Истанбул [тема 44]

• 96 150
  • 769
  •   3
Отговори
# 630
Няма значение каква е причината. Който улучил намаление, улучил... да почерпи. И 15 лири не са кой знае какво. Просто е добре да са подготвени за стандартната сума.
Колкото до произношението... То и аз нямам много идея от езика, но от многото ходения разбрах, че не "зацепват" на неправилно произношение. Най-често се бърка "ı" ("и" без точка Wink). За разлика от стандартното, това се чете като "ъ". Разбира се, има обърквания и при ğ, ç, ş, ö, ü, които се четат по различен начин от същите букви без "аксесоари".
Това, което съм установила и аз, че дори на неправилно ударение не зацепват, ама хич.
'Щото аз малко поучих турски и смея да твърдя, че чета поне правилно, ама много не съм обръщала внимание на ударението и ето ти проблем.
А пък думата мост (köprü) така и никога не ме разбраха. Simple Smile

# 631
  • София
Здравейте ,някой посещавал ли е аквапарк в Истанбул ? Може ли някаква информация като цяло за аквапарковете там . За цял Истанбул само един ли е ?

# 632
  • Варна
Именно, Пепелче, и аз казвам същото по-горе. Сблъсках се с това при първото ни ходене до Чамлъджа. Аз го изговарям (и до днес ми звучи по-добре така) с ударение в края. Пулят се и нямат идея какво им бръщолевя. Но вече се справям доста по-добре.

# 633
  • България, София
И аз потвърждавам. През октомври жената, която питах за Шакирин джамия изобщо не ме разбра. После явно се досети за какво питам, и ме настигна, за да ни упъти.
Ударението си е много важно, ама като не им знаем правилата за поставяне Joy

# 634
Здравейте на всички!
В понеделник-18.06 ми предстои пътуване до Истанбул!
За първи път ми е,пътуване с цел пазаруване на стоки за моя бизнес
Може ли да ми кажете,дали ще бъдат отворени магазини,пазари,складове,защото когато си направих резервацията преди 2 месеца не знаех,че на тези дати е празник!
Използвам възможността да поздравя всички,които празнуват!!
Честит Байрам/дано да го изписвам правилно/
Благодаря предварително за Вашите отговори!!

# 635
Здравейте момичета и момчета. От няколко дни опитвам да чета в темите за ориентир и тъй като съм абсолютен лаик и новобранец да опитам да организирам семейната ни разходка в Истанбул - имам нужда от вашата помощ и моля за съдействие и ориентир.
Тръгваме с личния автомобил от София към 4:00 часа. Хотела ни е в историческия център Султан Ахмет в близост до Света София. Първия ден - понеделник с пристигането и настаняването е лежерен, затова предвиждам , любимото Капалъ за ориентир как върви златото, нещо за хапване "в движение", разходка и Сюлмание. Тук е първия ми въпрос - аз не нося и нямам такива шалове - трябва ли да купя някакъв, от къде??/ или в джамията дават ?
Във вторник с оф -лайн карта трябва да се справя сутринта искаме да посетим Свети Стефен / глупости ли съм записала, че от Catladikapi автобус или автобуси  81/ BN1 / BN2 се возим 3 спирки и слизаме на 4-та, която е Eminonu Misircarsisi , вървим около минута пеш до Eminonu и с 99А/99Y четвъртата спирка е Fener, където след около 200 метра трябва да е Свети Стефан????? Права ли съм или съм далече от истината ???
От там към Еминьоню / Тuryol за тур по Босфора до Юскюдар. Правилно ли се ориентирам, че питаме за корабче по "маршрут" "Тuryol Eminonu Uskudar Hatti" и ще слезем след около час и половина на Uskudar Turyol??? От там четох и гледах картите че с ходене километър и малко пеш се стига на брега срещу Момината кула, но не мога да се ориентирам как можем да стигнем до нея за да влезем вътре - лодка, часове ???Ще бъда благодарна за помощ и някакъв ориентир. Ако успеем да я разгледаме , малко разходка, близък парк и тук ми е основния въпрос с какво да се върнем в европейската част - пак ли с корабче от Uskudar Turyol до Eminonu или ??? Връщането е доста по-кратко и ми дава 20 минути през Uskudar Karakoy с 2 спирки ....Моля, за извинение за тъпия въпрос..., но това съвсем различно корабче ли е , маршрута ли е различен и на същото място от където сме се качили ли слизаме?
За третия ден оставяме най-голямо внимание на Топкапъ, с харем , снимки без да бързаме и след това близкия до него парк Гюлхание. Можете ли да ми препоръчате заведение с прилични цени за вечеря покрай Босфора , с външни маси да може да се пуши - картофи , риба , чай ...изобщо нещо непретенциозно за разпускане и на въздух.
Извинявам се, за дългия пост.
Ще бъда благодарна , ако някой отдели от времето си да ми помогне .....особено за стигането до Св.Стефан какви са тези номера - на различни автобуси или изобщо не съм в час и най-вече относно разходката с корабчето Simple Smile

# 636
  • гр. София
В Сюлеймание дават шалове.

# 637
  • Бургас / UK
БебеОги,дават шалове,но по-дебре си купи от Бг и си го носи,защото с тези дето ги дават са се покривали милиони глави  Sick ....така че си прецени дали ти се слага такъв шал на главата.
За Св. Стефан,щом хотела е близо до Св.София,значи и трамвайната линия на Т1 е там,може да се спуснете пеша по линията(или да си хванете трамвая) и стигате долу до моста Галата(Еминьоню) минавате по моста и в края му в дясно някъде има малко кейче ,където спира ферибота,ето разписанието:
http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/seferler/halic-hatti-361.html

Слизате на спирка Фенер или Балат,църквата е м/у двете,така че си преценете на коя да слезете.Много са писали момичетата как се стига до там...Прочети тази тема,предната,по-предната,особено около Велик ден,имаше доста посещения и разкази.Белята много пъти е качвала и снимка на кейчето под Галата ,от където се качват хората.Отвори си и гугъл мапс,за да добиеш представа(горе долу) кое къде се намира...После се връщате на същото място,където сте слезли и хващате пак ферибота и слизате на последната спирка Юскюдар,внимавайте,че на тези спирки спират и тези,които отиват и до Еюп,питайте някой за по-сигурно като дойде кораба.От Юскюдар до Момината кула е около 20 мин пеша.Там има лодки,с които извозват пътници,но не знам разписание,нито цена,на място ще видите как става.Връщате се пак на пристанището и хващате някой ферибот или за Еминьоню или за Каракьой,навсякъде има табели и информация за час и пристанище на тези терминали.
Заведения за хранене има навсякъде,просто си харесвате някое и сядате,гледайте където има калабалък  Mr. Green значи е посещавано и вкусно.
Трябва да си купите Истанбул кард и да я заредите,за да можете да пътувате с трамвай,ферибот,автобус.
Дано да се ориентирате от това,което писах,че за първо ходене,сами,без всякаква ориентация е малко трудничко в такъв град...
Вижте и първата страница,има много напътствия как се стига от ...до...

# 638
  • София
Да допълня Чефито, че турът по Босфора на Turyol няма нищо общо с фериботите. Първото е туристическа разходка за 15 лири с продължителност 1,5-2 часа. Обикновено тези разходки спират единствено на мястото, от където са тръгнали. Само корабите на горната фирма имат 2 места за качване и съответно за слизане и туристите могат да правят различни комбинации за качване и слизане. Ако целта е разходка по Босфора, която всички тук препоръчваме, е добре. Но ако целта е да отидете от Еминьоню до Юскюдар или обратно, се качвате на ферибот за 2,90 лири или по-малко. Фериботът по Златния рог, който отива до Свети Стефан и Чефито го препоръча е точно такъв. Turyol също има фериботи по някои линии, но основната фирма е Sehir Hatlari. Гледай разписанията и възможните линии в техния сайт.

От Еминьоню до Свети Стефан може да се отиде и с автобус (не им знам номерата), но с ферибот е много по-приятно и атрактивно. Иначе разстоянието не е голямо, но в момента строят трамвайна линия и ходенето пеша било крайно неприятно и непрепоръчително.

Освен това в харема на Топкапъ също имало някакви ремонтни работи. В темата бяха споменали, че не си заслужава входния билет. Не знам дали са свършили и доколко са засегнати помещенията в момента. Добре е да се разбере преди посещението.

# 639
Момичета , много, много благодаря за информацията, отделеното време и желанието да ми помогнете. Безценна ми е информацията, която ми давате.
Искам да попитам, къде според вас мога да включа тур по Босфора, който препоръчвате, защото ако ползвам съветите ви и ги отчитам като перфектни да отидем до Св.Стефан с ферибот....намисления тур ...от 1,5 - 2 ...го провалям. И понеже ми е трудно и непознато....пак не ми става ясно , за Тур какъв маршрут препоръчвате , от къде до къде , можем ли да слезем в Азия да се разходим и с какво да се върнем....Знам , че има писано много и моля да ме извините, но ми е трудно да се ориентирам колкото и да чета по имена...., а и да ги "вържа" после по карта. Така когато питам и начина по който ми обяснявате ми е разбираемо. bouquet

# 640
  • София
Този тур, който препоръчваме е на Turyol. Има 2 места за качване/слизане. Едното е на Еминьоню, а другото на Юскюдар. На кръгъл час корабът тръгва от Еминьоню, след 15 минути минава през Юскюдар (от там билетът е с 2-3 лири по-евтин), продължава по Босфора и като стигне втория мост обръща. Пак минава през Юскюдар и се връща на Еминьоню. Слизането никой не го контролира и слизаш където ти харесва.

Ако се качиш на ферибота от Свети Стефан, можеш да слезеш на крайната му спирка - Юскюдар. После да се поразходиш по крайбрежната алея до Момината кула, ако искаш с лодка да отидеш и до самата кула, после се връщаш на пристанището. От там можеш да хванеш ферибот от европейския бряг срещу цената на трамвайно билетче или да се качиш на въпросния тур и след 1,5 часа да слезеш на Еминьоню. Ако пък е в друг ден (без Желязната църква), се качваш на Еминьоню, правиш разходката до втория мост и на връщане слизаш на Юскюдар. Разхождаш се в азиатската част и с ферибот се връщаш в Европа (Еминьоню или Каракьой). Варианти има всякакви. Но е важно да знаеш, че пристанището е с много терминали. На всеки терминал пише за кое направление е. За туровете на Turyol май има само павилиони за билети. Няма сграда.

# 641
Таня67, безкрайно съм благодарна, всичко разбрах !  bouquet
Желая на всички здраве, хубаво лято и много усмивки! bouquet

# 642
Момичета още малко въпроси.Правилно ли съм разбрала, че с Истснбул карт заредена можем да се возим 3-мата за по 2,9 лири в посока за всеки на ферибот, но тези 15 лири за всеки за тур по Босфора....се плащат отделно в брой с билети, а не чрез Истанбул карт? В този смисъл ако не купувам истанбул карт, мога ли и за ферибот да си купя билетите в брой по 5-6 лири?
Как да се ориентирам от пристанището да намеря "кафето с възглавничките" ...има ли си име да го видя на картата? Местонахождението му долу и на равното ли е, защото нашата "скромна група" има проблеми, които изключват на 100% изкачването на баири Simple Smile 

Последна редакция: нд, 17 юни 2018, 10:08 от bebeOgi

# 643
  • Варна
Истанбулкарт се ползва за плащане на всякакъв вид транспорт - трамвай, метро, автобус, ферибот (градски линии). С нея пътуването излиза най-много 2.90 лири на човек. Алтернативата е купуване на жетони с цена 5 лири за всяко пътуване. Ваша воля кое ще изберете - скъпото и досадно или по-евтиното и удобно. Жетони още преди години не се ползваха в автобусите, възможно е вече и за други видове транспорт да са неприложими. От много време не съм виждала никой да ги ползва. То няма и логика, ако имаш повече от 1-2 пътувания.
Туровете по Босфора не са градски транспорт и затова се плащат в брой... засега.

# 644
  • Бургас / UK
Момичета още един въпрос.Правилно ли съм разбрала, че с Истснбул карт заредена можем да се возим 3-мата за по 2,9 лири в посока за всеки на ферибот, но тези 15 лири за всеки за тур по Босфора....се плащат отделно в брой с билети, а не чрез Истанбул карт? В този смисъл ако не купувам истанбул карт, мога ли и за ферибот да си купя билетите в брой по 5-6 лири?

ДА,Истанбулкарт може да ползвате 3-ма има и някакви отстъпки при ползване за опрделен период,когато се прикачвате от един автобус(трамвай,ферибот).
За Тура по Босфора НЕ може да се ползва картата,плаща се при качване,има човек ,на който се плаща.
Картата може да се ползва и за фериботите,които пътуват до островите.
Можете да си купите билети,но излиза доста по-скъпо,така че си направете сметката.Сега има автомати навсякъде(за разлика от преди 5-6 години) и не е трудно да се купи и зареди,още повече,че има винаги хора готови да помогнат за закупуването и зареждането,ако това ви притеснява...Аз,като се замисля не знам от къде се купуват тези жетони(билети) за еднократно пътуване  newsm78 ,защото никога не съм ползвала такива.

Писали сме с Белята заедно  Hug ,ма много сме чевръсти значи  Mr. Green

За кафето с възглавничките : като слезете на Юскюдар и тръгнете към Момината кула,ще ги видите ,те са разположени покрай самия бряг,точно срещу кулата.Няма баири ,крайбрежната алея е равна и има и пейки ,ако се налага да почивате .

Общи условия

Активация на акаунт