"Обичам" Топлофикация 3

• 47 144
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! Каква е цената на една единица(дял), която се отчита от уреда поставен на парното ? Моля, ако някой има наблюдения да каже приблизително колко е според него на база платени сметки. Моля, без излишен спам, че има 557757 фактора, които определят цената. Благодаря на отзовалите се Simple Smile

# 601
Да де, ама не може да се каже. Уредчето мери температурата във времето. Нищо повече. А нали ти е ясно, че радиатори с еднаква температура, работещи еднакво време, ще имат еднакви показания, но единият ще е сложен на радиатор от 7 ребра по 50 см, а другият на радиатор от 15 ребра по 90 см. Най-опростено разликата в отделената мощност на двата радиатора е близо 4 пъти. Въпросът ти е еквивалентен на "Колко пари ще ми струва бензина за да карам 500 километра месечно в София?", при положение, че има коли харчещи 15 на сто и хибриди харчещи по 4 на сто.

# 602
Да де, ама не може да се каже. Уредчето мери температурата във времето. Нищо повече. А нали ти е ясно, че радиатори с еднаква температура, работещи еднакво време, ще имат еднакви показания, но единият ще е сложен на радиатор от 7 ребра по 50 см, а другият на радиатор от 15 ребра по 90 см. Най-опростено разликата в отделената мощност на двата радиатора е близо 4 пъти. Въпросът ти е еквивалентен на "Колко пари ще ми струва бензина за да карам 500 километра месечно в София?", при положение, че има коли харчещи 15 на сто и хибриди харчещи по 4 на сто.

И все пак може  от миналогодишни сметки да погледнат колко единици са изхарчени за целия сезон и колко лева е струвало. Не искам точност, знам че няма как, но да имам представа ГОРЕ ДОЛУ една едница 1 лв ли е или 20 ст (примерно)

# 603
Ето: на нас една единица ни е излязла по 0.1232 лв. (677лв. за 5493 единици).  Нашите устройства с голяма вероятност са различни от вашите, нашият брой потребители е различен от вашия, мощността на нашите радиатори е различна от вашата и т.н.) Това, че на нас ни излизат по 12-13 ст., не означава че на Гошо няма да му струват лев и половина. От това, което ти написах, няма да имаш никаква реална представа. Най-близо до верния отговор ще си, ако попиташ съседите си във входа, абонати на същата абонатна станция.

# 604
Някой с фактура от Топлофикация и дистанционен отчет, може ли да ми каже как се определя и колко е по неговата фактура ред 11 от втори раздел?

Скрит текст:
II. Данни за подгряване на водата за месеца       
11. специфичен разход на топлинна енергия за подгряване на 1 м³ вода съгл. Наредба №16-334 за топлоснабдяването;        70.50000   кВтч/m3   .
Това е при нас за м.октомври

Данни от фактурите може да се видят от сайта https://www.e-invoice.bg/

Последна редакция: сб, 14 дек 2019, 12:51 от mama_na_nana

# 605
Здравейте и от мен, за първи сезон  съм на Топлофикация София. Искам да попитам на каква степен сте си пуснали парното, за да имате една нормална топлина вкъщи. Не казвам да ходя по къс ръкав, ама пуснала съм на 3 загрява до 17-18 градуса и после не се включва. Трябва да пусна на 4 после. Не знам какъв е проблема. Ако някой е имал подобен да пише. Защото в крайна сметка като пусна на 5 едва става 21-22 гр. А ако това е макса не ми се мисли като навън стане -20

# 606
Здравейте и от мен, за първи сезон  съм на Топлофикация София. Искам да попитам на каква степен сте си пуснали парното, за да имате една нормална топлина вкъщи. Не казвам да ходя по къс ръкав, ама пуснала съм на 3 загрява до 17-18 градуса и после не се включва. Трябва да пусна на 4 после. Не знам какъв е проблема. Ако някой е имал подобен да пише. Защото в крайна сметка като пусна на 5 едва става 21-22 гр. А ако това е макса не ми се мисли като навън стане -20

Има разлика между степените на ключа на печка с реотани и степените на термостатен вентил за парно. При печката колкото по-голяма е цифрата, толкова повече топли. При радиаторите не е така - те мерят температурата наоколо и ако е по-студено от зададеното отварят, а ако се достигне зададеното затварят. И при тях степените само указват на колко да затворят. Ако при теб на 3 вентилите затварят, а навън е 17-18 градуса, има две възможности - или не са калибрирани/дефектни са, или парното ти е скрито зад пердета, мебели или нещо друго и около него е топло, и затова вентилите изключват, но в стаята си е студено. По принцип на 3 трябва да е 20-22 градуса. Ако си задушила парното обаче освен, че ще ти е студено, ще навърташ и сметка. Аз имах един такъв радиатор в хола на старото жилище, заврян под една прозоречна плоча и затворен отпред с канапе. Ми, изобщо не го пусках, защото не топли, но върти сметки.
Ако обаче радиаторите са открити и нищо не им пречи обади се на топлинния счетоводител (обикновено те доставят и отговарят за вентилите) и им обясни. Може би ще ти кажат как да ги калибрираш или ще пратят човек. 
Има и шанс стаите да са с лоша изолация и близо до парното да е топло, но по-надалеч да е студено.

# 607
Много е относително това с терморегулаторите и градусите. Има някакви примерни схеми, на колко за колко градуса е, но всичко зависи от времето навън, подаваната в абонатната станция топлина, от топленето на съседите, от състоянието на радиаторите (затлачени?) и вида им, от изолацията на жилището, напр. уплътняването на прозорците и пр.. Проблемът може и в самите винтили да е.
Провери как се загряват радиаторите. Пусни на 5, би трябвало да се нагрее целият радиатор. Виж дали не ви духа от прозорците. Поразпитай съседите - уредите как се държат при тях, кой ползва парно, как. Ако под вас, над вас и отстрани няма никой, и на 5 да ги държиш, трудно ще стоплиш много.
Можеш и топлинния счетоводител да повикаш да проверят в абонатната станция. Случвало се е икономични съседи на своя глава да ръчкат там и намаляват топлоподаването.
Конкретно при нас тези дни поддържаме 20на градуса с врътка на 2-2.5.

ПП. Да, права е Черна станция! Пердетата или въобще мебели, затварящи радиаторите, затрудняват работата на уредите. Ако имаш такива, разкарай ги по-далеко.

# 608
В спалнята и детската радиатори те са на половин сантиметър преди единицата и е 22 градуса.
В дневната е на 5 и е 26 градуса.

# 609
Ами врътни вентила на три и половина и махни пердетата, ако имаш такива, или ги повдигни с магнити за пердета. Ако има решетки пред радиаторите-махни ги, абе просто освободи радиаторите и термовентилите най-вече.

https://www.techem.net/produkti/termostaten-ventil.html

# 610
Благодаря много на всички отзовали се. Ще направя всичко което се написали и дано да има ефект. Благодаря ви !

# 611
При нас на 2 е 23 градуса.

# 612
  • софия
Здравейте,имам една питанка ,свързана с Топлофикация: миналата година подавах бякакво заявление,че бяма да използвам парното. Срга тази година пак ли трябва да я подавам,за да не ми го начисляват,или автоматично си продължава заявеното от миналата?

# 613
Това най-лесно и вярно ще го изяснииш с един телефон до Топлофикация

# 614
Предполагам, че не трябва, 99% сигурна съм. И ние не живеем в старото ни жилище и се обадих да питам как да не ни начисляват топлоенергия всеки месец преди изравняването. Оказа се голяма тичане и неудобство, не си спомням точно, но махнахме с ръка и цяла година ни начисляваха на база на потреблението от предходната. И после на изравняването си излезе, че имаме да ни връщат много. Но сега вече базата от миналата година е нулево потребление и съответно автоматично не ни начисляват повече. и при вас е така - системата им автоматично гледа какво е било миналата година и се води по това. Ама звънни за по-сигурно, де. Може нещо да се е сменило.

Общи условия

Активация на акаунт