"Обичам" Топлофикация 3

• 47 032
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Не е нормално, но зависи от много неща - каква температура поддържаш, каква изолация имаш, каква дограма, съседите топлят ли се, а крадат ли... Аз живея на 21-22 градуса, парно почти не пускам и сметките ми са пъти по-ниски. Но всичко е добре изолирано, всеки е с топломер и не се краде.

Температурата при мен също е 21-22 градуса при пуснато на 4 парно, иначе пада, няма изолация апартамента, а как да разбера кой е с топломер и кой краде?

# 691
Кой краде не можеш да разбереш. Ако не сте нова сграда нямате индивидуални топломери. То, ако имахте, нямаше да имаш машинки на радиаторите. Значи всички сте на отчет. Може да имате и голям дял сградна инсталация. Подробности можеш да получиш от топлинния счетоводител. За сега искай от  хазяина протокол от последното засичане и сравни показанията на топломерите миналата година и сега (сега ще са по-малко, разбира се, защото сезонът не е свършил) и ще имаш някаква база за сравнение.
Това, че на 4 не вдига температура значи, че здраво отопляваш атмосферата. Т.е, резонно е да има високи сметки. Може би хазяинът послъгва и крие истината. Ще го хванеш по стария отчет.

# 692
Виж сега, това което получаваш в момента са прогнозни сметки и лихва не се начислява. Спокойно можеш да не ги плащаш. Плащаш изравнителната сметка лятото като излезе. Обаче се разбери с хазяина. Като те чета, явно и хазяина не е в час или послъгва. Другият вариант е сега чинно да си плащаш и после той да ти покаже изравнителната сметка и да ти върне парите, ако има за връщане. Ако има за доплащане, ти трябва да доплатиш, което ме съмнява. Покажи му, че си наясно да не те завлече. Поинтересувай се колко апартамента са със спряно парно. Ако са повече от половината, сметките ще са високи. Дръж радиаторите на 3.5 и спри да ги въртиш. Непрекъснатото пускане и спиране товари сметката.

# 693
Не разбрах хазяина за кое може да ме лъже? Простете невежеството ми, наистина тия истории с Топлофикация са ми тъмна Индия, супер объркано ми е всичко. Sad

# 694
За това колко са плащали предишните наематели. Нормално е да си хвали стоката, а ако ти беше казал по 200-300 лева на месец нямаше да му наемеш апартамента.

# 695
  • София
Колко помещения отопляваш постоянно, колко души ползват топла вода? Януарската ми сметка беше 210 лв, 2 големи стаи, стара дограма, без изолация, проветряваме често, от октомври до април парното е пуснато на 2.5 степен, не се спира.  2ма души се къпем редовно,  нямаме съдомиална. Считам сметката за нормална. Съседка на долния етаж - изрязани радиатори и спряна топла вода плаща около 150 лв. сградна инсталация. Отделно дава около 100 лв за ток. Разходите за отопление поскъпнаха тази зима, а доходите май не.

# 696
Температурата при мен също е 21-22 градуса при пуснато на 4 парно, иначе пада, няма изолация апартамента, а как да разбера кой е с топломер и кой краде?
Това всички, ползващи Топлофикация, искаме да знаем, но уви, няма как да се разбере. Докато законът не разрешава да се влиза изненадващо (и въобще никак) за проверка по апартаментите, така ще е.

Колко радиатора имаш, всички ли работят, постоянно ли или как? Колко човека сте вкъщи, колко топла вода ползвате, има ли водомер за топлата вода?
По принцип, за такъв апартамент, отопляван изцяло и постоянно, сметките на са чак толкова големи. В тях имаш сумата за сградна и топлата вода. Като ги извадиш тях, за самото топло ще ти останат по 100-150 лв за най-студените зимни месеци. Мисля, че ако си на ток, няма да ти излиза по-евтино. (оня ден един пред мен плати 350 лв за ток!)
... За декември се изръсих 250 лв., след което реших януари да я карам по-леко и намалих доста вентилите. Преди малко получих сметката - 275 лв. Това нормално ли е според вас?
Топли си се нормално. Днешните ти икономии никой не отчита Simple Smile, няма такава възможност.
Както вече са ти казали, това са прогнозни сметки - изчисляват ги по някакви техни си схеми, таблици и пр. на база предишно потребление, днешни цени и всичко останало. През пролетта ще минат от топл.дружество за отчитане на топломерите и водомерите, ще направят окончатели изчисления и ще се види точния ти разход. Тази зима наистина е доста мека и вероятно сметките за парното няма да са високи. Или поне на това се надяваме Wink
Хазяинът надали те е лъгал, не си го навивай сега това на пръста и не влизай в конфликт с него. Може наистина да са били такива сметките преди година или да е имало заявено частично потребление, или въобще спряно парно, ако не е живяно там.
Опитай да се договориш с него да задържиш плащането на последните 2-3 сметки (за март, април, напр.), ако ти идва с парите нанагорно, и да изчакате до изравнителната. Тогава ако има да доплащаш, ще доплатиш. Ако пък сегашните сметки са завишени, ще излезеш на нула или около. Ако си наел апартамента за две години, въобще няма проблем - надписаното ще ти приспаднат от следващите сметки.

ПП. Провери си водомера за топлата вода, има ли го, редовен ли е и по колко вода ти отчитат на месец. Във фактурата трябва да ги има кубиците.  Ако ви броят на база, тогава е доста солено.

Последна редакция: нд, 23 фев 2020, 23:15 от птица

# 697
Сегашните сметки се изчисляват, като се взима предвид консумацията от миналия отоплителен сезон.
Ако миналия сезон св е консумирало Х енергия и за сегашния сезон е подадено, че ще се отоплявате на 100%, то така се смята... Погледнете фактурата за миналия месец и там пише как се изчислява при вас. А още по-добре да поискате изравнителната за миналия сезон, където ще видите какво е прогнозното за сегашния сезон.

# 698
Не разбрах хазяина за кое може да ме лъже? Простете невежеството ми, наистина тия истории с Топлофикация са ми тъмна Индия, супер объркано ми е всичко. Sad
За това колко са плащали предишните наематели. Нормално е да си хвали стоката, а ако ти беше казал по 200-300 лева на месец нямаше да му наемеш апартамента.
И не само. На изравнителната сметка, която излиза някъде юли месец (може малко по-рано или по-късно) хазяинът ти може да си прибере разликата, ако е имало да ти връщат, и ти хич и да не разбереш. Виж, ако има да се доплаща, задължително ще ти каже. За това го попитай да ти покаже изравнителната сметка от миналата година. Там са отразени крайните суми за отопление и топла вода на имота и можеш да видиш колко са платили предишните наематели за последния отоплителен сезон  (от 30.04.2018 - 01.05.2019).
Имай предвид, че в тези суми, които плащаш сега се начислява и топла вода на база потребление от предишните потребители/наематели. Един кубик топла вода, като топлина за подгряването ѝ ,по много груби сметки излиза около 10 лв. Това е индивидуално за всяка сграда - колкото повече абонати използват ТЕЦ, толкова по-ниски са сметките.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 09:05 от petiaivanov

# 699
  • София
Сега се зарових в платените ми сметки от ел. банкиране.
За януари 2019 г. при същото потребление като сега съм платила около 170 лв. Допускам, че самата цена на парното е вдигната за периода. Иначе  може хазяина и да не лъже.

# 700
Миналата година дигнаха парното няколко пъти общо с около 25%, ще го усетим този отоплителен сезон.

# 701
Миналата година дигнаха парното няколко пъти общо с около 25%, ще го усетим този отоплителен сезон.
Не е точно така!

За този сезон:
"На основание Решение № Ц- 18 от 01.07.2019 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране и в изпълнение на чл. 36, ал. 1 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, считано от 01 юли 2019 г., пределните цени на топлинната енергия са както следва:

Еднокомпонентна цена на топлинната енергия с топлоносител гореща вода за битови и стопански потребители -   95,64 лева за мегаватчас. Преференциална цена за доставчици по чл. 149а от ЗЕ и за асоциации по чл. 151, ал. 1 от ЗЕ –  95,64 лева за мегаватчас. В цените не е включен ДДС
."

За миналия сезон:
 Цената е била 92.80 лв. без ДДС.

Сега се зарових в платените ми сметки от ел. банкиране.
За януари 2019 г. при същото потребление като сега съм платила около 170 лв. Допускам, че самата цена на парното е вдигната за периода. Иначе  може хазяина и да не лъже.
Напротив, за миналата година сметките са били по-високи за едни и същи периоди спрямо тази година. Това е така, защото среднодневните температури за месеците тази година за по-високи (по-топло е навън). При мен миналата година за януари е дошла сметка 170 лв, а тази година 140. Това са прогнозни сметки.
Така, че хората преди него със сигурност са плащали още по-високи сметки.

Последна редакция: пн, 24 фев 2020, 10:12 от petiaivanov

# 702
Имам поглед на апартаменти около 80-100 кв., където се ползва парно и сметките са такива, реално отчетени. В сумата на Топлофиикация влиза и топлата вода, която е около 10 лв. за кубик. Ако е пуснат вентила на 4-5 степен съвсем нормално е сметката да е такава, дори и по-висока видях.

# 703
  • от Луната
Здравейте. Тъй като имам проблем отново с Топлофикациятя в наше село и каката по телефона не може да даде адекватен отговор да питам вас. Имаше ли законово основание за компенсация поради не подаване на топло от тяхна страна повече от 48 час? Помня, че се обсъждаше миналия сезон при голямата авария в София, но не намирам подробности Sad

# 704
Здравейте. Тъй като имам проблем отново с Топлофикациятя в наше село и каката по телефона не може да даде адекватен отговор да питам вас. Имаше ли законово основание за компенсация поради не подаване на топло от тяхна страна повече от 48 час? Помня, че се обсъждаше миналия сезон при голямата авария в София, но не намирам подробности Sad
Трудна работа е това....
https://m.offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Ako-niamate-parno-poveche … tenie_646570.html

Общи условия

Активация на акаунт