Активация на акаунт