Тичане (4)

• 64 617
  • 765
  •   1
Отговори
# 630
Между другото само аз ли се чувствам много гладна след дълги кросове и с напълно умрял апетит при бързи? Дези, при теб как е?
Ето днес - напъвала съм се за бързо и не мога да огладнея изобщо. В събота бягахме тренировъчно 37 км и после едва не изядох икеята. Grinning

Всякак съм гладна и затова и се лутам из режимите и не мога и не мога да смъкна пустите последни 5кг. Weary
Напоследък и умишлено намалих скоростта аз, стремя се да бягам по метода на Мафетон, уж да вляза в режим на горене на мазнини ама .... нещо все пулса ми е в небесата.
Изобщо някой следи ли си пулса и съобразявате ли се с него?

# 631
  • София
Изобщо някой следи ли си пулса и съобразявате ли се с него?

Аз, но тичам изключително рядко.
Все пак съобразявам винаги темпото с пулса.
Ако тичам със скоростта, която е комфортна за мен, пулсът ще е около или над 200 Sad

# 632
http://www.runningfastr.com/10k-training-plan/45-minute-10k-training-plan/

Ето го планът. Simple Smile Нищо особено, но ако стигна до 4:30/км без да умирам за 10 км ще съм щастлива! Ще вкарвам и 2 пъти тежести седмично вместо 4 и повечко корем и стречинг да избягвам контузии.

Върнах се току що от тичане днес: 33.23 мин леко тичане (по-бавно от нормалното заради регулиране на пулса), 6:12/км, 5.39 км Предвид факта, че съм на перфектното си тегло за тичане и нямам нищо излишно (170 см, 55-56 кг), тези км за това време, както и 22:34 за 4.5 км са си слабо постижение. Явно само с тежести издържливост не се прави, а на тях наблягах последните почти или даже 5 месеца.

А храна пишете ли тук или е забранено в тази тема? :Д Забравих вече коя тема как беше.

# 633
Влизам да се похваля. Grinning Днес си мерих 5 км на стадион - 19 мин и 28 сек!

Това е страхотно! Браво! bouquet

За глада и дългото тичане- научих се за да не освирепявам, да се храня по стабилно от предния ден, също вгх за вечеря, което обикновено не правя. Така се справям по-добре с глада. Но аз ям доста.
Понякога не съм гладна, но това е винаги когато предния ден съм се хранила добре.

За бързината- подобрява се с обема. Peace Колкото повече км тичаш, постепенно подобряваш и бързината. В началото се получава естествено. Също много се напредва със спринтове, на равно и най-вече на баир.
Естествено, всеки си има таван и дадености. Интересно ми е да намеря моя.

За кетото- засега върви идеално, но защото съм изстинала и нямам апетит. Наливам се с чай и ям яйца с авокадо, вратна пържола ме чака за вечеря. Вчера ядох същото. Вкус не усещам никакъв и ми е все тая какво ям. Което е необичайно при мен. Laughing

За утре имам дробчета с лук, карфиол, пиле. За уикенда ще е риба.

Според Фитбит в неделя съм тичала със среден пулс 123bpm. 43мин в зоната за горене на мазнини, 48мин кардио.

# 634
При мен апетитът няма нищо общо с тренировките, а само със сезона. Лятото и да се скъсам от натоварвания, не ми се яде. Самата мисъл за храна буди направо отвращение в мен. Карам само на плодове, таратор и зеленчуци. Нищо друго не мога да хапна. Обаче като застудее... такъв апетит ми се отваря, че мога да изям света, ако му се поддам.

Преди години се опитвах да тренирам за състезанията по колоездене със следене на пулсомера, уж да съм в определени зони. Нещо не ми се получаваше. Всъщност успявах да се държа в границите, но само на равно, а край нас са все баири. При изкачвания трябваше да се движа като мравка за да си запазя пулса по-нисък. Леко да настъпех, отиваше на 180. В крайна сметка установих, че нямам нерви да се влача заради някакъв пулс.
Не съм бягала обаче с пулсомер. Моят е с лента през гърдите и при бягане ще започне да се смъква. Трябва да измисля някакво закрепване и да пробвам дори и само от любопитство да видя какви ще са показанията.

# 635
Пулсомерът си има цел Wink Може да е изнервящо, но има една решаваща задача: когато поддържаш равномерен пулс и не вдигаш до 190, тренираш тялото постепенно да си вдига прага. Вдигането на пулса много означава, че по-бързо ще имаш нужда от (повече) и по-големи почивки за регенериране и в крайна сметка средната скорост ще е по-ниска. На състезание е изключително важно доколкото знам да поддържаш равномерен или сравнително равномерен пулс през цялото време с целенасочени спринтове и забързани отсечки. Така един трениран пулс няма да изгори бързо и ще може да си запази силите за последните метри спринт. Simple Smile И това го казвам, защото и аз така мислех колко е излишно или скучно да тичаш според пулс, но в момента проумях голямата важност на този детайл. В семейството имаме бегач и все се чудех защо просто не си тича момчето, какво се занимава с пулсове. :Д Много бързо и сигурно прогресира обаче с тази методика!

# 636
  • София
Два дни вече не тичам заради обилен цикъл.Дано утре да съм по-добре , че не се понасям вече.
Постижението ми на 5 км планински терен е 30:09 мин Предполагам , че на стадион ще мога да падна до 25 мин.Харесва ми да бягам защото усещам някаква свобода и се чудя как да продължа с бягането в студ и дъжд.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 20:27 от airamber

# 637
Амбър, браво!
Няма лошо време, само неподходящо облекло. Laughing

# 638
  • София
Трябва да мисля за някаква кърпа на носа , защото вдишвам през носа и после ме болят синусите от студа.Ще търся инфо за екип за тичане в студ.

Последна редакция: ср, 24 окт 2018, 20:28 от airamber

# 639
Аз съм си подготвила шалче от мерино за носа и устата. С него ще съм зимата. Сега сутрин или вечер бягам само по термо блуза. За зимата ще е пак термо + яке и зимен клин за бягане. Ще си бягам с трейл маратонките,  мислех да купувам гортексови,  но май няма смисъл.

# 640
  • София
Нека видим каква ще е зимата, ако е като миналата не е нужна чак толкова специална екипировка.
Аз с нещо на устата не мога да тичам, но на главата и ръцете е must have. Още сега ми премръзват и не е гот.

# 641
Сега е важно да се загрява преди излизането от апартамента. В студено време много лесно стават контузии, ако директно тръгваш да бягаш.

# 642
Влизам да се похваля. Grinning Днес си мерих 5 км на стадион - 19 мин и 28 сек!

Това е страхотно! Браво! bouquet

За глада и дългото тичане- научих се за да не освирепявам, да се храня по стабилно от предния ден, също вгх за вечеря, което обикновено не правя. Така се справям по-добре с глада. Но аз ям доста.
Понякога не съм гладна, но това е винаги когато предния ден съм се хранила добре.

За бързината- подобрява се с обема. Peace Колкото повече км тичаш, постепенно подобряваш и бързината. В началото се получава естествено. Също много се напредва със спринтове, на равно и най-вече на баир.
Естествено, всеки си има таван и дадености. Интересно ми е да намеря моя.

За кетото- засега върви идеално, но защото съм изстинала и нямам апетит. Наливам се с чай и ям яйца с авокадо, вратна пържола ме чака за вечеря. Вчера ядох същото. Вкус не усещам никакъв и ми е все тая какво ям. Което е необичайно при мен. Laughing

За утре имам дробчета с лук, карфиол, пиле. За уикенда ще е риба.

Според Фитбит в неделя съм тичала със среден пулс 123bpm. 43мин в зоната за горене на мазнини, 48мин кардио.

Браво и за кетото и за пулса. Аз с пулс 123 ми е бързото ходене. Нещо трябва да направя с тоя пулс за да го сваля, но не знам какво .... Confused

За настинката, чай от джинджифил с лимон. Хем ще си и в режима.
Много дразнители имам около мен ( мъжо и децата ), които искат да им готвя какво ли не, много плодове ядат и ...... слаби са ми ангелите..... някой ден ще спазвам стриктно кето аз, но кога ли ще е ....

# 643
  • София
Зиме - лете, винаги загрявам 10-15 мин преди да изляза да тичам, особено там, където съм имала травми и разтегнати сухожилия и задължително коленете / много не е страх за този менискус/.
Винаги тичам с шапка -  която ми държи косата.
Когато ми е студено на ръцете - или издърпвам ръкавите, или слагам ръкавици за тичане. Ползвам тези
Не съм тичала само когато е имало по-силен дъжд или по-голям сняг и разбира се много ниски (-) Т.
Много обичам да тичам когато леко ръми.
Там, където тичам, се засичаме все познати лица /от години/ и започне ли да вали, само се споглеждаме и е достатъчно един да продължи с тичането, което е повод и другите да останат / т.е един "луд" да има , всички сме с него  Wink ... и да се приберем, пак ще се намокрим/.

# 644
Пулсът до голяма степен си е индивидуална особеност, особено максималният. Имаше един период преди години, по време на големите колоездачни обиколки, показваха на екрана инфо за максималния пулс на състезателите и за пулса им в момента. Беше обикновено ня изкачвания. Интересното в случая, поне за мен, беше, че всички са професионалисти, много добре подготвени физически, а стойностите варираха в много широки граници. Максималният беше от 170 за някои до 220 за други. Оттам вече идваха разликите и в моментния. Иначе като проценти от максимума стойностите бяха близки.
Моят максимален пулс е около 192. Аз мога дълго време да бягам/карам с пулс близък до 180 и се чувствам относително  комфортно - дишам си добре, не съм изтощена. Имам приятелка, за която се шегуваме, че е с пулс на мъртвец. Тя, ако вдигне пулс 170, значи е съвсем на ръба.

Общи условия

Активация на акаунт