Отопляване на дома с инфрачервени панели

• 331
  • 2
  •   1
Отговори
Здравейте, драги съфорумци!
С оглед на вече отминалия отоплителен сезон, реших да споделя моя личен опит, след като се отоплявах с инфрачервени панели, в последните 6-7 месеца.
Първо, целта не ми е да правя реклама, не съм наето лице, и не възнамерявам да бъде такова.
Целта е да споделя своя опит, плюсове и минуси, на чисто човешки език. Не съм техническо лице, така че няма да навлизам в детайли, от които и без това не разбирам чак в такава дълбочина.
Моя опит е от апартамент, който макар и не много добре изолиран, е топъл - имам апартамент под себе си, до мен, както и над мен, а изложението е: В детската е чист изток, в холът има два прозореца - един източен и един южен, дневната е чист юг, а банята и кухнята са със северно.
Любопитството ми към въпросните панели бе породено от тъст ми - декември 2024, му бяхме на гости за Коледа, и ни направи впечатление, че отоплява къщата си с такива панели. Оттам, си поставих за цел, да ги тествам в следващия отоплителен сезон - този, който сега изпращаме.
Тъй като, отоплявайки се с климатици до преди това ( по един във всяка от трите стаи), ми беше трудно да топля банята и кухнята, а с появата на дъщеря ми двете помещения станаха доста по-важни и често ползвани от преди това, реших да сложа и там такова отопление т.е. вместо да ползвам 3 уреда, за отопляване на 3 от общо 5 помещения, ползвам 6 ( в дневната сложих и един по-малък, тъй като е най-голямата стая), за да отоплявам всичките 5.
И така, стигам до плюсовете и минусите, основно в сравнение с климатиците:
Плюсове:
1. Няма никакво движение(течение) на въздуха ;
2. Няма никакъв шум ( с изключение на леко изпукване, когато от неактивно състояние се включи) ;
3. Няма усещане за спарен/тежък въздух, тъй като панела нагрява предметите/хората, а не въздуха, както климатиците ;
4. Поддръжката е минимална - почистване на прах, веднъж седмично ;
5. Първоначалната инвестиция, в сравнение с климатик, е значително по-малка. Климатиците му струваха общо 6000 лева, а за всичките 6 панела дадох под 2000 лева общо - ако се скапе някой от панелите, няма да е чак такъв удар в бюджета ;
6. Елементарни са, за монтаж - има си всички чаркове в пакета, достатъчно е човек да има винтоверт, нивелир и маркер Simple Smile - в тази връзка, климатика не може да се монтира навсякъде - заради външното тяло, трябва да се съобрази. Тук единственото съображение е - колко мощен панел трябва, и дали да бъде вертикален или хоризонтален, както и на коя стена да се монтира, така че да "разпръсква" лъчите най-добре.
7. Естетически са къде-къде по-красиви от климатика - особено картините. В банята съм сложил огледало, също седи много готино ;
8. Имах естествени съмнения дали ще спогнат, при по-големи студове, и имах едно наум - да включа и климатиците, но така и не се наложи. Със зимите, които имаме в София - до -10, -15, нямаше проблем - поддържаха си постоянна температура.
9. Климатика не е много ок за хора с алергии, с панела този проблем го няма.
Минуси:
1. Консумацията на ток е осезаемо по-висока, което е разбираемо - всеки ел. уред, с изключение на термопомпата/климатика, консумира едно към едно. По мой наблюдения, разликата в консумацията, спрямо климатик, е около 50-70 процента. Най-високата консумация, за месец Януари, ми беше около 1500 киловата, или около 215 евро, но извън отоплението консумираме повече ток, в сравнение с предходната зима. Когато се отоплявахме на климатици, най-високата консумация беше около 800 киловата.
2. Сервизиране - тъй като фирмата е Кларщайн, и нямат сервиз в България, ако се наложи гаранционно обслужване, е по-сложно ;
3. Ако помещението е студено и трябва бързо затопляне, климатика ще се справи по-добре. Силата на панела е да поддържа, когато не се спира.

Това е, за което се сещам. Климатиците, естествено, няма да махам - проблем със студа толкова нямам, но на жеги не вирея ( зимно бебе съм Simple Smile ), за лятото за безценни!
Надявам се темата да е полезна, ако не за друго - да Ви даде представа/поглед на алтернативно решение за отопляване. Със здраве!

# 1
Благодаря за споделеното мнение.Колко градуса подържахте?

# 2
Благодаря за споделеното мнение.Колко градуса подържахте?
Първоначално, бях заложил 24, мислейки, че ще поддържа 23-24. Оказва се, че немците така са ги проектирали, че да поддържат 2-3 градуса по-ниска температура, от заложената. Затова, навсякъде, с изключение на банята ( банята ни е малка, а огледалото е 500 вата, затова там не е нужно), заложих 26, а в банята 24. Реално, в хола и дневната поддържаше 23-24, а в детската 22-23 ( там винаги е с градус по-ниско, защото има външна северна стена, която ще гледам да изолирам в най-скоро време). За нас, комфорта е около 23 градуса. Панелите имат граница, от 0 до 36, като над 26 не съм пробвал.
В последните 2-3 седмици, когато не е зима, но си беше хладно, си позволих да сваля панелите от 26 на 24, но при по сериозното захлаждане, отпреди няколко дни, в детската отново го качих на 26. Като гледам прогнозата, ще ги спирам вече.

Общи условия

Активация на акаунт