Градинарство – моето хоби 20

• 84 541
  • 766
  •   1
Отговори
# 135
Оооо таз гад по чемшира го яде за много кратко време! Нашия миналата година го язяде и още не може да се възстанови. Днес видях, че пак е плъзнала гъсеницата и пръсках с Би-58. Събрах две, три в една чашка и им капнах от Би-58 и взеха да се гърчат.

# 136
  • София
Ето я гадта, в цяла България били изядени чемширите за няколко години.
С Нуреле Д пръсках на вилата миналата година, но най-засегнатият е в окаяно състояние, не виждам как ще се възстанови...
И нямало отърване, от тук нататък по няколко пъти годишно трябвало да се пръска.

# 137
  • гр. София
Искам да напръскам розите , че има чай нещо по някои листенца.  Как се разрежда Би 58? И още един въпрос. Имам една бяла катерлива  роза Айсберг.  Как мога да я разможа? Ако откъсна клонче и го засадя ще стане ли по това време или е късно вече?

# 138
  • В градината...
И нашият чемшир есента беше тръгнал да заминава, мъжът ми го напръска и сега е добре /не помни с какво, каза, че с първото, което му било под ръка - нуреле или Б58/. Съседът каза, че май от Гърция били дошли гадините.

# 139
Ето го вече флокса напълно разцъфтял

# 140
  • Между гори и планини
Вчера пръсках и розите и чимшира с Нуреле. За 1 нощ едната ми роза е почти напълно изядена. Останали са малки листенца и голи клонки  Cry А миличката се опитва да цъфти. Намерих 15 малки, зелени гъсенички, как сладко си я хрупкат. Другарката й , има само 2-3 засегнати листенца и нея окъпах здраво.
За чимширите четох много, как хората плачат, че са ги загубили, а моя расте и пука. Докато вчера не го огледах и него - и хоп - отгоре на свежите листенца я видях гъсеницата. И него здраво окъпах отвън и вътре. Егати, 100 годишен чимшир, няма аз да го затрия  Confused Лошото е, че в съседните имоти , има изоставени къщи с чимшири и там се роят необезпокоявани гадовете!

# 141
Вчера пръсках и розите и чимшира с Нуреле. За 1 нощ едната ми роза е почти напълно изядена. Останали са малки листенца и голи клонки  Cry А миличката се опитва да цъфти. Намерих 15 малки, зелени гъсенички, как сладко си я хрупкат. Другарката й , има само 2-3 засегнати листенца и нея окъпах здраво.
За чимширите четох много, как хората плачат, че са ги загубили, а моя расте и пука. Докато вчера не го огледах и него - и хоп - отгоре на свежите листенца я видях гъсеницата. И него здраво окъпах отвън и вътре. Егати, 100 годишен чимшир, няма аз да го затрия  Confused Лошото е, че в съседните имоти , има изоставени къщи с чимшири и там се роят необезпокоявани гадовете!

И аз имам един 100 годишен чимшир за пръскане, но не зная как ще стане - огромен е, около 10 метра висок, а е и в друг град.
Наскоро в магазин ми казаха, че следната комбинация била ефикасна:
Нуреле 1 мл + Вазтак 2,5 мл на 10 литра вода.
Тук също прочетох за тях, но разтвора е доста по-силен http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%A7%D0%B5%D0%BC%D1%88%D0%B8 … is).html?u=100350

Бедата е, че чимширеният молец няма естествени неприятели у нас. Sad

# 142
  • Между гори и планини
На колко време мислите, че трябва да пръскам чимшира?
В горната статия четох, че ги привличат ултравиолетовите лампи - имам 2, остава да ги включа до чимшира , да ме обявят за лудата на селото  Blush

# 143
  • гр. София
Diorela, какъв е тоя чимшир 10 метра???? Това е една близо 3 етажна къща с покрива барабар..... Dizzy Face

# 144
Diorela, какъв е тоя чимшир 10 метра???? Това е една близо 3 етажна къща с покрива барабар..... Dizzy Face

Точно така, до покрива е, короната е огромна и въобще не ми идва на ума как може да бъде пръскан ефикасно. Сега чета за ултравиолетовите лампи и се чудя дали могат да свършат работа.

Скрит текст:

Малко стара снимка от 2014, но това имам. Сниман е от таванската тераса, а тази тераса, която се вижда, е на 2-ри ет.

ПС Попаднах на една информация в тубата, ето я:
https://www.youtube.com/watch?v=gE_gE0MbETA

Цитат
Борбата срещу нападателя по чемшира сидалима перспекталис (Cydalima
perspectalis) се води със синтетични перитроиди и органофосфорни
инсектициди. Най добре действа комбинация между синтетичен перитроид и
органофосфорен препарат. В България няма регистриран препарат за борба с
 пеперудата по чемшира сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis).

Изпробвана комбинация за борба с гъсеницата е следната:
Хлорпирифос етил и циперметрин. Хлорпирифос етил е от групата на органофосфорните съединения и действа контактно и стомашно и чрез парите си и е с дълго последействие 2 седмици. Циперметрин е от групата на
синтетичните пиретроиди и действа стомашно и контактно с много бърз първоначален ефект.
Съветваме Ви, когато отидете в близката агро аптека да си купите синтетичен перитроид и органофосфорен препарат или готова комбинация между тях (питайте служителя в агро
 аптеката) и да третирате с най-високата доза. Това, че гъсениците не умират веднага не е проблем, защото на другия ден всички те са на земята.

Прочетете повече на:  https://www.agro-consultant.net/zemedelie/rastitelna-zashtita/16 … perspectalis.html

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 23:25 от Diorela

# 145
Ухууу. Такова нещо не съм виждала! Освен да викаш някой с хеликоптер или някаква вишка да те качи на високо и отгоре да се пръска Simple Smile
Впечатлена съм от размерите!

# 146
Като говорим за чемширите....имам един чемшир, расте си накъдето иска и както иска, до сега не съм го оформяла , защото нямам идея как. Но когато го снимам ще поискам съвет. Но сега въпроса ми е, от него мога ли да начупя клонки и да се вкоренят. Кажете тънкости. Миналата година пробвах, но нищо не стана. Изсъхнаха си.

# 147
Ухууу. Такова нещо не съм виждала! Освен да викаш някой с хеликоптер или някаква вишка да те качи на високо и отгоре да се пръска Simple Smile
Впечатлена съм от размерите!

С вишка няма да стане, че има доста стълби преди това. Иначе не бих се колебала да викна, не се шегувам.
От тази перспектива изглежда по-малък. Снимката е правена, защото единия от двата ствола изсъхна, т.е. на снимката е вече 2 пъти по-малък.
И сега , ако този тъп молец го гризе...

Но сега въпроса ми е, от него мога ли да начупя клонки и да се вкоренят. Кажете тънкости. Миналата година пробвах, но нищо не стана. Изсъхнаха си.

Аз съм вкоренявала в сандъче с перлит доста резници от моя. Че дори и лятото съм вкоренявала. Гледай клончетата да са полувдървенвли - нито много зелени, нито съвсем дървени. Най-лесно се вкореняват отчеснатите клонки - на петичка.  Добре е да полееш перлита с бледорозов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция.  Оставяш само няколко листенца най-отгоре. Ако и те са големи, ги режеш, да остане 1/2 листо. Добре е да се покриват с найлон, за да пази въздушна влага, но трябва ежедневно да се проветряват.
Ето  една тема с добро обяснение и снимка на резници в сандъче, макар, че са оставени доста листа и резниците са сложени в пръст.
https://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?t=11145

Последна редакция: вт, 24 апр 2018, 00:02 от Diorela

# 148
  • густо майна Филибето
Този е дървовиден. По-рехав е от другия.
И на мен половината ми пъпки на розите изядени Sad И въшки, въшки...Пръсках, но трябваше по-рано да реагирам. Гледам, че и черни петънца вече има по листата, така че почва голямото тровене.
 Аз пък влязох в един градински център да търся пъстролистна салвия, и излязох с още 12 малки саксийки и две дървета. Не трябва да влизам, знам си....Дребните как да е, обаче дърветата още не съм измислила къде да ги садя, че ние на гора заприличахме Simple Smile

# 149
  • Между гори и планини
За въшките ми казаха, че ако нямаш на момента с какво да пръскаш, става с вода-веро-хлебна сода и пепел от цигари разтвор. Или с препарат за прозорци.

Общи условия

Активация на акаунт