Математически турнири 1-4 клас. Тема №50

• 89 642
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Кое? Това е решението на задачата- отговорих на въпрос. Ако обичате пояснете какво имате предвид?
Добри го е написала доста ясно.
Няма как да се нарече "произведение" произведението на цифрата 1, нито това на цифрата 2 и т.н...
Ако се приеме, че е произведение, то би могло да бъде с число, различно от 1.
С две думи, формулировката на задачата е грешна, съответно и отговорът не е коректен.

# 331
За всяко  естествено число от 1 до 100 записваме произведението от цифрите му! Та от 1 до 9 кое е това произведение? Още като ми обяснява детето задачата за мен за да се изпълни това условие от 1 до 9 все едно трябва да се умножат цифрите с 1 за да отговаря на условието на задачата.
А за калинките честно казано не откривам разликата, моля някой да ме светне.

# 332
Задачата си е нашенска. Съфорумка беше издирила подобна задача, давана на ПМС за пети клас, и авторското решение.
http://bg-mam.ma/p/1020629/36493434

# 333
Не съм разбрала да има обявена грешка в задачата от организатора. Може да съм пропуснала разбира се...
Това което написах срещнах като верният отговор. Моето дете я е решило като е изключило числата от 1до9.
Има ли промяна някаква в отговора и оценяването на съответната задача от това което беше обявено?
Точно това решение аз приех като коректно...?
Макар да звучи абстрактно или грешно аз го разбирам така - тези цифри на числата от 1до 9 също присъстват в сбора. Така се опитах да го обясня и на  детето.

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 22:39 от valeriq.k

# 334
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
За всяко   естествено число от 1 до 100 записваме произведението от цифрите му! Та от 1 до 9 кое е това произведение? Още като ми обяснява детето задачата за мен за да се изпълни това условие от 1 до 9 все едно трябва да се умножат цифрите с 1 за да отговаря на условието на задачата.
А за калинките честно казано не откривам разликата, моля някой да ме светне.

ако всички калинки се обърнат надясно, само на една горните точки ще са 4 броя Simple Smile

видях отговора.
не мога да приема, че има произведение на цифрите на едноциферно число.
нямах някакви очаквания за обосновки, но таях някаква надежда.

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 22:49 от st. Dobri

# 335
  • София
Не съм разбрала да има обявена грешка в задачата от организатора. Може да съм пропуснала разбира се...
Няма обявена грешка.
Според мен решението на детето ти е по-вярно, ако изобщо може да има по-вярно решение на грешно зададена задача.

# 336
За мен ще е интересно когато излезе списъка за националния кръг-колко четвъртокласници ще са с мах. точки. Това би ме ориентирало.  По спомен в Пловдив имаме такова дете, т.е. това  като правило и начин в конкретния тип задача е учено някъде.  
Стана ми интересно и погледнах ЧУ Св.София е публикувало - най-силният математик  във възрастовата група си е с максимален. Решило я е детето, знаело е, че тези цифри се включват.

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 22:59 от valeriq.k

# 337
  • Sofiq
Задачата, за която спорите, е задача от може би най-трудното математическо състезание за 5 клас (ПМС), която някоя безидейна глава е решила просто да препише, вместо да се напъне да измисли своя и да я спусне не в ПМС за 4 клас, а в Кенгуру за 4-може би най-масовото състезание, посещавано от деца от цялата страна, повечето само с училищна подготовка

Иначе, децата е трябвало да се сетят, че всяко число може да бъде представено като умножение с единица. Абстрактно, но не и невъзможно. И доста деца са се сетили, но пък са проспали второто събиране, съдейки по резултатите , изкарани тук-там.
За мен лично задачата е много хитра и предизвикателна, би била чудесна за ПМС, Хитър Петър,Салабашев и други.
Но за масовото училищно състезание ЕК е като студен душ за 80% от децата.

# 338
Задачата си е нашенска. Съфорумка беше издирила подобна задача, давана на ПМС за пети клас, и авторското решение.
http://bg-mam.ma/p/1020629/36493434
Дразнещото е, че взимат наготово задачи и дори не си правят труда да ги погледнат и да премахнат спорните моменти.
Скрит текст:
Изпратих на професор Гроздев решението на следната задача:
Намерете всички естествени числа А, по-малки от 100, за които е вярно, че произведението от цифрите им е равно на 2.

Решение:
Нека x и y са цели числа между 0 и 9 включително (цифри).
Полагаме А=10.x+y - възможно за всички естествени числа, по-малки от 100.
По условие x.y=2

Вариант 1:
x=1 и y=2
A=10.1+2=12

Вариант 2:
x=2 и y=1
A=10.2+1=21

Няма вариант, в който А=2

Той любезно ми отговори, че условието автоматично изключва като решения едноцифрените числа.
Нямам висше по математика, но не виждам подобно нещо.
Мога само да поздравя децата дали отговор 11 или 20.

# 339
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Задачата, за която спорите, е задача от може би най-трудното математическо състезание за 5 клас (ПМС), която някоя безидейна глава е решила просто да препише, вместо да се напъне да измисли своя и да я спусне не в ПМС за 4 клас, а в Кенгуру за 4-може би най-масовото състезание, посещавано от деца от цялата страна, повечето само с училищна подготовка

Иначе, децата е трябвало да се сетят, че всяко число може да бъде представено като умножение с единица. Абстрактно, но не и невъзможно. И доста деца са се сетили, но пък са проспали второто събиране, съдейки по резултатите , изкарани тук-там.
За мен лично задачата е много хитра и предизвикателна, би била чудесна за ПМС, Хитър Петър,Салабашев и други.

абсолютно съм съгласна за "безидейната глава".
Trollface даже очаквам авторът на задачата да си потърси авторските права и да поиска заплащане за това, че са използвали задачата му + бонус за това, че са използвали  и недомислицата в нея. Trollface

не мога да се съглася, че "е трябвало да се сетят", че числата могат да се представят като умножение с единица.
ами ако се бяха сетили, че 4 е 2х2, 6 е 3х2... това би променило резултата. Wink

това, че няки деца знаят, че се включват и тези числа не ме изненадва.
някои деца знаеха и как се решава задачата с монетите от НОМ.
Скрит текст:
съвсем случайно те са на курсове при виден математик,
Скрит текст:
случайно са решавали такива задачи
Скрит текст:
и случайно задачата е съставена от него
.

ббогдановва, от името на детето благодаря за поздравленията.
получил е единствено верния според мен отговор Simple Smile

# 340
Вероятно можете да се досетите кой е бил председател на Националната комисия, когато тази задача е била част от темата за 5. клас на ПМС.

# 341
Когато се заобсъжда тази задача, реших че е 20 отговора и после леко се засрамих пред малчовците съобразили, за разлика от мен,че за да има произведение, ни трябват ДВА множителя.Joy
Всичко е опит за децата, когато се изговорят нещата. Трябваше да признаят и двата отговора. Тук има повече логика за това, отколкото в петокласната задача.
Впрочем в линка на Дидева към кипърските задачи, забелязах за една от групите, отговор - void (невалидна). Грешки стават, няма драма да се признаят.

# 342
за мен не е еабстарктно, а грешно решение, по-точно грешна задача. убедена съм за себе си.

# 343
Е, не е точно така. Грешката са я забелязали още по време на състезанието. На всички деца е казано (поне в нашето училище е било така), писмата са пращани до всички училища.

При нас не са им казали. Децата са си я решавали с грешното условие. За мен това е недопустимо и освен извинение е редно да се анулира състезанието, или поне да се изключи тази задача от крайния резултат.

# 344

абсолютно съм съгласна за "безидейната глава".
Trollface даже очаквам авторът на задачата да си потърси авторските права и да поиска заплащане за това, че са използвали задачата му + бонус за това, че са използвали  и недомислицата в нея. Trollface

не мога да се съглася, че "е трябвало да се сетят", че числата могат да се представят като умножение с единица.
ами ако се бяха сетили, че 4 е 2х2, 6 е 3х2... това би променило резултата. Wink

това, че няки деца знаят, че се включват и тези числа не ме изненадва.
някои деца знаеха и как се решава задачата с монетите от НОМ.
Скрит текст:
съвсем случайно те са на курсове при виден математик,
Скрит текст:
случайно са решавали такива задачи
Скрит текст:
и случайно задачата е съставена от него
.

ббогдановва, от името на детето благодаря за поздравленията.
получил е единствено верния според мен отговор Simple Smile

Ако в скрития текст се намеква за преподавателя, за когото се сещам, той прекрати за тази учебна година курсовете за 4 клас, за да няма конфликт на интереси, понеже е в нац.комисия. Така че, няма как да е вярно написаното за него.

Общи условия

Активация на акаунт