Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-26

• 74 170
  • 734
  •   1
Отговори
# 270
... на инвеститора един широк и удобен за маневриране гараж му излиза над 9000 евро и то без да броим вратите на клетките. За колко е нормално да ги продава? Разбира се повечето инвеститори правят по-тесни гаражи и с по малко място за заход и цената им е по-ниска, но пак им излиза солено и е нормално специално подземните гаражи да са скъпи. При това тази сметка е доста консервативна. В много случаи строителството особено при калкан и качествено направено може да излезе много по-скъпо.
Ако приемем средната себестойност на един подземен гараж за 10 000 евро и сложим един нормален марж от 25% печалба, то как аджеба се получава така, че на пазара няма подземен гараж под 20 000 евро. За жилищното строителство дори не е за разправяне - там при себестойност 600-700 евро на квадрат, си пробутват кутийките и ателиенцата на двойни и тройни цени. Живи да ги ожалиш тия строители и инвеститори дейба, направо пуснах сълза ...

# 271

От 10 години насам има изискване да се осигури паркомясто за всяко ателие.
Ателиета са заради ориентация на имота и в по-малка степен - ако няма склад.

С писмо "указание" от МРРБ от 2006.
Законите в БГ са врата в полето, какво остава за подзаконовите нормативни актове, още по-малко за писмата. Sweat Smile
Въпросното от питането има склад си пише, щом е тристайно има повече от северно изложение, очевидно или паркомястото го спъва или височината на помещенията и светлите части, ако е таванско.

# 272
https://m.imot.bg/details/1b152149783069939  а за този строеж какво мислите? Дали е реална обявата?
Имам някакви подозения, че може би е една сградичка на ул. Дамян Груев, близо до ЦДГ Родина, тя вися изоставена няколко години, само с излети бетони, но последните месеци се раздвижиха около нея. Може и да бъркам де. Но за този проеект в обявата има доста схеми и на всичките холокухнята е по 15-18кв. Cry

Последна редакция: пн, 30 апр 2018, 23:58 от killpop

# 273
ЗУТ:

(9) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) Не се допуска преустройство и промяна на предназначението на обекти по ал. 1 - 5, ако за новите обекти не могат да се осигурят необходимите гаражи или места за паркиране в съответния поземлен имот.

Предвид гения на бг строителя, няма да е чудно и тристаен да бъде само северен.

# 274
Аз написах, че качественото е много по-скъпо от 9000 евро. Като се направи както трябва цената може да отиде и повечко от по две. Затова написах, че артекс ги продават за по 25000 евро и пак нямат супер марж. Само, че в Дружба и Люлин посмъртно не можеш да продадеш гараж за 25000 евро и затова качеството и съответно и цените са много по-ниски.
... на инвеститора един широк и удобен за маневриране гараж му излиза над 9000 евро и то без да броим вратите на клетките. За колко е нормално да ги продава? Разбира се повечето инвеститори правят по-тесни гаражи и с по малко място за заход и цената им е по-ниска, но пак им излиза солено и е нормално специално подземните гаражи да са скъпи. При това тази сметка е доста консервативна. В много случаи строителството особено при калкан и качествено направено може да излезе много по-скъпо.
Ако приемем средната себестойност на един подземен гараж за 10 000 евро и сложим един нормален марж от 25% печалба, то как аджеба се получава така, че на пазара няма подземен гараж под 20 000 евро. За жилищното строителство дори не е за разправяне - там при себестойност 600-700 евро на квадрат, си пробутват кутийките и ателиенцата на двойни и тройни цени. Живи да ги ожалиш тия строители и инвеститори дейба, направо пуснах сълза ...

# 275
Цената не се определя толкова от качеството, колкото от търсенето.
На места, където има свободни пространства за спиране цените на гаражите са по-ниски. В презастроените, къде няма къде да спреш, цените са до небето, и на качествените, и на некачествените.

# 276
И е така, и не съвсем. В евтините квартали базово се строи по-посредствено, защото няма достатъчно клиенти за качествено и луксозно строителство. Инвеститорите гледат да построят нискокачествено или максимум средняшко строителство и да го продадат на 800-900 макс 1000 евро с прилична печалба. Ако го направят както трябва със звуко и топло изолация между етажите и между отделните апартаменти на плочата, с 12 см каменна вата и еталбонд отвън, с висок клас асансьор, висок клас тухли, дограми, външни врати и гранити цената ще скочи поне на 1200 евро и то с по-нисък (но напълно достатъчен марж на печалба). Само дето в Дружба и Люлин на тези цени са малко хората, които ще купят, а само там са постижими поради сравнително ниските цени на парцелите и на само 25 процентовите обезщетения. P.S. В квартал с липса на свободно паркиране поради голямото търсене инвеститорите си правят необходимия брой гаражи и ги продават къде с по-голяма, къде с по-малка печалба, но винаги са доволни. Обаче това обикновено са по-желани квартали с по-платежоспосбни жители и има кой да ги купи. В Дружба обаче при наличието на свободно паркиране се избягва да се строят гаражи към всеки апартамент, защото нямат продаване. .
Цената не се определя толкова от качеството, колкото от търсенето.
На места, където има свободни пространства за спиране цените на гаражите са по-ниски. В презастроените, къде няма къде да спреш, цените са до небето, и на качествените, и на некачествените.

Последна редакция: пн, 30 апр 2018, 21:34 от Анонимен

# 277
Ние купихме от строй инвест билдинг в манастирски ливади, но на зелено, имаше и гаражи и всичко, сега няма нищо, вс хубаво се продава на зелено, после остават апартаменти, които или са скосени или са изцяло южни на последен етаж и т.н.

# 278
Здравейте на всички. Като ви чета (пиша рядко) виждам, че сте доста на вътре (ако може така да се каже) с имотните сделки. От известно време с моя приятел си търсим апартамент, който да си купим. До сега не намирахме нещо, което да ни хареса и в същото време да отговаря приблизително на цената, която си бяхме определили. Миналата седмица ходихме на оглед и харесахме един апартамент. Тази седмица сигурно ще отидем с наши познати, които са разбират от строителство, за да го погледнат и да изразят мнение (единият е архитект). До сега не сме се допитвали до банки, какви условия на кредити биха ни предложили и колко биха ни дали. Разполагаме с една не много голяма сума (да кажем около 20% от цената на имота, които сме харесали). Мисля, че ни е време за консултация с банка... Та моята молба е за съвети:
- Дали да обикаляме в банките и да се консултираме или да потърсим фирма/кредитни консултанти? Кое според вас е по-удачно?
- Кои банки бихте ни предложили?
- Кои консултантски фирми?
Да уточня, че в момента не разполагаме с много време обикаляне, тъй като работното време не ни го позволява особено, а в същото време се страхувам евентуално да не изпуснем харесано жилище заради нашата небрежност.

# 279
Аз съветвам максимално бързо да св допитате до Вашата банка, каква сума е реалистично да изтеглите. Като на клиент би трябвало да могат да предложат добри условия. Вече като имате конкретни цифри, ще имате идея до какви цени можете да преговаряте и колко да отделите за ремонт. За разходи по сделката сложете грубо 10к лв.

# 280
Питайте в банките, в които имате сметки - превод на заплата, депозит и т.н. Намерете и добър кредитен консултант, той ще помогне за събиране на оферти, ще знае коя банка какво предлага. Възнаграждението му плаща банката, на която ще се спрете за кредит. Аз съм доволна от консултанта, който ползвах, спести ми доста време и договори добра оферта. Бях ходила преди време до други банки сама, в едната съм крайно разочарована, от големите на пазара е. Нищо общо като условия и отношения с тази, от която накрая взех.
Няма да пиша кой е и от кои банка съм сравнявала, за да не се приеме за реклама, но ако ви интересува - мога да опиша на лични.

Задължително говорете с банка колко могат да отпуснат, какви ще са вноските, колко финансират според типа строителство и т.н. За допълнителните разходи на мен ми отидоха може би към 10 хил. лв., не съм смятала с точност. Тези пари си ми бяха собствени, както и 10% за предварителния договор, които държах "на старт", за да сключа веднага щом харесам.

Като цяло не предлагам банки, които са били (или сега са) гръцка собственост Simple Smile

# 281
Не съм сигурна дали моята банка ме устройва, тъй като ако от работа не ми бяха казали, че тя ми е вариант за заплата не бих я избрала (имайки в предвид високите такси и лошите условия, които предлага). От сегашна гледна точка знам, че бих могла да си сменя банката, ако се наложи заради кредита. От една банка ни казаха, че е възможно заема да бъде споделен и да се взимат в предвид доходите и да двама ни и да се тегли и от двете страни, което също ни е ок. Иска ми се да видя повече оферти от банки, но нямам достатъчно време за това си мислех за кредитен консултант. Колкото до сделката не знам дали това ще намали разходите по нея, но за този имот, които обмисляме в момента се свързахме директно със строителя, така че ако се спрем на този апартамент може би ще прескочим агенция, но пък за сметка на това ще си наемем адвокат.
Посъветвайте ме и какви документи трябва да подготвя  (съжалявам за глупавите въпроси, но до сега не ми се е налагало да тегля какъвто и да е заем ).
Какво трябва да следя и при документите за апартамента.
Благодаря предварително!

# 282
NikoT, не е толкова голяма разликата в качеството, колкото си мислиш. Иначе по твоята логика в другите градове съвсем пък некачествено трябва да се строи Grinning

# 283
Банката няма да пропусне да каже какви документи иска Grinning Общо взето удостоверения за семейно положение, липса на задължения към НАП и бележки за доходите. Но няма смисъл да ги вадите предварително, а чак за сделката, защото за някои от тях искат да са издадени до 30 дни преди това.
Да, липсата на брокер ще спести поне 3-4к лв, а адвоката ще е примерно 600.

# 284
Имайте предвид, че големите разходи по сделката не идват само от комисионната на брокера, данъците и нотариалните такси също са големи. Но щом ще купувате директно от строител, той сигурно ще поиска да минете сделката на данъчна оценка, което ще спести пари, ама трябва добре да си прецените дали да го правите. Колкото за имота, би трябвало адвоката да ви го провери добре, щом е от строител май горе-долу трябва да се внимава да не е ипотекиран или да има други тежести, имаче няма да има увъртяни истории със собственици, наследници, съпрузи и подобни.

Общи условия

Активация на акаунт