Дебитна сметка на починал

• 18 723
  • 34
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Бащата на съпруга ми почина преди две години, наследници останаха съпругът ми, брат му и майка им. Дядото имаше дебитна карта към Банка ДСК и при случайна проверка (почти година след смъртта му) се оказа, че сметката е на минус. Първоначално от банката казаха, че трябва и тримата наследници да се явят, да платят сметката и да закрият картата. Съпругът ми обясни, че майка му е възрастна и болна жена и няма как да пътува над 80 км в едната посока, брат му също нямаше възможност да дойде и в крайна сметка просто плати сметката и закри картата. Трябва да отбележа, че съпругът ми имаше пълномощно от родителите му, направено доста преди смъртта на баща му, да се разпорежда с банковите им сметки и не знам дали това също не оказа влияние.

# 16
В банка всичко се прави писменно, с подписи и в 2 екземпляра.
Втория си го пазиш поне 5 г. в домашния архив.
Зависи от банката. Гнили ябълки като ЦКБ, Инвестбанк и подобни може и да не го правят писмено. Примерно аз като закривах неизползвана сметка в Инвестбанк не ми дадоха никакъв документ, въпреки че си поисках такъв след като платих "задължения" от натрупани такси. Нямали подобен формуляр. Което ми напомня да ида да проверя дали случайно не ми водят все още сметка Wink Други банки закриват автоматично сметки, в които балансът 6 месеца е 0 - примерно ОББ.

ALMIRRA, жив свидетел съм как подобни тарикатлъци водят до доста сериозни неприятности понякога за хората. За банка нямам познати, но за неплатени актове за градски транспорт, които СО е продала на частен съдия-изпълнител (или фирма по вземанията, не знам) бяха сериозно вгорчили живота на човека, който се правеше на много принципен. Та всеки си решава дали си струва да си къса потенциално нервите за 20 лева. Не одобрявам подобни практики, но банките не са длъжни да звънят на хиляди клиенти всеки път като си променят таксите или общите условия. Човек като иде да живее в чужбина от 6 години си закрива сметките, които не използва. А ако използва - си плаща като за всяка една услуга - и битови сметки и телефони и такси за апартаменти си текат независимо дали ползвате или не. С банковите сметки е същото.

# 17
  • out of space
Ужас...имам 2 карти към 2 банки, които не ползвам от години.
В това отношение съм доста неграмотна и явно ще имам ядове...

# 18
За какво наследяване на задължение пишете? Авторът спомена, че е имало наличност по сметката до смъртта на жената. Тя не е била длъжница преживе. Освен това банките станаха много нагли да начисляват такса на до вчера безтаксови сметки, при това без да уведомят клиента.
Аз съм потърпевша по същият начина. При наличност 50 лв изведнъж се оказах длъжница с 80?!? Без никой да ме информира за нововъведената такса. Ами да ме осъдят ако им стиска.
Ще те осъдят даже без да разбереш ,и ще плащаш като поп и то много повече от това което дължиш след кати си начисли такса ЧСИ. Момчета закрийте сметката иначе всеки месец има такса обслужване и накрая ще плащате.  

# 19
Ужас...имам 2 карти към 2 банки, които не ползвам от години.
В това отношение съм доста неграмотна и явно ще имам ядове...
НЕ ползваш но банката всеки месец има такса обслужване и като нищо може да си на минус ако е имало малки суми в тях закривай ги.

# 20
Други банки закриват автоматично сметки, в които балансът 6 месеца е 0 - примерно ОББ.

Сигурен ли си? Къде мога да прочета за това?

# 21
Трябва да отбележа, че съпругът ми имаше пълномощно от родителите му, направено доста преди смъртта на баща му, да се разпорежда с банковите им сметки и не знам дали това също не оказа влияние.

Правата на упълномощения с пълномощно се прекратяват автоматично със смъртта на упълномощителя.

# 22
Други банки закриват автоматично сметки, в които балансът 6 месеца е 0 - примерно ОББ.

И аз съм на това мнение. В това отношение ОББ са коректни, сметка която не се ползва повече от шест месеца се закрива автоматично. Ако има карта към нея става малко на по късен етап защото и картата ако не я ползваш доста време първо тя се закрива после сметката. Таксата която се дължи е за обслужване на сметката, реално ако  не я ползваш от дълго време какво има да дължиш за нещо което не ползваш. Друг е въпросът, че ако не е закрита все още, натрупали са се такси получиш ли превод се удържа задълженията за таксата и разликата за клиента.

# 23
В ДСК също се беше закрила автоматично. При това с генерирани минуси от месеците в които вече не се ползва.

# 24
Сигурен съм за ОББ, преди 2 години беше открита сметката, като тръгнах да я оправям беше вече закрита. Освен ако не са променили условията оттогава. В общите условия пише, също може да се попита служител - най-добре по телефон.

# 25
Сигурен съм за ОББ, преди 2 години беше открита сметката, като тръгнах да я оправям беше вече закрита. Освен ако не са променили условията оттогава. В общите условия пише, също може да се попита служител - най-добре по телефон.

Благодаря за отговорите, точно това е, че не смея да попитам, да не ми кажат - я ела тук, че дължиш стотина лева  Grinning Не съм я ползвала почти 3 години, открих я за еднократен превод на сума, налагаше се. И повече не съм я ползвала за нищо.

# 26
Банките обикновено взимат 2-2,50 лв месечно за сметка с карта.
Много ясно, че като наследници могат да Ви държат отговорни за разходите по сметката. Както и биха ви дали парите, ако имаше такива. Просто се оправете с това, защото сумата само ще се увеличава.
Ние си закрихме сметката на майка ми, след като почина, като аз носех пълномощно от брат ми.

# 27
Не знам колко е практика това, но ние като искахме да закриваме сметка на починал роднина, искаха всички наследници да отидат, защото в сметката имаше 6 лв. По-късно, когато сметката вече беше станала на минус, един от наследниците отиде, плати дължимото и еднолично закри сметката, без да е нужно да присъстват останалите наследници. За ДСК става въпрос.

# 28
  • Варна
Аз си мисля един вариант, но подчертавам, че само си го мисля, не знам дали е възможен. Ако братът на авторката е в друг град в България, възможно ли е да се уговорят двамата да посетят офиси на банката в своите градове по едно и също време и "дистанционно" да закрият заедно сметката? Служителите в офисите дали могат да докладват един на друг, че и двете лица - наследници, присъстват?

# 29
  • Велико Търново
Аз си мисля един вариант, но подчертавам, че само си го мисля, не знам дали е възможен. Ако братът на авторката е в друг град в България, възможно ли е да се уговорят двамата да посетят офиси на банката в своите градове по едно и също време и "дистанционно" да закрият заедно сметката? Служителите в офисите дали могат да докладват един на друг, че и двете лица - наследници, присъстват?
Това съм го правила при мобилен оператор- прехвърляхме един номер на друг човек и всеки беше в различен офис

Общи условия

Активация на акаунт