Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 520
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
Сама пишеш, че на Дондуков е мръсно, а след това недоумяваш как не се продава имот в този район. И като казах не се продава, това означава, че продавачът не може да му вземе исканата цена, не че няма хич интерес.

Извинявай, ама къде в София не е мръсно? Навсякъде е прашно и леко кочина. Кал и локви също буквално навсякъде. Ако мръсотията ми е критерий да не купувам, тогава не би трябвало никъде в София да не купя,разликите са минимални в това отношение.

Явно иска прекалено скъпо продавачът. Иначе не знам защо имот на Дондуков не би се продал.

# 541
Хората не се боят от мръсен въздух. Щом се строи на мястото на бившата гумаджийница в Дианабад (до Петрол срещу КАТ), където въздухът е изцяло в бензинови изпарения, значи навсякъде може да се строи и да се продаде.

# 542
Това място добро ли е за района? Виждам, че ти е познат и затова се обръщам към теб. ul. "Doctor Albert Long" 4-10
1510 Hadzhi Dimitar, Sofia
Точно от другата страна на булеварда ще строят Черковна Резидънс, обади се на АРКО и сондирай какво за колко продават и колко са продали. Погледни сайта им Wink

# 543
  • София
Аз бих избрала Х. Димитър и средния вариант качество. Мотивите са ми, че при ниско качество и лошо разпределение с малки помещения няма да може да продава с по-висок марж, тъй като неговият проект ще бъде част от нароилата се масовка в НС. т.е. ще продава бавно и евтино. (не вярвам на приказката, че всичко, което излиза на пазара се изкупува като топъл хляб)
Луксозният вариант е за определен профил на купувача, който първо е по-ограничен като пазар и второ е по-селективен в избора си. Гледа локация, разпределение, изложение, квадратура и т.н. При този вариант продажбите биха вървели доста по-бавно или никак. При евентуален спад на пазара може и да се наложи корекция на цените надолу, което ще се отрази на ефекта от инвестицията.

# 544
Това място добро ли е за района? Виждам, че ти е познат и затова се обръщам към теб. ul. "Doctor Albert Long" 4-10
1510 Hadzhi Dimitar, Sofia
Точно от другата страна на булеварда ще строят Черковна Резидънс, обади се на АРКО и сондирай какво за колко продават и колко са продали. Погледни сайта им Wink
Черковна Резидънс ми изглежда на по-добро място. Като ги знам какви са брокерите сигурно ще я рекламират, че едва ли не е в Оборище. Така че няма да е много меродавно, но ми е важно да чуя мнение на човек, който познава района, това на Алберт Лонг добър район за Хаджи Димитър ли се води. На мен ми изглежда добре, защото е в началото на квартала и много близо до метрото и до центъра, но всеки квартал си има специфики, които външен човек не може да прецени.

# 545
Между Сухата река и Х. Димитър, близо до новото метро. Само районът е известен като суха река и има защо, само с помпа ще мине Grinning
Иначе готини райони са в ляво след ускорителя за Люлин, улицата под Токуда - стига да са завъртяни към зеленото (районът е за хора без деца все още)
Реално в сухата река магат да избият рибата, ако се направят комплекси с градски къщи - 15мин до центъра и още е евтин районът.

# 546
Аз бих избрала Х. Димитър и средния вариант качество. Мотивите са ми, че при ниско качество и лошо разпределение с малки помещения няма да може да продава с по-висок марж, тъй като неговият проект ще бъде част от нароилата се масовка в НС. т.е. ще продава бавно и евтино. (не вярвам на приказката, че всичко, което излиза на пазара се изкупува като топъл хляб)
Луксозният вариант е за определен профил на купувача, който първо е по-ограничен като пазар и второ е по-селективен в избора си. Гледа локация, разпределение, изложение, квадратура и т.н. При този вариант продажбите биха вървели доста по-бавно или никак. При евентуален спад на пазара може и да се наложи корекция на цените надолу, което ще се отрази на ефекта от инвестицията.

То маржа при средния вариант няма да е по-голям, защото при по-добри разпределения се яде от максималното РЗП на парцела, а ако се махнат въобще скосяванията на по-горните етажи ще се наложи да продавам на 1000 евро и то вероятно с по-малък марж отколкото при евтинджоса. Тогава обаче ще се получат апартаменти с много добро разпределение и малко общи части. На горните етажи, ще се получат хубави тераси, които ще бъдат бонус към апартаментите и няма да се включват в РЗП-то, което се плаща. Това пък ще компенсира малко по-високата цена, защото човек получава доста повече за парите си. Добре разпределен двустаен 65 м2 с вкл малко общи части изглежда много по-добре от друг двустаен, който е 75 м2 с вкл много общи части и идиотски разпределения. Въпросът е дали повечето хора не си слагат филтър от 900 евро примерно за Х. Димитър и по този начин няма и да видят моята по-читава обява?

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 18:04 от Анонимен

# 547
Не е евтино в Х. Димитър. Дори прогнилите панелки от 60-те години по ул. Резбарска се продават за повече от 900 евро на квадрат...

# 548
Нико, нямаш ли познати в бизнеса, с които да обсъдиш това.
Ние тук явно сме оптимисти за Х. Димитър, поне не виждам някой да препоръчва Дружба, но не трябва да сме ти кой знае какъв фактор при решението.

Успех.

# 549
NikoT, ти пак може да го рекламираш на цена 900 на кв.м., слагайки в обявата общите части от сградата и общите части от земята. Аз лично никога не гледам цена на квадрат, защото си я измислят както си искат. Повечето хора така или иначе имат определен бюджет - 65 к евро за двустаен, 85 к евро за тристаен според мен са добри цени за НС в Х. Димитър за по време на строеж, а след завършването ако остане нещо, може би и на повече. Струва ми се доста по-добре от Дружба и Овча Купел, където също ще има метро. За сметка на това в Дружба има търсене заради близките бизнес комплекси на Цариградско и Бизнес парка, в Дружба хората биха търсили не само за лично ползване, но и за отдаване под наем - например в Полигона, който е наблизо, наскоро мернах едностаен за 700 лв наем.
В Дружба обаче Мират строят доста големи комплекси и ще задоволят част от търсенето.
Относно качеството на строителство аз бих избрала средния вариант, за да не те разнасят, както разнасят Бароко за лошото качество например.

# 550
Ние тук явно сме оптимисти за Х. Димитър, поне не виждам някой да препоръчва Дружба, но не трябва да сме ти кой знае какъв фактор при решението.

Успех.
Имам две приятелки брокерки и двете си дърпат за кварталите,  в които са свикнали да си продават и си живеят. На двете мненията въобще не се припокриват. Единственото, което ги свързва е мнението да бягам далеч и от Дружба , и от Х. Димитър. Аз обаче си мисля, че при хубави разпределения теоретично би могло да се продаде и в тези квартали. От 6 месеца търся читав парцел в престижните райони и се оказва мисията невъзможна. В Изток например ми поискаха почти 1000 евро на м2 през потенциално РЗП на парцела. И след това трябва да сложа разрешителни, проектиране, строеж, озеленяване и др. Вярно, че мястото беше върховно за квартала точно до входа на Борисовата градина на 130 метра по права линия зад парк хотел Москва и с хубава гледка, но особено за първи жилищен строеж ми се струва рисковано да продавам на 1800-1900 евро м2 дори и в Изток. Колкото и качествено и луксозно да го построя според мен ще е сложно да го продам в този ценови клас.

# 551
http://www.irisestates.bg/butikov-chetiristaen-apartament-v-novo … a-prodazhba-4913/
Виж в какъв ценови клас продават твоите колеги точно в Изток, Виж и цените на Артекс там за НС.

# 552

Успех.
Имам познат, който строи евтини сгради в Х. Димитър и ги продава бързо на зелено на цени под 850 евро, но мен не ми е мерак да строя със скосявания, тъпи разпределения и гадни материали. Обичам хубавите неща и ми се иска да се гордея със жилищните сгради, които ще построя.

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 19:30 от Анонимен

# 553
http://www.irisestates.bg/butikov-chetiristaen-apartament-v-novo … a-prodazhba-4913/
Виж в какъв ценови клас продават твоите колеги точно в Изток, Виж и цените на Артекс там за НС.
Артекс въобще не ги брой. Те са еталон за качество и лукс, и имат клиентела, която купува дори и когато строят на не толкова хубави места. Те са недостижими като престиж в луксозния клас и са създавали името си цели 27 години. Заслужават си го. Аз ще строя като тях, но на по-ниски цени и по-малки сгради. Петното в Изток например е на уникално за квартала място и пак сигурно не бих могъл да взема 1800 евро както писах по-горе. Виж го на Гугъл мапс. Ти май беше търсила в района. Ул. Георги Бакалов 4. Голямата ъглова къща се продава. Ще ми е любопитно да чуя мнението ти.

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 19:31 от Анонимен

# 554
Според мен там е прекрасно, ще продадеш спокойно на тази цена, която ти излиза като себестойност. Има лудо търсене и още по-луди пазарни цени. Да, познавам района, търсих там и намерих накрая. Мисля че е добра инвестиция и браво за амбициите ти да строиш сгради, с които да се гордееш. За Артекс и качеството им много не съм съгласна от това, което съм виждала, но аз не съм специалист. Според мен цените им са надути и напоследък тенденцията им ателиета в небостъргачи не ми допада определено, вредна е и за квартала, в който строят.

Общи условия

Активация на акаунт