Истанбул [тема 44]

• 96 265
  • 769
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте, следващия петък пътуваме за Истанбул с ТА и пристигаме събота сутринта.Ще имаме на разположение два пълни дни събота и неделя, защото понеделник не го броя тъй като към обяд се връщаме обратно. Мислим да не ползваме екскурзиите от агенцията, а сами да се организираме.Моля за малко съдействие от вас как да си подредим посещенията в рамките на двата дни,кое след кое да е,за да се насладим на сто процента. Местата, които искам да минем са:
 Света София
Топ Капъ
Египетски пазар
Разходка по Босфора
Таксим
Галата
Истиклял
Пиер Люти
Св.Стефан
Сапфир
Доколкото знам хотела ни ще бъде Лалели.И другия ми въпрос е можем ли да вмъкнем и посещение на Азиатската част и кое можем да посетим.Благодаря предварител за отделено от вас време:smile:Simple SmileSimple Smile

# 346
  • Варна
danika79, така, както си ги подредила, са добре. Първият ден може да приключи с разходката по Босфора, която да вземете от Еминьоню, но да слезете на Юскюдар в Азия. Там може да се разходите до кафенето с гледка към Девичата кула, а ако имате желание и улучите, бихте могли и да вземете лодка до нея от пристана до кафенето. Ще сте доста уморени, затова тази програма е ОК за деня.

Втория ден бихте могли и така да го карате, както са ти останалите обекти, но може би е най-добре да започнете със "Св. Стефан" и Пиер Лоти. Имайте предвид, че там се чака доста за лифта, но пък сутринта може и да е по-спокойно. В тази връзка дори може първо да направите сутрешното кафе на хълма и едва след него да отидете до църквата.Лифтът работи от 8:00, според чичко Гугъл. Първият курс на HALIC HATTI в събота и неделя е чак в 10:45 от Каракьой, затова на отиване към телеферика ползвайте автобус. Докато изпиете кафето, ще можете да вземете фери от Еюп до Балат или Фенер за църквата. После бихте могли да повървите до моста Халич, за да вземете метрото от спирката на него до Таксим, да разгледате площада и да се разходите по Истиклял и до кула Галата, а после пак от Халич или от Шишхане да вземете метрото до 4.Левент за Сапфир. Целта е да завършите деня на панорамната тераса, за да видите града на дневна светлина, по залез и на тъмно.
Разбира се, посочения ред на обектите след църквата е с цел да вървите по, а не срещу, наклона. Ако обаче това не ви е проблем, можете от църквата пак с ферибота да си отидете на Каракьой, от там да се качите до кулата, после Истиклял и накрая Таксим, откъдето да вземете метрото за Сапфир.

# 347
  • Карлово
Програмата е ЯКА. Крада я-я-я. Е, не знам кога ще ходя, но да си имам.

Следя темата за мои близки, които ходиха за първи път миналата седмица. И разказват, че имало хора, кото 3-4 пъти са били в Истанбул и все на едни и същи познати места си ходили.Astonished

# 348
Благодаря за упътването. Но сега се сещам да попитам ще можем ли първия ден от Топ Капъ да стигнем до Египетския пазар и когато хващаме корабче от Еминьоню до Юскюдар има ли значение на кои се качаваме и можем ли да си вземем билет за отиване и връщане? Предвид пътуванията които ще имаме да си вземем ли Истанбулкарт (по изгодно ли е това). И дано да е последен въпрос:smile: как можем да се приберем втория ден от Сапфир като последна точка до Лалели?

# 349
Върнахме се днес след пет дни в Истанбул. За първи път ми беше.
Е, влюбих се.  Heart Eyes
Ходихме с влак от Пловдив в двуместните купета. Много благодаря на Роже, чийто отзив ме накара да избера този вид транспорт! Първо мислих за автобус на Метро, но предпочетохме влака. Другата седмица ще пътувам с автобус (ще летим от Ататюрк) и ще направя сравнение.
ТУК е отзивът на Роже за влака bouquet
Във влака пътуват предимно чужденци-туристи – западноевропейци, младежи с раници от САЩ, Австралия и т.н. и няколко китайски семейства. Всичко беше спокойно. Днес във вагона с двуместни купета бяхме само ние и една българка. В автобусчето - не повече от 30 човека.
На отиване вагонът беше в малко по-захабено състояние, днес беше по-чист. Във всеки вагон има по един мъж-придружител, който раздава чаршафи, по бутилка вода, сокче и бисквитки. Придружителите си готвят в купето  Joy За съжаление, този на връщане си пушеше в купето и даже нас ни покани.
Билетите купихме от гарата в Пловдив (отиване и връщане), но видях, че хора си купуваха спокойно от Сиркеджи.
Влакът спира на Халкали, извозват пътиците с малко автобусче до Сиркеджи, като ги броят по няколко пъти. На връщане автобусчето тръгва от същото място от Сиркеджи в 21-30, за което има и обява на гишето за международни билети на Сиркеджи. Пътят е по-малко от час.
За границите всичко си остава непроменено - в Свиленград гранична полиция събира документите от купетата, но в Капъкуле се слиза и се ходи лично до една будка (там се засичат двата влака).
Един от придружителите във влака (български турчин) ни помоли да му купим цигари от безмитния магазин, защото те са със специални паспорти и нямат право. Показва се паспорт с печат за излизане от Турция. Стек Карелия е 25 лв (приятелката ми си купи, въпреки че нямаше такива планове, пари приемат всякакви).
С една дума, предимството във влака е, че можеш да легнеш. Пътувала съм с автобус по няколко часа и знам колко е неудобно. Билетът в двуместното купе от Пловдив е 55 лв.
За Истанбул ще пиша по-късно, като се поокопитя. Определено, в работен ден навалицата изчезва, а туристическите обекти са една идея по-спокойни. Ставахме рано и отивахме за откриването. Само така успяхме да минем Света София с чакане от 10 минути за билет, а в Свети Стефан си бях чисто сама.  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 27 апр 2018, 14:22 от Розова маслинка

# 350
Розова маслинка, благодаря за и формацията!
Аз питах преди няколко поста, как се купуват билети за турските вагони? Моля ви, който знае, да ми отговори!

# 351
Аз питах преди няколко поста, как се купуват билети за турските вагони? Моля ви, който знае, да ми отговори!
Информация.
Аз съм пътувала с билет купен от бюрото на Гурко.

# 352
  • Варна
Благодаря за упътването. Но сега се сещам да попитам ще можем ли първия ден от Топ Капъ да стигнем до Египетския пазар пеша или с трамвай от сп. Гюлхане, до която лесно слизате покрай Св. Ирина и Археологическия музей и когато хващаме корабче от Еминьоню до Юскюдар има ли значение на кои се качаваме хващате от Еминьоню, от пристана на Турьол, за който писах и показвах съвсем наскоро, корабче за Боаз тур, което на отиване след Еминьоню и на връщане преди него спира на Юскюдар... слизате на връщане на Юскюдар и правите това, което препоръчах. После пак от това пристанище си взимате какъвто и да е ферибот до Еминьоню и можем ли да си вземем билет за отиване и връщане? билетът е за целия тур, той е двупосочен Предвид пътуванията които ще имаме да си вземем ли Истанбулкарт (по изгодно ли е това)разбира се, че е по-изгодно и много по-удобно - освен пари, спестява и време. И дано да е последен въпрос:smile: как можем да се приберем втория ден от Сапфир като последна точка до Лалели? С метрото от 4.Левент до сп. Везнеджилер

Струва ми се, че се налага да почетеш още малко в тази и предната тема, защото въпросите ти се отнасят за постоянно повтаряни неща, а повярвай, ако не си добре подготвена с информация и не си ориентирана по карта, всичко, което пишем, е безполезно.

# 353
Мимии ти е дала инфо, ако искаш билет за конкретен вагон (двуместно купе), просто го казваш на гишето. Днес всички вагони (три на брой) бяха турски с надпис на турските железници. Билети онлайн не се продават!

# 354
Благодаря ви! Беше ми ценна информация, т.к. не обичам автобуси.

# 355
Снимки на двойното купе
1 и 2

# 356
  • София
Здравейте! Скоро се върнах от вълшебния Истанбул, за което ще пиша когато мога да отделя повече време.
Сега искам да кажа за нещо, което ми направи впечатление.
1. Никъде не може да си поръчате бира или нищо друго по-силно по кафетата. Осъзнавам, че е мюсюлманска стана, но може да се окаже изнервящо за половинките ви и дори за вас самите.
Затова ако някой иска да пийне, да си вземе от Б-я.
2. Алкохолът, който намерите е много скъп за нашите стандарти. Има ресторант, който е на успоредната пряка от лявата стана на Университета на Орду. Наричат го Бушнашки. Как точно се казва не знам. С червени неонови букви, от ляво, ако идваш от Орду.
По същата улица след Орду ( в обратната страна) в ляво се стига до метростанция/ тя се пада от дясно/. След нея веднага плътно в ляво /има още 2 улици в ляво/ се намира магазин за алкохол - бира, уиски.
Ако е писано преди мен, извинете!!!
3. Пакетираните балкави и локуми, не са Ок. Сухи са, въпреки, че имат още много срок на годност.
Много неудобно ми стана, когато пред мен отвориха една кутия с баклава. Не, че не можеше да се направи допълнителен сладък сос, ама...е неудобно за подарък. Пакетираните локуми също бяха много остарели. Така че внимавайте  какво купувате за подарък.   
До нови срещи. Hug        

Последна редакция: сб, 28 апр 2018, 03:21 от MayyaI

# 357
MayyaI  това с алкохола и бирата мисля че и тук е коментирано.Да в Турция не е като при нас на всяка крачка да можеш да пиеш алкохол.Но не и невъзможно.На мен пък ми направи обратното впечатление. бяхме в кв Бейоглу и имаше избор на заведения с алкохол.Самото заведение е с по високи цени.За ориентир на ракито 80мл вървеше от 120-160 лир .

# 358
  • Варна
Разбира се, че е споменавано. За радост не твърде често.
Алкохолът е скъп, много, особено по заведенията и според нашия приятел, живеещ там, е повишен рязко в началото на века, ако не се лъжа. Пак според него, това е довело да сериозен спад в консумацията. Като гледам, нищо не са загубили.
А който не може да изкара два дни без алкохол, е добре и да е запознат с митническите изисквания, за да няма неприятни изненади на границата... Или да се подготви за по-скъпите заведения, в които се сервира алкохол, но и той, и храната, са доста "солени".
Обясненията за магазините и заведенията са ми твърде неясни, но в метростанцията разпознах Везнеджилер. Пък може и да бъркам...
Локуми и баклави опаковани не се купуват. А за да няма такива гафове, човек трябва да се информира предварително.
Нищо, де, вие да не сте вътре. За другия път ще знаете.
Чакаме разказа. Подозирам, че вече сте влюбени в Истанбул и с удоволствие бих прочела за емоциите от престоя, извън споменатото.

# 359
  • на земята
За алкохола отдавна си е така,според мен така и трябва.

Общи условия

Активация на акаунт