Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 73 516
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
Само да не решите да строите къща-палат, в която да живеят семействата на децата ви заедно с вас. Няма по-голяма грешка от тази. Не може да се раздели и все ще има сърдити. А като се намесят и бъдещите снахи става тя една...

# 526
  • Blondeville
Ааа, не, чаветата като отраснат, живи здрави за тях нещо отделно Grinning Два етажа планираме, около 250 квадрата сякаш, макс 300. Имаме добър старт със земята, почти на 100 процента сме избрали проектанти, сега търсим отзиви за строителна фирма, че хич не ни се рискува. Дала съм срок преди да навърша 40 да се нанесем на мъж ми, сега съм на 33 Grinning А най-оптимистичната прогноза ми е до 3 години, ноооо, добре е да съм реалист.

# 527
Малко да сменя темата...

Какви са наблюденията ви за покупка на публична продан при ЧСИ?

# 528
Пишат си хората за Кръстова вада, а Мишелин-чето вече купи апартамент там, обзаведе го, че дори и го отдаде под наем... Само с писане НЕ СТАВА.
Понеже аз бях най-активния относно Кръстова вада предполагам, че упрека или подигравката, или каквото влагаш в думите “Само с писане НЕ СТАВА.” се отнася и за мен. Та в този ред на мисли понеже не възнамерявам да бъда от харесваните от теб действени хора, които са купили апартамент за 38к евра, а съм от по- недействените, които само ще построят кооперация искам да попитам теб, другите бг мами и тук таме бг татковци къде и на каква цена биха се продали лесно апартаментите, които ще построя? Две от местата, които мога да взема са в не особено скъпи квартали. Едното е в Дружба 2 на поляната зад Лидъл, а другото в началото на Хаджи Димитър зад Шел на 200 метра от метростанцията, която строят в момента. Има няколко нива на качество на строителството със съответната разлика в цените на м2. В цените, които ще кажа е калкулирана и цената на земята, която в момента е доста солена. Първия вариант е да продавам до 850 евро за м2. Това включва скосявания на горните етажи, тук таме някоя колона, ако някой от холовете е по-голям, масовите гръцки и турски тухли, евтин грес за общите части, евтини входни врати за максимум 400 лева (цена на дребно), евтини дограми и евтин стиропор за външната изолация. За еталбонд разбира се и дума няма да става и разпределението на помещенията ще е както дойде за максимално продаваемо РЗП. Разбира се всичко това ще бъде обявено както правят всички останали строители за лукс. Втория вариант е цена около 950-1000 евро. При него тухлите ще са среден клас винербергер (доста добри), общите части ще са със среден клас гранит (изглежда добре), дограмата прилична (среден клас Рехау например), помещенията сравнително добре проектирани (не се използва максимално допустимото РЗП на парцела) вероятни скосявания (не фрапиращи) на последните етажи и т.н. Този вариант брокерите го обявяват като супер лукс и нещо невиждано. И третия вариант е висок  клас тухли винербергер (наистина много добри), между отделните апартаменти на плочата стените се правят тухла, КАЧЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ по средата и пак тухла. В плочата между етажите се слага 10 см КАЧЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ, дограмите са най-висок клас Рехау, Саламандър и т.н., външната изолация е с 12 см каменна вата плюс еталбонд, никакви скосявания и перфектно проектирани апартаменти без криви помещения, колони и всякакви други недоразумения. Което разбира се ще доведе до доста по-малко РЗП на сградата и съответно до по-скъп м2 сметнат през цената на земята. Външните врати Солид 55 за 1800 лева (цена на дребно). Общите части с гранит от най-висок клас (включително и по стените), асансьора също ще е безшумен, красив, голям и от реномиран производител. Външно красиво озеленяване и т.н. При този вариант на строителство няма да се чува почти нищо от съседните апартаменти, няма да пречат малките деца на съседите, няма да се чува чаткането на токчета от горния етаж и т.н. Сметките за ток ще са смехотворни, но цената отива на 1200-1300 евро м2 и то като си запазя чистия марж на печалба, а не като сложа процент върху разходите. Та кой вариант според вас е най-продаваем?

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 14:24 от Анонимен

# 529
Пишат си хората за Кръстова вада, а Мишелин-чето вече купи апартамент там, обзаведе го, че дори и го отдаде под наем... Само с писане НЕ СТАВА.
Скрит текст:
Понеже аз бях най-активния относно Кръстова вада предполагам, че упрека или подигравката, или каквото влагаш в думите “Само с писане НЕ СТАВА.” се отнася и за мен. Та в този ред на мисли понеже не възнамерявам да бъда от харесваните от теб действени хора, които са купили апартамент за 38к евра, а съм от по- недействените, които само ще построят кооперация искам да попитам теб, другите бг мами и тук таме бг татковци къде и на каква цена биха се продали лесно апартаментите, които ще построя? Две от местата, които мога да взема са в не особено скъпи квартали. Едното е в Дружба 2 на поляната зад Лидъл, а другото в началото на Хаджи Димитър зад Шел на 200 метра от метростанцията, която строят в момента. Има няколко нива на качество на строителството със съответната разлика в цените на м2. В цените, които ще кажа е калкулирана и цената на земята, която в момента е доста солена. Първия вариант е да продавам до 850 евро за м2. Това включва скосявания на горните етажи, тук таме някоя колона, ако някой от холовете е по-голям, масовите гръцки и турски тухли, евтин грес за общите части, евтини входни врати за максимум 400 лева (цена на дребно), евтини дограми и евтин стиропор за външната изолация. За еталбонд разбира се и дума няма да става и разпределението на помещенията ще е както дойде за максимално продаваемо РЗП. Разбира се всичко това ще бъде обявено както правят всички останали строители за лукс. Втория вариант е цена около 950-1000 евро. При него тухлите ще са среден клас винербергер (доста добри), общите части ще са със среден клас гранит (изглежда добре), дограмата прилична (среден клас Рехау например), помещенията сравнително добре проектирани (не се използва максимално допустимото РЗП на парцела) вероятни скосявания (не фрапиращи) на последните етажи и т.н. Този вариант брокерите го обявяват като супер лукс и нещо невиждано. И третия вариант е висок  клас тухли винербергер (наистина много добри), между отделните апартаменти на плочата стените се правят тухла, КАЧЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ по средата и пак тухла. В плочата между етажите се слага 10 см КАЧЕСТВЕНА ИЗОЛАЦИЯ, дограмите са най-висок клас Рехау, Саламандър и т.н., външната изолация е с 12 см каменна вата плюс еталбонд, никакви скосявания и перфектно проектирани апартаменти без криви помещения, колони и всякакви други недоразумения. Което разбира се ще доведе до доста по-малко РЗП на сградата и съответно до по-скъп м2 сметнат през цената на земята. Външните врати Солид 55 за 1800 лева (цена на дребно). Общите части с гранит от най-висок клас (включително и по стените), асансьора също ще е безшумен, красив, голям и от реномиран производител. Външно красиво озеленяване и т.н. При този вариант на строителство няма да се чува почти нищо от съседните апартаменти, няма да пречат малките деца на съседите, няма да чувате чаткането на токчета от горния етаж и т.н. Сметките за ток ще са смехотворни, но цената отива на 1200-1300 евро м2 и то като си запазя чистия марж на печалба, а не като сложа процент върху разходите. Та кой вариант според вас е най-продаваем?

Нямам намерение да ти чета романа. Calm down. Chill!

# 530
dream team, аз гледам обявите, но на мен цените ми се виждат мн близо до пазарните, а бумащината ми се струва в повече. За София много не виждам смисъл...

# 531
Нико, щом си в бизнеса, нямаш нужда от съветите на мамите къде и на колко да продаваш. Обаче по мое мнение - посочените от теб парцели са в квартали с по-малко търсене и съответно таргета там не може да си позволи супер лукс със съответните цени. Та може би да прибегнеш до икономичния вариант, едва ли някой ще търси и ще купи в Дружба или в Х.Димитър лукс. А как ще го обявяваш при продажбите си е един съвсем отделен въпрос.

# 532
Аз за себе си знам много добре отговора. Любопитно ми е все пак да чуя и мнението на останалите. До преди огледите не бях и стъпвал в двата квартала, но все пак когато човек живее дълго на дадено място или още повече ако се родил там обикновено си е свикнал с района и си го харесва. И е възможно, ако трябва да купува апартамент на децата или иска да се махне от неподдържана панелка да реши да купи ново строителство близо до жилището му. P.S. До сега имам опит само в строителството на промишлени сгради и реално не съм запознат професионално с търсенето по кварталите на София. Но съм се хващал за главата като гледам какви недоразумения се строят, че даже се и продават. Ще ми се да не правя най-ниския клас, защото после ще ме е срам да казвам, че са мое дело. Ако не намеря свестен парцел в по-престижните квартали най-вероятно ще построя някой от двата в средния клас. Но все пак ще ми е полезно да чуя повечко мнения.

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 15:09 от Анонимен

# 533
Обаче по мое мнение - посочените от теб парцели са в квартали с по-малко търсене и съответно таргета там не може да си позволи супер лукс със съответните цени. Та може би да прибегнеш до икономичния вариант, едва ли някой ще търси и ще купи в Дружба или в Х.Димитър лукс.

За Дружба не знам, но Хаджи Димитър е много приличен и зелен квартал на две крачки от центъра. Не знам защо мислиш, че там живеят едва ли не само непретенциозни и бедни хора. В Сухата река на границата с Хаджи Димитър в частта между гара Подуяне и Владимир Вазов в последните години се построиха десетина - петнадедет нови блока, които никак не изглеждат зле и са на 2-3 км. от идеалния център. Пеша е половин час до Софийския университет и Дондуков, а с тролея са три спирки. Строи се и метро. Така че тази част на Х. Димитър и Сухата река е доста удобна за придвижване и живеене.

# 534
Х. Димитър.

# 535
Моралка, написах само, че там търсенето е по-слабо от други райони. Където цена на кв. м е от 2 до 3000 евро на кв.м. На Х.Димитър специално проблем са му самолетите, преди  години въздухът беше мръсен, може би е ниско там. Това зная за квартала, това споделям. Не вярвам някой да предприема луксозно строителство в тези квартали, например в идеален център на ул. Стара планина дълго време се задържа един неизкупен строеж, защото хората се въздържат заради района. Мой познат от години не може да продаде апетитен имот до СМГ и Дондуков пак по същите причини. И то на далеч по-централно и престижно място.

# 536
Като почнете с тези самолети лошо ми става. Единични са случаите при отворен прозорец вечерта да успея да чуя самолет, а и изобщо не е буботене и някакъв стрален шум. Шумът от минаваща кола е по-силен от самолетния. При затворени прозорци пък абсурд да чуеш нещо...само фаровете им виждам.
Хаджи Димитър е много търсен квартал, близо до центъра, а скоро и с метро.

# 537
Имотът до СМГ и Дондуков не се е продал заради самолетите или мръсния въздух ли? Странно ми звучи. Въздухът в цяла София е мръсен. Навсякъде е и прашно, и в центъра и в кварталите е все едно и също в това отношение. А самолетите не са никак толкова дразнещи, колкото пишеш. Казвам го като расла и живееща там. На Цариградско, Ситняково, Дондуков и т. н. оживени булеварди е много по-шумно, отколкото в Х. Димитър и Сухата река.

Цените в момента се движат около 1000-1100 евро в тези квартали. Яд ме е, че са толкова скъпи, защото бих си купила гарсониера или малък двустаен в моя квартал с цел даване под наем и инвестиция. При сегашните цени обаче се въздържам. Надявам се да паднат.

# 538
Сама пишеш, че на Дондуков е мръсно, а след това недоумяваш как не се продава имот в този район. И като казах не се продава, това означава, че продавачът не може да му вземе исканата цена, не че няма хич интерес.

# 539
Като почнете с тези самолети лошо ми става. Единични са случаите при отворен прозорец вечерта да успея да чуя самолет, а и изобщо не е буботене и някакъв стрален шум. Шумът от минаваща кола е по-силен от самолетния. При затворени прозорци пък абсурд да чуеш нещо...само фаровете им виждам.
Хаджи Димитър е много търсен квартал, близо до центъра, а скоро и с метро.
Това място добро ли е за района? Виждам, че ти е познат и затова се обръщам към теб. ul. "Doctor Albert Long" 4-10
1510 Hadzhi Dimitar, Sofia

Последна редакция: нд, 06 май 2018, 16:52 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт