Какво е мнението ви за Благодатния огън?

• 20 673
  • 190
  •   1
Отговори
# 135
Цитат
Юна: Атеизмът изобщо не изключва варианта Вселената да е била създадена. Той изключва единствено връзката между създаването на Вселената и описания в свещените книги или регионални митологии бог-личност, който има изисквания към хората как да живеят.

Това звучи  интересно. Ако не се лъжа атеизмът е именно отричане на каквито и да било свръхестествени сили - Бог, ангели, демони, духове, съответно и силите, които те биха могли да прилагат. За мен атеизмът изключва каквата и да била намеса от някакъв духовен свят в нашия, просто защото атеистът не вярва в никакъв духовен свят.
Това означава ли, че ти приемаш, че Вселената би могла и да е създадена по свръхестествен начин от Някого, но той не е нито един от боговете от големите световни религии например?

# 136
Според мен нарочно се правиш, че не ме разбираш.
За последен път - за мен е недостойно да се присмивам или да споря с вярващ в Шива, примерно. Аз съм християнка, не вярвам в Шива, но не бих повтаряла или потретвала на някой вярващ в него как няма Шива, той е заблуден и т.н. Както много често атеистите правят с мен - размахват ми научни открития, опитват се да злепоставят Библията и т.н. И попитах - защо го правят ? От загриженост към мен ли ? Грижа ги е да не остана заблудена ли ? Едва ли ... Просто вътрешно се присмиват, издигат се в собствените си очи (това им е начина явно) и едва ли не изпитват удоволствие от това.

Така или иначе вярата не могат да ми вземат, но ми е интересно кое ги кара да ми повтарят и потретват "няма бог", "науката това, науката онова"....
.......
Не съм съгласна с призива ти на вярващите да не им се споменават факти, които може да ги засегнат. Най-малкото не е справедливо, защото нa атеистите не им се спестяват църковните камбани и въобще цялото натрапване на религията. Нека да се държим като възрастни хора.
Ахам, справедливостта трябва да възтържествува... изобщо не вярвам, че го правите заради справедливостта. Искате нарочно и целенасочено да засегнете вярващите. Правите го от отмъстителност, на камбаните си отмъщавате, така ли да го разбирам ?

И с какво камбаните ти пречат ? Те си бият за вярващите, а не с цел да те унизят или да накривят шапката на някой атеист.

Последна редакция: нд, 15 апр 2018, 23:48 от Н.Филиповна

# 137
Това звучи  интересно. Ако не се лъжа атеизмът е именно отричане на каквито и да било свръхестествени сили - Бог, ангели, демони, духове, съответно и силите, които те биха могли да прилагат. За мен атеизмът изключва каквата и да била намеса от някакъв духовен свят в нашия, просто защото атеистът не вярва в никакъв духовен свят.
Това означава ли, че ти приемаш, че Вселената би могла и да е създадена по свръхестествен начин от Някого, но той не е нито един от боговете от големите световни религии например?

Атеизмът изключва вярата в богове.
Здравият разум изключва вярата в свръхестествени създания.
Някои атеисти имат здрав разум (други нямат) и когато се случи комбинация между атеист със здрав разум, той не вярва и в богове и в демони, в хороскопи, в магии, в телекинеза, в прераждания и в хомеопатия.
Не приемам, че Вселената е създадена по свръхествествен начин. Приемам, че не знаем всичко за възникването ѝ, но някой ден ще научим.
Фактът, че може да е създадена, не означава, че трябва да е по свръхестествен начин.

# 138
Скрит текст:
Ахам, справедливостта трябва да възтържествува... изобщо не вярвам, че го правите заради справедливостта. Искате нарочно и целенасочено да засегнете вярващите. Правите го от отмъстителност, на камбаните си отмъщавате, така ли да го разбирам ?

И с какво камбаните ти пречат ? Те си бият за вярващите, а не с цел да те унизят или да накривят шапката на някой атеист.
Камбаните изобщо не ми пречат. Никого не искам да засегна, просто си водя разговор по някаква тема.
Нямам на кого за какво да отмъщавам, никой нищо не ми е направил.
Не съм съгласна обаче с призива за цензура, както и ти не би била съгласна с цензура от обратната страна. Нека всеки да има право да си казва мнението. Аз на теб не ти забранявам да го правиш, не разбирам ти на мен с какво право претендираш, че можеш да ми го забраниш.

# 139

Някои атеисти имат здрав разум (други нямат) и когато се случи комбинация между атеист със здрав разум, той не вярва и в богове и в демони, в хороскопи, в магии, в телекинеза, в прераждания и в хомеопатия.
Не приемам, че Вселената е създадена по свръхествествен начин. Приемам, че не знаем всичко за възникването ѝ, но някой ден ще научим.
Фактът, че може да е създадена, не означава, че трябва да е по свръхестествен начин.

А по какъв начин може да бъде създадена една Вселена? Ако не е свръхестествен, то естествен начин има ли?  Въобще какво разбираш под това, че една Вселена може и да не е създадена по свръхестествен начин? 

# 140

Юнa,  поставила си ми въпрос, на който не съм търсила отговор,  все още не съм си го задавала. Самата аз имам много въпроси. А отговорите идват бавно и според зрялостта, осъзнатостта ми и волята Божия.

# 141
Скрит текст:

Камбаните изобщо не ми пречат. Никого не искам да засегна, просто си водя разговор по някаква тема.
Нямам на кого за какво да отмъщавам, никой нищо не ми е направил.
Не съм съгласна обаче с призива за цензура, както и ти не би била съгласна с цензура от обратната страна. Нека всеки да има право да си казва мнението. Аз на теб не ти забранявам да го правиш, не разбирам ти на мен с какво право претендираш, че можеш да ми го забраниш.
Не ти забранявам нищо. Интересно ми беше защо един атеист иска да "вземе" вярата на вярващия като му размаха неговата теза. Благодаря искрено за отговора. Съставих си мнение.

# 142
  • София
Скрит текст:
Това звучи  интересно. Ако не се лъжа атеизмът е именно отричане на каквито и да било свръхестествени сили - Бог, ангели, демони, духове, съответно и силите, които те биха могли да прилагат. За мен атеизмът изключва каквата и да била намеса от някакъв духовен свят в нашия, просто защото атеистът не вярва в никакъв духовен свят.

Написала си мислите ми 1:1, нямам какво да добавя към това.
Някога са вярвали, че Слънцето е бог. Сега знаем, че това не е така.

# 143
Не ти забранявам нищо. Интересно ми беше защо един атеист иска да "вземе" вярата на вярващия като му размаха неговата теза. Благодаря искрено за отговора. Съставих си мнение.
Защо реши, че искам да взема нечия вяра? Просто коментирам темата. И другите правят същото. Ти се палиш повече от нормалното и не разбирам защо. Това е просто един разговор, в който всеки има право да участва, независимо от позицията си.

Юнa,  поставила си ми въпрос, на който не съм търсила отговор,  все още не съм си го задавала. Самата аз имам много въпроси. А отговорите идват бавно и според зрялостта, осъзнатостта ми и волята Божия.
Все пак казваш, че този цитат е метафора. От къде знаеш, че не е в буквален смисъл? Кое те кара да го възприемаш като метафора?
Това е важно, защото ако примем някой пасаж от Библията за метафора, но не знаем той реално какво значи, как сме сигурни, че тълкуваме правилно всички останали пасажи от Библията? Ако и те са метафора и ги тълкуваме погрешно?

# 144
Скрит текст:
Това звучи  интересно. Ако не се лъжа атеизмът е именно отричане на каквито и да било свръхестествени сили - Бог, ангели, демони, духове, съответно и силите, които те биха могли да прилагат. За мен атеизмът изключва каквата и да била намеса от някакъв духовен свят в нашия, просто защото атеистът не вярва в никакъв духовен свят.

Написала си мислите ми 1:1, нямам какво да добавя към това.
Някога са вярвали, че Слънцето е бог. Сега знаем, че това не е така.
Здравият разум е част от Човека. Човекът е Дух, Душа и Тяло.
Здравият разум е много важен, когато се опре до вяра, точно, за да не се влезе в заблуди, мрежи, секти, самозвани астролози и гадатели и пр.
Здравият разум търси , филтрира и живее според силите, които има. Тези сили му ги дава Бог/Твореца/Създателя.
Да,  някога са вярвали, че Слънцето е бог,   вярвали са в какво ли не. Тук беше линк и за хора, които се кланят на самолети и бутилки от кока кола или каквото там беше.
Някога  мястото  Атон е било местообиталище на Амазонки с техните езически обреди и жервтоприношения.

Сега това е свещено място, под покровителството на Дева Мария.

П. п.
Юнa, по принцип, Библията показва духовния свят и нашият (на Човека) Път; там иносказанията, притчите, метафорите са много и чрез тях се показва и отражението на духовния свят в материалния.
Тя е многослойна, като има и историческа част- може би най- лесно разбираемата.
Аз чета Преданието, в което се разяснява заложеното в Библията. Сама не дръзвам да тълкувам, защото изобщо  нямам тези духовни очи.
Има прекрасни книги, на светии, в които се показват духовните взаимовръзки с материалния триизмерен свят, който живеем.
От светските автори, които са силно вярващи,  пишещи в съзвучие с Евангелието е например Достоевски.
От неговите книги(и не само ) може да се разбере например за камбаните и тяхното благотворно влияние за човека и живота на Земята.

Последна редакция: пн, 16 апр 2018, 00:34 от Катерица

# 145
А по какъв начин може да бъде създадена една Вселена? Ако не е свръхестествен, то естествен начин има ли?  Въобще какво разбираш под това, че една Вселена може и да не е създадена по свръхестествен начин? 
Изобщо не ми е ясно защо е нужно Вселената да е възникнала по свръхестествен начин. Кое налага подобна необходимост? Понеже естествени неща не се случват, случват се само свръхестествени, затова е съвсем логично да е станало по свръхестествен начин. Това ли имаш предвид?

Ще обясниш ли защо според теб е невъзможно да е станало по естествен начин?

# 146
  • София
Аз имам двама създатели – майка ми и баща ми. Здравият ми разум, обаче, е изцяло мое постижение.

# 147
Изобщо не ми е ясно защо е нужно Вселената да е възникнала по свръхестествен начин. Кое налага подобна необходимост? Понеже естествени неща не се случват, случват се само свръхестествени, затова е съвсем логично да е станало по свръхестествен начин. Това ли имаш предвид?

Ще обясниш ли защо според теб е невъзможно да е станало по естествен начин?

Не ме разбираш. Просто се опитвам да си изясня какво имаш предвид с това изречение:

"Фактът, че може да е създадена, не означава, че трябва да е по свръхестествен начин."

За мен думата "създадена" предполага някаква външна намеса на някакъв Разум. Сега разбирам, че  е по-вероятно  ти под "създадена", да разбираш начина по който Вселената се е появила и той разбира се, може да е съвсем естествен, на случаен принцип, Големият взрив например или нещо подобно. Правилно ли разбирам?

# 148
Има още много какво да се знае по въпроса защо и как се е случил Големият взрив. Не изключвам възможността да е задействан от нещо. Може би някаква сила е предизвикала разбягването. Възможно е нашата вселена да е градивна единица на нещо много по-голямо.
Всички тези вероятности обаче напълно изключват възможността някакво божество да иска да ни каже как да живеем. За мен между тези неща връзката е не просто напълно скъсана, а въобще не съществува.

# 149
Има още много какво да се знае по въпроса защо и как се е случил Големият взрив. Не изключвам възможността да е задействан от нещо. Може би някаква сила е предизвикала разбягването. Възможно е нашата вселена да е градивна единица на нещо много по-голямо.
Всички тези вероятности обаче напълно изключват възможността някакво божество да иска да ни каже как да живеем. За мен между тези неща връзката е не просто напълно скъсана, а въобще не съществува.

А преди Големият взрив какво е било?

Общи условия

Активация на акаунт