Какво е мнението ви за Благодатния огън?

• 20 679
  • 190
  •   1
Отговори
# 15
Аааа, тогава химици не са им трябвали, нали е имало алхимици... те от оловото злато са правили, ти питаш за един тъп фосфор. Портите на ада са били отворени доста по- рано JoyJoy

# 16
  • Пловдив
Дали през IV век са знаели за белия фосфор, съхраняването и т.н.!
Не, то да откриеш опитно свойствата на някое съществуващо вещество е почти като да построиш самолет и компютър едновременно. Wink

# 17
Помислих,че чудото е разкрито,но има продължение.По тв показали как монахиня пипала в първите минути Благодатният огън,прокарвала свещта по лицето,врата си и той не я изгорил.Обяснение?Не,че много ме вълнува,но ще ми бъде интересно да прочета някое предположение.

# 18
  • София
Аз днес се замислих, днес е слязъл за християните, миналата събота пак ли е слязъл за католиците?Или за католиците няма благодатен огън?

Silverstone,всяка година се пречистват така, не изгарял, сигурно трябва силна вяра.Или го правят бързо и няма време да ги изгори.

# 19
  • Ямбол
Тези химични реакции са известни от дълбока древност. Точно тогава са правили какви ли не експерименти, някои с налучкване, други с наука.

# 20
Няма Благодатен огън за католиците.Православните са първи преди отцепниците и се пали само за нас.

# 21
  • Буркина Фасо
Помислих,че чудото е разкрито,но има продължение.По тв показали как монахиня пипала в първите минути Благодатният огън,прокарвала свещта по лицето,врата си и той не я изгорил.Обяснение?Не,че много ме вълнува,но ще ми бъде интересно да прочета някое предположение.
знаеш ли колко циркаджии го правят това ? и то не със свещи , а с факли. верно бе  Laughing
не ми се вярва  за всеки техен номер специално благодата да пада от небето.

# 22
# 23
  • София

Ето лъчът който го запалва.

# 24

Дали през IV век са знаели за белия фосфор, съхраняването и т.н.!
Ето какво намерих от гледна точка на историята:
"Тази химична реакция е известна от дълбока древност във Вавилон. За нея пише Страбон   (Strabon Geographica 16.1.15.1-24) Той уточнява, че белия фосфор се използва от халдейские магьосници още от 5 век преди н.е. и от древните гърци." Не знам дали е вярно. Просто си спомних от химията за тази химична реакция. В зависимост от наситеността на разтвора, може да се контролира и времето, необходимо до настъпване на т.н. самовъзпламеняване. Не го написах по- напред, защото не съм много сигурна, но ми се върти в главата, че въпросният огън не пари първите 10тина минути, докато изгорят кристалчетата фосфор. Те стават като буфер. След това огънят "търси" друго "захранване" и реакцията става екзотермична, т.е. пари. Но затова не съм много сигурна дали така беше.

# 25
  • София
какво да се прави, нали се сменя календарът. Не е слязъл два пъти, всичко това е ритуал, който те води през определени стъпки и състояния. Представление, кооето е много наситето емоционално и трябва да съпреживееш или поне да не замислиш какво означава всичко това през страстната седмица. Човека го предали, измъчвали и разпънали, поел греховете и мъките на всички човеци и възкръснал, и точно тези, които са се отрекли от него от страх за собствените си кожи, пак не са повярвали. Абе, малко е депресиращо звучи, хората пак не си вземат поука.

# 26
  • Пловдив
Намерих интересна свидетелска история за слизането на Благодатния огън на свещеник-столетник, работил 54 години като пазител на Божия гроб.

Това съмнение в мене - слиза ли или не слиза Светата Светлина на всяка Велика събота - ме ядеше още от Великата седмица на 1924 г., и цели две години до 1926 г, когато запланувах да се убедя със собствените си очи какво точно се случва, та да се избавя веднъж завинаги от онова мъчително съмнение, което предизвика в мен онази свещ!" - тук старецът говори за голямата свещ (лампада), която бил помолен да остави при Гроба за проверителната контролна комисия от 10 инославни свещеника. Благословеният се усъмнил в това и помислил, че свещта ще се ползва малко по-късно от Йерусалимския патриарх, за да запали сноповете си от по 33 свещи, когато влезе сам при Гроба за измолване на Огъня. "Та реших аз да направя опит да се скрия там горе, на металната плоча". По това време над Светия Гроб висели три кандила, закачени на метална плоча, която стояла на височина близо 4 метра над самия Гроб. "Казвам си - тази плоча е добра. Ще се кача там отгоре и ще легна върху нея, тя си има и дупки, през които ще гледам надолу и никой няма да ме види.

Предстояло му да прекара там цели тринадесет часа - затворен, обездвижен и тих до обед на Велика събота. "Така се изпотих и препотих, загубих всякакъв цвят от притеснение. Ще се яви Благодатният огън, аз ще го видя, но ще ме умори, защото се усъмних! Не опазих и думата си като пазител на Пресветия Гроб и ще бъда наказан най-строго!" Часовете, които минават, са мъчителни за младия агиотафит. Терзаят го угризения за това, което прави, но вече е твърде късно.

За радост, наистина настана голям мрак! Такъв мрак, че нищо не се вижда! Дори патриарха не можех да виждам, нито дори арменеца. Арменецът, за свидетелство, седи на прага. Всичко е тъмнина! След малко виждам някакви малки нещица! Не знам как да ви обясня. Виждам нещо, което се движи скоростно! Не можеш да го разбереш, като вятър, като светлина! Върти се силно, силно. (...) Както си бях уплашен, яви се едно небесносиньо сияние, не знам откъде, и изпълни със светлина цялата Кувуклия! И счупи това, което се въртеше и то се разби на безброй пчелички и те безшумно залетяха! Бе чудо! Патриархът не ги виждаше, но аз ясно виждах него, от лицето му силно се стичаше пот... И сякаш осветен от онова сияние той започна да чете молитвите... Пчеличките три пъти се завъртяха и веднага, на метър над Гроба, образуваха един венец, целия златен! Патриархът чете молитвите! Кандилото е загасено! А Кувуклията сияе! (...) Видях Светейшия да държи петте снопа с по 33 свещи, украсени, знаеш ги - други свещи не сложихме. И като повдигна бавно ръцете си, моментално вечното кандило и петте снопа се запалиха. В този момент светлият венец изчезна. Очите ми се напълниха със сълзи, а тялото ми цялото гореше. Пресветая Богородице, казвам, нима аз спя и сънувам? Но не - чудо е!

Според вас описаното наистина ли е чудото Божие на Благодатния огън или просто по този начин е изглеждала някаква химична реакция на свещеника?

# 27
Неведоми са пътищата химични. JoyJoy
Аз други си мисля, ако наистина това е някаква конспирация, ако я правят висшестоящи духовници, за да поддържат вярата, то значи, че те самите са наясно, че чудеса няма. А реално те самите са представители на вярата. Трябва да си голям актьор за една такава игра. Или тук вече чудесата ги вършат мангизите. Confused

# 28
  • София
Чудя се, има ли тема в която Бгмамите да не са компетентни ?

# 29
И аз съм химик, а вярвам в Божествения произход и чудото (казано на светски език)  на Благодатния огън.
Изобщо не ми трябват експерименти и  опити. Доказателствата са в процеса. Чудесата в Православието не са едно и две, с тях е пълно Преданието.

Общи условия

Активация на акаунт